Specialtegn i firmanavnet spærrer adgang til sygedagpenge

10. september 2012 kl. 10:4442
Du kan ikke ansøge om sygedagpenge på virk.dk, hvis din virksomhed hedder 'Inger's Ost & Vin'. Erhvervsstyrelsen nedtoner problematikken.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det skulle være så nemt med NemID og NemRefusion. Digital indberetning af sygedagpenge skulle spare en masse bøvl, besvær og bureaukrati hos alle involverede.

Men virkeligheden har vist sig at være en ganske anden - i hvert fald for den esbjergensiske specialbutik Inger's Ost & Vin. Her har den digitale indberetning været umulig i over et kvartal - og nu frygter virksomheden, at sagen bliver forældet, og at virksomheden går glip af pengene.

»Det har bestemt ikke været en god oplevelse. Vores medarbejder blev syg i maj måned, og vi har stadig ikke fået nogen penge. Det er et irritationsmoment,« siger Susanne Riemann, der er regnskabsansvarlig i Inger's Ost & Vin, til Version2.

Problemet opstod i første omgang med den digitale virksomhedssignatur, som ikke virkede. Efter at have kontaktet ekstern hjælp i form af konsulentvirksomheden IT Forum Esbjerg forsøgte Susanne Riemann at migrere til den nye NemID til Erhverv-løsning. Men heller ikke det løste problemet.

Kastet rundt i supportsystemet

»Det var mærkeligt, for alle indstillinger var præcis magen til min egen virksomheds NemID - og her virkede det upåklageligt. Og så begyndte vi at blive kastet rundt i supportsystemet,« siger Dennis Hansen fra IT Forum Esbjerg til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viste sig dog ikke at være helt let at finde ud af, hvem der havde ansvaret for problemet. Var det Nets DanID, der havde lavet en fejl med NemID til Erhverv-signaturen? Eller var det Erhvervsstyrelsen, der havde problemer med NemRefusion-løsningen? Eller var det bare, fordi Inger's Ost & Vin selv havde gjort noget galt?

»Det er ligesom at ringe til teleselskab. Jeg har prøvet at vente i 40 minutter på at komme igennem, og man har jo ligesom ikke rigtig noget alternativ. DanID henviser til NemRefusion, og de henviser tilbage til DanID. Der var dog én supporter, der var venlig og forsøgte at forstå problemet - men han kunne bare ikke løse det,« siger Susanne Riemann fra Inger's Ost & Vin til Version2.

Hendes it-konsulent har præcis samme oplevelse.

»Det er temmelig træls. Og vi er jo nødt til at sende regninger for den tid, vi bruger på det. Efter flere måneders tovtrækkeri ender de så den 24. august med at finde ud af, hvor hunden er begravet,« siger Dennis Hansen fra IT Forum Esbjerg til Version2.

NemRefusion accepterer ikke specialtegn i firmanavn

Problemet er angiveligt opstået i Erhvervsstyrelsens NemRefusion-løsning i forbindelse med migreringen fra den eksisterende digitale virksomhedssignatur og over til NemID til Erhverv-løsningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

NemRefusion-løsningen kan nemlig ikke håndtere virksomhedsnavne med specialtegn som for eksempel komma, &-tegn og apostrof. Og det har altså blandt andet ramt Inger's Ost & Vin.

Under den gamle, digitale erhvervssignatur rensede Nets DanID automatisk virksomhedsnavne for de problematiske tegn, men i forbindelse med skiftet til NemID til Erhverv sker dette ikke længere.

Version2 har været i kontakt med Erhvervsstyrelsen, der dog ikke ønsker at udtale sig til citat. Styrelsen forklarer, at den ikke ser det som et stort problem, og at det højst drejer sig om 15 virksomheder, der ikke har kunnet indberette via NemRefusion på virk.dk.

Løser problemet med særlig blanket

Til gengæld er problemet åbenbart stort nok til, at styrelsen nu vil få udarbejdet en særlig blanket, som de ramte virksomheder kan udfylde. Styrelsen garanterer over for Version2, at ingen virksomheder risikerer at gå glip af den dagpengerefusion, de ellers kunne være gået glip af på grund af forældelsesfristerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den melding er dog endnu ikke nået ud til Inger's Ost & Vin, der stadig frygter for, at problemer risikerer at betyde, at fristen for at søge bliver overskredet.

»Men det er efterhånden også lige før, at vi er ligeglade med de 4-5 sygedage, nu er det mere princippet. Jeg vil gerne have slået fast, at vi ikke er helt tåbelige, og at det er dem, der har begået en fejl,« siger Susanne Riemann til Version2.

Erhvervsstyrelsen oplyser, at man nu har stoppet migreringen af virksomheder med navne indeholdende specialtegn til NemID til Erhverv-løsningen. Samtidig har man bedt Nets DanID om at lave en ny konvertering af disse virksomhedsnavne i backend, så de igen kan søge om refusion af for eksempel sygedagpenge gennem virk.dk.

Dennis Hansen fra IT Forum Esbjerg har godt nok har fået omsætning i forretningen på grund af alt bøvlet, men bortset fra det har han ikke mange lovord at sige om forløbet.

»Det handler om, at der er nogen, der ikke har lavet deres programmering ordentligt. Man burde mistænke dem for at have hyret nogen, der er for billige, men det tvivler jeg desværre på. Min egen programmør havde kun én kommentar, da jeg fortalte ham om det: 'UTF-8!'« siger Dennis Hansen til Version2.

Det er i øvrigt ikke første gang, at problemer med NemID til Erhverv udløser problemer med sygedagpengene. En vestjysk landmand har således været i fare for at miste sygedagpengene, fordi Nets DanID har haft problemer med at låse deaktiverede NemID til Erhverv op.

42 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
44
12. september 2012 kl. 14:56

Nej, virk er en af mange måder at forhindre drift at erhverv i Danmark, indført af Venstre for øvrigt.

42
11. september 2012 kl. 10:06

Er der ikke astronomisk mange virksomheder der hedder A/S og et par der begynder med A.P.?

40
10. september 2012 kl. 23:25

Jeg har da hørt om et sted, hvor cross-site scripting filteret gav problemer for et firma, der vist nok hed "Script fabrikken".Desværre har min nummerplade, "Null", ikke forhindret mig i at få en p-bøde.

43
11. september 2012 kl. 11:44

@Null

Måske skulle du have brugt &NULL;

// Jesper aka Jake :)=

39
10. september 2012 kl. 23:02

E-boks pakker ting sammen med escape karakterer foran æøå, så hvis du bruger e-boks og får lønsedler derfra, og vil have dine lønsedler i zippet format, og derefter forsøger at pakke dem ud for f.eks at printe dem ud, så kan du ikke gøre det. Filerne står som ",,\xyc\l#"¤seddel.pdf" Jeg har prøvet både med windows og ubuntu. Løsningen er at printe til disk, og såderefter printe rigtigt ud. Jeg er ansat i KU-regi, så jeg kan dårligt tro andre ikke har oplevet det samme.

38
10. september 2012 kl. 16:33

Mit firma startede selv med et # foran, hvilket både har givet problemer hos SKAT og andre virksomheder. SKAT's system fik # til at blive et Æ. Andre kunne ikke importere det ind i deres.

Og thumbs up for little bobby tables :)

37
10. september 2012 kl. 16:27

da jeg for ½ år siden skulle bruge Digitale Signatur brugte jeg € i password og det gik fint under oprettelsen ikke nogle fejl der, men da da jeg så skulle bruge det for at login kom der en fejl med udgyldig password!!!

Fandt ud af at Firefox godt kan håndter det med det kunne systemet ikke Jeg vil selt ikke tænke på om NemId kan håndter det

32
10. september 2012 kl. 14:16

Der er vel for mange klaptorske, der arbejder med IT. Lovgigningen har i årtier tvunget virksomheder til netop at bruge bestemte konstruktioenr som Olsen & søn, så kan man selvfølgelig ikke forhindre brugerne i at anvende det korrekte og lovpåtvungne krav. Vore lovgivere er generelt desvære nogen klaphatte, der er ret så hensynsløse ovefor borgerne. Der skal selvfølgelig sættes samme krav til lovgiverne, som de sætter til borgerne. Retsusikkerhed og hovmod er en skamplet på vort samfund.

31
10. september 2012 kl. 13:52

Hvis de benytter en SQL baseret storage, så kunne det tyde på at de ikke benytter parameter binding?

Hvilket igen kunne få en til at frygte at der er mulighed for SQL injection :-(

28
10. september 2012 kl. 12:55

Jeg ville tro, at CVR nummeret eller lignende ville være bedre at bruge til at udveksle data mellem systemer?! Og hvorfor godkender netop CVR registeret et navn, som ikke er validt i andre systemer? (tilbage til 'little Bobby Tables').

29
10. september 2012 kl. 13:17

som Sydbank har et par kommentarer til...

25
10. september 2012 kl. 12:42

Hvis man f.eks. søger på Kraks hjemmeside efter firmaer med Søn i navnet får man små 1000 hits.. langt de fleste hedder "XXX & Søn".

Så er der større kæder som f.eks. Bog & Ide, eller hvor mange boghandlere har Bog & Papir i deres navn. Og endelig er der jo alle de der firmaer der har A/S til sidst i navnet.

// Jesper

23
10. september 2012 kl. 12:29

De folk som først og fremmest lægger mærke til at et givet firmanavn ikke overholder retsstavningen er ikke i stand til at fokusere. Kan ikke fokusere på det væsentlige. Men fokuserer på det som de kan finde ud af, hvilket så ikke har nogen særlig betydning i denne sammenhæng.

Det er ikke så mærkeligt at konkurrenceevnen er dårlig i Danmark, hvis endda teknisk orienterede folk lægger vægt på bagateller, så de overskygger det der har betydning for økonomien.

Har retsstavningen i et firmanavn betydning for samfundsøkonomien? Næh. Et firmanavn skal overholde markedsføringsloven og nok også lovgivning om injurer, men altså ikke retsskrivningsloven, hvis der er noget der hedder det.

Det ville da også være vanvittigt hvis man ikke måtte lave et firmanavn som kunne være kreativt og spille på associationer ved netop ikke at være stavet korrekt, fx jubii, wupti ....

22
10. september 2012 kl. 12:24

Det fundamentale problem er, at nogle inkompetente embedsmænd og politikere har valgt at satse så hårdt på en rent digital administration, at man har fjernet muligheden for at aflevere sin indberetning på papir. Dette afskærer så alle, som af en eller anden grund ikke kan bruge den digitale løsning fra de ydelser, de ellers er berettiget til.

21
10. september 2012 kl. 12:19

Hvis jeg skal gætte på problemet, vil jeg tro at det drejer sig om at det underliggende certifikat altid plejede at have navnet indkodet som en ASN.1 PrintableString eller BMPString, men nu bliver indkodet som en ASN.1 UTF8String (følgende den forholdvis nye RFC5280), hvis navnet indeholder & eller ´. NemRefusions (virk.dk's ?) systemer kan så ikke finde ud af at håndtere den ASN.1-type og fejler.

Hvis det er rigtigt gættet, vil systemet forøvrigt også have problemer med æ, ø og å, men ikke med komma.

20
10. september 2012 kl. 12:13

Det er kun et spørgsmål om en tilstrækkelig indsats - og lidt personligt engagement hos de involverede.

At problemet opstår - og at der ikke advares om det fra Erhvervsstyrelsens og andre relevante væsners side, virker ikke, som om konsekvenserne af systemets manglende tegnforståelse har interesseret nogen på noget tidspunkt.

I stedet er betaversionen er blevet lagt ud i håb om gratis testresultater fra kunderne med de lange forsøgskaninører.

Nu er testresultaterne så kommet, og der er fin plads til korrigerende handlinger.

Så nu synes jeg bare, at man skal se at få gjort noget ved dem i en vis fart, og lade os komme videre med noget, som duer.

Der skal nok komme nye testopgaver til os alle.

18
10. september 2012 kl. 12:04

Selvom jeg kunne ønske, at der blev renset ud i diverse sproglige misforståelser (bliver altid hysterisk ved at høre, at 'mig og lars gør ...'), er det nu ikke en opgave for en offentlig instans at forskelsbehandle på grundlag af firmanavne.

Og så vil jeg undlade at lave webfirmaet >klik her< - sæt nu jeg blev syg :)

17
10. september 2012 kl. 12:01

Ligegyldigt om det er dansk retstavning i det viste eksempel eller ej, så er det en IT teknisk fejl. Blot fordi Inger måske skulle kalde sit firma noget andet for at overholde ordbogen, berettiger det ikke fejl i IT systemet.

Og det berettiger slet slet ikke den besværlige process de skulle igennem.

Og da dette er et IT site og ikke et retstavnings site, så er det interessant for IT folk at sådanne problemer kan snige sig ind i sådanne løsninger. Især med den offentlige digitalisering in mente.

Og ja - en del af dette er nok heller ikke retstavningsmæssigt korrekt.

16
10. september 2012 kl. 11:53

Ja det er da ikke så flot hvis firmanavnene skal tilpasses it-systemerne, og ikke omvendt. Men måske ser et skilt med "joergens_haelebar" hipt ud i de rigtige miljøer? Håber de får løst problemet snarrest.

15
10. september 2012 kl. 11:53

Den er at vi har et offentligt system der ikke kan få lavet deres software til at afspejle dansk grammatik, og derefter siger det ikke er et problem.

I dette tilfælde er som flere nævner "&" tegnet jo også et problem - Der er amatør arbejde af værste skuffe.

14
10. september 2012 kl. 11:50

...det er nok en str_replace (http://php.net/manual/en/function.str-replace.php) eller hvad det nu er de koder i, der "udrenser" lidt for meget.

Eller måske er vi helt nede i databasen, hvor der ikke anvendes korrekt/bedste tegnsæt (qua Dennis Hansens kommentar i artiklen).

Meget mystisk at det ikke bare kan rettes relativt hurtigt.

7
10. september 2012 kl. 11:03

Faktsik er det "Inger" der har et problem. Man sætter ikke "`" ind der. Så uanset om "det gør andre også" så er det altså sprogligt forkert! Mange bruger også apostrof efter andet end s, x, eller z. Det er ukorrekt: Jeg skubbede til Søren’s bord. Jensen's Bøfhus, Mor's Biks og Øen's Tømrer. Bush' administration Det korrekte er Sørens bord, Jensens Bøfhus, Bushs administration osv. Tendensen skyldes påvirkning fra engelsk, men er grammatisk forkert i de anførte tilfælde

33
10. september 2012 kl. 15:29

Det er fuldt korrekt at anvende apostrof i firmanavne, hvis det er det man har lyst til. Et firmanavn er jo meget andet end retskrivning, f.eks. et grafisk signal.

30
10. september 2012 kl. 13:48

Faktsik er det "Inger" der har et problem.
Man sætter ikke "<code>" ind der.

Nu var det heller ikke "" hun satte ind, men "'", bare lige for at illustrere hvor svært det er at være korrekt, selvom man smider nok så mange sten efter de andres glashuse. ;-) Og du fik det jo i øvrigt rigtigt i overskriften, bare ikke i teksten.

10
10. september 2012 kl. 11:10

Læs nu lige artiklen ordentligt. Den kunne heller ikke lide &-tegnet.

4
10. september 2012 kl. 10:58

med al den offentlige digitalisering.

NOT !!!

Ville det ikke være en ganske god ide, at vente med at tvinge folk til at bruge de enkelte systemer, til man er 100 % sikker på at de virker overalt, hvor de skal.

100 % er ikke et urealistisk tal - det er kun et spørgsmål om en tilstrækkelig indsats - og lidt personligt engagement hos de involverede.

Den nuværende "Det går sgu' nok"-politik resulterer bare i en yderligere udbygget - og begrundet - digitaliserings-lede på fuld højde med den allerede ekststerende politiker-lede - og det er ikke småting !!!

5
10. september 2012 kl. 10:58

Måske "Inger's Ost & Vin" bare skulle droppe angliseringen og kalde sig "Ingers Ost & Vin".

35
10. september 2012 kl. 16:13

Måske "Inger's Ost & Vin" bare skulle droppe angliseringen og kalde sig "Ingers Ost & Vin".</p>
<p>Jeg tænkte nøjagtig det samme - så kan de lære det. Og så er ejefald med apostrof kun tilladt på dansk ved navne, der er forkortelser eller ender på en S-lyd.</p>
<p>:o)

Lidt arrogant holdning....

Det er måske derfor der på mit sygesikringsbevis og andre papirer fra det offentlige står "Jønsson" og ikke "Jönsson" i mit efternavn ?

Jeg har prøvet mange år at få det ændret. På min fødselsattest står der "Jönsson". Men den er også håndskrevet...

I stedet burde det offentlige sørge for at alle mulige specialtegn kan benyttes. Man ved jo aldrig hvad der sker i fremtiden....

36
10. september 2012 kl. 16:20

Hvad med firmaer som har engelske navne fx. mit

Cuckoo's Nest ????

9
10. september 2012 kl. 11:10

Måske "Inger's Ost & Vin" bare skulle droppe angliseringen og kalde sig "Ingers Ost & Vin".

Det ville være rart om folk/firmaer holdt til til den gældende danske retskrivning - så vil det også ofte være lidt nemmere at finde dem.

Når det er sagt synes jeg ikke det er særligt smart at et system kløjes i et spcailtegn. Hvad der er et spcecialtegn i dag kan jo godt være et normaltegn om 3 år. Eller der kan være udenlandske personer/virksomheder med en, for os, unormal stavning.

Med min noget begrænsede viden om IT har jeg svært ved at acceptere "at det kan ikke lade sig gøre".

19
10. september 2012 kl. 12:05

Kommentarerne om forkert stavning er off-topic imho. Der er åbenlyst en overvægt af sprog-facister blandt it-folk og ingeniører, og de skal naturligvis også have lov til at lufte deres kæpheste, men sagen drejer sig om at man har designet en service, der ikke håndterer specialtegn(!!!).

Jeg giver Dennis Hansen's (ja, jeg ved det er forkert, what are you gonna do about it ;) ) programmør fuldstændig ret: "UTF-8". Hvis man i dette årti, for ikke at sige årtusinde, designer en service til at bruge andet end unicode/utf-8 burde man først knibe sig selv i armen og checke om det virkelig kan være rigtigt at det er en god ide. Hvis man stadig mener det bør man overveje, om der er en mere grundlæggende fejl i systemet/projektet, som gør det nødvendigt.

Det kan simpelt hen ikke være rigtigt, at vi i nye systemer stadig skal kæmpe med en problemstilling, som der for længst er fundet en glimrende løsning til og som burde høre fortiden til.

27
10. september 2012 kl. 12:49

"UTF-8". Hvis man i dette årti, for ikke at sige årtusinde, designer en service til at bruge andet end unicode/utf-8 burde man først knibe sig selv i armen og checke om det virkelig kan være rigtigt at det er en god ide.

Der er ret mange tegn i UTF8 og jeg tror ikke der er nogen systemer der kan vise dem alle. Det kunne ellers være sjovt at oprette et PR-bureau som hed "Hammer ☭ Segl" og se om det gik igennem.

Hvis ikke tegnet kan ses, er der en png her:http://www.fileformat.info/info/unicode/char/262d/index.htm

41
11. september 2012 kl. 08:12

En klassisk fejl ved brugen af unicode er at tegnet å kan repræsenteres på to måder. Composed og decomposed.

24
10. september 2012 kl. 12:34

Kommentarerne om forkert stavning er off-topic imho. Der er åbenlyst en overvægt af sprog-facister blandt it-folk og ingeniører, og de skal naturligvis også have lov til at lufte deres kæpheste...

Jeg er ret sikker på ingen af os, der har påpeget det uheldige navn, er i tvivl om at det selvfølgelig er en systemfejl, og at løsningen ikke er at ændre navne på virksomhederne.

Min bemærkning om, at det ikke er en systemfejl, men en indbygget stavekontrol i systemet, der afviser forkert stavede virksomhedsnavne, skal kun opfattes som sarkastisk morsomhed. Jeg undskylder over for enhver som er blevet stødt af dette:

Undskyld.

1
10. september 2012 kl. 10:52

Det er muligt at det "kun" går ud over 15 firmaer, men det ændrer da ikke på, at det er super amatøragtigt at lave et system, som ikke kan tage den slags tegn. Der er da mange firmaer, som har specialtegn i navnet, men måske kun 15, som har forsøgt at bruge det her system.