Sony fjerner Linux-mulighed fra Playstation 3

Den næste opdatering af firmwaren til Sonys spilkonsol vil fjerne muligheden for at køre Linux på konsollen. Det sker af hensyn til brugernes sikkerhed, forklarer Sony.

Da Sony lancerede dets nye spilkonsol Playstation 3 gav selskabet samtidig brugerne mulighed for som den eneste spilkonsol på markedet at installere et andet styresystem på konsollen. Det brugte mange til at installere Linux. Men den mulighed forsvinder nu, oplyser Sony.

Sony havde allerede fjernet muligheden i den nye Slim-version af Playstation 3, som blev lanceret i efteråret. Men nu forsvinder den også fra de gamle udgaver af konsollen.

Det sker i forbindelse med, at Sony udsender en opdatering til firmwaren i denne uge. Brugerne kan vælge at takke nej til at installere opdateringen, men vil i så fald miste muligheden for at logge på Sonys Playstation 3 Network, spille visse spiltitler og afspille visse Blu-ray-medier.

Hvis man kører med Linux på sin Playstation 3 vil man ifølge Sony ikke længere kunne tilgå data på Linux-partitionen efter installationen af firmware-opdateringen.

Ifølge Sony sker ændringen af ikke nærmere definerede sikkerhedsgrunde. Ifølge amerikanske PC World kommer blokeringen for Linux imidlertid kort tid efter, at en velkendt hacker annoncerede, at han havde brudt den hypervisor-spærring, Sony har lagt ind for at forhindre, at konsollens grafikchip kan udnyttes fuldt ud fra Linux-partitionen.

Det ville angiveligt kunne udnyttes til at køre piratkopierede spil på konsollen.

Sonys Playstation 3 har været populær til eksperimenter med Linux, fordi konsollen er udstyret med en særlig udgave af Cell-processoren, som også anvendes i blandt andet visse IBM-servere. Playstation 3-konsoller med Linux har således været brugt til at lave billige supercomputere, fordi konsollens hardware er forholdsvis billig i forhold til regnekraften.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (41)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Deleted User

Jeg tror ikke de siger så meget... Der er jo tale om en firmware-opgradering. Så i teorien er det bare om ikke at hente opdateringen - hver gang du opgraderer indgår du jo en ny brugeraftale med Sony. Men bortset fra det...hvor mange bruger egentligt sin PS3 til at køre Linux?

...men jo...det er da stadigvæk ærgeligt, de fjerner muligheden...og også lidt uforståeligt - men hvad er elektronikbranchen uden latterlige valg fra producenternes side? :)

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

For lige at lege djævlens advokat. Så er du fra Sonys side vel aldrig blevet stillet i udsigt at din PS3 kunne køre Linux da du købte den?

Other OS featuren må vel betyde de har sat det i ens udsigt, at man kan installere et andet OS ;) Sony har godt nok aldrig tilbudt support på det...men jeg har da personligt deltaget i en demonstration leveret af IBM med Sony i ryggen, hvor de knaldede Linux (Yellow Dog) på en PS3. Jeg mener i øvrigt også garantien stadigvæk dækkede, hvis man installerede Linux...

 • 0
 • 0
#5 Jesper Lund

For lige at lege djævlens advokat. Så er du fra Sonys side vel aldrig blevet stillet i udsigt at din PS3 kunne køre Linux da du købte den?

Jo, det er du faktisk http://www.playstation.com/ps3-openplatform/index.html

At undlade at opgradere firmware er et valg mellem pest eller kolera. Netværksforbundne spil vil holde op med at fungere, og DRM-inficeret video hvor licensen kontrolleres mod en central server vil ikke kunne afspilles. Det samme skulle gælde visse Blu-ray titler.

 • 0
 • 0
#8 Rene Madsen

The Open Platform feature is not available for the CECH-2000 model (or later models) of the PS3™ system.

Står der også på samme side.

Det jeg fisker efter er du ved købet blevet informeret om at det kan den også? Så vidt jeg husker er det ikke tilfældet og den side er først kommet op senere, efter at nogle fik linux til at virke på den.

 • 0
 • 0
#9 Anonym

jeg er ret sikker på at de gik ud med det samme da den kom og sagde at de lavede en linux special til den.

I følge wikipedia (som ingen skal tage for gode varer) var firmaet bag yellow dog linux ude i 2006 og snakke linux til ps3. http://da.wikipedia.org/wiki/PlayStation_3#cite_note-112

UPDATE: Link til artiklen: http://web.archive.org/web/20061029041403/http://www.terrasoftsolutions....

Og med "de" mener jeg sony.

 • 0
 • 0
#10 Jesper Lund

Selvfølgelig er rootkit-Sony en skurk når de snyder kunderne på denne måde, men hvis man skal se den positive vinkel af historien må det være at fri software skal køres på frit hardware. Ellers er det ikke frit.

Jo, man kan jailbreake sin iPhone, man kunne installere Linux på en PS3 (det har nu aldrig været et "hack", og Sony har ligefrem reklameret med det), man kan installere en custom firmware på Amazon Swindle e-book reader og få mere glæde af den, og man kan (eller kunne?) få en udmærket bærbar media player ud af en PSP.

Ulempen er desværre at man risikerer en evig kamp mod producenten, som har fået dine penge, for at få lov til at bruge dit eget produkt (købt og betalt..) på den måde som du ønsker det.

Ved at købe DRM-inficerede produkter i håb om at gøre dem brugbare med custom firmwares, mindsker man samtidig den naturlige efterspørgsel efter gode DRM-frie produkter (som måske er lidt dyrere i anskaffelsespris, fordi de ikke er baseret på en uærlig forretningsmodel).

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

Bl.a. dem, der har bygget clusters af PS3'ere. F.eks.

Ja jeg er ganske udemærket klar over man har brugt de tidligere modeller til bl.a. at bygge clusters... Men hvor mange private brugere benytter deres PS3 til at køre Linux? Du kan ikke umiddelbart udnytte grafikchippen fuldt ud...den bruger en masse strøm...RAM-størrelsen er alt andet end imponerende... Så pointen: er det noget den almindelige bruger vil savne? Næppe... Hvis du vil have en PC, der kører Linux, kan du finde både billigere og bedre løsninger end PS3'eren - no? I øvrigt produceres de gamle modeller slet ikke længere, så medmindre man forestiller sig diverse forskningsinstitutioner skal ud og købe brugte PS3'ere betyder det næppe heller noget for dem...

Men jo, det er da ærgeligt, at de fjerner muligheden... Men er det "the end of the world"?

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

jeg er ret sikker på at de gik ud med det samme da den kom og sagde at de lavede en linux special til den.

Så vidt jeg ved har Sony aldrig været direkte involveret i at udvikle Linux til PS3'eren. Det har altid været sådan en...Oh, i øvrigt kan du installere Linux på den - du skal bare ikke bede os om hjælp til det :)

 • 0
 • 0
#13 Peter Mærsk-Møller

Jeg er da en, der har købt min PS3 med det specifikke formål at spille spil over netværket og køre Linux under OtherOS. Det var OtherOS, der gjorde udslaget for mig, før jeg ville investere de den gang 3.500,- plus en uspecificeret pengemængde på spi og tjenester.

Jeg vil mene at Sony har stillet mig i udsigt at jeg kan både spille netværksspil og bruge OtherOS.

Nu må jeg vælge og jeg føler mig snydt. Jeg ville have valgt en anden løsning, hvis jeg vidste Sony ville løbe fra deres løfter.

Det er faktisk et problem med produkter der skal opdateres (for fortsat at fungere), der kun bliver større i fremtiden.

Jeg ville sætte pris på at få mine penge tilbage for konsollen såvel som de spil og online tjenester, jeg nu ikke kan bruge.

Trist, meget trist.

mvh.

 • 0
 • 0
#14 Deleted User

Nej... For hentes opdateringen ikke, så kan man ikke login på PSN, spille vises spil, se vise blu-ray film osv.

Det betyder, at man er tvunget til at vægle noget fra efter 1. april.

Det må da være et relevant spg til forbrugerrådet/styrelsen

Så simpelt tror jeg ikke det er... Linux har aldrig været en betydelig del af funktionaliteten på PS3'eren. Det er en spillekonsol og den funktionalitet ændrer den nye firmware som sådan ikke på. Så jeg kan ikke forestille mig forbrugerrådet kan se nogen "sag" i det... Derudover indgår du jo en ny aftale med Sony, hver gang du opgraderer din firmware... Ja og så skulle det undre mig meget, hvis der ikke et eller andet sted i brugerbetingelserne står, at Sony har ret til at ændre i deres service og/eller funktionaliteten af disse.

Men klag dog til forbrugerrådet... Der er jo ikke nogen af os, der kan hjælpe dig :)

 • 0
 • 0
#15 Jesper Mørch

Det er en spillekonsol og den funktionalitet ændrer den nye firmware som sådan ikke på.

Gælder det også en PC, som en meget stor del af forbrugerne køber for at kunne spille spil på dem? De fleste andre ting end spil kan jo uden problemer benyttes fra andre operativsystemer end MS Windows, og der er vist et ikke ubetydeligt marked for PC'ere med Windows til spil, og en eller anden form for *NIX til de fleste andre typer opgaver.

Havde vi kun haft 3-4 reelle producenter af PC'ere, og den med Linux-øjne mest attraktive, pludselig kom med en firmware-opdatering (som var nødvendig for at få net- og lydkort til stadig at fungere), og som blokerede for bootmanagers og alle andre filsystemer end NTFS. Ja, jeg tror det ville føre til pænt megen utilfredshed hos alle andre end Microsoft, og de stakler som er vokset op med at der skal stå ©Microsoft på al software, før den kan bruges i praksis...

 • 0
 • 0
#16 Erik Hansen

...men jo...det er da stadigvæk ærgeligt, de fjerner muligheden...og også lidt uforståeligt - men hvad er elektronikbranchen uden latterlige valg fra producenternes side? :)

Men havde Sony reelt noget valg?

http://gamer.blorge.com/2010/03/30/sonys-other-os-removal-in-response-to...

PS3'eren er for nyligt blevet hacket for første gang og det skete netop igennem "Other OS" muligheden.

 • 0
 • 0
#17 Deleted User

PS3'eren er for nyligt blevet hacket for første gang og det skete netop igennem "Other OS" muligheden.

Det har du sådan set ret i - jeg havde endda hørt om det nye hack...så det er en ren forglemmelse fra min side.

Men det er stadigvæk ærgeligt...bare ikke så uforståeligt længere :)

EDIT: Ja det står jo sådan set også direkte i artiklen... Så kvajeren bliver kun større - jeg skylder en øl! :)

 • 0
 • 0
#18 Leif Neland

PS3'eren er for nyligt blevet hacket for første gang og det skete netop igennem "Other OS" muligheden.

Hvordan kan man blive beskyldt for at hacke, ved at anvende noget man ejer på den måde, man selv ønsker?

Der må findes et andet udtryk. "Befri" f.ex.?

 • 0
 • 0
#20 Deleted User

Lige en lille opfølgning... Her er hvad GeoHot selv skriver om hans "befrielse":

I have read/write access to the entire system memory, and HV level access to the processor. In other words, [b]I have hacked the PS3[/b]

(jeg har tilføjet fremhævelsen)

George Hotz er i øvrigt en interessant fætter... Knægten er vist ikke meget mere end 20 år gammel og har lavet nogle ret imponerende hacks.... Nå ja, så har han også udviklet noget 3D-hologram-halløj i forbindelse med en "science fair" :)

 • 0
 • 0
#23 Morten Andersen

Kim Sørensen wrote:

Så vidt jeg ved har Sony aldrig været direkte involveret i at udvikle Linux til PS3'eren. Det har altid været sådan en...Oh, i øvrigt kan du installere Linux på den - du skal bare ikke bede os om hjælp til det :)<<<

Du aner tydeligvis ikke et klap. Featuren med at installere OtherOS er annonceret på min PS3 papæske. Den er detaljeret beskrevet i manualen. Der er særlige menupunkter i operativsystemet til at reservere plads til partitionen og til at boote fra en disk med Linux på samt ændre default operativsystem. Dette er i firmwaren der var installeret fra fabrikken (kom vist med i v. 1.6 men jeg købte først mit system for 1,5 år siden).

Sony betalte et firma for at udvikle den første officielle Linux distribution til PS3 og denne er blevet solgt som et produkt.

Dette var uden tvivl en helt officiel, autoriseret feature. Da Sony fjernede featuren fra de nyere PS3'er ("Slim") lovede en talsmand eksplicit at de ville fortsætte supporten i fremtidige firmwareopgraderinger på de gamle systemer.

At undlade at opgradere er ikke en option for mange, da rigtig mange andre funktioner forsvinder - funktioner der også er en del af produktet.

 • 0
 • 0
#24 Deleted User

Du aner tydeligvis ikke et klap

Jeg ved åbenbart mere end du gør ;)

Featuren med at installere OtherOS er annonceret på min PS3 papæske

Spøjst...der står intet om det på min PS3 papæske - jeg købte nemlig også min PS3 for ca. 1,5 år siden. Er det en påstand du kan verificere, evt. med et billede af din æske?

Den er detaljeret beskrevet i manualen

Detaljeret og detaljeret... Her er hvad der umiddelbart står om Other OS:

Installer andre operativsystemer

Denne funktion er ikke tilgængelig i systemer med serien CECH-2000.

Installer et andet operativsystem på harddisken. Oplysninger om kompatible systemsoftwaretyper og tilvejebringelse af installationsprogrammet fås ved at besøge Open Platform for PlayStation®3.

Vigtigt

 • Under installationen må PS3™-systemet ikke slukkes, og disken eller lagermediet må ikke fjernes. Hvis dette ikke overholdes, kan der ske skader på systemsoftwaren.
 • Under denne handling er power-knappen på systemets forside og PS-tasten på den trådløse controller ikke aktive.

1.Sæt disken eller lagermediet, der indeholder installationsprogrammet, i systemet.

2.Vælg (Indstillinger) > (Systemindstillinger).

3.Vælg [Installer andre operativsystemer]. Systemet søger efter installationsprogrammet. Når installationsprogrammet er fundet, vises dets indhold og placering.

4.Kontroller installationsprogrammets indhold, og vælg derefter [Start]. Installationen starter automatisk, når installationsprogrammet er kontrolleret. Tips

 • Hvis du vil starte den nyinstallerede systemsoftware, skal du gå til (Indstillinger) > (Systemindstillinger) > [Standard System] og derefter vælge [Andre Operativsystemer] for at genstarte systemet.
 • Nogle modeller af PS3™-systemet kræver brug af USB-adapter (ekstraudstyr) for at kunne bruge lagringsmedier.

Der er særlige menupunkter i operativsystemet til at reservere plads til partitionen og til at boote fra en disk med Linux på samt ændre default operativsystem. Dette er i firmwaren der var installeret fra fabrikken

Og her er hvad Sony skriver i deres "Vigtige Forbrugeroplysninger":

Brugen af PS3™-systemet og dets funktioner reguleres af forskellige brugeraftaler, som kan ændres fra tid til anden. Besøg SCE-webstedet for dit land/område for at få de seneste udgaver af disse aftaler og for at læse eventuelle opdaterede ændringer af betingelser og vilkår vedr. PS3™-systemet, herunder ændringer af evt. dokumentation, brugervejledninger eller manualer.
Brug af PlayStation®Network-funktioner kræver, at du har den seneste version af systemsoftwaren installeret på dit system.

Med andre ord har Sony hele tiden gjort det klart, at de forholder sig retten til at ændre i funktionerne (herunder naturligvis også Other OS) - så hvad er det helt præcist jeg har fået helt forkert fat i?

Sony betalte et firma for at udvikle den første officielle Linux distribution til PS3 og denne er blevet solgt som et produkt.

Det er vi så uenige om. Sony har udgivet et Linux OS til PS2'eren. Men så vidt jeg ved har de ikke været direkte involveret i udviklingen af noget Linux OS til PS3'eren, endsige betalt nogen for at udvikle det. Efter hvad jeg kan se har Sony givet et firma tilladelse til at udvikle og distribuere et Linux OS specifikt til PS3'eren. Men det er sgu langt fra det samme som at Sony har udviklet eller betalt nogen for at udvikle det. Det kan naturligvis være mig der tager fejl... Men er du så ikke venlig, at henvise til nogle kilder, der viser jeg tager fejl?

At undlade at opgradere er ikke en option for mange, da rigtig mange andre funktioner forsvinder - funktioner der også er en del af produktet

Jeg har heller aldrig påstået det skulle være en praktisk mulighed. Men såfremt PS3'eren er en spillekonsol og den primært har været solgt/markedsført som sådan, så kan jeg ikke forestille mig forbrugerrådet vil kunne se nogen "sag" i det. Men hvis du mener noget andet må du jo klage til forbrugerrådet - så finder vi jo tids nok ud af hvem af os der har ret ;)

 • 0
 • 0
#25 Nicolai Klausen

Linux har aldrig været en betydelig del af funktionaliteten på PS3'eren

Man skal godt nok arrogant, hvis man opfatter ens egen behov, som værende de eneste der er betydelige!

Hvordan kan DU afgøre, hvad andre opfatter som værende en betydelig del af funktionaliteten på PS3'eren?

Verden indeholder andre mennesker end dig, nogle af dem har andre opfattelser af hvad der er betydeligt.

Faktum er, at Sony fjerne en del af funktionaliteten fra et produkt som de har solgt til deres kunder. Om denne funktionalitet er betydelig, er i højgrad en personlig ting.

Min bil kan køre max ca 160 km/t, hvilket bestemt ikke er særligt meget. Blev det sat ned til 150 km/t, ville det ikke betyde noget som helt for min daglige brug af bilen. Jeg køre jo alligevel aldrig over 130 km/t. Men det betyder £$¡£¥ ikke at jeg syntes det er ok, at max hastigheden blev sat ned ved næste service eftersyn!

 • 0
 • 0
#26 Christian E. Lysel

OtherOS var smart, på denne måde undgik Sony i mange år at folk omgik deres kopi beskyttelse.

XBOX 1 og 360 har aldrig suppurteret andre OSer og derfor er deres platform underlagt angreb af en stor mængde mennesker der har forskellige agendaer. Nogen forsøger at kører XBMC, andre Linux, andre ønsker at kører kopieret spil.

Dagen efter Sony udmeldning har flere meldt ud de vil gå igang med at bryde Sony's kopibeskyttelse, for at få OtherOS funktionen tilbage.

Sonys kopibeskyttelse har været brudt før, men problemet er nu, får de kun flere der vil være interesseret i at bryde den.

OtherOS er ikke den føste funktion der forsvinder fra PS3, det er gået samme vej med Software PS2 emulation og SACD playback.

 • 0
 • 0
#27 Deleted User

Man skal godt nok [være] arrogant, hvis man opfatter ens egen behov, som værende de eneste der er betydelige!

Helt enig.... Men hvordan kan DU afgøre hvad andre opfatter som en betydelig del af funktionaliteten? Jeg anser f.eks. ikke at Linux er en betydelig del af funktionaliteten, så det kan jo kun betyde du (arrogant) opfatter mine behov for ubetydelige - fej nu foran din egen dør min ven ;)

[b]Fakta[/b] er at PS3'eren primært er blevet markedsført som en spillekonsol. [b]Fakta[/b] er at den generelt antages som værende en spillekonsol. [b]Fakta[/b] er at Sony fra starten af har forbeholdt sig retten til at ændre i systemets funktioner (Læs forbrugeroplysningerne). [b]Fakta[/b] er at jeg sådan set bare har skrevet jeg ikke mener forbrugerrådet vil kunne se en sag i den kommende firmwareopdatering.

Så tag nu og slap af... Hvis folk mener jeg tager fejl, så meld Sony til forbrugerrådet... Tager de sagen op har jeg taget fejl...tager de ikke sagen op har jeg ret.

 • 0
 • 0
#28 Deleted User

OtherOS er ikke den føste funktion der forsvinder fra PS3, det er gået samme vej med Software PS2 emulation og SACD playback.

Nemlig...og jeg synes netop at den manglende bagudkompatibilitet er langt mere kritisabel. Sony startede flot men fuckede det hurtigt up. De første modeller havde hardwaresupport for PS2-spil (groft sagt havde de ganske enkelt indbygget en PS2 i maskinen). Men den fremgangsmåde blev hurtigt droppet (læs: da de introducerede PS3 på det europæiske marked) - sandsynligvis af økonomiske årsager. Istedet valgte man så at satse på software-emulering...hvilket jeg personligt syntes var langt mere interessant - kort sagt er der nogle indlysende muligheder for forbedring, ved at køre PS2 spil over cell-processoren. Men det har man så åbenbart også valgt at droppe...hvilket jeg synes er langt mere kritisabelt end deres fravalg af Other OS - her kan man da tale om at funktionaliteten er forringet!

 • 0
 • 0
#29 Morten Andersen

Kim Sørensen: Man skulle næsten tro du var betalt af Sony. Du er ekstremt manipulerende og forsvarer det helt uantagelige.

Mit første svar var et svar på dit indlæg: "Så vidt jeg ved har Sony aldrig været direkte involveret i at udvikle Linux til PS3'eren. Det har altid været sådan en...Oh, i øvrigt kan du installere Linux på den - du skal bare ikke bede os om hjælp til det :)"

Nu går jeg ud fra du har anerkendt din fejl idet du selv har kopieret fra manualerne hvor de ter dokumenteret hvordan man gør. Dette skulle gerne gøre det klart at det er en OFFICIELT supportet feature (og altså ikke bare noget folk selv må finde ud af hacke sig frem til. Med andre ord: DU TOG_FEJL og det ville klæde dig at indrømme det.

Sony har i forskellige interviews reklameret for funktionen og kaldt det en af de mest "powerful" i PS3'en.

I dit indlæg indrømmer du at "Efter hvad jeg kan se har Sony givet et firma tilladelse til at udvikle og distribuere et Linux OS specifikt til PS3'eren." men dog uden at erkende at dette medfører dit tidligere argument styrter fuldstændigt i grus. I stedet for vælger du at fokusere på en relativt ligegyldig detalje, netop hvem der har betalt udviklingen - hvor jeg fortsat mener udviklingen var støttet af Sony uden dog at kunne bevise det. Men jeg opgiver gerne denne præmis da det er totalt ligegyldigt - hovedsagen var at der var en officielt (fra Sony) anerkendt og solgt Linux distribution.

Jeg har heller aldrig påstået det skulle være en praktisk mulighed. Men såfremt PS3'eren er en spillekonsol og den primært har været solgt/markedsført som sådan, så kan jeg ikke forestille mig forbrugerrådet vil kunne se nogen "sag" i det. Men hvis du mener noget andet må du jo klage til forbrugerrådet - så finder vi jo tids nok ud af hvem af os der har ret ;)<<

Vi er ligeglade med hvad du finder er de vigtige features i produktet. PS3'en er bevidst markedsført som mere end en spillemaskine, nemlig også som et multimediecenter, Bluray afspiller m.m. OtherOS er en del af denne udvidede funktionalitet og folk har f.eks. brugt Linux til at kunne afspille yderligere medieformater m.m. Du kan ikke på nogen måde (validt) argumentere for at OtherOS er en mindre vigtig funktion end de øvrige, det er et rent subjektivt skøn fra din side.

Din efterfølgende opstilling af citatet fra Terms of Service (efter min bemærkning om at funktionaliteten var indbygget) er også imponerende, da der jo ikke i ToS står specifikt om OtherOS - de to passager er i hver sin del af manualen uden sammenhæng. Og naturligvis kan Sony ikke uhæmmet fjerne hvad de vil - ville du mene de med ovenstående klausul kunne fjerne HDMI output og slippe godt fra det? Hvor er så forskellen til OtherOS? Præcis hvilken definition vil du mene forbrugerne skal anvende for at forstå hvad der er de væsentlige funktioner og hvad der er funktioner der kan forsvinde når som helst?

 • 0
 • 0
#30 Morten Andersen

Kim Sørensen: Angående bagudkompatibilitet. Du har fået hvad du betalte for. De første PS3'ere var dyrere og havde ekstra chips til B/C. Næste generation var billigere og havde nu kun PS2 grafikchippen kombineret med noget softwareemulering (som fungerede med svingende success). Den PS3 vi tilsyneladende begge har var endnu billigere og havde ingen kompatibilitet. Men det har Sony jo heller aldrig lovet! Jeg vidste det da jeg købte det, og havde jeg haft PS2 spil havde jeg købt en model med en eller anden grad af kompatibilitet. C'est la vie.

 • 0
 • 0
#32 Deleted User

Man skulle næsten tro du var betalt af Sony

Og man skulle næsten tro du var blind... Allerede i mit første indlæg skriver jeg det er ærgeligt, at Sony fjerner Other OS featuren - at du så kan få det til at jeg må arbejde for Sony eller sidder og forsvarer Sonys valg må være en sag mellem dig og din terapeut. Det eneste jeg skriver er at jeg ikke tror forbrugerrådet vil tage sagen op...jeg skriver ikke at jeg mener det er godt, at de fjerner Other OS - jeg skriver bare jeg ikke tror på forbrugerrådet vil tage sagen op. Hvis det gør mig til en arrogant stodder, der forsvarer det urimelige... Ja så er jeg åbenbart en arrogant stodder - so sue me!

Du er ekstremt manipulerende og forsvarer det helt uantagelige

Hvad er det jeg manipulerer med og hvad er det jeg forsvarer? Kom med noget konkret...ellers er det jo bare barnlig mudderkastning fra din side.

Jeg kan kun gentage mig selv: Jeg har ikke forsvaret Sonys valg. Hvis du mener anderledes kan jeg ikke andet end foreslå dig at læse mine indlæg igen - eller bare læse dem, for noget tyder på du udtaler dig om noget du ikke aner en klap om.

Nu går jeg ud fra du har anerkendt din fejl idet du selv har kopieret fra manualerne hvor de ter dokumenteret hvordan man gør. Dette skulle gerne gøre det klart at det er en OFFICIELT supportet feature (og altså ikke bare noget folk selv må finde ud af hacke sig frem til. Med andre ord: DU TOG_FEJL og det ville klæde dig at indrømme det.

Hvis jeg tager fejl må du jo kunne henvise til noget der viser at Sony har ydet support på det. Sony har sagt at man kan installere andre OS på PS3'eren... Det har jeg aldrig modsagt...men de har aldrig ydet support på Linux eller andre OS'er til PS3'eren. De har udelukkende ydet support på deres egen System Software. Så hvad med om [b]du[/b] indrømmede [b]din[/b] fejl? Det ville klæde dig.

Sony har i forskellige interviews reklameret for funktionen og kaldt det en af de mest "powerful" i PS3'en

Det ændrer stadigvæk ikke på den primært er blevet markedsført som en spillekonsol. I Sony markedsføring har PS3'eren altid været en spillekonsol...som de så - til tider - har forsøgt at give added value ved at nævne Other OS. Men hvorom alting er så er PS3 primært en spillekonsol i Sonys øjne og ikke en PC.

I dit indlæg indrømmer du at "Efter hvad jeg kan se har Sony givet et firma tilladelse til at udvikle og distribuere et Linux OS specifikt til PS3'eren." men dog uden at erkende at dette medfører dit tidligere argument styrter fuldstændigt i grus

What?!?!? Min påstand er at Sony ikke har udviklet eller betalt et firma for at udvikle Linux til PS3'eren. Hvordan er det i modstrid med det du her citerer? Du har derimod påstået følgende:

Sony betalte et firma for at udvikle den første officielle Linux distribution til PS3 og denne er blevet solgt som et produkt

Hvilket jeg mener er direkte forkert... Så kom hellere med noget bevis for dine egne påstande, istedet for at komme med usandheder omkring mine. Hvor er de kilder, der bekræfter din påstand?

I stedet for vælger du at fokusere på en relativt ligegyldig detalje, netop hvem der har betalt udviklingen - hvor jeg fortsat mener udviklingen var støttet af Sony uden dog at kunne bevise det

Det var dig der påstod Sony havde betalt nogen for det. Sidder du nu og siger det du skriver er ligegyldigt? Derudover taler det vist for sig selv, at du nu erkender ikke at kunne bevise dine påstande - men kan du så ikke gå hele vejen og trække dem tilbage? Der er jo ingen grund til at forurene debatten med ligegyldigt ævl, du alligevel ikke kan bekræfte med relevante kilder.

Men jeg opgiver gerne denne præmis da det er totalt ligegyldigt - hovedsagen var at der var en officielt (fra Sony) anerkendt og solgt Linux distribution.

Sony har ikke solgt distributionen og Sony har ikke ydet support på den... Så hvad har det med sagen at gøre? Hvis Terrasoft har indgået en aftale med Sony må man jo antage Sony efterlever den aftale. Hvis Terrasoft så derudover har lovet at deres Linux distribution vil fungere på PS3'eren udover 1. april er det jo en sag mellem dem og deres kunder - Sony er jo på ingen måde bundet af aftaler trediepart indgår med tredieparts kunder.

Vi er ligeglade med hvad du finder er de vigtige features i produktet

Og jeg er ligeglad med hvad du finder er de vigtige features... Det her handler ikke om hvad jeg eller du mener - min påstand omhandlede hvad forbrugerrådet mener. I den forbindelse vil jeg gentage den: Jeg tror ikke forbrugerrådet finder Other OS for en essentiel funktion ved PS3'eren. Men det finder vi vel ud af, hvis der er nogen der beder dem tage sagen op?

PS3'en er bevidst markedsført som mere end en spillemaskine, nemlig også som et multimediecenter, Bluray afspiller m.m. OtherOS er en del af denne udvidede funktionalitet og folk har f.eks. brugt Linux til at kunne afspille yderligere medieformater m.m.

Blu Ray og mediecenterfunktionaliteten rører den nye firmware, så vidt jeg ved, ikke ved. Det er udelukkende Other OS der fjernes...og det tror jeg ikke forbrugerrådet vil vurdere som værende en betydelig forringelse af funktionaliteten.

Din efterfølgende opstilling af citatet fra Terms of Service (efter min bemærkning om at funktionaliteten var indbygget) er også imponerende, da der jo ikke i ToS står specifikt om OtherOS - de to passager er i hver sin del af manualen uden sammenhæng

Det er fuldstændigt underordnet, hvor de forskellige ting står. Other OS er en funktion - no? Forbrugeroplysningerne gør det klart, at Sony forbeholder sig retten til at ændre i funktionerne - no? Så hvad er det helt præcist din pointe er? Jeg siger ikke det er smart, godt eller "okay", at Sony fjerner funktionen... Jeg siger bare de altid har gjort det klart, at de forbeholder sig retten til at gøre det.

Og naturligvis kan Sony ikke uhæmmet fjerne hvad de vil - ville du mene de med ovenstående klausul kunne fjerne HDMI output og slippe godt fra det?

Nej det vil jeg ikke tro... din pointe er?

Hvor er så forskellen til OtherOS?

Det har jeg allerede svaret dig på indtil flere gange... Forskellen er at PS3'eren primært er blevet markedsført som en spillekonsol og den primære funktion er at man kan spille spil på den og derudover kunne afspille Blu Ray film på den. Det vil forbrugerrådet naturligvis forholde sig til, hvis de skal vurdere om Sonys begrænsning af funktionaliteten er urimelig.

Præcis hvilken definition vil du mene forbrugerne skal anvende for at forstå hvad der er de væsentlige funktioner og hvad der er funktioner der kan forsvinde når som helst?

Som sagt... Jeg vil tro forbrugerrådet vil vurdere at funktioner der muliggør brug af PS3-spil og afspilning af Blu Ray film er essentielle. Other OS tror jeg ikke de vil vurdere som en essentiel funktion ved PS3'eren.

 • 0
 • 0
#33 Deleted User

Kun en Wiki reference, men heraf fremgår det at firmaet blev hyret til at udvikle Linux til PS3. Selv dit ligegyldige halmstrå er nu røget sig en tur - epic fail :)

For det første: Hvor er kilden? Indtil videre er det en ubekræftet påstand i en wiki-artikel og bør vel behandles som sådan?

For det andet: Hvad blev der af projektet? Oprindeligt var planen at der skulle følge et Linux OS med PS3'eren. Men det droppede man i 11. time - så fact of the matter er at Sony aldrig har supported eller leveret et Linux OS til PS3'eren. At man har arbejdet på at udvikle noget og så sidenhen droppet det er der ikke noget odiøst i... Det sker hver dag i tech-industrien. Men det betyder vel ikke producenterne committer til noget som helst?

 • 0
 • 0
#34 Morten Andersen

@Kim Sørensen: Gider ikke spilde mere tid på dig - debatten er on-the-record og taler vist for sig selv. :-) Vi får se om ikke jeg enten "får lov" (!) til at beholde mit OtherOS, eller om jeg ikke alternativt får mine penge tilbage (og jeg har aldrig tænkt mig at satse på Forbrugerådet!).

 • 0
 • 0
#35 Deleted User

Vi får se om ikke jeg enten "får lov" (!) til at beholde mit OtherOS, eller om jeg ikke alternativt får mine penge tilbage (og jeg har aldrig tænkt mig at satse på Forbrugerådet!).

Nemlig... Lad os se hvad der sker... Det nytter ikke noget at sidde og bide hovedet af mig ;)

P.S. Det er i øvrigt i orden du farede sådan ud, selvom det var helt uden grund. Ingen grund til at undskylde - sådan er tonen jo åbenbart bare på nettet ;)

 • 0
 • 0
#36 Morten Andersen

@Kim Sørensen: Jeg farede hårdt ud fordi det provokerede mig (og andre) at du gjorde dig til dommer og hvad der er de væsentlige funktioner, samt at du gav ukorrekte oplysninger om Sony's stilling til understøttelsen af Linux. Jeg er godt klar over du ikke personligt har fjernet funktionen (og jeg missede dine initielle indlæg hvor du til dels beklagede det). Apologists must expect to have their apologies attacked!

 • 0
 • 0
#37 Nicolai Klausen

Helt enig.... Men hvordan kan DU afgøre hvad andre opfatter som en betydelig del af funktionaliteten? Jeg anser f.eks. ikke at Linux er en betydelig del af funktionaliteten, så det kan jo kun betyde du (arrogant) opfatter mine behov for ubetydelige - fej nu foran din egen dør min ven ;)

Hvor ser du, at jeg skriver om andres opfattelse af, hvad der er en betydelig del af funktionaliteten?!?

Jeg pointere netop

Om denne funktionalitet er betydelig, er i højgrad en personlig ting.

Hvilken opfattelse du og jeg... ja sådan set også alle andre har. Ændre ikke på, at sony fjerne noget fra et produkt, som de har solgt til deres kunder

 • 0
 • 0
#38 Morten Andersen

@Nicolai Klausen: Lad være med at spilde tid på Kim Sørensen han er åbenlyst en trold. Han er umulig at debattere med fordi han hele tiden bevidst misforstår hvilke afsnit ens pointer refererer til m.m. og samtidigt skifter target. Jeg ved ikke hvad han får ud af det, for hele debatten står jo til skue for evt. interesserede :)

 • 0
 • 0
#39 Deleted User

Jeg farede hårdt ud fordi det provokerede mig (og andre) at du gjorde dig til dommer og hvad der er de væsentlige funktioner

Det har jeg aldrig gjort - det er ganske enkelt noget forbandet vrøvl. Jeg er godt klar over folk ikke tænker sig om, inden de sætter sig til tastaturet. Men synes du virkeligt det er optimalt? Synes du det gavner debatten, at du hidser dig op og sviner mig til, udelukkende for at hidse dig op og svine mig til? Jeg stillede et spørgsmål: Hvor mange bruger egentligt deres PS3 til at køre Linux? Hvordan er det at gøre mig til dommer over noget som helst? Gør jeg mig også til dommer over himmel og hav, hvis jeg spørger, hvornår står solen op imorgen? Jeg stillede et spørgsmål...det fik du så perverteret til at være noget du kunne lefle for gadens parlament ved at hidse dig op over - dygtig dreng Morten.

du gav ukorrekte oplysninger om Sony's stilling til understøttelsen af Linux

Jeg skrev at så vidt jeg vidste så havde Sony aldrig direkte været involveret i udviklingen af Linux til PS3'eren. Det kan jeg ikke se skulle være ukorrekt - for det er rent faktisk mit indtryk...men du ved måske mere om hvad jeg tror og mener end jeg selv gør? Hvis der er nogen der uberettiget gør sig til dommer her er det vist ikke mig...

jeg missede dine initielle indlæg hvor du til dels beklagede det

Jeg har gentagne gange skrevet at jeg synes det er ærgeligt, at Sony fjerner featuren. Det skrev jeg sådan set også i det indlæg der kom umiddelbart inden det indlæg du valgte at kaste dig frådende over. Så du har ingen undskyldning for ikke at være bekendt med det.... Den eneste forklaring er at du var for doven og sløset til at sætte dig ordentligt ind i det du svarer på. Så kald mig lige en "trold" igen - det er [b]dig[/b] der angriber enkelte ting udenfor kontekst, for at fremprovokere en reaktion... Men som sagt - sådan er tonen jo på nettet. Jeg synes bare det er ærgeligt men forventer ikke du undskylder det. Jeg håber bare du tager det til efterretning og tænker dig om en anden gang - hvem ved, måske du i så fald kunne bidrage positivt?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere