Sparer en halv million: Fredericia kvæler natlige strømtyve

Fredericia Kommune opgav at få brugerne til selv at slukke pc'en og fik derfor udviklet et program, som gør det automatisk. Det sparer kommunen for en halv million kroner om året i strøm.

Knapt hver tredje pc i Fredericia Kommune stod tændt døgnet rundt og brugte strøm, selvom ingen brugte dem. Det kostede kommunen en halv million kroner om året i spildt strøm.

Det strømspild har kommunen nu fået udryddet med et program, som automatisk sørger for at slukke pc'er, når de ikke bliver brugt. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I første omgang forsøgte kommunen at få stoppet strømspildet gennem en oplysningskampagne, som skulle få medarbejderne til selv at slukke pc'en, når de gik hjem, men kampagnen havde kun en begrænset effekt.

Derfor kontaktede kommunen i stedet sin it-leverandør for at få udviklet en løsning, så det blev muligt automatisk at sætte pc'er i dvale. It-afdelingen valgte dvaletilstand frem for automatisk slukning, da det ville genere medarbejderne mindre i kraft af en betydeligt kortere opstartstid.

»10-15 sekunder kan alle leve med at vente. Og ved at sætte computeren i dvale går strømforbruget fra gennemsnitligt 133 watt i timen [sic!] til seks watt i timen [sic!],« siger digitaliseringschef Per Henrik Toftdahl fra Fredericia Kommune til Jyllands-Posten.

Implementeringen og udviklingen af programmet til den automatiske nedlukning af pc'erne på netværket kostede Fredericia Kommune 100.000 kroner.

Til gengæld er den årlige besparelse på 500.000 kroner i kraft af det lavere elforbrug.

»Man kan spørge, hvorfor vi dog ikke har gjort det noget før. Det er nok en kombination af, at ansvaret - og budgettet - for strømforbruget ikke ligger hos it-afdelingen, og det forhold at det ikke er særlig synligt, at tændte pc'er spilder så meget strøm. Desuden skulle vi selv opfinde en løsning,« siger Per Henrik Toftdahl til Jyllands-Posten.

Kommunens løsning er nu blevet indstillet til Videnskabsministeriets Grøn IT-pris.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (30)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Christian W. Moesgaard

Fordi projektet er offetligt, og alle offentlige projekter koster mange penge... Af en eller anden grund.

Det offentlige bliver snydt så vandet driver. Hvis det offentlige fik sine løsninger for samme pris som privatsektoren, kunne man sikkert hæve alles løn med en ret stor andel eller sænke skatten betydeligt.

Kan du huske de nationale tests? Jeg mener det var 75.000.000kr, og efter at have været 4 år forsinket er de stadig ikke tæt på at sprænge budgettet ifølge deres egne udtalelser.

Derfor. :P

Så der er en anden tanke til efterretning for kommunerne, hvis de gerne vil spare.

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

Hmm... Da jeg for mere end 5 år siden var ansat på en folkeskole, installerede vi freeware software der automatisk slukker alle elev-pc'ere når skoletiden var slut. Det blev faktisk brugt allerede før jeg startede i den skoles IT afdeling og bruges den dag i dag. Fredericia er "kun" mininum 5 år bagefter, men de er indstillet til Grøn pris? :P

 • 0
 • 0
#5 Thomas Bøge

Vi (www.itx.dk) har udviklet og leveret et lignende system flere kommuner. Der benyttes det på samtlige skolers pc'ere. Jeg vil gætte på, at det overvåger mindst 10000 skole-pcer, og slukker, "dvaler" eller "suspender" dem efter ejernes ønske.

Så der er altså andre kommuner, der står foran i køen, hvis der skal tildeles Videnskabsministeriets Grøn IT-pris for et sådant tiltag.

 • 0
 • 0
#6 Jesper Hansen

Nu står der så ikke hvor mange PC'er det drejer sig om, men 100.000 kr synes jeg ikke lyder af meget. Det er 3 måneders løn til 1 medarbejder, rundt regnet.

Det er jo nok ikke bare et simpelt 'shutdown -s -f -t X' scheduleret job der bliver kørt på et bestemt tidspunkt ;)

Vi har for kort tid siden fået implementeret NightWatchMan på arbejdet.. Det funger nu meget godt..

EDIT: Det ser ud til deres løsning er udviklet af CA: http://www.fredericiaavisen.dk/site/da/Avis/news/show/4548

EDIT2: CA om løsningen: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:lwfOAih8GzgJ:www.ca...

Løsningen er for 1650 computere. Dvs lige omkring 60 kr per computer.

 • 0
 • 0
#10 Morten Steen Søndergaard

Har netop læst CA's case om løsningen og der er noget der ikke helt passer. Besparelsen i kr, Watt og reduceret Co2 hænger ikke sammen. Som jeg kan regne mig frem til betyder de sparede tons Co2 at samtlige kommunens computere førhen stod tændt i ca 16 timer hver eneste arbejdsdag (220 i alt). Der må da være nogle få medarbejdere, som har slukket for deres computer når de fik fri fra arbejde. Det sparede beløb (kr. 500.000) i el, er omregnet kun en ca. besparelse på det halve tons Co2 (og dermed også kWh) og så er forudsætningen at halvdelen (mere end 800 pc'er) tidligere har stået tændt i 16 timer om dagen 220 dage om året. Jeg vil gerne se kommunens el-regning 12 mdr. før de har fået løsningen og igen 12 mdr. efter. Først der tror jeg på at besparelsen er så høj, som der oplyses i artiklen. Vi leverer selv en tilsvarende løsning, og der er besparelsen på ca. 2000 pc'er (blanding af stationære og bærbare) ca. 60-70.000 kr. om året og ca. 40 tons Co2. Vores kalkulation er baseret må meget konservative antagelser.

PS: Prisen pr. pc er i øvrigt også ca. 3 gange for høj :-)

 • 0
 • 0
#12 Daniel Gertsen

På den skole jeg arbejder har vi løst problemet med Windows' indbyggede muligheder via Group Policies. Det virker super, og det var gratis da vi jo har Windows i forvejen?

Okay helt gratis var det ikke, det kostede vel 3-5 timers arbejde at få det til at virke helt efter planen, men det er også højt sat.

 • 0
 • 0
#13 Claus Waldersdorff Knudsen

Mere hmmm.

Ja, hvorfor bygge en bro for at gaa over aaen efter vand.

Paa de faa XPer jeg administrerer er AVG sat til at starte en scanning kl 18, og automatisk slukke computeren naar scanningen er faerdig. Saa brugerne skal bare huske IKKE at lukke ned for computeren :-)

Fordele: -PCen "friskscannet" hver morgen -PCen bliver ikke sloev i arbejdstiden pga scanning -Og der spares energi!

 • 0
 • 0
#15 Jens Henriksen

Læg nu mærke til at der står: "Implementeringen og udviklingen af programmet til den automatiske nedlukning af pc'erne på netværket kostede Fredericia Kommune 100.000 kroner."

Hvis du bruger 20 timer på udviklingen alene, så kan du ikke på forsvarlig vis få løsningen rullet ud for 100.000 på 1650 næppe synderligt standardiserede men til gengæld forretningskritiske PC'er - i hvert fald ikke hvis der er bare lidt kompleksitet i infrastrukturen og forretningsapplikationerne.

En stor del af omkostningen ligger på de nødvendige analyser, forberedelser og test af ændringerne i AD ikke konflikter med forretningskritiske systemer - og hvis man mener IT seriøst, bruger man den nødvendige tid på det - og tid er penge.

De 100.000 er peanuts, hvilket ROI også viser.

 • 0
 • 0
#17 Jens Henriksen

(Arrgh man kan ikke redigere indlæg ...) Glemte at skrive, at hvis man læser Jesper Hansens link til CA, så vil man kunne se at It folkene har været afkrævet en analyse af strømforbug mv. på samtlige pc'er for derved, at kune give en præcis forudsigelse af ROI. Med andre ord: De fleste af de 100 kilo var brugt inden man rullede løsningen ud.

 • 0
 • 0
#19 Jens Henriksen

Det er stadig ikke GPO'en der har kostet 100.000. De 100.000 er en totalomkostning inkl. analyserne. Uden at kende detaljerne om deres IT-landskab tror jeg ikke man skal gøre sig alt for klog på om det var dyrt. Utilsigtede hændelser vil hurtigt kunne koste betydeligt mere end 100 kilo. 300 medarbejdere der lammes i 3 timer med en timeløn på 180 kr. (det er jo kommunalt...) svarer til tab af produktion for 162.000,- Det er defor koncern it ikke er for amatører...

 • 0
 • 0
#25 Deleted User

Desværre er artiklen lidt mangelfuld ift. Beskrivelse af løsningen.

Jens er inde på noget af det rigtige – En del af omkostningerne ligger i foranalyse mm. – Da man udruller på kommunens 3840 computere er det essentielt at man ikke påvirker deres daglige drift, og derfor skal der selvfølgelig testes så brugerne ikke oplever nedetid ifb. Med deployment.

Denne løsning er dog helt anderledes end dem beskrevet – Det er korrekt at du kan ændre et strømskema med en GPP (Group Policy Præference), Men det er kun muligt at assigne til en OU.

Dette er en strømagent som er udrullet til alle maskiner. Denne indsamler en masse data omkring model, strømskema, installerede applikationer, oppetid, CPU load (avg.) mm.

Ud fra dette linkes den enkelt maskiner til en strømprofil (målt på den ”hårde” måde), hvilket betyder at vi præcis kan påvise hvad den enkelte maskiner bruger af strøm, derfor vidste vi også at præcis 566 af de 1572 stationære var tændt om natten (målt over 1 md. – gns)

Der udrulles skemaer baseret på mange faktorer – Hvis du f.eks. har en speciel model, eller applikation får du skema som svarer til dette. Når vi udregner forbrug måles alle sleepstates (S0 – S5) og dette linkes med CPU load, da en maskiner ikke ”bare” bruger 133w – men 124w idle og 176w max CPU 42 grader – hvilket betyder at avg. CPU load på 22% = 133w

Løsningen svarer en strømspare måler på hver enkelt maskiner, og dette er selvfølge verificeret med bi-måler på rådhuset i Fredericia.

Yderligere ændres en del ”powercfg” som man også kan lave WOL til maskiner i dvale, hvilket man ikke kan med GPP mm.

Alene på de 1572 stationære, men 37% som var tændt 24/7

Før ændringer (pr. år) KWh 870.787 DKK 1.236.517 CO2kg 626.966 Efter ændringer (pr. år) KWh 445.750 DKK 632.965 CO2kg 320.940 Effektueret besparelse (pr. år) KWh 425.037 (48,81 %) DKK 603.552 (48,81 %) CO2kg 306.026 (48,81 %)

Dette er verificeret med BI-måler på EDB gruppen

Netop derfor er løsningen nomineret til IT & Telestyrelsen pris, samt udvalgt til CAworld, da der ikke findes andre løsninger som på forhånd kan bevise forbrug og bevise potentialet i besparelsen.

I er meget velkomne til at kontakte mig, hvis i har yderligere spørgsmål / kommentarer

Mvh

Morten Juul Nielsen Principal Consultant Devoteam Consulting morten.juul@devoteam.dk

 • 0
 • 0
#26 Deleted User

Hej Morten

Vi beregner ikke, men rapporterer på faktiske tal. Det drejer sig om 1572 stationære / 2268 laptops.

37% af stationære er påvist så værende tændt om natten (vi har en agent som rapporterer hver dag) - 566 stationære tændt i gns. på 1 md..

1 maskine som bruger 133w = optimalt er den tændt 35 timer (37,5 timer - 2,5t frokost) 24/7 = 168 timer om ugen. Spild er derfor 133timer x 133w = 17,689 Kwh pr. uge.

Årligt spild på 566stk x 17689watt x 52uger = 520.622.648 Watt ~ 520.622 Kwh - Med alm. kulkraft bruger man 702 gram CO2 på at frembringe 1KwH = derfor 365.476 KG CO2 på de stationære alene! -

Herudover en besparelse på laptops (ca. 134.000.- da mange ikke kunne gå i dvale) og yderligere besparelse på indirekte køling om sommeren (277.000.- da der udledes 186.000 Kwh unødigt i sommermåneder som skal køles væk) - Køling koster 1,5 Kwh at fjerne 1 Kwh

Jeg vil gerne poientere at vi IKKE beregner, men måler på alle individuelle maskiner. Alle metoder er påvist med bi måler og omregnings faktorer mm. er valideret og bekræftet af fysiker.

Mvh

Morten Juul Nielsen Devoteam Consulting

 • 0
 • 0
#28 Morten Steen Søndergaard

Kære Morten Juul Nielsen

Det lyder som om, at der kunne spares mange flere penge ved at se på hvorfor 37% af brugerne i den pågældende kommune ikke "orker" at slukke deres pc.

I artiklen fremgår jo allerede en del af forklaringen, idet der anføres - godt nok indirekte - at der er betydelige opstarts-(og måske logon)-tider. Helt logisk har de ansatte i kommunen valgt at være mere effektive i hverdagen frem for at spare strøm. Deres arbejdsopgaver bliver jo ikke reduceret tilsvarende med længden af pc'ernes opstartstid.

Et fremtidigt projekt kunne være at få reduceret de opstartstider (måske også logontider), som brugerne tilsyneladende synes er alt for lange. Økonomien i et sådant projekt vil sikkert også have en meget kort tilbagebetalingstid.

Hvis tallene fra Fredericia Kommune kan overføres til alle landets kommuner, ligger der jo effektiviseringer for mange millioner kroner, lige til at føre ud i livet. Millioner som kommunerne jo står og mangler i dag.

PS: I din beregning forudsætter du at der arbejdes med 100% bemanding i 52 uger (365 dage). Et gennemsnits arbejdsår er 220 dage, hvorfor dit regnestykke giver en besparelse der er ca. 40% større end den reelt er. I de gns. 220 arbejdsdage er der ikke fratrukket sygdom, kurser/uddannelse, andet fravær mv, hvorfor tallet formentlig er endnu mindre.

 • 0
 • 0
#29 Deleted User

Hej igen (Morten Søndergaard) -

Det er korrekt at der "kun" er 220 arbejdsdage, men de maskiner som man glemmer at slukke, står jo desværre også tændt i weekenden og ferier! - Derfor er beregningen (målingen) også kørende 365.

Dette er som sagt ikke beregninger, men rapporter på en strømagent, og derfor er vi så "skråsikre" vedr. vores tal, som sellvfølgelig er efterprøvet med bi måler, samt "strømspare meter" - N

år en maskine har været monitoreret i 1 md. og jeg har haft en strømsparemåler på maskinen i samme periode, kan jeg fra min konsol give dig et watt (Kwh) forbrug, som du så kan sammenligne med strømspare meter - Vi ligger inden for 95% mellem det agent producerede tal og det målte tal ! (kan være fordi brightness på skærme driller lidt ift. SNMP)- Men det skal siges at et strømspare meter kun er +/- 5-8% accurate

Vi ændrer intet ift. opstart, da vi sender maskinen i dvale (6w) fra fuld blus (133w).

Så det er resume fra Hibernate (18 - 30 sek)(uden brugeren skal stare applikaitoner op igen) - Enkelte udfordringer med SNA applikationer mod KMD - men de er løst ved at relaunche disse applikationer på resume from hibernate (SNA sessionen timer ud når man er i hibernate, men GUI er stadig åben - så indtastet data vil forsvinde)

Derfor er besparelsen 127w - ikke 133w

Effektueret besparelse (pr. år) KWh 425.037 (48,81 %) DKK 603.552 (48,81 %) CO2kg 306.026 (48,81 %)

(jeg havde skrevet 365.476 KG CO2 i forrige indlæg)

Ud over dette var der 1330 ud af 2268 laptops som IKKE havde dvale slået til! - Så hvis du lukkede låget, drænede de blot alt strøm! - Så faktisk er der hentet yderligere 134.000.- her + indirekte besparelser på køling på 264.120.- (køling af spild strøm i 3 sommmermåneder med 1,5 KWH faktor til at køle 1 KWH)

Så samlet besparelse er faktisk over 1mill om året, men da vi kun kan 100% dokumentere de direkte besparelser, er kun de nævnt i pressen - Først om 1 år kan bi-måler på køleanlæget bevise de indirekte faktorer - Men klimaet spiller også ind! (hvis det bliver en kold sommer, er givinsten for "høj" og vi har ikke en ref. måling på klima anlæg for et fuld år INDEN vi lavede ændringerne :)

Håber dette besvarede evt. spørgsmål / tvivl om designet af løsningen

Mvh

Morten

 • 0
 • 0
#30 Deleted User

Der er ingen tvivl om at energibesparelser på specielt stationære arbejdspladser er et relevant fokus område indenfor Grøn IT, men der er i dette tilfælde pumpet godt op på besparelserne rundt omkring. Dette betyder bestemt ikke at det ikke er en god businesscase, men det er bare vigtigt at vi holder tingene i øjenhøjde, ellers bliver "Grøn IT" opfattet som useriøst og det er det bestemt ikke.

Der er flere tilfælde her hvor jeg med min historik studser lidt over tingene. 1. 37% af PC'erne står tændt, det er meget højt tal og burde kunne nedbringes alene ved at udsende en mail og bede brugerne huske at slukke dem.

 1. Gennemsnitligt PC forbrug på 127watt, dette må nærmere være grafiske workstations for selv en 3-5 år gammel standard PC bruger ikke mere end 50-70watt. Måske bruger hele bordet inkl. tændte lamper etc. 127 watt.

 2. Man har taget energibesparelser med til køling i sommermånederne - Så skal man også modregne energibesparelser til varme om vinteren. Denne del går ofte lige op og giver ikke en reel besparelse.

 3. Man kan benytte allerede eksisterende løsninger som ligger som en del af standard OS til at klare denne opgave og med central styring. Det er klart at hvis man vil have CA's forkromede udgave med løbende forbrugsmåling etc. så må man betale.

 4. I danmark udledes i gennemsnit 449g CO2 pr. kWh, så denne del er også lige justeret op.

Men det er godt at få noget fokus på de stationære PC'ere og dem som glemmer at slukke dem.

Med venlig hilsen Thomas Mardahl Projektrådgiver INOVA Nordic www.inovanordic.dk

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere