I år vil FDF's sommerlejr som altid være præget af skov, telte og røglugt. Men i år kan man føje storskærme til denne ligning.
De er placeret rundt omkring i den kæmpemæssige lejr på 140 hektar på FDF Sletten ved Julsø. Der vil være 15 65?-skærme, som er placeret ved de 15 bosteder i lejren. Yderligere vil der være to kæmpeskærme, som hver måler tre gange fire meter, på de to største samlingspunkter.
Alle skærmene er bundet sammen af et fibernet, og der er både trådløst internet samt mobildækning i lejren. Deltagerne vil kunne sende sms'er og mms'er til skærmene og læse nyheder og se live-nyhedsudsendelser på dem. Men det er relativt komplekst at sende live ude midt i en skov.
Jacob Rosenkrans og Brian Karstensen fra FDF er begge projektledere på foretagendet, og forklarer her om det ambitiøse projekt og dets udfordringer.
Hvad går projektet ud på?
»Den grundlæggende ide er, at vi vil gå fra et trykt medie over til et digitalt medie. Traditionelt har vi udgivet cirka 15.000 aviser hver morgen, men nu kan vi godt tænke os at folk kan sende sms'er , mms'er og at der er informationer på skærmene i stedet for at udgive aviser. Vi gør det for at lave brugerinvolvering på lejren. Man kan sende sms'er op til skærmene med beskeder til hinanden,« siger Jacob Rosenkrans.
»Tanken er, at man skal kunne bruge skærmene som man gør på musikprogrammer som for eksempel Boogie gjorde, hvor sms'erne kører nede i et bånd på skærmen. Man deler hilsner og informationer og sende billeder ind til skærmen. Det er sjovt at kunne dele en kommentar om det man oplever på lejren,« siger Brian Karstensen, og fortsætter:
»Men der er en også information på skærmene som billeder og tekster produceret af pressecentret samt to daglige nyhedsudsendelser på ca. 20 minutter.«
Brian Karstensen skal være redaktør på den digitale multimedieløsning ude i lejren, som løber af stablen fra den 7.-15- juli.
Hvilken teknologi kræver det?
»Det er en kombination af flere ting. Vi har en gateway, hvor sms'erne ryger ind, og en CMS-platform der håndterer sms'erne. Vi har en aftale med firmaet MediaConnect, der laver infoskærme, om at vise informationerne. Disse vises så via et RSS-feed fra et system, vi selv har lavet, der lægger ovenpå CMS-systemet. Årsagen til, at vi gerne vil have det her mellemled, er, at vi gerne vil kunne godkende de billeder og sms'er der ryger ind i systemet, før de ryger ud på skærmene,« siger Brian Karstensen.
Hvilke problemer har der været undervejs i projektet?
»Der har været nogle udfordringer med nyhedsdelen. Video-delen er mere avanceret end sms-delen, så det har været sværest at få på plads. For én ting er at lave en video, og lægge det på en computer via en fil, noget andet er at sende til 15 computere med et livesignal, som vi agter at gøre. Her har man én computer, der styrer hele produktionen, hvor signalet sendes over til Qbrick i København, hvor det her livefeed kører tilbage i computeren,« siger Brian Karstensen og fortsætter:
»Vi skal snart teste, om tingene kører som det skal. Men det er jo svært at vide, om det kommer til at køre optimalt, når man pludselig står ude i en skov. Vi kommer til at sende nyhedsudsendelser to gange dagligt, og her vil der være nogle forproducerede indslag og nogle live-indslag, men vi ved faktisk ikke, om vil fungere derude med live-transmissionen. Vi forsøger at have forskellige ambitionsniveauer, hvor vi kan tage de basale funktioner, som, vi ved, fungerer, og så lægge flere lag på.«
Hvilke gode råd til du give til andre, der skal i gang med et lignende projekt?
Brian Karstensen griner:
»Et lignende projekt, ja, det er jo svært at sige. Når man går i gang, skal man finde nogle gode samarbejdspartnere, så man ikke skal opfinde alt fra bunden af. Vi har forsøgt at få nogle samarbejdspartnere på streaming og på infosoftware, men resten har vi opfundet selv. Men skulle man have haft nogen flere samarbejdspartnere, kunne man med fordel have kontaktet TV2 eller DR, da vores koncept jo ligner meget Aftenshowet eller Go'morgen Danmark,« siger han.