Software-robotter kan gøre regelmotor til virus-skanner for følsom data

En kombination af robotics og regelmotor kan sørge for at holde styr på persondata i realtid, mener Formpipes chefarkitekt.

Virksomheden Formpipes såkaldte Kvalitetskontrol er en regelmotor, der kontinuerligt skanner en organisations filer for at spotte følsom data på afveje.

Hovedtanken er at gøre det muligt for virksomheder at afværge data-sjusk, der under den kommende persondataforordning kan give klækkelige bøder, men samtidig gøre det muligt at bruge og dele data.

Det har man fx gjort i Esbjerg Kommune, hvor 30 selvbestaltede regler holder styr på løbske CPR-numre og lignende.

Læs også: Esbjerg tog konsekvens af datarod: Regelmotor finder følsomme filer og løbske CPR-numre

»Det er vejen frem,« bemærkede kommunens ESDH-konsulent Henriette Spang Sørensen på en konference tidligere på året.

Men potentialet i regelmotoren er endnu større, når man kombinerer med teknologi som robotics, mener Formpipes chefarkitekt og produktchef Troels Tino Anzie.

»Hvis der ligger nogle filer, som har brug for at blive håndteret med det samme, kan man ikke vente på at sagsbehandleren møder ind mandag morgen. Der kommer robotics som sendt fra himlen,« siger han til Version2.

Vi vil være leverandør af information om problemstillinger, siger Formpipes chefarkitekt og produktchef Troels Tino Anzie om Kvalitetskontrol. Illustration: Formpipe

Skanner ny data

Kvalitetskontrols-systemet starter med at lave en analyse af al lagret data i den givne organisation.

Derefter er det kun, når medarbejdere producerer noget nyt eller ændrer i data, at indholdet bliver skannet.

Den skannede data undersøges med udgangspunkt i regler, som organisationen selv sætter op – som fx at der ikke må være CPR-numre i åbne dokumenter.

Udover CPR-numre kunne systemet eksempelvis også sættes op til at reagere ud fra en liste med stop-ord som 'vold', 'tvangsfjernelse' og lignende.

Læs også: GDPR presser energisektoren: »Nemt at komme til at sende følsomme data i en mail«

Filer og dokumenter, der forbryder sig mod reglerne præsenteres for den enkelte medarbejder eller sagsbehandler, som så kan rette den fejl, systemet mener at have spottet.

Og chefer kan løbende holde øje med datakvaliteten i en afdeling, ligesom en potentiel Data Protection Officer kan holde øje med, hvor data-behandlingen halter.

Men som systemet er designet nu, giver systemet kun en advarsel – og ændrer således ikke i adgangen til de problematiske filer. Det kan software-robotter ændrer på, mener Troels Tino Anzie.

Information-som-service

»Robotics-software kan hente informationen automatisk fra vores system, og ændre rettigheder eller noget andet for et problematisk dokument,« forklarer chefarkitekten og fortsætter:

»Så i stedet for en række røde prikker, når man møder mandag, ser man bare en notifikation om ændringer, som robotten har lavet. Det svarer lidt til en virus-skanner, der sætter filer i karantæne med det samme, når de bliver opdaget.«

En anden funktion, som Formpipe planlægger at udvikle, er analyse af data i strømmen – og ikke som nu, hvor analysen kun foregår på lagret data. Det kommer fx til at ske, når en bruger vil sende en vedhæftet fil i en mail.

Læs også: Alka satser på analytics overalt: Kunderne kan godt se fidusen i at give os mere data

»Der vil mail-systemet sende den samlede informationsmængde til Kvalitetskontrol, som kan skanne dataet og eventuelt give brugeren en advarsel.«

På den måder stopper systemet brugeren allerede inden data havner et forkert sted – og ikke når det først er sket.

»Vi ser systemet som en service, der siger til når noget er galt. Vi vil gerne være en leverandør af information om problemstillinger,« siger Troels Tino Anzie.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Bent Husted

Jeg bliver SÅ træt, når jeg gang på gang læser artikler, hvor forfatterne behandler ordet "data" som et entalsord! Data er flertal og bør skrives som sådan! I ental hedder (hed?) det "datum." Brug nu flertalsformen, så vi alle kan se, at data er RIGTIG MANGE informationer!! Foranstående artikel er næsten ulæselig - mest pga. dårligt sprog, men også pga. mange indforståede termer...

  • 1
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere