Sparer byrøddernes iPad virkelig 49 udprint om dagen?

21. december 2011 kl. 09:0617
Sparer byrøddernes iPad virkelig 49 udprint om dagen?
Illustration: Anne-Sofie Nielsen.
Hvis ikke byråd sparer mindst 49 siders print om dagen ved brug af en iPad, så er der tale om en miljøbelastning frem for en miljøgevinst. Det viser svenske udregninger.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Flere byråd vælger at indkøbe iPads til kommunalpolitikerne for at spare penge ved at undgå at skulle printe dagsordener og bilag ud til hver enkelt mødedeltager. Det samme gør sig gældende i de svenske kommuner, hvor man i flere tilfælde også har satset på iPads. Men holder man miljøbesparelsen i ikke at bruge papir op mod den miljøbelastning, produktionen af en iPad koster, går regnskabet ikke op. Det skriver Computersweden.

Ifølge Apples egne tal udleder en iPad nemlig 105 kilo kuldioxid i dens levetid, skriver Computersweden. Det er inklusiv produktion, transport og tre års brug af tavlecomputeren.

En af de store papirfabrikker i Sverige, Stora Enso Nymölla, siger til Computersweden, at der udledes 398 kilo kuldioxid ved produktion af et ton papir, og det er medregnet eksempelvis transport. Det betyder, at et papir, der vejer fem gram, har en kuldioxidudledning på 1,945 gram.

Besparelsen ved ikke at printe byrådsmøder og bilag ud er altså måske slet ikke så stor. For regner man tavlecomputerens udledning på 105 kilo kuldioxid ud på dagsbasis, er der nemlig tale om 95 gram kuldioxid om dagen. Regnes det om til papir, ja så svarer det altså til, at der mindst skal spares 49 stykker papir hver eneste dag i tre år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed er der altså regnet udelukkende på den påståede miljøgevinst ved at indføre tavlecomputere til byrådsmøder frem for papir, og altså ikke på eksempelvis den mulige produktivitetsgevinst. Men Computersweden konkluderer, at det er svært at tale om en miljømæssig gevinst i den forbindelse.

Det fremgår af Apples side om miljø, at der udledes 2,5 gram kuldioxid per time, når en iPad er i brug. Tallet er, ifølge Apple, 1,2 gram for en iPhone 4, 10,5 gram for en 13 watts lavenergipære og 48,4 gram ved en 600 watts glødepære. Disse tal er dog næppe gældende for svenske forhold, da størstedelen af den svenske elproduktion er baseret på vandkraft og kernekraft.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
28. december 2011 kl. 11:04

... slet og ret, og er i øvrigt en negligerbar dråbe i et kæmpe ocean.

Der er alt for mange parametre der skal indregnes end en i øvrigt ret ligegyldig CO2 betragtning, det være sig som andre også har nævnt LCA omkring selve iPad'en, printernes miljøbelastning, transport og meget andet.

Så hvis man skal prøve at legitimere byrådenes tildeling af iPads til medlemmerne, så vil det være at lave en undersøgelse om hvorvidt de vitterlig er blevet mere effektive (kan man overhovedet lave den betragtning om politikere?).

12
21. december 2011 kl. 12:37

Man kunne jo også formode at Ipad brugeren vil bruge en anden (stationær) pc mindre. Disse stationære bruger ofte mere energi en tavle computere.

11
21. december 2011 kl. 12:04

Jeg tager sjældent "EB journalistik" i min mund over for v2, men det her nærmer sig godt nok. Hvad er der galt i at udlevere et stykke værktøj, som gør hverdagen mere behagelig?

Forventer V2 også, at kommunalrødder skal sidde på de billigste IKEA-stole og bruge aflagte borde fra folkeskolen i byrådssalen?

14
28. december 2011 kl. 09:20

"Hvad er der galt i at udlevere et stykke værktøj, som gør hverdagen mere behagelig?"

Det er der ikke noget galt i, og det siger artiklen heller ikke noget om.

Men de kommuner der indfører det vil gerne påstå sig miljøvenlige. Og artiklen stiller spørgsmålstegn ved om den påstand rent faktisk holder. Det synes jeg er meget relevant.

15
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den ons, 12/28/2011 - 09:24

Gert. Husk nu også CO2 regnskabet for at få udprints fragtet fra rådhusene/administrations bygningerne ud til byrødderne.

Det er hverken miljøvenligt eller billigt.

10
21. december 2011 kl. 11:16

10,5 gram for en 13 watts lavenergipære og 48,4 gram ved en 600 watts glødepære

say WATT ? - hvordan hænger det nu sammen ?

hvordan kan en 600watt bruge mindre CO2 end en 13watt ?

8
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den ons, 12/21/2011 - 10:28

De mange prints skal jo også fra administrationsbygningerne ud til byrødderne inden byrådsmøder/udvalgsmøder osv. Vi snakker om flere tusinde ark hver md. Post Danmark leverer ikke gratis ud, kurrer gør heller ikke, hjemmeprint sparer heller ikke nogen penge.

Tablets (iPad eller anden type) er nu en gang nemmere at sidde med og læse end på en PC skærm. Distributionen til disse enheder er nemmere og billigere end dyre forsendelser med Post DK, Pakkepost eller udkørende rådhusbetjent.

7
21. december 2011 kl. 10:17

Det er jo forfriskende og relevant at foretage denne type sammenligninger, og noget vi burde gøre mere af (og formentlig kommer til i fremtiden). Til papirets fordel tæller vel også at selve produktionen og bortskaffelsen af iPAD'en vel også mangler i miljøregnskabet.

9
21. december 2011 kl. 10:29

Det er jo forfriskende og relevant at foretage denne type sammenligninger, og noget vi burde gøre mere af (og formentlig kommer til i fremtiden). Til papirets fordel tæller vel også at selve produktionen og bortskaffelsen af iPAD'en vel også mangler i miljøregnskabet.

Produktion er medinregnet ifølge artiklen:

Ifølge Apples egne tal udleder en iPad nemlig 105 kilo kuldioxid i dens levetid, skriver Computersweden. Det er inklusiv produktion, transport og tre års brug af tavlecomputeren.

6
21. december 2011 kl. 10:15

Hvad med den CO2 belastning der kommer ved selve printet og fremstillingen af toner patroner. For ikke at nævne det slid der er på printeren og dermed et større forbrug af printere. Et halvt regnestykke er ikke meget værd.

5
21. december 2011 kl. 10:13

Fint nok med papirproduktionens udledning, men der skal vel også noget på det papir. Mangler produktion og brug af printer samt toner ikke i dette regnestykke?

4
21. december 2011 kl. 10:08

Artiklen hos ComputerSweden indeholder desværre ikke referencer til en evt. publikation med det fulde regnestykke. Det synes derfor rimeligt at antage, at grundlaget for historien er ComputerSweden-journalisten Ludvig Mjöbrings egne beregninger, for hvilke der overfladisk er redegjort i artiklen. Desværre er det ikke tydeligt af historien, hvor vidt udledningerne ved postforsendelse af mødedokumenterne fra rådhuset til de enkelte byrådsmedlemmer er medtaget i beregningen. Beregningen synes heller ikke at tage højde for, at besiddelsen af en iPad i et vist omfang afløfter behovet for at tænde en væsentligt mere strømforbrugende stationær eller bærbar computer for at læse online-nyheder eller foretage informationssøgning på nettet. Hvilket man nok godt kan formode, at mange politikere bruger adskillige timer om ugen på.

3
21. december 2011 kl. 10:07

Af miljøhensyn kunne man også lukke kommunerne. Spøg til side, bortskaffelsen af både iPad og papir indgår vist ikke i regnskabet. Transport og bearbejdning af de (formentlig) mange ton papir koster også.

2
21. december 2011 kl. 09:46

Mon ikke nærmere, at miljøet er en undskyldning for at bevilge sig selv noget nyt legetøj på kommunens regning?

1
21. december 2011 kl. 09:33

Skulle man følge undersøgelsen, burde det meste IT vel nedlægges.

Det ville være langt mere interessant at høre, om byrådet så er blevet mere produktivt med iPads end med papir.