Sporingssoftware gør det let for politiet at fange pc-tyve med røde ører

28. marts 2012 kl. 10:446
Fyns Politi rykker meget gerne ud til sager, hvor danskere har sporet deres stjålne smartphone eller bærbare pc til en bestemt adresse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Stjålet Dell- og Apple-grej for 55.000 kroner, der blev fundet hos gerningsmanden efter otte timer.

En Macbook Pro og en iPad til over 15.000 kroner, som vendte hjem til den rette ejermand efter en times tid.

Version2 har den seneste uge beskrevet to sager, hvor stjålet grej for titusindvis af kroner er hentet hjem til offeret i løbet af få timer på grund af overvågningssoftware, der sporede de stjålne pc'ers position.

I det første tilfælde var det overvågningssoftwaren Prey, der lå og lurede i baggrunden på en af de stjålne pc'er. I den anden sag blev Apple-funktionen 'Find min iPhone' sat i sving.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Fyns Politi oplever man, at den slags sager bliver mere og mere almindelige.

»Vi kender udmærket de sager, hvor den stjålne pc er blevet sporet til gerningsmanden. Vi har haft flere succeser med at opklare dem, men der er selvfølgelig også tilfælde, hvor vi må skuffe offeret,« siger politiinspektør ved Fyns Politi Johnny Schou til Version2.

Han peger på, at der bliver flere af den slags tilfælde, i takt med at bærbare pc'er og telefoner, men også dyre arbejdsredskaber som rendegravere og landbrugsmaskiner udstyres med GPS-chip.

I bedste fald er det, ja, nærmest som at stjæle slik fra små børn for politiet at skaffe tyvekosterne hjem igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har haft nogle enkelte borgere, der har været så dygtige at indrapportere tyveriet med et foto af gerningsmanden, hvor han sidder og bruger pc'en hjemme hos sig selv (fotograferet med webcam via overvågningsoftwaren, red.),« siger politiinspektøren.

Ikke nogen skudsikker metode

»Derfor har vi haft nogle gode oplevelser, hvor vi banker på hos tyven, som først benægter alt. Herefter kan vi jo så fortælle ham, at vi kan se, at han sidder med den bærbare inde i soveværelset. Det giver som regel meget røde ører,« siger Johnny Schou til Version2.

Det var sådan cirka, hvad der skete i historien om de fire bærbare pc'er, der blev stjålet fra softwarehuset Headnet i København i sidste uge.

Otte timer senere kunne politiet banke på hos gerningsmanden et sted på Amager og tage de fire computere med sig.

Der er dog ingen garanti for, at det går så let. Hvis GPS'en er slået fra, og den stjålne enhed i stedet bruger triangulering med wifi-hotspots, ryger præcisionen.

Det kan give problemer:

»Vi har haft tilfælde, hvor uskyldige borgere har følt sig hængt ud, fordi vi har banket på og spurgt til nogle stjålne genstande, som er blevet sporet til adressen. I stedet har det vist sig, at genstanden 14 dage senere er blevet indleveret som ganske almindeligt hittegods, fordi den er blevet fundet i et buskads 30 meter fra ejendommen,« forklarer politiinspektøren til Version2.

Det samme gælder sager, hvor tyven spores til en opgang i et lejlighedskompleks.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Generelt kan vi ikke begynde at ransage alle lejligheder i en hel opgang eller alle huse på en villavej på grund af en stjålet mobiltelefon eller bærbar. Så ville der hurtigt blive skrevet noget i medierne om proportionsforvrængning. Chancerne er størst, hvis man selv har set tyven gå ind det sted, hvor GPS'en siger, at han opholder sig. Så hvis man kan se, at han står inde i iskiosken lige nu, så rykker vi meget gerne ud, for det letter også vores arbejde,« siger Johnny Schou til Version2.

Hvordan skal man forholde sig, hvis man får stjålet sin bærbare pc eller mobiltelefon og kan spore tyven?

»Det er vigtigt at gøre sig alle de observationer, man overhovedet kan om gerningsmanden. Hvordan ser han ud? Er der et bestemt køretøj, man kan koble ham sammen med? Hvis man kan slippe af sted med at tage et billede af ham, er det selvfølgelig endnu bedre,« siger Johnny Schou.

Bør man selv følge efter personen, hvis man har mulighed for det?

»Man skal altid overveje sin egen sikkerhed meget nøje. Som borger har man ikke den uniform og det politiskilt, vi har, og derfor løber man en risiko, hvis man for eksempel overvejer en civil anholdelse,« fortæller Johnny Schou.

»Det handler jo igen om proportioner. Man skal overveje grundigt, hvad man vil udsætte sig selv for, hvis man for eksempel skal skaffe en pc til 3.000 kroner tilbage. Så som udgangspunkt vil jeg sige, at man skal lade os løse opgaven og holde sig i baggrunden,« siger han til Version2.

Anbefaler I generelt, at man bruger den slags overvågningssoftware på sin mobiltelefon eller pc?

»Det er et rigtig godt efterforskningsredskab, og vi rykker gerne ud til de sager, hvor en borger kan se, hvor gerningsmanden befinder sig. Det er bare vigtigt at understrege, at der ikke er nogen hundrede procent garanti for at få sine ting tilbage,« siger Johnny Schou til Version2.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
28. marts 2012 kl. 15:35

Tænkte lidt på om de ikke bare begynder at bruge jammers de der tyvknægte Eller hvordan ser det ud med at blokere for gps/gsm signaler ?

6
28. marts 2012 kl. 17:10

Glen: Jeg tror de tyve der er blot det mindste snu, sletter disken på maskinen som det første og dermed også overvågningssoftwaren.

2
28. marts 2012 kl. 13:45

Hvis bare politiet var ligeså villige til at agere overfor cykeltyve.

3
28. marts 2012 kl. 14:44

Har du sporingssoftware i din cykel?

5
28. marts 2012 kl. 17:08

<Offtopic - cykeltyverier>

Der er faktisk lige kommmet sådan en tingest til salg: http://www.seirjagt.dk/shop/cykel-tracker-top-867p.html

Den koster så 1000kr, hvilket det nok er de færreste der vil betale.

Men jeg er nu enig med Thomas, det ville være rart hvis politiet ville prioritere cykeltyverier lidt højere end nu. Jeg er ret overbevist om at mange af tyverierne er professionelle tyve der kører rundt med en varebil og det rette værktøj og derved lynhurtigt kan stjæle læssevis af dyre cykler. Når der stjæles cykler for flere hundrede millioner årligt her i DK, så vil jeg mene det er værd at bruge lidt politi ressourcer.

De kunne jo feks. vælge at investere i nogle cykler lavet specifikt til formålet: http://baitbike.com/

1
28. marts 2012 kl. 12:57

Sporingssoftware gør det let for politiet at fange pc-tyve med røde ører

no shit, sherlock