Spiludvikler kræver, at YouTube-mastodont fjerner alt indhold med deres produkter

12. september 2017 kl. 05:1219
Spiludviklerne bag det populære Firewatch-spil kræver, at Pewdiepie fjerner alle videoer med deres spil.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

At se andre spille spil på YouTube er blevet en fast hobby for millioner over hele verden, men de færreste tænker over, at YouTube-videoerne i mange tilfælde er ulovlige at producere.

YouTube og gaming fans på hele nettet er splittede over, at spiludviklerne Campos Santo, der står bag et populært første-persons adventure-spil kaldet Firewatch, har krævet, at verdens mest populære computerspiller Pewdiepie fjerner alle videoer, hvor han spiller deres spil.

»Jeg er træt af at lade det her barn få flere chancer for at tjene penge på det, vi laver. Han er værre end en skabsracist: Han formidler foragteligt skrald, der gør reel skade på kulturen i den her industri,« skriver Sean Vanaman, der er en af Campos Santos direktører, på Twitter.

Ulovligt bare at spille

Når Campos Santos kan kræve, at YouTube fjerner alle videoer, hvor Pewdiepie viser deres produkter, er det, fordi man ikke kan dele en video, hvor man spiller et spil bare for at spille det, uden at bryde indehaverens copyright, skriver den britiske spiljournalist John Bain på Twitter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog vigtigt at skelne mellem kritik og ‘bare at spille’ fremgår det af Bains forklaring på Twitter. Journalistik og kritik er beskyttet mod censur, mens ‘bare at spille spillet’ ikke er.

Når så mange alligevel har fået en karriere ud af at spille computerspil og dele det på YouTube, er det, fordi spiludviklere tillader det. Ikke fordi spillerne har ret til at gøre det. Man kan sagtens tillade folk at fremvise ens spil generelt, men fjerne tilladelsen fra en enkelt spiller, som man lyster ifølge spiladvokaten Ryan Morrison.

Racistiske kraftudbrud

Campos Santos beslutning kommer efter, at Pewdiepie kaldte en spiller i et urelateret spil for n-ordet i frustration live på en YouTube-livestream.

Det er ikke første gang, den 27-årige Felix Kjellberg fra Sverige kommer i problemer på grund af nedsættende udtryk. Tidligere på året blev han fyret fra sin Disney-ejede YouTube-arbejdsgiver på grund af en anti-semitisk joke.

»Vi er ikke uden skyld. Jeg er sikker på, vi har tjent penge på de 5,7 millioner gange, hans video er blevet set,« skriver Vannaman på Twitter.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
12. september 2017 kl. 21:49

"Men der er jo nogen der har et liv der er så kedeligt at de bare bruger AL deres tid på at finde noget de kan være forargede over."

Netop, og det et åbentbart blevet en populær hobby :(

15
12. september 2017 kl. 16:17

@Henrik Madsen
Enten er du ikke klar over det, eller også er du ligeglad. Men faktum er at N-ordet bare er et totalt no-go især i USA, og det uanset om en vis befolkningsgruppe selv bruger det i flæng. Det fik fx Bill Maher at føle for ikke ret længe siden, da han i et svagt øjebliks iver brugte ordet. Det kom han til at undskylde rigtig mange gange, og han er endda kendt som både "Liberal" og antiracist i USA. Så der er bare ingen undtagelser, og derforgiver det god mening for en virksomhed at gøre alt for at distancere sig fra den slags omtale.

Jeg er udmærket klar over at i landet hvor alle kan købe automatrifler nærmest fra de er 18 år gamle, er det ikke våben som sårer folk, men ord.

For nu at være helt ærlig så handler det her jo mere om disse SJW's griben enhver chance for at pege fingre og sige "Se hvor slem ham der den hvide mand er".

JA, gu er det fjollet at bruge det ord, specielt når man streamer til flere tusinde folk, men det er satme også latterligt at gå sådan amok fordi en mand bruger det ord en gang.

Heldigvis kan jeg da se at langt de fleste af de kommentarer der er på twitter og andre steder er mere "Slap nu af, så er det altså ikke værre" snarere end "Brænd manden på bålet fordi han sagde N ordet en gang".

Det forekommer mig i hvert fald at der er flere hvide SJW typer som er blevet forarget over ordet, end der reelt set er folk med en hudfarve og etnicitet som kunne føle sig ramt af ordet.

13
12. september 2017 kl. 14:29

@Henrik Madsen Enten er du ikke klar over det, eller også er du ligeglad. Men faktum er at N-ordet bare er et totalt no-go især i USA, og det uanset om en vis befolkningsgruppe selv bruger det i flæng. Det fik fx Bill Maher at føle for ikke ret længe siden, da han i et svagt øjebliks iver brugte ordet. Det kom han til at undskylde rigtig mange gange, og han er endda kendt som både "Liberal" og antiracist i USA. Så der er bare ingen undtagelser, og derforgiver det god mening for en virksomhed at gøre alt for at distancere sig fra den slags omtale.

12
12. september 2017 kl. 13:37

De har givet tilladelsen til alle, som du rigtigt pointerer, og de har givet 3000 gratis nøgler til spillet til streamere og YouTubere, men de har også (ihvertfald i USA) ret til at fjerne den tilladelse hos enkelte personer uden varsel.https://twitter.com/MrRyanMorrison/status/907041977887186944

Til dem, der er interesserede i debatten og den jura der ligger bag, så kan Ryan Morrisons podcast anbefales. Den er ude i dag, hvor de vender netop den her problemstilling.https://headgum.com/robot-congress

10
12. september 2017 kl. 12:53

En ret væsentlig oplysning, som mangler i artiklen, er, at firmaet med udsagn på deres hjemmeside har givet licens til alle og enhver til at lave og distribuere videoer af deres spil.

Det er korrekt, at der generelt er tale om en gråzone, når det gælder streaming og lets-plays, og at et firma er i sin fulde ret til at være selektiv i håndhævelsen af deres rettigheder, men her mener jeg, at firmaet er på tvivlsom grund. Selv hvis de skulle have en ret til ikke at blive set i sammenhæng med en person, de ikke kan lide, så er en DMCA-takedown ikke det korrekte instrument til dette.

9
12. september 2017 kl. 12:52

Det handler jo i bund og grund om det som på godt udenlandsk hedder "virtue signalling".

PewDieDie er blevet lagt for had fordi han i en video (Som forresten intet har at gøre med deres spil) har brugt et ord som, hvis du ser youtube bruges i flæng af afro-amerikanere når de tiltaler hinanden.

Her springer ejeren af spilfirmaet så med på vognen og forsøger at score nogle billige point ved at udråbe PewDieDie som en slemmer racist på twitter.

Som en generel betragtning bør firmaer passe GRUMME meget på med at begynde at lege med politik, for uanset hvad du gør så er der stor risiko for at du gør en del af dine kunder sure.

7
12. september 2017 kl. 10:21

Lidt mærkeligt at folk downvoter et indlæg baseret på rent faktuelle oplysninger, bare fordi, de ikke er enige. Arven fra Ingeniøren er ikke så synlig i folks debatkultur for tiden.

En lov som kun håndhæves overfor nogen, men andre får lov at overtræde den, endda baseret på "forbryderens" politiske overbevisning, er sgu ikke en lov der er værd at følge.

Det er ikke en lov. Det er en ret. Samme ret som diverse musikere påkalder sig til at nægte borgerlige politikere tilladelse til at spille deres musik ved valgstævner og i -reklamer.

PS. Skal lige høre....Mener du at PewDieDie er nynazist eller hvordan skal det forstå's ?

Pas på du ikke bliver forblændet af dit stærke standpunkt til at misforstå hensigten med andre folks indlæg.

Jeg mener, at PewDieDie som de fleste andre speedsnakkende Youtube-narcissister er en ligegyldig idiot, som jeg ikke gider spilde tid på, men det er ikke relevant for diskussionen af, om et kunstnerisk værks ophavsmand har lov til at nægte anvendelsen af hans værk i bestemte, krænkende sammenhænge.

8
12. september 2017 kl. 11:01

Lidt mærkeligt at folk downvoter et indlæg baseret på rent faktuelle oplysninger, bare fordi, de ikke er enige. Arven fra Ingeniøren er ikke så synlig i folks debatkultur for tiden.

Jeg har lært at det nogen gange er bedre at vende tingene om på hovedet, og så sige til sig selv at jo flere minusser man får jo bedre er ens kommentar. For det er ikke alle som kan finde ud at vurderer kommentar på en objektiv måde.

6
12. september 2017 kl. 10:17

Fint, så burde vi måske overveje at smide 'spiludviklerne Campos Santo' på ind på boykot listen.

5
12. september 2017 kl. 09:55

Det kan de faktisk godt. Det hedder "droit moral" og er den moralske ophavsret, der gør det muligt for en kunstner at nægte eks. nynazister tilladelse til at bruge hans/hendes værk og samtidig tillade alle andre at bruge det.

Men så skal de jo ikke pege på at deres TOS siger at det ikke er lovligt overhovedet.

At de, enten af egne politiske årsager, eller fordi de ligger under for pres fra en stak SJW's ønsker at få fjernet PewDieDie's videoer med deres spil (efter at de utvivlsomt har tjent KASSEN på salget af deres spil, fordi PewDieDie's ekstremt store skare af followers har set ham spille det) må være deres hovedpine, men så må de melde klart ud at de ønsker at få fjernet det af denne grund og ikke "fordi det ikke er lovligt at vise gameplay fra vores spil ifølge vores TOS".

En lov som kun håndhæves overfor nogen, men andre får lov at overtræde den, endda baseret på "forbryderens" politiske overbevisning, er sgu ikke en lov der er værd at følge.

PS. Skal lige høre....Mener du at PewDieDie er nynazist eller hvordan skal det forstå's ?

4
12. september 2017 kl. 09:22

De kan da ikke sige "Det er ulovligt at optage at man spiller vores spil og lægge det på youtube" og så kun forlange at EEN af de, sikkert titusinde youtube brugere skal have sine videoer slettet.

Det kan de faktisk godt. Det hedder "droit moral" og er den moralske ophavsret, der gør det muligt for en kunstner at nægte eks. nynazister tilladelse til at bruge hans/hendes værk og samtidig tillade alle andre at bruge det.

3
12. september 2017 kl. 09:14

Nu må de stoppe.

De kan da ikke sige "Det er ulovligt at optage at man spiller vores spil og lægge det på youtube" og så kun forlange at EEN af de, sikkert titusinde youtube brugere skal have sine videoer slettet.

Håber da at Youtube forklarer firmaet bag, at enten fjerner youtube ALLE videoer hvor deres spil, spilles og ellers kan de fise af.

Det virker mest som om firmaet bag er blevet presset af en stak SJW, ligesom vi så med sagen med "Den korte avis" og at det mere handler om dette, end at de ikke bryder sig om at nogen spiller deres spil og viser det på youtube...Nogen som man må forvente udbreder kendskab til spillet og dermed skaber et mersalg.

1
12. september 2017 kl. 07:58

Manner, vi har det godt i denne del af vores verden, hvis det er de udfordringer vi står over for.

Der findes ikke dårlig omtale

Jeg havde f.eks. ikke hørt om Firewatch før jeg så denne artikel