Du går måske ikke lige og tænker over det i det daglige, men det er faktisk muligt at signere og kryptere mails via NemID og en udvalgt skare af mail-klienter og styresystemer.
Og er du nysgerrig i forhold til, hvordan det fungerer, så er der i princippet hjælp at hente i form af vejledninger og software på det af Digitaliseringsstyrelsen signerede domæne nemid.nu
Indtil for ganske nyligt var supportsiden for 'Sikker e-mail' dog fuldstændigt uddateret.
De forældede vejledninger er blevet bemærket på Twitter, og Version2 har på den baggrund været i kontakt med både Digitaliseringsstyrelsen og Nets, hvor sidstnævnte organisation åbenbart i praksis står for vedligehold af sitet.
"Sikker mail" bundet op på NemID, den seneste version af Outlook som sikkerheds plugin findes til er 2013, ikke fx 365. Ergo, så skal man købe en 5 år gammel Microsoft Office version for at kunne bruge "sikker mail". Opsætningsguiden findes kun til og med Windows 8. #SUK #dkpol
— Thomas Hansen (@tbhdkx) October 16, 2018
Digitaliseringsstyrelsen har via mail oplyst til Version2, at Nets DanID »er kontraktuelt forpligtet til, at Sikker e-mail skal kunne anvendes på både ældre og nyere versioner af Windows, Mac & Linux.«
Windows 8
Men særligt nye har de nævnte styresystemer på sitet nu ikke været. Inden Version2's henvendelse fremgik således Windows 8 som det nyeste Microsoft-styresystem i en menu, der skal hjælpe brugeren med opsætning.
Windows 8 udkom i 2012. Sammen med styresystemet blev det aldrende Outlook 2013 også nævnt som den senest-supporterede version af Microsofts postprogram.
Nu er support-siden opdateret til både at nævne Windows 10 og Outlook 2016.
Ubuntu 12.04 LTS
Undersiden på nemid.nu supporterer - i udgangspunktet - også Apples styresystem MacOS og Linux-distributionen Ubuntu.
I forhold til sidstnævnte ligger der i skrivende stund stadig en vejledning på sitet, der tager afsæt i mailklienten Mozilla Thunderbird 12.0.1 på Ubuntu 12.04 LTS (Long Term Support). Dette styresystem udkom, som Windows 8, også i 2012. Der har siden været udgivet tre langtids-supporterede Ubuntu'er.
»Og hvad så, bare det virker,« vil nogen måske sige.
Fejl på Ubuntu
Men det gjorde det ikke umiddelbart, da Version2 testede det NemID-installationsprogram, man skal bruge til Ubuntu. Vi testede på den seneste LTS 18.04, som er fra i år.
Under installationen dukkede følgende fejl op:
./NemID_Konfigurationsprogram: error while loading shared libraries: libQtGui.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory
Nets har oplyst til Version2, at det er første gang, man hører om dette problem.
I den forbindelse har Nets desuden oplyst, at »vi arbejder på, at få bygget en ny version, der understøtter den seneste version af Ubuntu 18.04 (Bionic Beaver).«
Siden Version2’s oprindelige henvendelse er den pågældende supportside blevet opdateret med en løsning, såfremt fejlen opstår.
sudo apt-get install libqtgui4:amd64
Version2 har testet på Ubuntu 18.04 LTS og løsningen gør det umiddelbart muligt at installere NemID-programmet.
I forhold til skærmbillederne i setup-vejledningen af Thunderbird på Ubuntu, så ligner de ikke rigtigt skæmbillederne i Ubuntu 18.04 LTS. Dels er det grafiske miljø blevet udskiftet i Ubuntu siden version 12.04, og så har Thunderbird også har ændret sig.
Efter lidt fiflen i Thunderbird lykkedes det dog Version2 importere NemID-løsningen i mailprogrammet via vejledningen med de gamle skærmbilleder.
Version2 har spurgt Nets, om der er planer om at opdatere Ubuntu/Thunderbird-vejledningen, så den i højere grad afspejler, hvordan mailprogrammet og styresystemet ser ud i dag. Vi har endnu ikke fået svar på dette.
En eksklusiv skare
Når siden for 'Sikker e-mail' på nemid.nu ikke er blevet vedligeholdt, så kan det måske hænge sammen med, at forsvindende få ifølge Nets faktisk bruger løsningen.
Som nævnt var det ifølge virksomheden første gang, man havde hørt om installations-fejlen på den seneste LTS-udgave af Ubuntu. Og løsningen er da ifølge Nets heller ikke særlig brugt på Linux-distributionen.
»Du spørger, hvor mange der signerer eller krypterer mails med NemID (på Ubuntu, red.). Svaret er meget, meget få. Formentlig mindre end ti mennesker,« oplyser kommunikationskonsulent hos Nets Mads Allingstrup i en mail til Version2.
Når support-siderne ikke er blevet opdateret, så ifølge Allingstrup tale om en fejl:
»Generelt prøver vi altid at holde siderne opdateret løbende, og denne skulle have været opdateret, men er ikke blevet det. Det er en fejl.«
Tidligere fremgik det af artiklen, at der ifølge Nets formentlig er mindre end 10 mennesker, der bruger NemID til kryptering og signering af mails. Nets har efterfølgende præciceret, at dette tal alene gælder i forhold til Ubuntu-platformen og ikke udbredelsen af den pågældende NemID-løsning på andre platforme. Artiklen er opdateret, så den afspejler dette.