Sophie Løhde: Fejl og mangler i den offentlige digitalisering skaber badwill hos befolkningen
Folkemødet, Bornholm. De fleste borgere mødes i dag med et hav af velfungerende digitale løsninger, når vi f.eks. vil overføre penge mellem hinanden, tjekke, om flyet er forsinket, eller planlægge en rejse fra A til B.
Men netop de velfungerende private løsninger kombineret med gode it-evner hos flertallet af befolkningen er også et faremoment for den offentlige sektor.
Hvis sektoren ikke følger med, kan det skabe badwill i befolkningen, antydede minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) under en debat på Folkemødet på Bornholm om bl.a. de nye ambitioner om sammenhængende offentlige borgerservices.
»Borgerne kommer først og fremmest til at mærke det de gange, hvor det går galt. Eller de gange, hvor vi glipper med at indfri det potentiale, som vi har i forhold til at tage ny teknologi og digitale løsninger i brug. Hvorfor? Fordi vi alle sammen som borgere og almindelige mennesker bruger et hav af løsninger, som vi samtidig forventer, at man tager i brug i den offentlige sektor. Når vi ikke indfrier det potentiale, der er, vil borgerne opleve en offentlig sektor, der ikke er tidssvarende, eller som ikke lykkedes med at gribe de digitale muligheder,« sagde ministeren.
Kommuner, regioner og staten har netop udgivet en ny hvidbog om fællesoffentlig it-arkitektur, hvor det understreges, at ’en helt central udfordring er at bruge digitaliseringen til at skabe stærkere sammenhæng i den offentlige sektors service. Borgerne og virksomhederne skal opleve, at behandling og service på tværs af flere myndigheder hænger bedre sammen,’ lyder det.
»Masser af siloer«
Administrerende direktør Thomas Rysgaard Christiansen fra det fælleskommunale it-selskab, Kombit, påpegede også faldgruber i forhold til at skabe mere digital sammenhæng for borgerne, fordi udgangspunktet er en af verdens mest komplekse offentlige sektorer med en meget kompleks lovgivning:
»Vi går nu ned og digitaliserer på områder, som vi tidligere slet ikke har haft fat i. Det er sådan i dag, at vi har masser af siloer af systemer, og det handler om at få det sat op på en måde, som ikke overlapper, og som ikke hele tiden skal sættes sammen«, sagde han.
For borgerne er ligeglade med den opdeling af den offentlige sektor, som i dag bremser databrugen på tværs, tilføjede panelet.
Et sted, hvor silo-opdelingen stadig hersker, er i sundhedsvæsnet, påpegede Sophie Løhde:
»Den praktiserende læge kan se alt, hvad jeg er undersøgt og behandlet for på sygehuset. Men bliver jeg indlagt, så kan sygehuset ikke se, hvad der er foregået hos den praktiserende læge,« fortalte hun.
It-sikkerheden skal styrkes
En anden helt grundlæggende forudsætning for befolkningens tillid til digitaliseringen er, at det skal være slut med de mange sikkerhedssager, f.eks. de ’alt for mange eksempler på CPR-data, der flyder hos de forkerte myndigheder’.
»Forudsætningen for, at vi kan dele oplysninger, er, vi stepper op på sikkerheden. Her har vi udfordringer i forhold til offentlige it-systemer, men også, at man som borger er klædt på i forhold til sikker adfærd,« sagde ministeren.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.