Spørgsmålene hober sig op til næste generation offentlig Digital Post
Spørgsmål fra it-leverandørerne hober sig op til Digitaliseringsstyrelsen i forhold til næste generation Digital Post, som styrelsen er ved at analysere krav og behov til. Ifølge et referat på et møde mellem cirka 30 leverandører og styrelsen, er der rejst mange spørgsmål til næste generation Digital Post.
Næste generation Digital Post skal gøre det nemmere for modtagerne at sende, læse og handle på beskeder fra det offentlige, blandt andet ved at øge sammenhængen til selvbetjening. Det skal f.eks. være mere enkelt at betale en bøde eller takke ja til et tilbud om institutionsplads.
Ligeledes skal Digital Post løsningen fremtidssikres, så det offentlige fremover har en brugervenlig løsning, der er effektiv og mere enkelt kan håndtere de forskellige forventninger, ønsker og krav, der er til fremtidens digitale kommunikation.
Styrelsen har dog ikke i sin pressemeddelelse forholdt sig til en kritik fra Rigsrevisionen som Version2 har omtalt om, at det ikke er sandsynligt, at de offentlige myndigheder kommer til at spare hele potentialet på ca. 1 mia. kr. om året ved at overgå til Digital Post. Og at to centrale statsmyndigheder ikke tror på, at Digital Post kan give de besparelser, som man fra centralt hold havde beregnet sig til.
Men spørgsmålene er mange, f.eks.:
- Virksomheders kommende mulighed for at anvende løsningen.
- Ejerskab - hvor meget, der vil være fællesoffentlig infrastruktur – i forhold til ønsket om at markedet i højere grad kan levere ekstra-funktionalitet.
- Forretningsmodellen samt hvem, der skal tage sig af hvad. Vil I have flere leverandører osv?
- Muligheden for at se en arkitekturtegning?
- Muligheden for to-vejs-kommunikation, og hvordan man påtænker fremtidens dialog.
- Projektets tidsplan – og tidspunktet for det forventede udbud.
- Fjernprint – og muligheden for en mere national rolle.
- Persondatalovens indflydelse.
- Den kommende (EU-)forordning – og at virksomheder i større omfang pålægges samme restriktioner som myndigheder og risikerer at kunne komme til at overtræde loven.
- Prisstrukturen og ønsket om at priserne skal ned. Kommentar om at det bliver en udfordring for leverandørerne. Der er mange investeringsomkostninger ved at lave noget nyt.
- Adressering og fordeling af posten, herunder at der bruges CPR-numre og CVR-numre.
- Udbudsprocessen? Bliver det et stort udbud eller flere udbud?
Digitaliseringsstyrelsen vil gennemgå alle input. Målet er ifølge styrelsen en løsning, der kan tilpasses og udvikles, og som er enkel og effektiv for borgere og myndigheder at anvende, samt at sikre de rette incitamenter til at benytte løsningen til udveksling af vigtig information.
Der er ligeledes, lyder det, 'naturligvis et stort fokus på sikkerhed, så løsningen lever op til alle krav og hensyn.'

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.