Spillemaskine med PDA-potentiale

ANMELDELSE: iPod Touch er blevet til en raffineret og mangesidet underholdningsmaskine - med potentiale til også at blive en stærk, trådløs PDA.

Det er ikke de vilde forandringer, der er sket på den nye iPod Touch. Men ikke desto mindre er den en yderst vanedannende lille dims.

Dims? Tjah, hvad skal man kalde den. For den er meget mere end en MP3-afspiller. Det er en trådløs PDA, filmfremviser og nu også en effektiv spillemaskine.

iPod Touch ligner en iPhone til forveksling ? bare lidt tyndere. Ved nærmere eftersyn er der også mange ligheder. De deler brugerflade og applikationer, men iPod'en har ikke telefonforbindelse, indbygget kamera, indbygget mikrofon og GPS.

Men iPod'en har også fordele. Den store model har med 32 GB dobbelt så meget flash-hukommelse som telefonen og en batterilevetid, der sender iPhone i skammekrogen.

Den ny iPod Touch har fået nyt design i stil med iPhone 3G, men som sagt i slankere udgave. Den har fået indbygget ? og usynlig ? højttaler og udvendige knapper til volumenkontrol. Tilføjelserne er sket for at gøre den mere slagkraftig som spillemaskine og værktøj til social underholdning. Og iPod Touch er overraskende potent i den funktion.

Kombinationen af multitouch skærm og accelerometer giver basis for masser af god leg. I spillet MotoChaser styrer man motorcyklen med bevægelser af iPod'en og dermed accelerometeret. Samtidig bruger man knapper på skærmen til eksempelvis at give gas med tommelfingeren. Det er meget intuitivt.

Men der er masser af andre spil i App Store ? mere end 1.000. Mange er gratis eller koster 6 kroner. Men der er også en del i prislejet op til 160 kroner.

Rør ved nettet

Har man ikke trådløst netværk, så skal man ikke købe en iPod Touch. En meget stor del af funktionerne kommer til live med forbindelse til internettet. Det er blandt andet indbygget ruteplanlægning med Google Maps, integreret Safari-browser, YouTube-interface og PDA-funktioner med understøttelse af gængse mailstandarder og nu også Microsoft Exchange. Det vender jeg tilbage til.

Den nye models WiFi-chip ? en Broadcom BCM4325 - rummer ud over 802.11 b/g trådløst netværk også FM-tuner og Bluetooth, men de to faciliteter er endnu ikke tilgængelige. Bluetooth bruges dog formentlig sammen med Nike+iPod funktionen, hvor en sender i skoen tracker løbere. Om FM og Bluetooth-faciliteterne bliver tilgængelige for udviklere og brugere senere med en software-opdatering, har Apple ikke svaret på.

Radio er dog ikke lukket land for nuværende. Er der trådløs forbindelse, er der internet-radio. Den afprøvede applikation - VisuaRadio til 6 kroner i App Store - var dog testens eneste stykke software, der ikke var stabilt.

Digital sekretær
Har man trådløst netværk hjemme og på arbejde, så når man meget langt med at bruge iPod Touch som PDA med browsing, mail, kontakter og kalender og meget andet.

Men iPod Touch har for nuværende også et alvorligt problem. De fleste standard dokumenttyper kan vises, men vil man redigere i et regneark eller oprette en tekstfil, så stopper festen. Men mindst to officepakker til iPhone og iPod Touch er under udvikling, så problemet løses sandsynligvis inden længe.

Et andet problem er filsystemet. Applikationerne har hver deres lille uigennemskuelige og uigennemtrængelige fil-space. Jeg kan maile en note fra note-applikationen, der smider mig videre over i mail-programmet. Men jeg kan ikke begynde en ny mail og så vedhæfte noget ? eksempelvis noten. Årsagen er sikkerhed, men den frihed, man kender fra computeren til at bruge filer på tværs af applikationer fungerer ikke på samme vis på iPod Touch og iPhone.

I den begejstrende ende er det velfungerende samspil med Exchange og MobileMe, der byder på meget positive overraskelser. Jeg oprettede to konti på iPod'en. Først MobileMe, der på et øjeblik havde 500+ kontakter, en håndfuld kalendere, bookmarks og mails ovre. Alt spillede som forventet med både push og pull.

Dernæst oprettelse af Exchange, der med adgang til mail, kalender og kontakter. Ved første øjekast ser det ud som om, at kalendere og kontakter rodes sammen, men de to tjenester eksisterer side om side. Man kan vælge at de den sammen i et overblik eller hver for sig.

Det sidste element med at få lagt alle mine kalendere sammen i ét overblik med frit til- og fravalg af kalendere er et købsargument for mig. At kunne sammenholde privat-kalendere for hele familien sammen med arbejdskalenderen på en håndholdt dims gør bare hverdagen lettere.

Der er naturligvis ikke kun Exchange og MobileMe, der dur. Alt POP3 eller IMAP glider ind.

Oplevelsen af at browse på en iPod Touch er ? som på iPhone ? ganske enkelt fremragende. Det er hurtigt, skarpt og let navigerbart på 3,5 tommer skærmen. Man vænner sig lynhurtigt til at orientere sig i siderne med multitouch skærmen og zoome ind og ud med to fingre.

Film skal ses på iPod

Det er noget fattigt, at danske iTunes-brugere stadig ikke han hente film og tv-serier i iTunes Store. De muligheder er fortsat forbeholdt nordamerikanerne. Men at sætte sin computer til at rippe dvd-samlingen i baggrunden, mens man arbejder, er trods alt uden større besvær.

Og besværet værd. iPod Touch er en fortrinlig filmmaskine. Skærmens størrelse og egenskaber giver en fortrinlig og detaljeret oplevelse. Selv med film, hvor man vælger det ultrabrede cinemascope format, kan man læse undertekster uden at skænke afspillerens beskedne størrelse en tanke.

For mig er det frihed til at kunne se film og serier, når det passer mig - på farten eller i høj fart væk fra hjemmets husalter, når resten af familien vil se vild med dans og den slags.

Ripning af film kan eksempelvis gøres med HandBrake, der findes til alle platforme, er gratis og kan målrette outputtet direkte til for eksempel iPod Touch.

De hårde varer

Batterilevetiden er imponerende. Jeg har brugt afspilleren flittigt til musik, film, spil og diverse test. Og der er meget langt mellem optankningerne. Apple siger 32 timer på musik og seks timer på film-afspilning. Det er et produkt, der holder til en omkringfarende moderne livsstil uden at slæbe ledninger med sig.

Men Wifi forbindelser trækker tilsyneladende hårdere på batteriet end noget andet, så vær opmærksom på, om det er nødvendigt med push e-mail hvert kvarter.

Multitouch skærmen på 480x320 pixel er lysstærk til alle forhold, men det er dog ikke en stor visuel oplevelse at se film udendørs i solskin. Betragtningsvinklen er i praksis fin til at to børn kan spille sammen eller se film sammen på bagsædet af bilen.

Den indbyggede højttaler giver ikke stor musikalsk vellyd, men det er ok ? og særligt brugbart ved spil. Den eksterne volumenkontrol er en velkommen tilføjelse.

Som på de øvrige nye iPods, er Genius-funktionen til automatiske spillelister også inkluderet. Men har du en iPod Touch af første generation, så kan du nøjes med at opgrade softwaren til version 2.1 for at få den funktion med også.

Fra oktober kan iPod Touch også bruges som diktafon med nye headsets fra Apple, hvor der er integreret mikrofon og lydkontrol i ledningen til hovedtelefonerne.

iPod Touch kommer i tre konfigurationer, hvor kun størrelsen af hukommelsen gør forskellen. 8 GB-versionen er næsten et paradoks i sig selv. Med alle de funktioner, den rummer, så er hukommelsen næsten per definition for lille. Særligt fordi der ikke er mulighed for at udvide den senere. Vejledende udsalgspris er 1.699 kroner. 16 GB-versionen til 2.199 og 32 GB-versioner til 2.899 kroner hænger bedre sammen. Priserne er dog fortsat pebrede.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anders S. Johansen

"Bluetooth bruges dog formentlig sammen med Nike+iPod funktionen" ...

Hvor fantasiløst! - jeg (gamle mand) bruger min Bluetooth på min PDA (HP/Windows Mobile) til at gå på internettet via min mobiltelefons "dial-up"-forbindelse (i Danmark! - velhavere kan forsøge i udlandet).

Og en ekstern Bluetooth-GPS må være meget anvendelig sammen med Google Maps.

Men det kræver naturligvis at Bluetooth er tilgængelig - Apple!

/asj

  • 0
  • 0
#3 Thomas Sørensen

Bluetooth er en åben standard som 3. part kan levere sw og hw til. Det kan være forskellige sensore til idræt, sygdomme og mere gadget baseret ting som universel fjernbetjening og GPS ( som nævnt). Og selvfølgelig headset ;-)

Personligt kunne jeg også godt tænke mig bluetooth understøttelse da det vil gøre det lettere at bruge touch´en som en platform for meget sjov.

M.v.h. Thomas

  • 0
  • 0
#4 Jarnis Bertelsen

Jeg tror grunden til at Apple ikke bare åbner fuldt ude for bluetooth understøttelse er for ikke at give iPhone for meget konkurrence. Med en bluetooth mobiltelefon som modem for Touch, er et par af de store forskelle væk eller udvisket. Bevares, man skal stadig have 2 dimser i lommen i stedet for en, men hvis man allerede har en ok bluetooth mobil, ville en del nok alligevel være fristet af den billigere løsning uden en ny binding til et dyrt abonnement.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere