Solidt Super Mario-spil får succesfuld debut på mobilen: Top-downloadet i 62 lande

I årevis har Nintendo holdt sine populære karakterer væk fra mobilen. I går fik den verdensberømte blikkenslager Mario alligevel sit eget smartphone-spil.

Super Mario Run ligner umiskendeligt en lang række andre såkaldte runner-spil, som i årevis har været en populær genre for mobilspil.

Men hvad der er mere vigtigt er, at Super Mario Run også umiskendeligt ligner et Super Mario-spil. Med svampe og skildpadder, der skal hoppes på, mønter, der skal samles, og en prinsesse, der skal reddes.

Spillet er kun lige udkommet i en række lande - herunder Danmark - men ligger allerede i toppen over mest downloadede app i 62 lande, viser tal fra analysefirmaet Sensor Tower ifølge VentureBeat.

Læs også: Nintendo bøjer sig for spilmarkedets nye overlord: Udgiver Mario som mobilspil

I USA har spillet også sneget sig ind på 7.-pladsen på listen over mest indbringende apps - bemærkelsesværdigt, når spillet ikke følger den mikrobetalingsmodel, som de mest lukrative apps er bygget op omkring.

I stedet er Super Mario Run gratis at downloade, men koster klækkelige 79 kroner efter de første tre baner. Og hos Sensor Tower forventer man, at spillet i flere lande snart vil blive det bedst sælgende - når flere spillere når til betalingspunktet.

Ægte Mario-oplevelse

Det kræver sin Mario-fan at betale det relativt høje beløb for et relativt kort mobilspil. Men hvis man er fan, er der masser af Mario-stemning at hente i den nye app.

Fra starten bliver prinsesse Peach traditionen tro taget til fange af Marios nemesis, Bowser. Herefter går jagten gennem grønne rør og kasser med spørgsmålstegn for at frelse prinsessen og besejre bossen.

Læs også: Spiludvikler laver nyt spil til 28 år gammel konsol med originale værktøjer

Undervejs kan man bruge indsamlede mønter på at bygge sit kongerige - en verden befolket af Toad og svampemandens slægt. Kingdom Builder-elementet virker ikke nødvendigt for spillet på nogen måde og kunne måske med fordel have været omsat til flere baner. Til gengæld giver rally-elementet - hvori man samler indbyggere til kongeriget - mulighed for at konkurrerer med andre spillere.

Super Mario Run er lavet specifikt til at kunne spilles med én hånd. Og selvom controllerne er simple, så giver spillet en rigtig Mario-fornemmelse.

Holde op med at være Nintendo

Mario til mobilen har været længe undervejs. I en årrække lød budskabet fra Nintendo-chefen Satoru Iwata, at det slet ikke var inde i selskabets overvejelser.

»Hvis vi gjorde det, ville Nintendo holde op med at være Nintendo,« lød budskabet i 2011 fra Iwata, der døde i marts sidste år af kræft.

Læs også: Internetarkiv gør tusinder af Amiga-spil tilgængelige i browser-emulator

Langsomt har Nintendo blødt linjen op. Først med spillet Miitomo sidste år, og i sommer gjorde Pokemon-franchisen som bekendt en blændende entre på app-markedet - omend ikke med Nintendo selv ved roret.

Tidligere på året kunne Marios fader Shigeru Miyamoto - der er blevet beskrevet som computerspils-verdenens Walt Disney - så afsløre, at Mario ville indtræde på spiludviklernes nye kæmpescene.

Ideen kom fra YouTube-film

Selvom Miyamoto officielt har sagt, at han har trukket sig tilbage, har han effektivt været leder af udviklingen af Super Mario Run. Det er det tætteste Mario-skaberen har været på et Mario-spil siden 2007.

Det nye mobilspil er blevet inspireret af YouTube-film, hvor dygtige Mario-spillere kører de klassiske spil igennem lynhurtigt.

Læs også: Nintendo afslører hybridkonsollen Switch

»Når du ser på videoer af super-spillere, som er rigtig gode til Super Mario Bros, så har de en tendens til at løbe gennem hele banen uden at stoppe,« siger Miyamoto til Wired.

»Vores fornemmelse var, at ved at have et iPhone-spil, hvor Mario altid løber og alt du gør er at hoppe, ville vi faktisk have et råderum til at lave noget, der er simpelt for alle og spille, men stadig har den udfordring, som dygtige spillere ønsker.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere