Spilfirma: Meltdown-rettelser lagde logon-server i knæ

Flere har oplevet stigende CPU-forbrug efter installation af patch, der skal imødegå Meltdown- og Spectre-sårbarhederne.

Situationen for cloud-kunder efter sidste uges meltdown-patch er måske ikke så rosenrød, som leverandørerne får det til at lyde.

Budskabet fra cloud-kæmper som Amazon og Google har været, at der i det store perspektiv ikke synes at ske en stigning i CPU-forbrug på grund af Meltdown- og Spectre-patchet. Som Version2 skrev i sidste uge, har der været mange bud på, hvor stor stigning i CPU-forbrug patchet vil føre til. Fælles for udmeldingerne har været, at forskellige slags applikationer vil være ramt forskelligt. Programmer med mange system- og io-kald skulle i særdeleshed blive ramt.

Læs også: 5, 17 eller 30 procent? Stor usikkerhed om performance-tab efter Meltdown-patch

Spilfirmaet Epic oplevede dog en stor stigning på en logon-server i skyen efter at have installeret Meltdown-patchet. Det betød i sidste ende, at visse af firmaets kunder ikke kunne komme på spil-systemet i fredags.

Spilfirmaet Epic oplevede en stor stigning på en logon-server i skyen efter at have installeret Meltdown-patchet. Illustration: Epic Games

I en meddelelse skriver firmaet:

»Alle vores sky-tjenester er berørt af opdateringer, som er nødvendige for at imødegå Meltdown-sårbarheden. Vi er stærkt afhængige af sky-tjenester til at køre vores backend, og vi vil måske opleve yderligere problemer på grund af følgende opdateringer.«

Epic dokumenterer problemet med et skærmdump fra firmaets overvågningssystem. Heraf kan det ses, at belastningen på en enkelt server ud af tre vokser fra omkring 15 procents CPU-udnyttelse til omkring 45 procent, umiddelbart efter at patchet er installeret. Senere steg CPU-forbruget til knap 60 procent, omkring 35 procentpoint højere end de to øvrige servere.

Stigning for Redis- og Kafka-servere hos Amazon

På Twitter har flere Amazon-kunder berettet om stigende CPU-belastning. Det gælder således firmaet Crowdfire, som oplever, at Amazons cache-tjeneste, ElastiCache med databasen Redis, springer i vejret fra omkring 35 procent CPU-belastning til omkring 50 procent..

Også på Twitter meddeler en medarbejder fra firmaet BranchMetrics, at der opleves en stigning på firmaets Kafka-køservere på Amazons EC2-platform i størrelsesordenen 5 til 20 procent.

Udover cloud-systemer er kompilering af programmer tilsyneladende også ramt af patchet. Det gælder logningssoftwaren Syslog-ng, hvor en af projektets udviklere kan meddele om stærkt forøgede kompileringstider, fra 4 til 21 minutter. Forøgelsen er mest udpræget på de Red Hat-afledte Linux-systemer Fedora og Centos, mens problemet ikke opstår på Opensuse, et andet Linux-styresystem.

Herhjemme melder cloud-konsulent René Løhde om uændret CPU-forbrug for kunder på Microsofts sky, Azure. Dog oplevede visse kunder, at Microsoft i nogle tilfælde udrullede patchet uden at spørge kunderne først.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere