Dansk Supermarked handlede i god tro, da man valgte at sælge et retro-joystick sammen med en række piratkopierede spil på en medfølgende cd. Det bedyrer Dansk Supermarkeds indkøbschef Per Borup.
Alligevel vælger et af de forurettede softwarefirmaer, det danske Cope-Com nu at melde Dansk Supermarked til politiet for at bryde ophavsretten.
»Vi vil inden for de næste par dage finde den rette advokat, og så bliver Dansk Supermarked politianmeldt for det her. Hvis vi ikke gør noget nu, så kommer der aldrig til at ske noget på det her område,« siger medejer og spiludvikler hos Cope-Com Torben B. Larsen til Version2.
Han frygter at gå glip af retmæssige indtægter i takt med, at diverse jubilæer for gamle spilcomputere og -konsoller har sendt spilmarkedet ud i en retro-bølge, hvor de, der var unge i 1980'erne nu køber sig til gensyn med teenageværelsets yndlingstidsfordriv.
Retrobølgen har ifølge Torben B. Larsen, der selv har været mange år i branchen, sat pres på hele diskussionen omkring de gamle spil og ophavsretten af dem. Lovgivningen er tydelig på området, men alligevel har der bredt sig en uheldig opfattelse blandt flere udbydere.
»Alle de der mærkelige fantasibegrebet holder omkring abandonware og så videre, når vi ser juridisk på området. Jeg vil kalde det en rigtig baggårdssjargon, som mildest talt er flosset i kanten,« siger Torben B. Larsen.
Spillene ligger der endnu
Hos Dansk Supermarked har man kontaktet tyske Magnussoft og bedt dem bekræfte, at licenserne er i orden. Indtil da kan forbrugerne stadig shoppe løs af de klassiske Amiga-spil i kædens butikker.
»Vi har købt produktet af en leverandør, som vi tidligere har benyttet os af og har haft fine kontrakter med. Så vi mener, at vi har været i god tro. Men nu har jeg bedt om yderligere dokumentation fra tyske Magnussoft, for det her vil vi ikke støtte,« har Per Borup, der er indkøbschef hos Dansk Supermarked, tidligere sagt til Version2.
Læs også: Netto lader piratspil blive på hylderne
Genfødsel af spil-klassikere
Ifølge Torben B. Larsen fra Cope-Com har vi ikke set det sidste til genudgivelser af gamle spil, hverken Commodore 64,- eller Commodore Amiga-udgaverne. Med sit kendskab til branchen har han set salget af de her spil blive intensiveret inden for de sidste fire-fem år. Så ifølge Torben B. Larsen er der uden tvivl tale om en genfødsel. Det betyder samtidig, at flere eksterne firmaer, som eksempelvis Magnussoft, vil forsøge at spinde guld på forbrugernes retro-iver.
»Vi spiludviklere er ret bange for, at genudgivelserne af de gamle klassikere bare bliver overladt til firmaer som Magnussoft eller andre, og at de rette ophavsmænd bliver glemt. Men det er utrolig svært at stå imod de her firmaer,« forklarer Torben B. Larsen til Version2.
Gode kort på hånden
Både i forhold til ophavsretsloven og den såkaldte Berne-konvention, så står de ramte spilfirmaer godt juridisk set.
»Vores opgave de næste par dage er at få serveret det her tungt. Men erstatningsmæssigt står vi jo ret stærkt,« vurderer Torben B. Larsen.
Den vurdering bakkes op af professor ved Juridisk Fakultet, Københavns Universitet, Morten Rosenmeier.
»De kan uden tvivl og uden problemer bede om at få erstatning. Den har krav på det, sådan som det her ser ud,« siger Morten Rosenmeier til Version2.