Søren Pind ville kopiere TDC's masseovervågning i mindste detalje

10. april 2017 kl. 05:1321
Søren Pind ville kopiere TDC's masseovervågning i mindste detalje
Illustration: Mikkel Møller Jørgensen.
Ad kringlede omveje har internetaktivist fået adgang til den forhenværende justitsministers ambitioner om at logge danskernes færden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forhenværende justitsminister Søren Pind (V) ville ændre kravene til, hvordan teleselskaberne logger danskeren færden, så de næsten nøjagtig skulle svare til TDC's masseovervågning af mobilkunderne.

Det fremgår af en aktindsigt, som internetaktivisten Christian Panton har fået i behandlingen af en klage over netop TDC's logning.

TDC logger i dag kundernes færden ved at lagre, hvilke master de er tilknyttet, også selv om de ikke sms'er eller ringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den praksis er ifølge Christian Panton ulovlig, en vurdering, som jura-professor Søren Sandfeld Jakobsen fra Aalborg Universitet er mest tilbøjelig til at dele.

Christian Panton klagede allerede for over et år siden til Erhvervsstyrelsen over TDC's overvågning, efter at han med møje og besvær havde fået registerindsigt i sine egne data hos teleselskabet.

Erhvervsstyrelsen kontrollerer, at teleselskaberne overholder lovgivning tilknyttet deres telelicenser, herunder hvordan de registrerer og opbevarer data om kunderne.

Aktivist må ikke selv være part i sagen

Imidlertid afviser styrelsen, at internetaktivisten selv kan være part i sagen. Styrelsen har dog indledt en sag om, 'hvorvidt TDC’s praksis for behandling af trafik- og lokaliseringsdata generelt foregår i overensstemmelse med udbudsbekendtgørelsen'.

Derfor har Christian Panton haft vanskeligt ved at følge sagens gang, men i et halvt år skete der nu heller ikke meget. Fra juni sidste år ventede Erhvervsstyrelsen nemlig på, hvad TDC havde at sige om den ændring af logningsbekendtgørelsen, som Søren Pind havde bebudet.

Svaret kom i december, men Christian Panton har først fået aktindsigt i det nu. TDC giver et indblik i Søren Pinds forslag, som offentligheden ikke tidligere har haft.

Nye love skrives normalt for hermetisk lukkede døre i ministeriet, langt fra f.eks. journalisters nysgerrige blik og beskyttet af den undtagelse af offentlighedsloven, der handler om lovforberedende arbejde.

Søren Pind: Log positionen mindst en gang i timen

TDC citerer i brevet et forslag til nye logningsregler, som Justitsministeriet har skitseret i et notat fra 18. oktober. Heri er beskrevet, at ministeriet ville tvinge alle teleselskaber til at logge kundernes færden på samme måde, som Christian Panton har klaget over, at TDC selv gør.

'Der lægges op til at udvide logningspligten af lokationsoplysninger til også at omfatte internettrafik, hvilket indebærer, at det skal logges, når en mobil enhed bevidst eller ubevidst er aktiv ved internettrafik, f.eks. når en smartphone opdaterer e-mails, vejrudsigten eller anvendes til at kommunikere via Skype, iMessage, Facebook mv.', lyder en del af citatet.

Dernæst følger en opremsning af, hvornår logningen skal ske. Det gælder blandt andet, når kunden skifter fra én mobilteknologi, f.eks. 3G, til en anden, f.eks. 4G, ' samt ved periodisk opdatering pr. bruger ca. en gang i timen'.

Samme registrering gør, at TDC lagrer kundernes masteposition op til mellem 50 og 100 gange i døgnet, selv hvis telefonen ikke er i brug.

I brevet konstaterer TDC, at hvis forslaget var blevet vedtaget, ville der ikke længere være tvivl om, at TDC's logning var i overensstemmelse med reglerne.

Overhalet af virkeligheden

TDC skrev sit brev, umiddelbart inden der blev dannet ny regering, og Søren Pape Poulsen (K) afløste Søren Pind som justitsminister. Forslaget nåede således end ikke at blive præsenteret for offentligheden.

Siden blev det i den grad overhalet af virkeligheden med en EU-dom 22. december, der generelt kendte masseovervågning og logning ulovlig.

Det fik Søren Pape Poulsen og hans embedsmænd til at gå i tænkeboks for finde ud af, hvordan de kan bevare en rest af logning uden at overtræde EU-lovgivningen.

Samtidig har den nye minister beordret teleselskaberne til at fortsætte den nuværende overvågning.

Christian Panton konstaterer om hele forløbet, at det viser, at TDC ikke fandt grund til at ændre praksis, når den tidligere justitsminister havde besluttet, at alle teleselskaber skulle implementere TDC's egen løsning.

Nu klager han igen til Datatilsynet

Alligevel er sagen ikke slut for hans vedkommende. For det første er de gamle logningsregler, som TDC efter hans mening overtræder, stadig i kraft. Erhvervsstyrelsen har nu lovet en afgørelse i næste måned, hvilket vil give en sagsbehandlingstid på 15 måneder.

For det andet har internetaktivisten igen klaget til Datatilsynet, som i første omgang afviste at behandle hans klage over TDC og henviste til Erhvervsstyrelsen.

Denne gang handler klagen om, at han som kunde ikke kan klage over, hvordan et teleselskab, TDC, logger personfølsomme data. Det har han, mener han, krav på at kunne efter en dom, som EU-Domstolen afsagde allerede for godt to år siden, også kendt som Watson/Tele2-dommen.

»Hvis Erhvervsstyrelsen kun fører et 'generelt tilsyn', hvem skal så beskytte mig? Det er klart fra Watson/Tele-dommen, at vi har ret til en sådan beskyttelse som forbrugere,« fremhæver han.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
11. april 2017 kl. 15:35

På internettet har alle lige ret til at komme orde. Bageren og professoren kan diskutere alt side om side, men det betyder ikke nødvendigvis at alles mening betyder lige meget. Hvis noget er forkert, så bliver det ikke rigtigt af, at blive gentaget. Det er stadig forkert selvom det bliver sagt 10.000 gange.

Du (Peter Lundtofte) udtaler dig om et emne, du burde vide at du ingen forstand har på. Du udtrykker samtidig rabiate holdninger og det har du lov til. Da jeg ikke kan udtrykke det bedre, vil jeg citerer forfatteren Evelyn Beatrice Halls;

”Jeg er uenig i hvad De siger, men jeg vil forsvare til døden Deres ret til at sige det”

Teknologier er som skydevåben. Der findes ikke onde våben/teknologier, kun mennesker med onde hensigter.

Hvis politiet ønskede at gøre som du siger, så har de ikke noget at bruge offentligt tilgængelige informationer til fra f.eks. sociale medier. Politiet kan trække oplysningerne fra deres politifaglige systemer som ANPG og lignende. Politiet har derfor ikke brug for en ”udtrykkelig hjemmel” til det formål du citerer.

De oplysninger som politiet beder om lov til at indhente – har det tyrkiske politi i dag lov til at indhente og de oplysninger bliver brugt grusomt effektivt imod anderledes tænkende.

Når f.eks. en bestemt men ukendt demonstrant ønskes identificeret sker det via real-time billedgenkendelse og opslag i en persondatabase som på forhånd er scrapet fra sociale medier. På den måde kan politiet ude ved den i øvrigt lovlige demonstration hurtigt få et vellignende billede og ”known associates” således at den information kan rundsendes eller arrestationslister udfærdiges.

Det er derfor noget vås du skriver – der står præcis det modsatte i artiklen i Information, at man vil netop det som jeg beskriver;

” »Alt det kan systemet hjælpe med i stedet for, at du selv skal sidde og gøre det. Det er en af grundene til, at det er et supervåben. Det er nemt, det er hurtigt, det er maskinen, der gør arbejdet for dig.«</p>
<p>Data fra alle politiets systemer skal altså kunne kobles med oplysninger hentet fra internettet, og så skal systemet lynhurtigt kunne linke oplysningerne sammen og præsentere relationer og sammenhænge for politiet.”

Konklusionen er klar – Dansk politi siger et, men beder om noget andet. Man beder i overvågningssammenhæng om de samme politimæssige beføjelser som diktaturer.

Sidste gang en folketings delegation var i Tyrkiet, var der problemer med indrejsen. Måske skulle de politikere tænke lidt over hvorfor de selvsamme politikere har travlt med at indføre det system de ved den lejlighed kritiserede.

Peter Lundtofte find en du stoler på og lad ham/hende forklare dig sammenhængene, for jeg kan ikke.

17
10. april 2017 kl. 19:43

Hvorfor skal vi tro på det - set i lyset af Pind-historien? Hvad gemmer sig i de fluffy formuleringer i Papes nye lovforslag? Er Pape mere pålidelig på det punkt end Pind? Med næsten 100 % garanti "nej" - måske endda værre!

Du har ret og det stikker meget dybere. I tidernes morgen hyrede medlemmerne af the Beatles en opfinder der opfandt et stof ved navn VX32T. Dette stof giver 300 års forlænget levetid, og skulle derfor hemmeligholdes for den brede befolkning - opfindelsen er dog trist at besidde uden at kunne dele det med andre, og de startede derfor en loge, der er så hemmelig at den ikke har noget navn. Denne loge har mange hemmeligheder, og prominente medlemmer. Logen skulle primært løse 2 problemer - overbefolkning på jorden der gav en negativ oplevelse af det at være rig og smide om sig med penge, samt hemmeligholdelsen af forlænget liv. Det første problem er man ved at løse med forskellige sterilitets-indsatser - det første skridt var chemtrails, hvor man ville kontrollere befolkningsvæksten ved at inducere sterilitet igennem kemiske substanser fra fly's udledning . Det andet er gen-modificerede fødevarer med sterilitets-skabende effekt ved indtagelse, men der er også andre tiltag som offentligheden ikke har fuld indblik i - og som kun den indviede elite kender til. De sultne børn i Afrika sulter kun, fordi at logen gerne vil behage Adolf H., som også er levende medlem. Der er ubekræftede mistanker om, at logning kun er en lille del af de værktøjer som eliten bruger til at fastholde folk som dig og mig i deres Matrix, hvor de er nødt til at overvåge alle for at undgå at almindelige mennesker færdes samme steder som eliten. Både Obama og Putin er i øvrigt medlemmer af denne loge, og bedste venner i virkeligheden.

Næste problem er omkring hemmeligholdelsen: de kendte og rige ikke er kendetegnet for at holde lav profil, - hvordan kan de kendte og rige leve et forlænget liv i luksus uden at pøblen får viden om deres hemmeligheder. Det problem blev løst med LHC, Large Hadron Collider, som trods historierne, i virkeligheden er en form for stargate til en parallel dimension, kaldet "htrae", ja, du ser rigtigt, "earth" bagvendt. Stargaten hedder ironisk nok "MilkyWay". I denne verden kommer kun eliten, - oprindeligt skulle de bruge denne parallelle dimension som midlertidig ophold indtil undermennesker som os ikke længere kunne reproducere os selv og eliten ville være i styrende antal. "Htrae" er dog blevet så godt nu, at man ikke overvejer at vende tilbage permanent, men alene bruger jorden som en slags "kornkammer", altså et sted som de suger for alle resurser og tager med sig til "Htrae". Meningen er så, at "Htrae" kun skal bestå af eliten, og "Earth" kun skal bestå af undermennesker. På den måde kan vi undermennesker holdes i kontrol, eliten udspiller os mod hinanden imens de flytter rigdomme andet steds. Logning skulle som sagt kun være en lille del af de værktøjer der styrer undermenneskers færden og bevidsthed, så eliten kan færdes i fred og sikkerhed når de rejser rundt og samler ind, og på deres vej fra/til MilkyWay. Udover logning, har man også udbredt kemiske substanser til brug for "mind control" - det spredes igennem vores medicin, hvor medicinalvirksomhederne tilføjer disse hjernevaskende ingredienser, men også igennem vandforsyningen. Ved hjælp af disse kemiske ingredienser, kan myndighederne styre dine tanker. De fleste bliver programmeret til at være "lemmings", men andre bliver kemisk programmeret til at være kritikere - dette skyldes at man fandt ud af, at undermennesker er mere produktive når de har noget at kæmpe med, mod eller grine af, plus at det jo selvfølgelig flytter fokus. Af samme bevæggrunde eksisterer der slet ikke ægte kriminalitet - det "billede" er kun skabt af logen, for at kunne fastholde deres overvågning. De penge der forsvinder ved kriminelle aktiviteter, er i virkeligheden logen der kanaliserer penge fra undermennesket. Så når logen's forlængede arme, myndighederne, gerne vil bekæmpe pædofile og kriminelle, så er det en stor løgn skabt for at kunne overvåge hvad vi undermennesker laver 24/7 jvf ovenstående. Mange tror dog, at myndighederne er dem som sidder øverst på magten - men det er direkte fejlagtigt. Terrorister er faktisk logen's elite-enheder, og de bruges til at håndtere alle de undermennesker, som på en eller anden vis har opdaget et hul i logen's "historie". Men det var helt utilsigtet, at den måde logen's elite enhed arbejdede på, også kunne bruges som et argument for at styre pøblen. Sverige er i øvrigt denne elite enheds primære træningsbase. Hvis du kender historien om Olof Palme, så kender du også til den eneste person fra denne loge, som forsøgte at gøre op med overvågningen og kontrollen - se hvad der skete med ham. Vi er en gruppe, som forsøger at afdække logen's aktiviteter, men det er ikke nemt. Søren Pape er i øvrigt Lars Løkke's far - grunden til at det nærmest ser omvendt ud, er at Lars Løkke først blev optaget i logen senere, og derfor først senere fik det aldersforlængende stof. Vi har også pålidelige informationer, der indikerer at logen er igang med at producere elitebørn, hvilket forklarer hvorfor logen forsøger at behage Adolf H. Dog skal vores største frygt koncentreres om teknologien, som lige nu bliver brugt til at kontrollere os. Verden har nemlig slet ikke brug for teknologi - trods alle historierne, så er der ingen problemer med klimaforandringer, diktaturer, vold, seksuel misbrug af børn, krige, resursespild, sygdomme osv, så vi behøver slet ikke teknologi eller at indsamle data for at blive bedre. Omvendt, så behøver vi ikke beskyttelse af private data, for private data er et bluff nummer - en del af det falske virtuelle "rum" der er skabt omkring undermennesker, og som har til formål at styre og at flytte fokus. Myndighederne vil masseovervåge os systematisk, så de får maksimalt udbytte ud af deres investering i os.

Vores næste projekt er at afdække deres forskning i nano teknologi. Vi mistænker logen for at ville undgå telelogning og i stedet indføre nano-wac mechanism - "nano watch and control", som skal være erstatning for telelogning. Den mest indgribende sandhed om logen's nano forskning er dog bierne - de har aldrig eksisteret fra naturens side af. Det er nano bots, dog ikke et tidligt forsøg fra logen, men bierne er nano bots skabt af the Lizard People - som i øvrigt har indgået en aftale med verdens-eliten. Så jeg forstår godt du stiller spørgsmål, og godt du stikker dybere - for det er ikke al muld der er jord.

16
10. april 2017 kl. 18:26

Fhv. Fascistminister Søren Pind har glemt de liberale frihedsværder og meget tyder på at det samme gælder resten af blå blok

Det er da liberale frihedsværdier, at samfundet har mulighed for at beskytte og sikre de demokratiske friheder og rettigheder. Eller har du slet ikke spekuleret over, at demokratiske værdier er værdiløse, hvis ikke samfundet kan sikre og garantere dem.

Dit indlæg er skræmmende ensidigt og ignorant, og du bliver ikke taget mere seriøs, når du vælger at tiltale folk som fascister. Din ignorance og ensidighed skræmmer mig mere end Søren Pind.

15
10. april 2017 kl. 18:19

Bedre bliver det ikke, når man læser om politiets lovovertrædelser i f.eks. <a href="https://www.information.dk/indland/2017/03/nyt-supervaaben-goere-politi…;. .

Hvilke lovovertrædelser henviser du til konkret?

I øvrigt er artiklen i Information fejlbehæftet på ekstremt væsentlige punkter. Geotags bliver strippet væk i langt de fleste tilfælde, når der sker flytning og deling af billeder mellem enheder og forskellige medier.

Der er ikke nogen større forskel i at kunne forudse isproducentens afsætning og politiets forudsigelse af alvorlig kriminalitet.

Hele din is-historie er irrelevant - politiet, som de giver udtryk for, vil ikke bruge det til at lave predictive policing på individ-niveau, men alene til at finde ud af hvilket område der er størst sandsynlighed for kriminel aktivitet ift at placere patruljer tættest på området. Så politiet vil ikke, og siger også at de kan ikke, bruge det til at forudsige alvorlig kriminalitet. Som de udtaler sig, vil de bruge det til at blive bedre til det de allerede gør i dag.

Det er skræmmende hvor skævt og uvirkeligt paranoide mennesker som dig kan fremstille tingene.

13
10. april 2017 kl. 15:14

Er der ikke bare EN teleudbyder/ISP som vil træde i karakter.

Og som bare standser logning, og hvis politi/myndigheder vil have oplysninger.
Så bare svare at dem har man ikke. De er sletter for at leve op til EU loven og menneskerettighederne. Der bør være mere end nok penge til overs, ved besparelser på logningen ifølge dem selv, til at ansætte nogen advokater. Man kan også, som de fleste ISP allerede gjorde i Sverige da loven blev indført.
Kun logge det som er nødvendigt for betaling, samt slette alt andet så hurtigt som muligt. Eller undlade logning i det hele taget.

Så kan man jo i stedet se sagen som, at der er regerings og myndigheders forsøg på en total overvågning af alle borger, der leder til manglen logning i sager, hvor de fleste mennesker vil have ment at det var i orden. Altså at terrorister og børnemishandler ikke bliver fundet eller dømt, for de myndigheders tilgang til logning og overvågning. Betydet at mennesker og firmaer i selvforsvar har fjernet adgang til de data, som kunne løse sådanne sager.

De er allerede stærkt på vej, kryptering, vpv og ligende er ikke på vej ud ! Men finder snarere vej ind i mere og mere udstyr. Selv mine fjernstyret stikkontakter kræver nu (heldigvis, og af andre grunde) en krypteret forbindelse for at gå på nettet.

12
10. april 2017 kl. 14:25

Snart lanceres tjenesten Spor-Din-Politiker. Som via overvågning fra sociale medier og reklamer, spore politikerene. Her vil der blive lavet kort, som viser hvor og hvornår en politiker har været. Tjenesten vil tjene penge på at folk kan gamble på hvor en politiker tager hen. Pengene vil blive brugt på at bestikke folk hos NETS, så vi også har deres brug af Dankortet med.

OG DET ER KUN EN JOKE! Vil ikke bag træmmer, fordi en politiker føler sig lidt overvåget :)

11
10. april 2017 kl. 12:05

Den kommentar skal pinnes og udskrives i alle større offentlige medier.

Big Data analyse værktøjer gror (heldigvis) ikke ind i himlen. Problemet ligger heller ikke blot kun i forudsigelsesraten, men ligeså meget - hvis man tager den lidt mere filosofiske (og hypotetiske) hat på - i at TROEN på 100% forudsigelsesrate er adfærdskorrigerende, og indskrænker OS.

"Are you kidding? It's the duty of a citizen to question his government." - Fallout 3

10
10. april 2017 kl. 11:06

Nu har sagen om TDC Mobils og andre mobilselskabers tætte logning af vores færden verseret i årevis uden en klar afgørelse fra erhvervsstyrelsen.

Det burde ellers være meget let. Man må efter udbudsbekendtgørelsen og det bagvedliggende direktiv kun gemme personhenførbare trafik- og lokaliseringsdata, hvis de skal anvendes til regningsformål eller kræves gemt i en periode af hensyn til politiet.

Telebranchen har forsvaret sig med, at de var nød til at gemme lokaliseringsdata ifald de produktionsmæssigt afviklede SMS via dataforbindelsen i stedet for den særlige bærertjeneste til SMS. Og da de ikke kan udsondre SMS i accesnettet for data måtte de logge alt.

Vrøvl.

§ 1 i logningsbekendtgørelsen siger, at man alene skal gemme de udpegede oplysninger i bekendtgørelsen, hvis de genereres eller behandles i tjenesteforvaltningen - altså hvis man har dem i hånden som udbyder af f.eks. SMS. Og hvis man ikke har det, er det bare ærgerligt. Man kunne jo også f.eks. forestille sig MVNO, hvor SMS udbyderen ikke har adgang til data fra dataforbindelsen.

Det er en meget vigtig afgrænsning i par. 1, der stammer fra det tidligere direktivs artikel 1. Og den får telebranchens forklaring til at falde sammen.

Sagt med andre ord skal man kun gemme de oplysninger, som ellers skulle smide væk jf. udbudsbekendtgørelsen. Og man skal ikke iværsætte processer eller udstyr alene for at skaffe oplysningerne. For så forpligter man jo teleselskaberne til egentlig overvågnings virksomhed.

Men hverken Teleselskaberne, Erhvervsstyrelsen eller Justitsministeriet forstår denne vigtige afgrænsning, som de bare har skrevet af fra direktivet uden at forstå det.

Det er et dansk samfundsproblem, at embedsværket og dermed politikerne ikke kan at komme til bunds i de vigtige regler om persondata, fordi dansk lovgivning på området overvejende er afskrift af ikke-forståede EU-regler.

Så sagen om den omfattende logning af vores færden er stadig uafsluttet efter mere end tre år på erhvervsstyrelsens, datatilsynets og justitsministeriets bord.

Tænk hvis det var en sag om gift i maden. Så ville kompetente danske myndigheder reagere omgående.

Men beskyttelse af personlige data betragtes som ligegyldigt, selv om det egentlig er ganske alvorligt og en dag vil blive misbrugt på opsigtsvækkende vis.

ogget af hensyn tioplysning .

9
10. april 2017 kl. 10:59

Fhv. Fascistminister Søren Pind har glemt de liberale frihedsværder og meget tyder på at det samme gælder resten af blå blok

8
10. april 2017 kl. 10:58

Jeg har skrevet det før - men det bliver mere og mere tydeligt.

Terroristerne har vundet. Almindelige mennesker opgiver frihed for en påtaget ide omkring sikkerhed som ikke engang vil ramme dem som der frygtes mens politikerne klapper i hænderne for flere og vidtgående værktøjer.

Og det værste er - de fleste er ligeglad - fordi "vi ikke har noget at skjule". Et argument historien har bevist, i mere end et land og i mere end en tidslader, er kortsigtet.

7
10. april 2017 kl. 09:34

Det bliver vel på magisk vis ikke lovligt nu, ved at der arbejdes på et lovforslag som i nuværende ordlyd gør det lovpligtigt hvis det bliver vedtaget.

Selv hvis loven bliver vedtaget må det data der er indsamlet indtil det bliver vedtaget være ulovligt.

6
10. april 2017 kl. 09:30

Måske irrelevant for artiklen, men kæmpe kudos til Christian Panton for at føre den her "krig" imod det offentlige og beskyttelse af folks privatliv. Christian, du er et fantastisk menneske og al respekt til dig, keep it up. Jo mere de kæmper imod dig, jo mere har du fat i den lange ende.

5
10. april 2017 kl. 09:28

Hovedet på sømmet.

// Jesper

4
10. april 2017 kl. 09:24

Når jeg læser en artikel denne, så græmmes jeg over den uvidenhed som både befolkningen men især politiets allerøverste lag udviser. Jeg får lyst til at sætte ord på det fyrtårn af inkompetence som Søren Pind udgjorde som justitsminister.

Bedre bliver det ikke, når man læser om politiets lovovertrædelser i f.eks. https://www.information.dk/indland/2017/03/nyt-supervaaben-goere-politiet-bedre-snage-facebookprofiler .

Den nylige EU dom har ikke rykket noget. Systematisk overvågning af samtlige borgere uden en konkret mistanke som implementeret i den første udgave af den danske logningsbekendtgørelse, har fra dag 1 været ulovlig.

Det er i et demokratisk samfund uden betydning, om et givet værktøj er nyttigt for politiet eller ej fordi det drejer sig om borgernes rettigheder og ikke om hvad som gør politiets arbejde lettere.

Men jeg håber at politikere, journalister eller embedsmænd har lyst til at læse en historie om is og om sommervejr!

Det er således at i lille Danmark, så skinner solen ca. 30 til 35 dage om året med en sådan styrke, at vi får lyst til en is.

Som producent af is er man en del af FMCG industrien. Blandt industriens kendetegn er at produktet har begrænset holdbarhed og sæsonudsving i salget.

Som isproducent kan man ikke barer hyre og fyrer ansatte, fordi de ansatte forståelige nok ikke har lyst 30-35 dages arbejde på et kalenderår. De ansatte ønsker faste rammer og tåler derfor en vis andel af sæsonarbejdere, men som producent er der også et kapitalbehov at tage hensyn til.

Så isproducenten er nød til at opererer med at opmagasiner isen på lagre. Lageret skal være så stort isproducenten ikke løber tør for produkter, men heller ikke så stort at produkterne må smides ud.

Og samtidig skal produkterne være ude på salgsstederne når solen skinner. Der må ikke være ”udsolgte” produkter i iskiosken, fordi ”udsolgte” produkter udgør en mistet fortjeneste for alle led indtil forbrugeren. For isen bliver ikke solgt, hvis det dagen efter regner.

Derfor studerer isproducenterne vejrudsigten ganske meget – både på kort og lang sigt. På samme vis forsøger man at forudsige mængder og arter for de enkelte postnumre, for at kørselsoptimerer logikstikopgaven.

En moderne isproducent anvender i dag et profitabilitetsregnskab hvor man forsøger at forudsige afsætningen baseret på forventede faktorer, såsom vejrtype, temperatur, vind baseret på analyse af eksisterende data. Hvis der skulle være en politimand som læser dette, så kan jeg oplyse at man indlæser eksterne datakilder, selvom politiet tror at det er noget unikt.

Isproducenten kalder blot ikke sit system Palantir, men JD Edwards, SAP, SAS, Oracle Finanicals eller noget andet.

Derfor er der ganske mange læsere af V2 som har lang praktisk (20+ år) erfaring med de problemstillinger som Palantir står overfor. Hvis jeg kunne forudsige isproducentens problemer var jeg milliardær fordi jeg så kunne udkonkurrere alle andre. Når det ikke er tilfældet, så er det fordi at visse ting ikke kan 100 % forudsiges.

Det er ikke svært at komme fra 80% forudsigelse til 100% - det er umuligt, fordi dine data indeholder bias som du ikke er i stand til at korrigerer for.

Jeg tror ikke at politiet kommer opover 80% i recognitionrate i Palantir og jeg tror at recognitionrate for pædofile, terrorister, rockere, bandekriminelle og IT kriminelle vil falde til under 80% hvis man hælder alle de data ind som artiklen i Information skriver, FORDI de grupper er beviste om hvordan man undgår detection.

At panserbasser som Svend Larsen tror at hans system er bedre end de mennesker som bliver milliardær hvis de løser problemet, udstiller blot hans uvidenhed, for Palantir er ikke noget særligt udover de datakilder som indlæses. Det er ca. 20 år siden jeg første gang implementerede detaljeret afsætning og profitabilitet pr postnummer og vist på et Danmarkskort.

Hvis Palantir var noget særligt, så ligger der talløse milliarder og venter indenfor især medicinalindustrien eller FMCG, hvis Palantir kunne forud bivirkninger eller dødsfald.

Der er ikke nogen større forskel i at kunne forudse isproducentens afsætning og politiets forudsigelse af alvorlig kriminalitet. Det forhold at politiet tror der er forskel, skræmmer mig fordi politiets ignorance giver befolkningen en falsk sikkerhed.

3
10. april 2017 kl. 08:13

Panton har fået aktindsigt i Pinds planer (tak for det). Det vil sige, at det er oplysninger, offentligheden vel sagtens hele tiden har haft ret til at få - oplysninger, som der ikke har været rimelige grunde til at holde hemmelige. Oplysninger, som burde være fremgået af Pinds lovforslag og det materiale, som folketinget og offentligheden fik om dette.

Men de oplysninger fik vi ikke. Vi kan altså ikke stole på de oplysninger fra ministre og ministerier, som vi får i disse sager. Man vil gøre sit bedst for at holde de virkelige planer og formål ude af offentlighedens søgelys - det er tydeligt.

Dette er relevant i vurderingen af de seneste dages nyheder om det nye lovforslag fra Pape om politiets nye og bedre redskaber. Vi får beroligende meldinger om, at hensigten skam ikke er at masseovervåge. Hvorfor skal vi tro på det - set i lyset af Pind-historien? Hvad gemmer sig i de fluffy formuleringer i Papes nye lovforslag? Er Pape mere pålidelig på det punkt end Pind? Med næsten 100 % garanti "nej" - måske endda værre! Preben Wilhjelm har i dag i Politiken en gennemgang af Papes foragt for retsstaten - den maner til forsigtighed (endnu ikke lagt online).

Det er jo ikke nødvendigvis det, der faktisk står i det nye forslag, der er problemet. Det er i lige så høj grad det, der ikke står - men som fremover skal være overladt til justitsministerens enevældige fortolkning - og uddelegering til politiet. Hensigter og formål, som vi sandsynligvis slet ikke får indsigt i.

Vi må have Panton til at grave Papes virkelige hensigter og planer frem i lyset - det er han åbenbart god til (Endnu engang tak)!

1
10. april 2017 kl. 06:31

TDC (yousee) har næste led i overvågningen parat; deres tvbox, der erstatter tuner og de fleste smarttv-funktioner på fjernsynet, samt deres apps til streaming, opsamler løbende kundernes medieforbrug. Så langt hen ad vejen ved de nu både hvor vi er og hvad vi laver. Deres egen forklaring på denne dataopsamling er, at de ud fra data om kundernes medieforbrug kan yde bedre service.