Spejling af servere bliver hvermands-eje

1 kommentar.  Hop til debatten
Selv for mindre firmaer er spejling af servere kommet inden for rækkevidde. Dermed kan virksomheden køre videre uden afbrydelse, hvis der sker et nedbrud.
20. august 2008 kl. 10:39
errorÆldre end 30 dage

Hvad der før var forbeholdt banker og andre, der kunne spendere en million eller to på sagen, er nu kommet ned i et leje, der ikke slår bunden ud af it-budgettet.

En løbende spejling af alle virksomhedens data, måske til servere et helt andet sted, gør det muligt at lave et lynhurtigt skift til de spejlede servere og fortsætte uanfægtet med arbejdet, selvom virksomhedens serverrum står i brand.

»Spejling rykker længere og længere ned i markedet med stor hastighed og kan efterhånden køre på ret prisbillige storage-løsninger. Nu kan det fås for 100.000 kroner,« siger Lars B. Andersen, teknisk konsulent hos EMC, der producerer storage- og recovery-løsninger.

Samtidigt er det blevet langt nemmere at håndtere, efter at det for nyligt blev gjort til en integreret del af VMwares virtuelle servermiljø, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det, som tidligere har krævet en meget stor og veluddannet it-stab, er blevet automatiseret gennem et relativt simpelt administrativt framework. Du kan også ret nemt teste, at systemet laver failover og skifter over til spejlingen som den skal. Dermed får flere og flere virksomheder mulighed for at have en egentlig disaster recovery-løsning. Men der skal stadig være en grund til at have det,« siger Lars B. Andersen.

Skru tiden tilbage trinløst

Også en anden hidtil kostbar strategi, der beskytter mod datatab og nedetid, er kommet ned i et prisleje, hvor mange virksomheder kan være med. Metoden kaldes kontinuerlig databeskyttelse ? forkortet CDP på engelsk ? og sørger for at logge og gemme al aktivitet på serverne i et vist tidsrum. Hvis noget går galt, kan brugerne selv via softwaren skrue tiden tilbage til før, problemet opstod. For eksempel hvis en virus slipper løs.

»De fleste små og mellemstore virksomheder kører med backup, som dybest set ikke beskytter mod de fejl, som de typisk vil komme ud for. Det bliver taget højde for, om hele bygningen brænder ned, men det hjælper ikke i samme grad mod virusangreb eller simple brugerfejl, hvor filer slettes ved et uheld,« siger Jesper Schneider, leder af nordisk distribution hos softwareproducenten CA.

Med en CDP-løsning kan man selv bestemme, præcist hvor langt tilbage tidsmaskinen skal sendes, event for event, inden for de grænser, man har givet systemet. For eksempel at den gemmer oplysningerne i to døgn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis man sletter en fil ved en fejl, og skal have den genskabt fra backup-båndene, tager det jo en halv dag, fordi man skal have fat i it-afdelingen, som skal finde det rette bånd. Med CDP kan alle selv genskabe deres filer,« forklarer Jesper Schneider.

Ned med backup-mængden

Det foretrukne råd om backup fra Lars B. Andersen er dog at overveje, hvad der i det hele taget er grund til at tage backup af.

»Hold op med bare blindt at tage backup af alting. Vend det om og tænk, hvordan man kan undgå at skulle tage backup af noget,« siger Lars B. Andersen.

Han peger på de muligheder, der er for at arkivere filer efter lidt tid, så de er tilgængelige, men ude af den normale backup-procedure.

»Det kan reducere mængden af data med op mod 80 procent, og selvom diskplads er billigt i dag, så koster det også i båndbredde, ligesom en spejling bliver dyrere, jo flere data det drejer sig om,« siger Lars. B. Andersen.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger