Solskin ødelagde radiokæde og afskar Anholt fra omverdenen

4 kommentarer.  Hop til debatten
Solskin ødelagde radiokæde og afskar Anholt fra omverdenen
Illustration: Wikipedia.
Et nedbrud på TDCs radiokæde til Anholt har betydet, at øen løbende har været afskåret fra tele-, internet- og mobilkommunikation i den sidste uge. Øens beredskab var også berørt.
11. april 2011 kl. 14:10
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Øboerne på Anholt har i den forgangne uge haft store problemer med at få hul igennem til omverden på telefoner og internetforbindelser. Et større nedbrud på TDCs radiokæde, der trådløst forbinder Anholts kommunikationsforbindelser med fastlandet, betød, at forbindelsen til TDCs net i lange perioder ikke virkede.

Bent Rasmussen, der er beredskabsleder på Anholt fortæller, at nedbruddet på TDCs net var til stor gene for beredskabet på øen. Staten har ellers teleaftaler med Sonofon, men fordi TDC's net normalt er det bedst dækkende netværk på Anholt, så bruger alle hans medarbejdere mobiltelefoner med TDC-abonnementer.

»Vi har kunnet trække på Sonofon-nettet, men det har da været frygtelig irriterende. Jeg har måttet gå rundt med min mors Sonofon-telefon,« fortæller Bent Rasmussen.

I efteråret 2010 opgraderede TDC kapaciteten på Anholt. Forbindelsen til øen består af en radiokæde, med en række paraboler på øen og fastlandet, der som den længste kæde i landet sender et luftbåret signal over en afstand af 46,6 km.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at radiokæden kunne håndtere den nye kapacitet, var man nødt til at gå over på en anden frekvens, end man hidtil havde brugt. Men i sidste uge viste det sig imidlertid, at den nye frekvens var særlig følsom over for vandspejlinger, der svækkede signalet voldsomt ? den såkaldte 'fading' af signalet.

Selv om det er en kendt problematik, som der altid tages højde for i radiokæder, var frekvensen i dette tilfælde altså særlig følsom for de pludseligt skiftende vejrforhold.

»Det har været et problem, da mine folk bliver kaldt ud via deres mobiler, når der er en nødsituation. Og vi har et samarbejde med lægen, som vi kører ambulancekørsel for, men han er også kunde hos TDC. Så han har haft en af vores SINE-radioer, som vi har kunnet bruge i stedet,« siger Bent Rasmussen.

Da systemet i en periode var helt nede, måtte beredskabet bestående af lægen, brandvæsnet på fastlandet og internt på øen bruge en kanal på SINE-radioen, som den eneste stabile kommunikationskilde.

SINE-systemet har netop den fordel, at hele landets beredskabstjeneste er udstyret med systemet. Dermed kan alle beredskabstjenester komme i kontakt med hinanden i situationer hvor telenettet fejler.

Hos TDC oplyser presserådgiver Rasmus Avnskjold, at systemet overordnet set er oppe at køre igen ? dog indtil videre på en midlertidig løsning.

Da TDC opdagede fejlen, tog selskabet kontakt til IT- og Telestyrelsen for at få tilladelse til at sende på en ny frekvens, indtil de havde en mere permanent løsning på problemet. Tilladelsen fik de torsdag, hvorefter man etablerede en ny midlertidig forbindelse til øen.

»I løbet af weekenden har der været nogle enkelte udfald på den midlertidige forbindelse. Men status lige nu er, at den har kørt stabilt i dag. Men vi arbejder selvfølgelig sideløbende på at få skabt en permanent løsning på problemet,« siger Rasmus Avnskjold.

En af de løsninger, som TDC kigger på, er at hæve parabolerne på fastlandet med 30 meter for at undgå for stor fading på frekvensen. Men Rasmus Avnskjold fortæller, at der endnu ikke er taget beslutning om, hvilken løsning man vil bruge.

Bent Rasmussen er lettet over, at der ikke har været nogen større katastrofer hverken på øen eller i farvandet omkring den under nedbruddet. Men han fortæller, at da hjemmeplejen på øen også var berørt af nedbruddet, måtte man aftale at tage kontakt på den gammeldags maner.

»Heldigvis har der ikke været brug for nogen skibe på havet eller brug for nogen ambulance. Men vi har måttet hekse lidt med tingene. Hjemmeplejen har jo nødkald, så den ene nat måtte vi lave den aftale, at de måtte banke på min dør, hvis der var brug for hjælp,« siger Bent Rasmussen.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
12. april 2011 kl. 08:20

Sonofon har da heddet Telenor længe efter min overbevisning.

2
12. april 2011 kl. 09:47

Det kan være nemt at tage fejl af selskaberne, da mange udleverede telefoner fra Telenor stadig har f.eks. menu-software med "SONO" i navnet. Man forbinder f.eks. til SONOinfo for at se saldo etc. på vores firmatelefoner.

3
12. april 2011 kl. 12:25

Heldigvis skete der så ikke noget alvorligt.

Men det er da ufatteligt at man holder fast i, at man ikke må roame imellem danske mobilnet. Jeg ved godt man gjorde det i sin tid for netop at forbedre udbygningen af dækningsområderne, men det er oftere og oftere til gene og besvær.

Hvad hvis landet er i undtagelsestilstand, bliver roaming da tilladt?

Eller skal vi alle til at have 2-3 forskellige simkort for at være sikker på at have adgang til de tilgængelige mobilnet? Come on!

-Thomas

4
12. april 2011 kl. 12:58

Min erfaring fra radiokæder i Spanien, hvor vi sender 40 km over hav er, at flytter vi parabolerne, så flyttet vi bare tidspunktet på dagen, hvor "kæden hopper af". Ændre vi frekvens, sker der det samme. Løsningen her var diversity systemer - enten med 2 paraboler i forskellige højder, eller 2 systemer i hver sit frekvensområde. Det er lidt "Pest eller Kolera" - lavere frekvens giver større Fresnell zone (signales hopper hen over havet), højere frekvens har større dæmpning ved regn, sne, tåge mv. It & Telestyrelsen kunne vel nok lave undtagelser for "std. for radiokæder". En radiokæde fra fastland til Anholt kan næppe forstyre andre radiotjenester, hvis den ligges i et frekvensområde der er egnet til formålet.