Spekulation truer internettets domæne-system

Misbruget af domænenavne vokser på grund af nye værktøjer og salgsmetoder, der giver domænehajer næsten frit spil.

Internettets domæne-system risikerer helt at miste dets funktion som et hjælpemiddel for brugerne til at navigere på internettet, advarer organisationen WIPO, der står for at løse konflikter omkring misbrug af domænenavne.

Misbruget sker i form af eksempelvis registrering af varemærker under andre topdomæner eller med almindelige stavefejl.

Problemet har eksisteret siden det blev let for almindelige brugere at registrere nye domænenavne, men misbruget er inden for de sidste år blevet værre, advarer World Intellectual Property Organsation.

»Domænenavne var førhen primært en identifikation af virksomheder eller individer, men mange navne er i dag blevet en ren handelsvare for spekulanter,« siger Francis Gurry, chef i WIPO, til nyhedsbureauet Reuters.

Problemet er, at de såkaldte domænehajer er begyndt at anvende software, som automatisk opdager, når et attraktivt domænenavn bliver ledigt, fordi ejeren ikke har fornyet det. Det øger risikoen for, at et domæne bliver overtaget, så den retmæssige ejer skal igennem en klageproces for at få det tilbage eller få stoppet misbruget.

Samtidig er flere webhoteller og autorisrede domæneregistranter begyndt at tilbyde prøveperioder på typisk fem dage, hvor en køber kan afprøve et domæne uden at betale for det. Det har skabt en pulje af domænenavne, som hyppigt skifter hænder, og hvor domænehajerne kan være svære at forfølge.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere