Spejderlejr anno 2011: Fibernetværk med sms-feed og live-nyheder på 17 storskærme

It-udfordringen: Hvordan kan det lade sig gøre at sende live-tv og vise sms'er fra 11.000 beboere på 17 storskærme ude midt i en skov?

I år vil FDF's sommerlejr som altid være præget af skov, telte og røglugt. Men i år kan man føje storskærme til denne ligning.

De er placeret rundt omkring i den kæmpemæssige lejr på 140 hektar på FDF Sletten ved Julsø. Der vil være 15 65?-skærme, som er placeret ved de 15 bosteder i lejren. Yderligere vil der være to kæmpeskærme, som hver måler tre gange fire meter, på de to største samlingspunkter.

Alle skærmene er bundet sammen af et fibernet, og der er både trådløst internet samt mobildækning i lejren. Deltagerne vil kunne sende sms'er og mms'er til skærmene og læse nyheder og se live-nyhedsudsendelser på dem. Men det er relativt komplekst at sende live ude midt i en skov.

Jacob Rosenkrans og Brian Karstensen fra FDF er begge projektledere på foretagendet, og forklarer her om det ambitiøse projekt og dets udfordringer.

Hvad går projektet ud på?

»Den grundlæggende ide er, at vi vil gå fra et trykt medie over til et digitalt medie. Traditionelt har vi udgivet cirka 15.000 aviser hver morgen, men nu kan vi godt tænke os at folk kan sende sms'er , mms'er og at der er informationer på skærmene i stedet for at udgive aviser. Vi gør det for at lave brugerinvolvering på lejren. Man kan sende sms'er op til skærmene med beskeder til hinanden,« siger Jacob Rosenkrans.

»Tanken er, at man skal kunne bruge skærmene som man gør på musikprogrammer som for eksempel Boogie gjorde, hvor sms'erne kører nede i et bånd på skærmen. Man deler hilsner og informationer og sende billeder ind til skærmen. Det er sjovt at kunne dele en kommentar om det man oplever på lejren,« siger Brian Karstensen, og fortsætter:

»Men der er en også information på skærmene som billeder og tekster produceret af pressecentret samt to daglige nyhedsudsendelser på ca. 20 minutter.«

Brian Karstensen skal være redaktør på den digitale multimedieløsning ude i lejren, som løber af stablen fra den 7.-15- juli.

Hvilken teknologi kræver det?

»Det er en kombination af flere ting. Vi har en gateway, hvor sms'erne ryger ind, og en CMS-platform der håndterer sms'erne. Vi har en aftale med firmaet MediaConnect, der laver infoskærme, om at vise informationerne. Disse vises så via et RSS-feed fra et system, vi selv har lavet, der lægger ovenpå CMS-systemet. Årsagen til, at vi gerne vil have det her mellemled, er, at vi gerne vil kunne godkende de billeder og sms'er der ryger ind i systemet, før de ryger ud på skærmene,« siger Brian Karstensen.

Hvilke problemer har der været undervejs i projektet?

»Der har været nogle udfordringer med nyhedsdelen. Video-delen er mere avanceret end sms-delen, så det har været sværest at få på plads. For én ting er at lave en video, og lægge det på en computer via en fil, noget andet er at sende til 15 computere med et livesignal, som vi agter at gøre. Her har man én computer, der styrer hele produktionen, hvor signalet sendes over til Qbrick i København, hvor det her livefeed kører tilbage i computeren,« siger Brian Karstensen og fortsætter:

»Vi skal snart teste, om tingene kører som det skal. Men det er jo svært at vide, om det kommer til at køre optimalt, når man pludselig står ude i en skov. Vi kommer til at sende nyhedsudsendelser to gange dagligt, og her vil der være nogle forproducerede indslag og nogle live-indslag, men vi ved faktisk ikke, om vil fungere derude med live-transmissionen. Vi forsøger at have forskellige ambitionsniveauer, hvor vi kan tage de basale funktioner, som, vi ved, fungerer, og så lægge flere lag på.«

Hvilke gode råd til du give til andre, der skal i gang med et lignende projekt?

Brian Karstensen griner:

»Et lignende projekt, ja, det er jo svært at sige. Når man går i gang, skal man finde nogle gode samarbejdspartnere, så man ikke skal opfinde alt fra bunden af. Vi har forsøgt at få nogle samarbejdspartnere på streaming og på infosoftware, men resten har vi opfundet selv. Men skulle man have haft nogen flere samarbejdspartnere, kunne man med fordel have kontaktet TV2 eller DR, da vores koncept jo ligner meget Aftenshowet eller Go'morgen Danmark,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jesper Jepsen

Tja om den ene eller anden kom først eller er størst eller.. Jeg vil meget hellere vi de hvordan jeg kommer i kontakt med de to projektledere, Sommeren 2012 samles alle spejderne i Holstebro og vi har skam også planer om alle disse ting denne gang bare til 35.000 spejdre/FDF'er og andre unge der ønsker at deltage.

Jesper Jepsen Webløsninger Spejderneslejr 2012

 • 0
 • 0
#4 Henrik Tietgen

Jeg troede at være spejder var at leve i ét med naturen. At tapteserer skoven til med storskærme og dertil hørende kabler og netværk. Vil vist få gamle Lord Robert Baden-Powell og andre spejder pionerer til at knibe en tåre. Jeg ville mene at det mest avanceret der høre hjemme på en spejderlejrer er en lommelygte, så de mindste kan komme på toilet om natten.

Duelighedsbevis i "kort og kompas" er vel også blevet erstattet med "TomTom navigation"

 • 0
 • 0
#5 Anonym

Ja, lad os endelig leve et med naturen, og lade være med at udnytte de muligheder som teknologien bringer.

FDF'ere og andre spejder er faktisk gode til at bruge teknologien, dels til nye spændende muligheder og til at skabe nye aktiviter.

Men jo, man lærer stadig at tænde bål, lave en biuak og sende morse signaler.

Men samtidig er der jo intet i vejen for at lære at bruge en GPS, eller at bruge mobiler eller lignende.

Se mere på http://leder.fdf.dk/landslejr/ om landslejren.

Til Jesper Jepsen, du kan finde kontakt infomation her: http://leder.fdf.dk/landslejr/skriv-til-os/

 • 0
 • 0
#6 Anonym

Beklager den haarde tone.

I FDF kom vi lidt sent ind paa det med at bruge mobilen, maaske skraemt af teknologi vi ikke kunne passe ind i de klassike spejder aktiviteter.

Men det er vendt nu og vi er blevet bedre til at bruge teknologien, herunder blandt andet sms loeb, geocaching (som klart kan anbefales), hjemmesider og online presence i det hele taget.

Vi har taget hjemmeside mediet til os som kommunikations form, sender sms'er til boern og voksne om moederne, og i det hele taget er blevet bedre til at vaere en bevaegelse i tiden, istedet for en bevaegelse mod tiden.

 • 0
 • 0
#7 Peter Makholm Blogger

Spejderideen handler hverken om primifanatisme eller et naturideal. Der er mange spejdere der finder en god ro i naturen og er trygge ved naturen, men det er efter min mening en sekundær effekt af at være (traditionel) spejder.

For mig handler spejderideen blandt andet om at tænke selv og at tage ansvar selv. Brugt rigtigt er en GPS et vidunderligt værktøj. Men overlader man al sin tankevirksomhed til GPS'en, så lærer man ikke noget og GPS'er er i virkeligheden ikke særlig gode til det der med navigation. De er gode til at finde ud af hvor man er, men resten af vejen vil jeg hellere stole på min erfaring med kort.

Udfordringen for spejderarbejdet er at bruge værktøjerne rigtigt. Et andet godt eksempel er mobiltelefonen som er et vidunderligt værktøj til at koordinere noget i en krisesituation. Men jeg har gennem tiden oftere of oftere set at resultatet desvære bliver at man laver mindre planlægning, for man kan jo bare lige ringes ved undervejs...

Der er selvfølgelig spejderledere der er konservative og helst laver de samme aktiviteter som sidste år, som i øvrigt er de samme som da de selv var unge spejdere. Men det er der inde for alle foreninger.

Jeg har nu aldrig set spejderbevægelsen som specielt teknologiforskrækket. I dag GPS'er og mobiltelefoner, for 25 år siden rævejagt (http://en.wikipedia.org/wiki/Transmitter_hunting) og walkie-talkies.

Jeg skal nok være der i Holstebro 2012, men ærlig talt, så foretrækker jeg en hyggelig kanosommerlejr uden alt det der teknik. Men det er mere fordi jeg vil væk fra hverdagen end at det er uspejderligt.

(Og så ikke et ord om at FDF'ere ikke er rigtige spejdere! (ups))

 • 0
 • 0
#8 Anonym

(Og så ikke et ord om at FDF'ere ikke er rigtige spejdere! (ups))

He, er det ikke lidt flamebait der :-)

Men jo, en lejr uden alt for meget teknik er rart, naar man er omgivet af det i hverdagen.

 • 0
 • 0
#11 Jesper Jepsen

Tja udvikling er da slemt ikke? eller så er det måske mere slemt de mennesker der ikke udvikler sig?

Takker for kontakt oplysninger, der er skrevet.

Spejder er ikke en religion, det er værdisæt som ikke tager afsæt i noget teknologisk. Børn og unge er ikke og vil aldrig være det samme som den første gang i 1909, og heldigvis for det.

Og så lige.. Spejderne er organiseret i korps, FDF er et forbund, arbejds grundlaget er oprindeligt lavet af samme mand, derfor ligheden.

Og som krølle, ja så er alle FDF'er mere end velkommende i Holstebro, til Spejdernes Lejr 2012.

Jesper Jepsen Webløsninger Spejderneslejr 2012 http://2012.spejderne.dk

 • 0
 • 0
#13 Peter Makholm Blogger

Og så lige.. Spejderne er organiseret i korps, FDF er et forbund, arbejds grundlaget er oprindeligt lavet af samme mand, derfor ligheden.

Og med samme mand går jeg ud fra at du mener William Alexander Smith?

Og hvem er han, kunne jeg så tænke mig at spørge? Men det er nok ikke relevant for debatten her på Version2, lige som de mere grundlæggende forskelle om patruljeføreprincippet næppe heller ikke er relevant.

(Må man overhovedet kalde det for 'patruljeførerprincippet' her efter anden verdenskrig. Nuvel, 'børn leder børn' hedder det vist.)

 • 0
 • 0
#15 Peter Makholm Blogger

De er nu ikke en del af lejren, som det fremgår her:

Jeg mener nu i høj grad at de KFUM spejdere der deltager på Blå Sommer og de DDS'ere der deltager i KFUM Spejdernes korpslejr i høj grad er en del af de respektive lejre. Lige som de udenlandske gæster på begge lejre.

(Jeg har nu haft den rigtige farve uniform på til både Blå Sommer og til KFUM Spejdernes Korpslejer)

Så selvfølgelig vil deltagende FDF-grupper være en del af lejren, selvom de som landsorganisation ikke er med til at arrangere lejren. Personligt er jeg også mere bekymret for om der er folk der bærer for meget nag til at de gule spejdere er velkomne/vil komme.

men men men, ikke videre relevant jeg kan bare ikke lade være og lover at jeg fluks stemmer mig selv ned!

 • 0
 • 0
#16 Jesper Jepsen

Nej FDF er ikke en del af lejren som arrangør, da de ikke er et af de 5 anekendte spejderkorps i DK, men da lejren er åben for alle spejdre, FDF'er ungdomsklubber, og andre der har med børn og unge at gøre så er de naturligvis også meget velkommen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere