En æra er slut. For når Dansk Sprognævn til november udsender den næste udgave af Retskrivningsordbogen, kan man ikke længere slå et ord som hulkort op.
»Vi har ikke fundet nogen eksempler på, at det stadig bliver brugt. Det hører en anden tid til, og derfor har vi ikke taget det med,« siger seniorkonsulent i sprognævnet Anita Ågerup Jervelund til Version2.
Et andet ord fra nogenlunde samme tidsalder har dog fundet nåde for nævnets sletteknap.
»Edb bruges heller ikke så meget mere, men det vil indtil videre blive i ordbogen. Det kan dog godt være, det ryger ud ved næste revision,« siger Anita Ågerup Jervelund til Version2.
Både IT og it er korrekt
Og nu vi er ved det med forkortelserne, er der godt nyt til alle, der ikke lige har styr på, om it er med små eller store bogstaver: Sprognævnet indfører nemlig valgfrihed.
»Der har været en del forvirring om, hvorvidt især de it-relaterede forkortelser skulle skrives med store eller små bogstaver, så nu bliver det valgfrit, om du skriver IT eller it,« forklarer Anita Ågerup Jervelund.
På samme måde vil Retskrivningsordbogen heller ikke dømme dig, hvis du skriver ETB med store bogstaver – den gamle forkortelse for elektronisk tekstbehandling overlever nemlig også.
Af nye, it-relaterede ord i Retskrivningsordbogen fremhæver Anita Aagerup Jervelund det engelske låneord smartphone, der indtil videre ikke har nogen god dansk oversættelse. Et andet it-buzzword glimrer dog – tilsyneladende - ved sit fravær. For hvad kalder man en lille, bærbar computer med trykfølsom skærm?
»Tablet er ikke med. Det vil sige, egentlig så er ordet med, fordi vi jo har det gode danske ord tablet. Så det er mere en tilfældighed, at bøjningen også kan bruges i den anden betydning,« siger Anita Ågerup Jervelund i første omgang til Version2.
Kort efter sender Anita Ågerup Jervelund dog en e-mail, der demonstrerer Sprognævnets evne til at træffe hurtige beslutninger på det it-terminologiske felt:
»Jeg har i mellemtiden snakket med mine medredaktører om 'tablet', og vi har besluttet at tage ordet med alligevel. Vi redigerede ordene i bogstavet T i 2010, hvor ordet tablet ikke var nær så almindeligt som i dag, så det har været medvirkende til, at det ikke var med. Men nu er vi i gang med den sidste hurtige gennemgang, så vi kan lige nå det! Det kommer til at blive bøjet sådan her:
- tab+let sb., -ten, -ter el. -s, -terne (lille, bærbar computer med trykfølsom skærm)
Pillen står der naturligvis stadigvæk:
- ta+blet sb., -ten, -ter, -terne (pille)
Og så tager vi også tabletcomputer med:
tab+let+com+pu+ter sb., -en, -e, -ne,« skriver Anita Ågerup Jervelund i mailen.
Dermed fælder hun også den endelige dom i Version2’s sommerkonkurrence fra 2010, hvor vi med læsernes hjælp døbte den nye, elektroniske tingest tablet-pc.