Spanskrør fra Rigsrevisionen: Offentlige digitaliseringsprojekter sejler

Beslutningsgrundlaget er tyndt, projektstyringen er dårlig, og de opstillede mål er uklare. Rigsrevisionens gennemgang af fem offentlige digitaliseringsprojekter viser et 'væsentligt rum for forbedring'.

Offentlige digitaliseringsprojekter bliver i flere tilfælde styret på en måde, der ikke lever op til begrebet god projektstyring. Ligeså halter det med et ordenligt beslutningsgrundlag, og som kronen på værket er de opstillede mål ikke tilstrækkeligt klare. Det skriver Rigsrevisionen i en evaluerings-rapport.

Rapporten har kigget nærmere på fem udvalgte digitaliseringsprojekter, nemlig Civilstyrelsens 'Elektronisk lovtidende', FødevareErhvervs CAP-projekt, Erhvervs- og Selskabsstyrelsens Virk.dk, Kort- og Matrikelstyrelsens miniMAKS og Rigspolitiets POLTACHOVIRK. ? der alle har budgetter mellem 20,6 og 131,5 millioner kroner.

Et af Rigsrevisionens kritikpunkter er som sagt projektstyringen:

?Projektstyringen af de fem digitaliseringsprojekter var ikke helt tilfredsstillende. Ingen af de fem institutioner havde anvendt alle de styringselementer, som efter Rigsrevisionens opfattelse hører til god projektstyring. Blandt andet var der svagheder i relation til definitionen af mål, milepæle og efterlevelse af egne monitorerings- og afrapporteringsstandarder. Alle institutioner havde defineret projektorgani-sationen for digitaliseringsprojekterne samt foretaget en analyse af tilbudsgiverne i forbindelse med valget af leverandør,? står der således i rapporten.

Dog kan man læse, at fire ud af fem projekter anvender en standardiseret projektmodel til styring, og at alle projekter havde defineret en klar beslutningsstruktur.

Et andet kritikpunkt er beslutningsgrundlaget:

?Beslutningsgrundlaget for digitaliseringsprojekterne kunne være mere fyldestgørende i 4 af institutionerne. 3 institutioner havde således ikke udarbejdet en analyse af risici, 3 institutioner havde kun i mindre omfang afvejet omkostninger og gevinster ved projektet, og én institution havde ikke inkluderet fyldestgørende budgetmæssige oplysninger. Efter Rigsrevisionens opfattelse tilsiger god praksis, at der i beslutningsgrundlaget indgår både en risikoanalyse og en afvejning mellem omkostninger og gevinster,? skriver rigsrevisorerne

Alle de fem undersøgte projekter led under mangler i planlægningsfasen, blandt andet manglende milepæle og specifikke projektmål. To projekter havde ingen succeskriterier, og i tre projekter var der svagheder i opgørelsen af interne resurser.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 John Gøtze

Der er jo ikke tale om nogen ny rapport, men det gør den i og for sig jo ikke mindre interessant. En spændende nyhed/artikel ville være om hvad repræsentanter for de fem projekter har taget til sig, siden Rigsrevisionens rapport kom.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere