Software til overblik ved terror og brand syltet i 10 år

Illustration: MI Grafik
Trods store planer om, at alle dele af beredskabet skal kunne kommunikere med og lokalisere hinanden er det sidste mål stadig langt væk.

Der er gjort flere forsøg – men 14 år efter fyrværkerikatastrofen i Seest findes der stadig ingen løsning, som kan give det geografiske overblik over, hvilke enheder der deltager i store danske beredskabsindsatser ved for eksempel oversvømmelser, terrorangreb og brande i klitplantager. Det skriver Ingeniøren i dag.

Fyrværkerikatastrofen gjorde det ellers klart, at der manglede værktøjer til at koordinere den slags indsatser på tværs af beredskaber, og som en konsekvens blev der etableret et landsdækkende radionetværk til kommunikation mellem alle danske beredskabstjenester.

Planen var at supplere nettet med software, der skulle have været afleveret i efteråret 2008, og som skulle gøre det muligt på skærme at se enheder fra alle dele af beredskabet på et skadested – for eksempel politi, brandvæsen og ambulancer.

Det overblik mangler stadig, og Rigspolitiet, som fik opgaven, har foreløbig opgivet.

Mens det ved togulykken i sidste uge var enkelt at positionere alle køretøjer, så kunne kolonnechef ved Beredskabsstyrelsen Lars Schou godt have brugt det store overblik i forbindelse med både attentatet på Krudttønden i 2015 og en oversvømmelse i Vendsyssel i 2014.

For mens Beredskabsstyrelsen kunne positionere egne udrykningskøretøjer i det nordjyske, var det umuligt at se, hvor de kommunale beredskaber befandt sig.

»Hvis jeg havde kunnet se de kommunale styrker på kortet, havde jeg vidst, hvor mange der var indsat de forskellige steder, og så havde jeg endnu tidligere kunnet scramble mandskab og materiel fra Sjælland og sende det til Jylland,« siger han til Ingeniøren.

Hovedstaden går solo

Center for Beredskabskommunikation bekræfter over for Ingeniøren, at det samlede overblik foreløbig er lagt på is.

I en e-mail begrunder centerchef Lene Gisselø Maaløe det med, at Rigspolitiet har prioriteret drift og nyt udbud af radionettet til beredskabskommunikation.

I mangel på et fælles system, har blandt andre Hovedstadens Beredskab udviklet sin egen software til disponering af køretøjer – som altså kun viser brandbiler inden for vagtcentralens område og ikke eksempelvis ambulancer eller politibiler.

»Vi er ikke nået så langt siden Seest,« siger projektchef for operativ it hos Hovedstadens Beredskab Kurt Christensen til Ingeniøren.

Læs også: Udvikling i Hovedstadens Beredskab: Specificer grænseflader i stedet for komplette systemer

Illustration: MI Grafik
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere