Spar turen på værksted: Nu skal algoritmer vurdere skader på biler

Illustration: Emily Veinglory/Bigstock
Det er nemt for mennesker at se, hvilken del af en bilen du ser, men det er det ikke for en computer. Derfor skal nyt vurderingsprogram forstå et todimensionelt billede tredimensionelt og dermed oversætte billedet til computersprog.

En algoritme, der kan analysere billeder, skal fremover hjælpe forsikringsselskabet Topdanmark med at vurdere, hvor stor en skade er efter et bilheld eller fx en parkeringsskade.

Det fortæller Alexandra Instituttet i en meddelelse. Fænomenet kaldes også auto-taksering og skal nå frem til en vurdering af skadens omfang samt pris for udbedring.

I dag bliver skadede biler vurderet på et værksted, som kommer med et bud på, hvor meget det vil koste at udbedre skaden. Skadens pris skal derefter godkendes af en taksator hos Topdanmark, som vurderer billederne og rapporten fra værkstedet.

»Det er den proces, der nu skal automatiseres, og vores nye robotrådgiver skal assistere taksatoren i sit arbejde og derved gøre processen hurtigere, så vi kan spare tid i sagsbehandlingen til glæde for både kunder og værksted men også give en mere korrekt beregning af skadens omfang,« siger Stig Geer Pedersen, Senior Project Manager RPA & Machine Learning, i Topdanmark, ifølge meddelelsen.

Og der er noget at spare i processen - Topdanmark modtager hvert år rigtig mange skadesanmeldelser på biler, og en del af dem er blot småskader.

En skræddersyet it-løsning

Alexandra Instituttet har bistået med at få udviklet løsningen med eksperter i billedemodellering med machine learning.

»Med machine learning bliver det muligt at få en computer til at kigge de mange billeder igennem, sammenligne billederne med den rapport, som autoværkstedet har udarbejdet, og vurdere om skadens pris svarer til omfanget,« siger Lee Lassen, Senior Computer Vision and Graphics Specialist i Alexandra Instituttet.

En algoritme bliver trænet

Stig Geer Pedersen, Senior Project Manager RPA & Machine Learning, i Topdanmark, fortæller at der ligger et stort arbejde i at 'oplære' algoritmerne til arbejdet.

»For at komme i gang kræver det, at du fodrer algoritmen med millioner af billeder af bilskader og fortæller algoritmen, hvilken del af bilen du ser, hvilken skade det er, samt hvordan autoværkstedet typisk har vurderet skaden. Du lærer altså algoritmen, hvad der er op og ned. Dernæst træner du algoritmen på et ukendt datasæt for at se, om den rammer rigtigt eller forkert,« siger Stig Geer Pedersen, Senior Project Manager RPA & Machine Learning, i Topdanmark.

Fotos skal oversættes til computersprog

»Det lyder simpelt, men der kører komplicerede billedegenkendelsesalgoritmer i baggrunden, der tager højde for alt fra bilmodel til hvilken del af bilen, der vises,« siger Lee Lassen.

Udfordringen er, at det er nemt for et menneske at se, hvilken del af bilen du ser, om det f.eks. er forfra eller bagfra, men det er det ikke for en computer. En del af projektet går derfor med at lave programmer, der kan forstå et todimensionelt billede tredimensionelt og dermed oversætte billedet til computersprog.

Stor økonomisk gevinst

Topdanmark udbetaler et trecifret millionbeløb om året til skader på biler, og selv en marginal forbedring vil have en stor økonomisk virkning for forsikringsselskabet og deres kunder.

»En algoritme svarer på millisekunder, når den først er trænet. Vi mennesker bruger lang tid på at åbne 20 billeder i en e-mail – og vi kan bedre udnytte vores eksperters tid på sværere sager, der kræver det menneskelige øje,« afslutter Stig Geer Pedersen, Senior Project Manager RPA & Machine Learning, i Topdanmark.

Samarbejdet fortsætter indtil videre til september 2018.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere