»Som far vil jeg ikke kunne se mig selv i øjnene« Regeringen skamroser borgerforslag, men vil ikke stemme for

Plus26. maj kl. 10:403
Børn, iPhone, mobil, telefon
Illustration: Luiza Kamalova via Bigstock.
Et borgerforslag om at begrænse børns adgang til sociale mediermøder rosende ord i Folketinget, men regeringen vil ikke stemme for. Alligevel vil man arbejde »benhårdt« på en løsning.

»Som far til en dreng i førskolealderen kan jeg ikke se mig selv i øjnene, hvis ikke vi får rykket markant på den her dagsorden.«

Så stålsat lød det fra Moderaternes ordfører på talerstolen, Rasmus Lund-Nielsen, da Folketinget torsdag debatterede et borgerforslag om at beskytte børn og unge mod de skadelige effekter af sociale medier.

Forslaget har på under to måneder indsamlet 57.000 underskrifter og rammer et ømt og personligt punkt blandt ordførerne til stede i salen; alle har i større eller mindre grad rosende ord med til ideerne, ikke mindst de tre regeringspartier.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
28. maj kl. 11:35

I diskussionerne inden indførelsen af NemID, var der forslag til digital signatur, med afledte nøgler, som kunne håndtere præcis denne type af situationer. Søg efter Stephan Engberg.

Men som bekendt, så tager det tid at gøre tingene ordentligt, og det fravalgte politikerne. Måske tilskyndet af bankerne, som har tjent et 2-cifret mia. beløb på NemID/MitID.

3
30. maj kl. 08:34

afledte nøgler og limited show, kan muligvis være en del af løsningen, men også disse har udfordringer sådan som et verifikation flow i praksis vil fungere. i praksis vil udstederen af det limited show claim skulle bruge en return url, for at bruger af siden der efterspørger en alders verifikation, vil komme tilbage til siden, efter claimet med limited show er blevet udstedt. Det vil i praksis betyde at udstederen af de limited show claims, vil kunne overvåge borgerne, med det omtalte Kinesiske forbillede...

Andre flows kan helt sikkert implementeres, men de vil endten resultater i samme overvågningsmuligheder eller være gøre brugervenlighed temmelig lav.

1
26. maj kl. 11:24

De taler med to tunger...."Vi er meget bekymrede, og vil gøre noget (men vi vil ikke gøre noget)"

Alle de indvendinger, som fremføres af regeringen, viser jo Shoshana Zuboffs pointe: Vi er nødt til helt at forbyde handel med persondata - for det er dem, som driver uvæsnet. Uden handel med persondata ville vi ikke have disse problemer - de ville dø ud.

Så man vil gøre noget - men man vil ikke gøre det, som må og skal ske, for at man kan få greb om disse problemer og beskytte børnene. Når man tvinges til at vælge, vælger man i stedet at beskytte BigTech, pengemænd og erhvervsinteresser. Det kan man ikke længere sige højt - i stedet skydes problemet hele tiden til hjørne i diverse råd, tech-ambassader, udvalg, tænketanke, digi-ministerier og EU.