Sommertidssmutter: Nets trak dobbelt på 34.000 kreditkorttransaktioner

Nets kom ved en fejl til at gennemføre 34.000 transaktioner to gange som følge af skiftet væk fra sommertid.

34.000 kreditkorttransaktioner blev trukket to gange som følge af en fejl i Nets systemer. Fejlen hang sammen med skiftet væk fra sommertid. Det skriver Ekstra Bladet.

Nets blev opmærksom på fejlen mandag og begyndte at rulle de berørte transaktioner tilbage. Det skulle ifølge Nets blot være internationale transaktioner på Visa og Mastercard, der blev berørt af fejlen.

»Jeg har ikke helt svaret på, hvad der er sket, men der er ingen tvivl om, at overgangen fra sommertid til vintertid har udløst den her fejl,« siger pressechef Søren Winge fra Nets til Ekstra Bladet.

Tidsændringer som vores skift til og fra sommertid er kan give problemer for it-systemer, der er afhængige af tidsstempler. Det mest berygtede eksempel var år 2000-problemet, men sommertid er også et problem, der med jævne mellemrum har givet problemer for eksempelvis kalenderen i tidlige versioner af Apples iOS.

Læs også: Skudsekund gør nedtælling til nytåret ét sekund længere

Det mest eksotiske problem med tidsændringer er skudsekunder, hvor der også i år ved nytår bliver indsat et ekstra sekund for at kompensere for afvigelser mellem vores atomare tidsmålinger og astronomisk tid, der afhænger af Jordens rotation.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#9 Bent Jensen

Mit bud vil være at kunden ikke vil være helt tilfreds med at se UTC tidsstempel på sin kontoudskrift.

Hvis man brugte UTC og ingen sommertid, som jeg også klog af skade nu anvender på alle server. Så ville kunden som fejl i det her eksempel, bare have fået et forkert klokkeslæt på nogen handler. Meget mindre bøvl end det nuværende, vil tro at nogen med debitkort, kan have fået store problemmer, hvis de har været uheldigt.

Som et indkøb på 1000 om lørdag, og i god tro om mandag. Hvis overførelse af husleje har været om søndagen. Så kunne den med denne fejl været blevet afvist. Og et indkøb om mandagen, som skulle have været afvis, vil betyde at der ikke er penge til betaling af husleje efterfølgende.

Så når Net's bare afviser dette som en lille fejl, det viser at vi skal have mere konkurrence, så sådanne konstante "små" fejl, vil betyde at de blev fravalgt. Og jeg slet ikke vil sætte mine spare penge på deres aktiesalg. Er der nogen her der forstår at de kan have fordoblet deres værdi på 10 år, på et stærkt reduceret markedet, hvor ingen andre har tilvalgt dem, hvor der er et frit valg ?

Nå men et godt eksempel på hvorfor at UTC ALTID er at foretrække, så tale backup, opdateringer, genstarter og afdelinger altid samme tid. Så svært er der heller ikke at trække en time fra, eller lægge en til.

 • 2
 • 1
#11 Michael Jensen

Forstår ikke hvorfor mange ikke lægger skudsekundet ind i de allerede eksisterende tidsoffset der forbundet med tidszoner, i stedet for at stille på det bagvedliggende ur, med alle de medfølgende problemer.

Alle frontends kan allerede addere 3600 sekunder til UTC for at vise tiden i Danmark, hvorfor så ikke 3599 eller 3601 sekunder.

 • 0
 • 0
#13 Bjarke I. Pedersen
 • 0
 • 0
#14 Knud Larsen

Når jeg så tænker på de mange millioner der blev spildt ved tåbelig krav til ekstra undersøgelser ved årtusindskiftet - og der skete intet som helst forkert.

Det er altså helt andre steder problemerne findes i en globaliseret tidsalder.

 • 0
 • 0
#15 Søren Pilgård

Når jeg så tænker på de mange millioner der blev spildt ved tåbelig krav til ekstra undersøgelser ved årtusindskiftet - og der skete intet som helst forkert.

Åhh, ikke igen... Skete der ikke noget fordi der ikke var nogen fejl, eller skete der ikke noget fordi at de mange ressourcer og den store opmærksomhed rent faktisk gjorde at alle de kritiske huller blev rettet? Medmindre du kommer med nogle reelle argumenter så er det du kommer med bare en påstand om at y2k-fejlen ikke eksisterede.

 • 1
 • 0
#16 Deleted User

Det der reelt sdrt er sket er vel at alle transaktioner foretaget mellem 2-3 er talt dobbelt fordi klokken har været f.eks 2.21 to gang.

Vil det så omvendt dige sat når vi går fra vinter til sommertid så trækkes transaktioner foretaget mellem 2-4 slet ikke :)

 • 1
 • 0
#17 Ole Gaarde Kristensen

Vil det så omvendt dige sat når vi går fra vinter til sommertid så trækkes transaktioner foretaget mellem 2-4 slet ikke :)

Jo det kunne være fikst - og jeg har faktisk også set det. Sidste gang vi gik til sommertid var der transaktioner i "den ikke eksisterende time" der "hang" i terminaler, og først blev afregnet da man gjorde opmærksom på at de var der - og faktisk burde være sendt til afregning.

 • 0
 • 0
#18 Deleted User
 • 0
 • 0
#20 Leif Neland

EU skifter til sommertid sidste søndag i marts. USA. skifter anden søndag i marts. Arizona bruger ikke sommertid. Men "Navaho Nation", der ligger i Arizona kan bestemme det, så for at skille sig ud, bruger de sommertid, "The Hopi Nation" ligger inde i Navaho Nation, og bruger ikke sommertid (for at skille sig ud?) Og endelig har Navaho Nation en klump land inden i Hopi Nation, hvor der sikkert er sommertid.

(Kilde: http://www.infoworld.com/article/3184495/application-development/9-lies-...)

 • 0
 • 0
#21 Michael Cederberg

Systemet blev designet med lokal tid, for det var det man forstod sig på (idioter!).

På et tidspunkt foreslog nogen at ændre det, fordi UTC nu engang er det rigtige. Det blev fravalgt fordi man blot kunne lukke for dankort systemet ved overgang til eller fra sommertid (idioter!).

Senere igen var der nogen der foreslog at ændre det, fordi systemet nu blev brugt til kreditkort og at den slags foregår hele døgnet. Det blev fravalgt fordi det var for farligt og for dyrt (idioter!).

Nu ligner nets en flok idioter der ikke kan finde ud af basal IT.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere