2017 var et godt år for spil og spiludvikling i Danmark. Det danske mobilspil Subway Surfers blev downloadet til milliarder af telefoner, 12.000 mennesker var til Counter-Strike turnering i København, og der bliver udgivet flere danske spil end nogensinde før.
»Spilbranchen er modnet markant de seneste par år, og på grund af en øget produktivitet ser den mere professionel ud,« siger Sofie Filt Læntver, der er direktør for organisationen Interactive Denmark, til Version2.
Til gengæld sælger danske spil ikke så godt, som de plejer ifølge en nyudgivet undersøgelse fra Producentforeningen, og nationalklenodiet IO Interactive, der udvikler Hitman spillene, måtte fyre 75 medarbejdere, da de skulle frikøbe sig fra sine japanske ejere.
Flere udviklere på spil, men faldende omsætning
I 2016 var der 162 registrerede spiludviklere ifølge Producentforeningens årsopgørelse, der er udgivet i år, men med tal fra året før. Det var flere producenter end der var inden for både film. og tv-branchen, og der blev udgivet 118 spil.
»Flere ser i dag spilbranchen som en legitim karrierevej, og samtidigt med at adgangsbarrieren til at lave spil er er faldende, fordi det med den teknologiske udvikling er blevet lettere at komme i gang med at udvikle og udgive spil sit første spil, skabes der et bredere grundlag for endnu flere professionelle spiludviklere«, siger Læntver.
På trods af, at der blev udgivet flere danske spil end nogensinde før, dykkede både omsætningen og eksporten i spilbranchen med hendholdsvis 11,7 procent og 12,8 procent i forhold til året før. Det skyldes ifølge direktøren i Interactive Denmark, at udviklerne var i produktionsmode.
»Spilbranchen er frontloaded, hvilket vil sige, at man har alle udgifterne til at udvikle spillet først og ikke kan få indtjening før efter at hele spillet er færdigt og udgivet. Vi håber, at vi med tallene fra 2017, hvor vi har set nye investeringer, vil se gevinsten på længere sigt,« siger hun.
Flere penge på vej
Fakta: Den danske spilindustri i tal
Kilde: Interactive Denmark, Det Kongelige Bibliotek og Det Danske Filminstitut.
Investeringerne direktøren snakker om, er for eksempel Nordisk Film, der under navnet Nordisk Film Games har investeret millioner i spilindustrien i år. Senest 32 mio. kr., til danske RETO MOTO, der har lavet onlineskydespillet Heroes and Generals.
»I det sidste år er der kommet mere kapital i branchen, og det er en ny fase vi er på vej ind i. Branchen er modnet i en årrække, og står nu klar til at modtage investeringer,« siger direktøren i Interactive Denmark.
Der er også gode penge at hente fra spilbranchen, i hvert fald hvis man ser på Subway Surfers mobilspillet, der er udviklet af danske Sybo Games og Kiloo. Spillet er blevet downloadet 1,6 mia. gange til iOS og Android, hvilket bragte et overskud på 96 mio. kr. til Sybo Games.
Danmarks profil
2017 var også året, hvor Danmark cementerede sig som et navn på den internationale e-sport scene. Counter-Strike holdet Astralis med en fuldkommen dansk spillertrup lagde ud med at vinde en Major turnering, der anses som Counter-Strike verdenens VM, i januar.
I november løb rigets største live event af stablen. 12.000 Counter-Strike fans fyldte Royal Arena i København til Blast Pro Series turneringen, der sammen med den mindre ESL turnering i Odense blev sendt på DR3 og set af 540.000 danskere.
Når Danmark profileres på denne måde, og når danske spiludviklere vinder priser, er det ifølge direktøren i Interactive Denmark med til at tiltrække investorer til Danmark.
»Når vi prøver at invitere internationale gæster hjem, for at se industrien hjælper det at have nogle store profiler som Playdead i baghånden, for at tiltrække internationale investorer,« siger Sofie Filt Læntver og henviser til de danske spiludviklere, hvis nyeste spil Inside vandt fire BAFTA priser i 2016.
»Generelt ser vi en branche, der er klar til at tage det næste ryk og få flere investeringer og gode publisher deals. Interessen blandt udenlandske og danske investorer er højere end det plejer, og jeg håber det er med til at skabe endnu bedre resultater i 2018.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.