
Forhenværende justitsminister Søren Pind (V) ville ændre kravene til, hvordan teleselskaberne logger danskeren færden, så de næsten nøjagtig skulle svare til TDC's masseovervågning af mobilkunderne.
Det fremgår af en aktindsigt, som internetaktivisten Christian Panton har fået i behandlingen af en klage over netop TDC's logning.
TDC logger i dag kundernes færden ved at lagre, hvilke master de er tilknyttet, også selv om de ikke sms'er eller ringer.
Den praksis er ifølge Christian Panton ulovlig, en vurdering, som jura-professor Søren Sandfeld Jakobsen fra Aalborg Universitet er mest tilbøjelig til at dele.
Christian Panton klagede allerede for over et år siden til Erhvervsstyrelsen over TDC's overvågning, efter at han med møje og besvær havde fået registerindsigt i sine egne data hos teleselskabet.
Erhvervsstyrelsen kontrollerer, at teleselskaberne overholder lovgivning tilknyttet deres telelicenser, herunder hvordan de registrerer og opbevarer data om kunderne.
Aktivist må ikke selv være part i sagen
Imidlertid afviser styrelsen, at internetaktivisten selv kan være part i sagen. Styrelsen har dog indledt en sag om, 'hvorvidt TDC’s praksis for behandling af trafik- og lokaliseringsdata generelt foregår i overensstemmelse med udbudsbekendtgørelsen'.
Derfor har Christian Panton haft vanskeligt ved at følge sagens gang, men i et halvt år skete der nu heller ikke meget. Fra juni sidste år ventede Erhvervsstyrelsen nemlig på, hvad TDC havde at sige om den ændring af logningsbekendtgørelsen, som Søren Pind havde bebudet.
Svaret kom i december, men Christian Panton har først fået aktindsigt i det nu. TDC giver et indblik i Søren Pinds forslag, som offentligheden ikke tidligere har haft.
Nye love skrives normalt for hermetisk lukkede døre i ministeriet, langt fra f.eks. journalisters nysgerrige blik og beskyttet af den undtagelse af offentlighedsloven, der handler om lovforberedende arbejde.
Søren Pind: Log positionen mindst en gang i timen
TDC citerer i brevet et forslag til nye logningsregler, som Justitsministeriet har skitseret i et notat fra 18. oktober. Heri er beskrevet, at ministeriet ville tvinge alle teleselskaber til at logge kundernes færden på samme måde, som Christian Panton har klaget over, at TDC selv gør.
'Der lægges op til at udvide logningspligten af lokationsoplysninger til også at omfatte internettrafik, hvilket indebærer, at det skal logges, når en mobil enhed bevidst eller ubevidst er aktiv ved internettrafik, f.eks. når en smartphone opdaterer e-mails, vejrudsigten eller anvendes til at kommunikere via Skype, iMessage, Facebook mv.', lyder en del af citatet.
Dernæst følger en opremsning af, hvornår logningen skal ske. Det gælder blandt andet, når kunden skifter fra én mobilteknologi, f.eks. 3G, til en anden, f.eks. 4G, ' samt ved periodisk opdatering pr. bruger ca. en gang i timen'.
Samme registrering gør, at TDC lagrer kundernes masteposition op til mellem 50 og 100 gange i døgnet, selv hvis telefonen ikke er i brug.
I brevet konstaterer TDC, at hvis forslaget var blevet vedtaget, ville der ikke længere være tvivl om, at TDC's logning var i overensstemmelse med reglerne.
Overhalet af virkeligheden
TDC skrev sit brev, umiddelbart inden der blev dannet ny regering, og Søren Pape Poulsen (K) afløste Søren Pind som justitsminister. Forslaget nåede således end ikke at blive præsenteret for offentligheden.
Siden blev det i den grad overhalet af virkeligheden med en EU-dom 22. december, der generelt kendte masseovervågning og logning ulovlig.
Det fik Søren Pape Poulsen og hans embedsmænd til at gå i tænkeboks for finde ud af, hvordan de kan bevare en rest af logning uden at overtræde EU-lovgivningen.
Samtidig har den nye minister beordret teleselskaberne til at fortsætte den nuværende overvågning.
Christian Panton konstaterer om hele forløbet, at det viser, at TDC ikke fandt grund til at ændre praksis, når den tidligere justitsminister havde besluttet, at alle teleselskaber skulle implementere TDC's egen løsning.
Nu klager han igen til Datatilsynet
Alligevel er sagen ikke slut for hans vedkommende. For det første er de gamle logningsregler, som TDC efter hans mening overtræder, stadig i kraft. Erhvervsstyrelsen har nu lovet en afgørelse i næste måned, hvilket vil give en sagsbehandlingstid på 15 måneder.
For det andet har internetaktivisten igen klaget til Datatilsynet, som i første omgang afviste at behandle hans klage over TDC og henviste til Erhvervsstyrelsen.
Denne gang handler klagen om, at han som kunde ikke kan klage over, hvordan et teleselskab, TDC, logger personfølsomme data. Det har han, mener han, krav på at kunne efter en dom, som EU-Domstolen afsagde allerede for godt to år siden, også kendt som Watson/Tele2-dommen.
»Hvis Erhvervsstyrelsen kun fører et 'generelt tilsyn', hvem skal så beskytte mig? Det er klart fra Watson/Tele-dommen, at vi har ret til en sådan beskyttelse som forbrugere,« fremhæver han.