Spar penge på SSD-kontoen: Lad automatisk tiering vælge disken

16. december 2010 kl. 13:363
Automatisk tiering er et forsøg på ved hjælp af software at nedbringe omkostningerne. Ikke ved at bruge færre gigabytes, men ved at fordele dataene mellem forskellige niveauer af storagesystemet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mange har i dag kig på hurtige SSD-diske, som bruger flash-hukommelse i stedet for motordrevne magnetlagerplader. Men en høj pris og en lav kapacitet gør det meget dyrt, hvis man blot erstatter sine mekaniske diske med SSD.

Med mindre storagesystemet ikke kræver en høj kapacitet, eller prisen er underordnet i forhold til ydelsen, så kan man vælge en hybridløsning, hvor man kombinerer både mekaniske diske og SSD. Det kræver imidlertid et softwarelag, som kan fordele dataene mellem lagermedierne for at udnytte dem bedst muligt.

Automatisk tiering er et forsøg på ved hjælp af software at nedbringe omkostningerne. Ikke ved at bruge færre gigabytes, men ved at fordele dataene mellem forskellige niveauer af storagesystemet.

Det gør det eksempelvis muligt at have visse data liggende på hurtige, men dyre, SSD-diske, mens data, som ikke tilgås ret ofte, kan ligge på langsommere SAS eller SATA-diske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Dynamisk tiering hænger tæt sammen med brugen af SSD-diske. Problemet med SSD er, at det ikke er nogen mirakelkur, for det er ikke alle typer workloads, hvor det giver en fordel. SSD virker godt til workloads med random access,« forklarer strategidirektør Miki Sandorfi fra Hitachi Data Systems.

Random access er et problem for traditionelle mekaniske harddiske, fordi random access betyder, at der skal læses eller skrives data på vilkårlige steder i vilkårlig rækkefølge på diskene. På en mekanisk disk er det mere effektivt at læse eller skrive sekventielt, fordi diskhovedet på den måde ikke skal flytte sig hele tiden.

Flyt ikke for ofte

Prisen på SSD-diske betyder, at det sjældent kan betale sig at lagre alt på SSD-diske. Derfor konkurrerer storagefirmaerne i øjeblikket om at lave software, som automatisk kan identificere de stumper af data, som bliver tilgået mest hyppigt på en måde, hvor de udnytter SSD. Når datastumperne er identificeret, kan de automatisk blive placeret på de fysiske diske, hvor systemet opnår den bedste samlede ydelse.

Ligesom deduplikering betyder det, at der kommer et softwarelag ind, som kan få systemet til at opføre sig på en måde, som viser sig at gå ud over ydelsen.

»Det, mange kunder vælger at gøre først, er at slå det til, men kun i overvågningstilstand. På den måde kan de få en fornemmelse af, hvordan softwaren tænker,« siger Miki Sandorfi.

I modsætning til deduplikering, hvor man risikerer flaskehalse med mange forespørgsler på de samme datablokke, så kan problemerne med automatisk tiering mere opstå, hvis data bliver flyttet alt for ofte.

Det kan dog løses ved eksempelvis at lade systemet prioritere applikationernes I/O-forespørgsler højere end tieringen, eller ved at lade kunden definere parametrene for, hvor ofte og meget data skal flyttes.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
16. december 2010 kl. 14:03

Det er da lidt underligt at bringe en artikel om HSM og lade være med at nævne at det er en gammel ide.

2
16. december 2010 kl. 19:07

Det har ZFS da allerede? Man kan oprette 3 niveauer af lagrer, 1 som er til ram, ssd og til sidst normal opbevaring. Jeg har dog ikke rigtig noget at bruge det til på mit private data, men hvis jeg ændre den til webserver kan det da være jeg ændre det