Solgte alt for at starte it-virksomhed i USA: Du kan kun tabe drømmen

23. juli 2014 kl. 06:299
Solgte alt for at starte it-virksomhed i USA: Du kan kun tabe drømmen
Illustration: Jesper Stein Sandal.
To danske iværksættere sagde deres lejligheder op solgte og alle deres ejendele, for hvor svært kunne det være at få visum til USA?
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Stifter Toke Kruse fra Billy's Billing.
»Du skal være enormt optimistisk.«

Sådan beskriver stifter Toke Kruse fra Billy's Billing drivkraften bag dét at tage springet og satse alt på sin egen idé som selvstændig it-iværksætter. Han er lige nu i Danmark til lanceringen af den nye version af selskabets regnskabsprogram, som opstod, fordi han selv ikke havde lyst til at bruge tid på bogføring af fakturaer.

»Jeg havde startet virksomheder i mange år, og min far sagde altid: ’få styr på økonomien’. Jeg var mere optaget af at sælge og udvikle mit produkt, så efter syv år stod jeg med dårlig økonomi, og det var tæt på at gå galt,« fortæller Toke Kruse.

Han besluttede sig derfor for at prøve de forskellige løsninger til bogholderi online, men løb sur i, at de var designet til bogholdere og ikke til selvstændige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor gik han sammen med kammeraten Sebastian Seilund i gang med at udvikle et system, som i første omgang skulle håndtere fakturaer, for det var dem, der var sværest at holde styr på.

»Vi begyndte at udvikle på det, men kunne se, at der manglede den anden del af det, så da vi gik i beta, havde vi faktisk et fuldt regnskabsprogram,« fortæller Toke Kruse.

Den danske version blev afsættet til at prøve kræfter med et endnu større projekt, nemlig at tage springet og lancere en version af programmet i USA.

Hotel til fire dage

»Vi sagde vores lejligheder op og solgte alle vores ting, og søgte vi om visum. Det kunne jo ikke være så svært at få visum til USA. Det tog tre måneder,« fortæller Toke Kruse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I mellemtiden måtte de bo på kontoret i København, mens de ventede på svar fra de amerikanske immigrationsmyndigheder.

»Det var ikke givet, at vi fik visum. Mange søger og bliver afvist, så det har stor værdi for os, at vi blev en del af en lille, lukket klub,« siger Toke Kruse.

Da visummet langt om længe var i hus, tog de to iværksættere flyet til San Francisco, hvor de havde booket hotel til blot fire dage. Så det skulle gå stærkt med at finde et sted at bo.

»Vi kendte ikke et øje. Vi sad i vores lejlighed og kodede løs i tre måneder. Efter fire måneder ansatte vi så vores første amerikaner,« fortæller Toke Kruse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oprindeligt var planen, at det danske regnskabsprogram, som Billy's Billing havde haft en vis succes med, blot skulle laves i en amerikansk version.

»Men den danske version var mere en prototype, så vi besluttede os for at lave hele frontend om. Det tog så halvandet år. I sidste uge havde vi prelaunch af US-udgaven,« siger Toke Kruse.

Ikke værre end man kan købe en flybillet hjem

I to år har de to stiftere Toke Kruse og Sebastian Seilund ikke fået løn. I stedet har virksomheden været selvfinansierende, hvor indtægterne er blevet investeret i virksomheden. Til gengæld har de nu muligheden for at prøve at slå igennem på det store amerikanske marked, og det er risikoen værd, mener Toke Kruse.

»Dét, man kan tabe, er hele drømmen. Men det er ikke værre, end du kan købe en flybillet hjem,« siger han og påpeger, at ingen af de to stiftere har børn eller familie, og de derfor har kunnet tilpasse både personligt forbrug og arbejdstid til det, der kræves for at starte en virksomhed.

»Man skal have en vilje og en tro på, at det kan lykkes. Man skal også have høj selvstændighed og brænde for at være sin egen chef. Det er vigtigt, at man ikke starter, fordi man vil være mangemillionær, men mere fordi man vil tjene penge ud fra sin egen arbejdsindsats,« forklarer Toke Kruse.

Han anerkender også, at der skal lægges mange timer i at starte en virksomhed, så det kræver forståelse fra venner og familie. Og så kræver det en særlig livsanskuelse.

»Jeg tror ikke, man kan uddanne sig til at blive iværksætter. Det er noget, der kræver et helt specifikt mindset,« siger Toke Kruse.

I dag står Billy's Billing med en afdeling i San Francisco og én i København. Det indebærer Skype-samtaler over ni tidszoner og en del fleksibilitet fra medarbejdere, som enten skal tidligt op eller gå sent i seng for at kommunikere sammen.

Selvom der er stort potentiale i det amerikanske marked og på længere sigt også andre lande takket være en engelsksproget version, så er det også en satsning, som der ikke er nogen garanti for vil lykkes.

»I USA er der ingen, der kender os. Vi skal starte fuldstændigt forfra og se, om vi kan få held med det igen,« siger Toke Kruse.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
23. juli 2014 kl. 20:37

Er selv bruger af Billy's Billing. Først i det ene firma og nu til begge mine regnskaber.

Alle de mærkelig valg man bliver stillet overfor ved fx e-conomic eller ligende systemer er gemt væk. Alt er skrevet på et sporg som man som ikke økonomi person forstår. Fx er kontakter delt op i kunder og leverandører (ikke debitor og kreditor).

Revisorer vil sikkert ikke vælge det, men til alle selvstændige er det virkeligt et system der har rykket niveauet et par hakker op.

9
23. juli 2014 kl. 14:57

Jeg stiftede selv bekendskab med Billys billing for et års tid siden, indtil da havde vi flittigt benyttet E-conomic, både til kunder og os selv. Det var tydeligt som de også nævner at det er for "revisor" mindede... Billys Billing er dejlig let, og de har ligeledes ganske fornuftigt API til webshop osv.

Klart et vinder-produkt der er udviklet.

ligeledes tiltaler det mig meget at de har en udviklings-roadmap orienteret omkring hvad folk har af ønsker/baseret på brugerinput - og ikke bare hvad de "tror" folk ønsker.

6
23. juli 2014 kl. 14:08

I to år har de to stiftere Toke Kruse og Sebastian Seilund <strong>ikke fået løn.</strong> I stedet har virksomheden været selvfinansierende, hvor <strong>indtægterne er blevet investeret i virksomheden</strong>.

Fantastisk at man kan finde et GRATIS sted at bo samt leve af ren LUFT... eller er det bare mig der ser det uderlige i den sætning?

8
23. juli 2014 kl. 14:40

Man kan jo sagtens have sparet op inden da ;-), men Toke og Sebastian ejer jo også andre virksomheder, som måske er med til at betale lønnen.

4
23. juli 2014 kl. 11:17

Pøj pøj med projektet. Vi bruger Billy's Billing i to af vore selskaber og er glad for løsningen. Når I får succes i USA, er vi jo sikret service også i fremtiden. Jeg krydser fingre for jer.

1
23. juli 2014 kl. 09:29

Jeg havde håbet på noget information om, hvad der skulle til for at få visum.

5
23. juli 2014 kl. 12:59

Hej Jens,

Hvis du vil må du godt skrive til mig på dan@billysbilling.com, så skal jeg se om jeg ikke kan finde et eksemplar af "Company to America", hvor Toke beskriver hvordan du kommer igennem alle de praktiske udfordringer ved at rykke sin virksomhed til USA.