Cloud-ekspert om serverless: »Drift, som vi kender det, vil forsvinde«

Serverless-arkitekturen vil på sigt betyde en revolution inden for it-drift, mener dansk softwarearkitekt.

Den nye type softwarearkitektur serverless kan spare virksomheder for ekstremt mange drift-timer - og har potentialet til at ændre it-drift som disciplin fuldkommen.

Det vurderer softwarearkitekt Mikkel Damsgaard, der selv har arbejdet med serverless, siden teknologien var helt ny.

Læs også: Slip for VM's og containere: Serverless-arkitektur skærer alt andet end kode væk

»Jeg tror, det vil betyde en revolution på sigt inden for drift,« indleder han og fortsætter:

»Drift af enkelt-applikationer, som vi kender det i dag, vil ikke eksistere om 10 år.«

Serverless fjerner overvejelser om proportionering og operativsystemer, og behovet for at drifte servere og virtuelle maskiner forsvinder. I stedet er det cloud-udbyderen, der tager ansvaret for at indlæse og køre din kode.

»Du kan i princippet gå live uden at have nogen, der ved noget om drift,« fastslår Mikkel Damsgaard, der er CEO og stifter af DashSoft ApS.

"På serverless forsvinder det hele"

Hvis man som virksomhed i dag har et driftcenter, skal man supportere utroligt mange forskellige applikationer, bemærker Mikkel Damsgaard.

»Der kan være et SAP ERP-miljø, som har ti servere, som skal konfigureres på én måde. Og du har ti Oracle-servere, der skal konfigureres på en anden måde. Og så har du ti frontend-servere og ti cache-servere, og de er alle sammen forskellige,« siger han og tilføjer:

»På serverless forsvinder det hele.«

Læs også: Dansk streamingfirma går all-in på platform-as-a-service: »Det fjerner en kompleksitet, vi ikke vidste var unødvendig«

Mikkel Damsgaard er ikke alene om at forudsige radikale ændringer i it-landskabet med serverless. CEO for Navica Bernard Golden kalder bevægelsen mod serverless for en ny cloud-revolution.

'Du kan ikke lave en omelet uden at slå æg i stykker. På samme måde vil serverless computing slå en masse eksisterende praksisser og processer i stykker,' skriver han i en blog.

Serverless i lokale driftcenter

Trenden betyder dog ikke, at virksomheder og organisationer skal tage alle de lokale driftscentre og hostingcentre og smide dem ud med badevandet, understreger Mikkel Damsgaard.

»Men de er nødt til at understøtte en eller anden serverless standard.«

Standarden kan komme fra Amazon Web Service, der tidligt tog førertrøjen med funktioner som Lambda. Siden har Google og Microsoft lanceret alternativer i henholdsvis Google Cloud Functions og Microsoft Azure Functions.

Læs også: Philips satsede på serverless: Udviklingstid gik fra tyve mandeår til tyve måneder

Mikkel Damsgaard vurderer, at konkurrencen mellem it-kæmperne vil ende med nogle få standard frameworks for serverless.

»Hvis du understøtter de frameworks, der må komme inden for serverless, så vil du lokalt kunne hoste serverless-applikationer i et meget mere homogent miljø,« siger softwarearkitekten og tilføjer:

»Det er stadig i sin spæde start. Men det er blevet populært så hurtigt, at man ikke kan ignorere det.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Henrik Størner

Det tror jeg såmænd sagtens de kan finde ud af - det er kun et spørgsmål om hvor interessant det er rent økonomisk. Hvis der er penge nok i det så falder juraen også på plads.

EU's dataforordning sætter i forvejen en masse nye krav som de forskellige cloud-leverandører bliver nødt til at kunne efterleve. Så det problem bliver helt sikkert løst.

Det eneste der mig bekendt giver alvorlige problemer er den danske "krigsparagraf",

 • 6
 • 0
#5 Allan Nielsen

Hej Claus

Du kan læse mere om AWS Compliance her: aws.amazon.com/compliance. AWS har et meget omfattende fokus på datasikkerhed og compliance - AWS's services er i overensstemmelse med EU's Directive 95/46/EC - som du også vil kunne læse mere om under "Assurance Programs".

AWS har ansvaret for skyens sikkerhed, det vil sige hele den underliggende infrastruktur. Kunden (brugeren) har ansvaret for alt der bliver lagt ind i skyen samt hvordan brugeren designer sin arkitektur til at behandle data. Det vil sige, at brugeren både er "data controller" og "data processer". Det er altså brugeren, som skal kunne præsentere en databehandleraftale overfor sine kunder.

 • 2
 • 0
#7 Mads Bendixen

»Jeg tror, det vil betyde en revolution på sigt inden for drift,« indleder han og fortsætter:

»Drift af enkelt-applikationer, som vi kender det i dag, vil ikke eksistere om 10 år.«

Serverless fjerner overvejelser om proportionering og operativsystemer, og behovet for at drifte servere og virtuelle maskiner forsvinder. I stedet er det cloud-udbyderen, der tager ansvaret for, at indlæse og køre din kode.

Serverless bruger de samme argumenter som "cloud" gjorde. Drift af enkelt-applikationer er allerede forsvundet fra mange mindre firmaer, der overlader driften til deres "cloud"/outsourcing leverandør, uden det har krævet en revolution af de forskellige applikationer.

 • 2
 • 0
#9 Jens Jensen

Som jeg ser det fjerner "serverless" kun en brøkdel af driftsopgaven.

Der er altid drift på systemer. Specielt hjemmebyggede systemer. Hvis det f.eks. går ned hver gang en bruger taster noget tosset ind, og denne fejl ikke blev fundet under udvikling. Hvis leverandøren pludselig leverer sine data i et forkert format, eller har glemt at levere. Hvis der skal supporteres, eller opsættes, nye brugere. Hvis der skal pilles i alle de stumper af et system man aldrig fik kodet 100% færdigt, og som blev løst med "det fikser vi manuelt når det opstår hvert 10. år." Osv. osv

At der er strøm og hardwaremæssig skalerbarhed, har man jo ofte i forvejen udliciteret. At kalde det "serverless" er bare endnu et tal i en omgang bullshit bingo.

 • 5
 • 0
#11 Patrick Moog

Det er altså brugeren, som skal kunne præsentere en databehandleraftale overfor sine kunder

Helt enig, du skal dog huske at du i den aftale skal henvise til at du også har aftaler med din underleverandører, så som AWS. Så hvis du bruger AWS og har person data, skal du underskrive denne:

https://awsc-public-home-dpa-static-prod-eu-west-1.s3-eu-west-1.amazonaw...

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere