Spar penge på SSD-kontoen: Lad automatisk tiering vælge disken

Automatisk tiering er et forsøg på ved hjælp af software at nedbringe omkostningerne. Ikke ved at bruge færre gigabytes, men ved at fordele dataene mellem forskellige niveauer af storagesystemet.

Mange har i dag kig på hurtige SSD-diske, som bruger flash-hukommelse i stedet for motordrevne magnetlagerplader. Men en høj pris og en lav kapacitet gør det meget dyrt, hvis man blot erstatter sine mekaniske diske med SSD.

Med mindre storagesystemet ikke kræver en høj kapacitet, eller prisen er underordnet i forhold til ydelsen, så kan man vælge en hybridløsning, hvor man kombinerer både mekaniske diske og SSD. Det kræver imidlertid et softwarelag, som kan fordele dataene mellem lagermedierne for at udnytte dem bedst muligt.

Automatisk tiering er et forsøg på ved hjælp af software at nedbringe omkostningerne. Ikke ved at bruge færre gigabytes, men ved at fordele dataene mellem forskellige niveauer af storagesystemet.

Det gør det eksempelvis muligt at have visse data liggende på hurtige, men dyre, SSD-diske, mens data, som ikke tilgås ret ofte, kan ligge på langsommere SAS eller SATA-diske.

»Dynamisk tiering hænger tæt sammen med brugen af SSD-diske. Problemet med SSD er, at det ikke er nogen mirakelkur, for det er ikke alle typer workloads, hvor det giver en fordel. SSD virker godt til workloads med random access,« forklarer strategidirektør Miki Sandorfi fra Hitachi Data Systems.

Random access er et problem for traditionelle mekaniske harddiske, fordi random access betyder, at der skal læses eller skrives data på vilkårlige steder i vilkårlig rækkefølge på diskene. På en mekanisk disk er det mere effektivt at læse eller skrive sekventielt, fordi diskhovedet på den måde ikke skal flytte sig hele tiden.

Flyt ikke for ofte

Prisen på SSD-diske betyder, at det sjældent kan betale sig at lagre alt på SSD-diske. Derfor konkurrerer storagefirmaerne i øjeblikket om at lave software, som automatisk kan identificere de stumper af data, som bliver tilgået mest hyppigt på en måde, hvor de udnytter SSD. Når datastumperne er identificeret, kan de automatisk blive placeret på de fysiske diske, hvor systemet opnår den bedste samlede ydelse.

Ligesom deduplikering betyder det, at der kommer et softwarelag ind, som kan få systemet til at opføre sig på en måde, som viser sig at gå ud over ydelsen.

Læs også: Deduplikering frigiver lagerplads ? men kan kvæle ydelsen

»Det, mange kunder vælger at gøre først, er at slå det til, men kun i overvågningstilstand. På den måde kan de få en fornemmelse af, hvordan softwaren tænker,« siger Miki Sandorfi.

I modsætning til deduplikering, hvor man risikerer flaskehalse med mange forespørgsler på de samme datablokke, så kan problemerne med automatisk tiering mere opstå, hvis data bliver flyttet alt for ofte.

Det kan dog løses ved eksempelvis at lade systemet prioritere applikationernes I/O-forespørgsler højere end tieringen, eller ved at lade kunden definere parametrene for, hvor ofte og meget data skal flyttes.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Mads ss

Det har ZFS da allerede? Man kan oprette 3 niveauer af lagrer, 1 som er til ram, ssd og til sidst normal opbevaring. Jeg har dog ikke rigtig noget at bruge det til på mit private data, men hvis jeg ændre den til webserver kan det da være jeg ændre det

  • 0
  • 0
#3 Deleted User

Nej, det er ikke helt det samme. ZFS kan bruge SSD til caching af data som allerede ligger gemt andre steder. HSM, som Flemming skriver, kan sørge for at kun de vigtigste filer/databaser ligger på SSD.

Tænkt eksempel: Du har en database til en webapplikation hvor folk sælger og køber ting. Der kan puttes billeder på hvert salg. Billederne ligger i en tabel som ganske udemærket kan gemmes på en almindelig harddisk, da man læser billederne sekventielt.

Men det giver rigtig meget mening at de søgbare tekst oplysninger ligger på en SSD disk.

  • 0
  • 0
#4 Marni J. Holm

Det er over 4 år siden at den først producent (Compellent) kom med Automated Tiered Storage og så på block level "behind the volume" niveu. Hos Compellent kaldes dette Data Progression.

I modsæting til HDS,EMC FAST oa. som kun kan flytte hele volumes imellem tiering, så er Compellent Data Progression den eneste som flytter data på sub-LUN niveu med 512K,2MB eller 4MB uanset volume, disk type eller RAID level samtidig med fuld andvendelse af Thin Provisioning.

Det er pga denne "aktive data håndtering" at kun Compellent Automated Tiered Storage giver besparelser på 50% eller mere.

Et af verdens største hosting centre Savvis skiftede fra 3PAR til Compellent primært pga Automated Tiered Storage, de kan nu med et enkelt taste tryk skifte SLA for en hel virksomhed f.eks fra Gold, Silver eller Bronze niveu.

Se mere her: http://www.compellent.com/Products/Software/Automated-Tiered-Storage.aspx

Som referencekunde i DK kan nævnes IT-Gaarden som først anvendte EMC så HP og nu Compellent, se omtale i version2 her: http://www.version2.dk/artikel/14713-nyt-san-skrumpede-backup-vinduet-fr...

At Compellent vinder Best Of VmWorld, Storage Magazine 2010 Quality Award med højeste score i alle 5 kategorier, CRN's vinder af Top Midmarket Product, Networld Best Of Tests 2010 Winner, Infoworld Technolgy Of The Year Award 2010 er med til at gøre Compellent til en af de hurtigst voksende storage producenter i verden.

Det er ikke så underligt at Dell nu har købt Compellent for at få fat i denne teknologi!

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere