Sony dropper kontroversiel filmpremiere efter omfattende hackerangreb og terrortrusler

19. december 2014 kl. 10:25
Premieren på Sony-film om en fiktiv likvidering af Nordkoreas leder bliver nu stoppet. Kilder i den amerikanske administration fortæller, at Nordkorea var »centralt involveret« i hackerangrebet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Premieren på den omstridte film ’The Interview’, hvori Nordkoreas leder Kim Jong-un skal likvideres af to amerikanske journalister, er blevet udskudt. Endnu inden meldingen fra det japanske selskab kom, har biografer valgt at tage filmen af plakaten som følge af trusler om terror. Det skriver New York Times.

Tidligere i denne uge poppede en trussel op på computere i Sonys kontorer: Hvis ’The Interview’ blev frigivet juledag som planlagt vil »verden blive fyldt med frygt«.

I en meddelelse udtrykker Sony Pictures forståelse for biografernes beslutning.

»Vi respekterer og forstår vores partneres beslutning og deler selvfølgelig deres centrale interesse i sikkerheden for publikum og ansatte,« lød det fra det amerikanske filmselskab, der er en underafdeling af den japanske it-gigant.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Imens er spekulationerne omkring, hvem der står bag hackerangrebet endnu i fuld gang. Kilder i den amerikanske administration, som New York Times har talt med, fortæller at Nordkorea var »centralt involveret« i det omfattende angreb, der i sidste måned lukkede Sony Pictures ned og frigav bunker af fortrolig information herunder flere film, der endnu ikke har fået premiere.

Ifølge den amerikanske avis diskuterer den amerikanske administration, hvorvidt man offentligt vil anklage Nordkorea for cyberterrorisme. Diskussionerne går angiveligt på, om man offentligt kan pege fingren mod Nordkorea uden samtidig at afsløre, hvordan man ved, hvem der står bag angrebet. Dermed ville eventuel infiltrering af Nordkoreanske netværk blive kompromitteret, lyder argumentet fra en af New York Times’s kilder.

Kilderne beretter ikke over for avisen, hvordan man er kommet til den konklusion, at Nordkorea står bag hackerangrebet, hvori der blev stjålet 100 TB data fra filmselskabet. Sikkerhedsfolk har fremhævet, at fremgangsmåden minder om angreb udført mod tusinder af Sydkoreanske computere - et angreb der er tillagt Nordkorea. Andre sikkerhedseksperter peger på, at mange ting tyder på, at den kommunistiske stat ikke var direkte involveret i Sony-hacket. For eksempel fortæller Caroline Baylon, der er sikkerhedskonsulent hos Chatham House, til The Guardian, at det er atypisk for et angreb udført af en nation at frigive den store mængde data, som det her er tilfældet.

Nordkorea selv har afvist mistanken, men kalder hackerangrebet for retfærdigt.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger