Søren Pind vil indføre totalovervågning af alle danskeres færden

18. november 2016 kl. 10:3971
Fremover skal teleselskaberne ifølge regeringens planer gemme oplysninger om, hvilke sendemaster danskernes mobiltelefoner kobler sig på, uanset om de benytter telefonen til opkald eller ej.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Fra næste år skal teleselskaberne gemme data over, hvor samtlige deres mobilkunder befinder sig henne. Det bebuder justitsminister Søren Pind.

Logningsreglerne foreskriver allerede i dag, at teleselskaberne gemmer oplysninger om, hvilken sendemast kunderne er koblet på, når de foretager opringninger og SMS'er.

Men efter ønske fra politiet går Søren Pind skridtet videre og vil også kræve, at selskaberne logger oplysninger om danskernes færden, når blot mobiltelefonen benytter data. Det gør de fleste smartphones mere eller mindre konstant.

Ifølge en pressemeddelelse fra Justitsministeriet indebærer de nye regler, som Søren Pind arbejder på, at det skal 'være muligt for politiet at få oplysninger om, hvor en potentiel gerningsmand har befundet sig.'

Artiklen fortsætter efter annoncen

'Det kan politiet allerede i dag med almindelige mobiltelefoner, men med de nye regler vil smartphones mv. – der bruger internettet – også være omfattet,' skriver ministeriet i meddelelsen.

'Sådanne oplysninger er vigtige for politiet. Det var f.eks. på denne måde, at politiet forsøgte at finde gerningsmanden under terrorangrebet i København. Men netop fordi han brugte internetkommunikation på en smartphone via et data SIM-kort, så kunne politiet ikke finde ham på den måde, selvom de kontaktede teleselskaberne straks efter angrebet,' lyder begrundelsen.

»Dansk politi skal have de redskaber, der skal til for at bekæmpe bande- og narkokriminalitet og anholde drabsmænd, terrorister og pædofile. De nuværende logningsregler tager ikke højde for, at vi i dag har skrottet den gamle telefon og bruger smartphones og computere til at kommunikere med over internettet. Det gælder også for de kriminelle,« argumenterer Søren Pind i pressemeddelelsen.

TDC totalovervåger tre millioner mobilkunder

Allerede i dag totalovervåger TDC i dag sine tre millioner mobilkunder. Det medfører, at selskabet i nogle tilfælde lagrer op til 100 registreringer dagligt af, hvordan kunderne bevæger sig fra mast til mast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har registerindsigter, som både Version2/Ingeniøren og internetaktivisten Christian Panton har fået hos TDC, dokumenteret.

Christian Panton har klaget til Erhvervsstyrelsen over TDC's logning, men styrelsen har ventet med at behandle klagen, indtil der er klarhed over ændringen af logningsreglerne.

Danmarks førende, juridiske ekspert på området, professor Søren Sandfeld Jakobsen, vurderer, at TDC's overvågning sandsynligvis er ulovlig.

Men hvad der er ulovligt i dag, bliver altså et lovkrav ikke blot for TDC men for alle mobilselskaber fra næste år. Som Christian Panton skriver på Twitter:

'Sådan løser man et aktuelt problem. TDC's måske ulovlige masteovervågning af dataforbindelser gøres lovlig'.

Søren Pinds forslag kommer, efter at han i februar måtte opgive at genindføre den såkaldte sessionslogning. Med den skulle teleselskaberne registrere, hvilke ip-adresser deres kunder besøger. Sessionslogning er stadig ude i kulden, og det er telebranchen tilfreds med. Men teleselskaberne er til gengæld ked af at skulle ligge inde med data om, hvor kunderne befinder sig henne.

»Det nuværende forslag indebærer en væsentlig udvidelse af logningen og medfører derfor også væsentlige omkostninger fra branchen. Derfor er vi selvfølgelig skeptiske,« siger direktør Jakob Willer fra Telekommunikationsindustrien.

Prisen for at indføre sessionslogning var ifølge telebranchen én milliard kr., hvilket var den afgørende faktor for, at lægge den type logning i graven i februar. Nu sparer branchen ifølge Søren Pind 'mange hundrede millioner kroner' med det nye forslag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det indebærer samtidig, at politiet skal have adgang til, hvem der har benyttet en bestemt IP-adresse. Det kan være vanskeligt for teleselskaberne at oplyse i dag.

På grund af mangler på IPv4-adresser lader særligt mobilselskaberne mange kunder dele en IP-adresser ved hjælp af en teknologi, som kaldes carrier grade NAT.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Søren Pind, som også afviste at give interview i forbindelse med kortlægningen af TDC's overvågning. Søren Pind har derimod udtalt sig til Berlingske.

Avisen har også talt med Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, som er for den øgede logning, og den mener at vide, at der er flertal på Christiansborg for forslaget.

Det lykkedes heller ikke at få yderligere tekniske detaljer om kravene til logning fra Justitsministeriets embedsmænd.

Det er planen at fremsætte et lovforslag i begyndelsen af det nye år.

71 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
71
21. november 2016 kl. 12:06

I det her spil må vi hellere sætte vores lid til EU,

Det ville jo väre dejligt hvis man kunne det.

Desvärre er EU blevet et neo-liberalt projekt nästen uden nogen social dimension, en repräsentant for "inverted fascism", en tilstand hvor staten primärt eksisterer for at tjene kapitalinteresser og erhvervsliv, hvilket fastholdes ved at binde staten op på kontrakter som TTIP, CETA og TISA så demokratiet ikke senere får ideer og skifer statens repräsentanter ud med noget bedre.

Det faktisk ikke så underligt at mange efterhånden igen foreträkker den klassiske fascisme, i det mindste tilbyder denne jobs, nye karrieremuligheder og fede parader i stedet for evindeligt "Austerity", "Konkurrence" i lön-limbo med den 3'die verden og "arbejd nästen gratis lige indtil du dör for Konkurrenceevnen".

Masseovervågningen og meningsundertrykkelsen får vi jo alligevel selv med Socialdemokratiet. Så hvorfor ikke Le Pen?

68
21. november 2016 kl. 08:17

Det ville dælme være dumt.

Teleselskabet får også telefonens IMEI nummer og vil derfor ret let kunne koble at de 2 telefonnumre bliver brugt af samme person :)

67
21. november 2016 kl. 08:00

Det er vel netop her dual SIM viser sin styrke. Man kan have både sit eget SIM-kort og et taletidskort i samme telefon. Man kan så inaktivere sit private SIM, når man ikke ønsker at blive sporet. En terrorrists drøm.

66
20. november 2016 kl. 16:15

Måske det vil være fornuftigt med lidt oprydning i DK ala brexit/trump for at få renset ud lidt derinde.

Netop de "fraktioner" ville elske sådan en overvågning da de spiller på frygt for "de andre" - om det så er immigranter fra polen der "stjæler deres arbejde" eller muslimer som man gerne vil have markeret og overvåget. Så det vil være et dejligt skridt på vejen for dem, og kun et meget kort skridt fra politiske fjender også.

63
18. november 2016 kl. 20:13

For det er ikke narkomanen, terroristen eller den pædofile man fanger med dette logningssystem.

Men sådan er det jo hver gang.

Da man lavede knivloven var det fordi man gerne ville at diverse bandekriminelle holdt op med at rende rundt med knive, da de var ret hurtige til at trække og bruge dem.

Realiteten endte med at blive at de bandekriminelle blev ved med at rende rundt med knive for de var da ligeglad med den lov og de eneste det gik ud over var de ganske almindelige borgere som ser en lommekniv som en del af deres "påklædning" hvis de lige skulle skære en papkasse op eller lignende.

Dem som endte med at blive dømt var almindelige borgere som ALDRIG kunne finde på at bruge kniven mod andre mens de kriminelle overhovedet ikke blev berørt af det.

Det samme sker jo her.

Jeg tvivler på at en terrorist planlægger at lave et angreb i Danmark men så sætter sig ned og siger "Ej pis, de logger min mobil....Nå, så må jeg hellere lade være"

62
18. november 2016 kl. 20:07

Med fare for at blive flamet, så vil jeg godt forsøge at vende sagen om: hvis I sad med det øverste ansvar for sikkerheden i Danmark og konstaterede at de kriminelle bruger en stadig større vifte af teknologier til at begå kriminalitet i landet, hvad ville I så gøre?

Efter min bedste overbevisning er de problemer som man nu søger at løse med denne logning, nogle problemer man selv i stort omfang selv har indført.

Der nævnes jo specifikt at man forsøger at fange terrorister, men sandheden er jo at politikerne selv, med fuldt åbne øjne har ladet havelågen stå på vid gab så terroristerne har kunnet vade ind på matriklen.

61
18. november 2016 kl. 19:52

Jeg er også spændt på om de så stadig har tænkt sig at denne data skal kunne tilgås uden dommerkendelse - bare for lige at gøre det endnu mere absurd.

Hvis det ender som det plejer, så kan Se og Hør eller lignende sladderblade jo nok købe sig adgang til data'ene om hvor de kendte's mobiler har befundet sig.

Dommerkendelsen kan man jo bare få når man har været i databasen og se om der overhovedet er noget at få en dommerkendelse for.

60
18. november 2016 kl. 16:40

Som det blev sagt i en engelsk avis som kommentar til Trump: "If you think that the system is broken, you will vote for anyone that promises to smash it". Men alternativet kan snildt vise sig at være endnu mere "broken".

Præcis! Den norske forfatter Sigurd Hoel forsøger i bogen "Møde ved milepælen" at forstå, hvad det var for mekanismer, der fik almindelige mennesker til at sætte deres lid til en ond og totalitær ideologi som nazisme, og han finder frem til, at det netop er tabet af troen på det eksisterende regime. Når du år ind og år ud konstaterer, at det nuværende regime ikke giver dig noget håb for fremtiden, så sætter du din lid til et eller andet fatamorgana eller en stærk mand, som giver dig håb. Du ved ikke, hvad det er, men du tænker, at det umuligt kan være værre end det nuværende. Men det kan det altså. For mig at se, er det den grundliggende mekanisme bag menneskers tro på nazismen, kommunismen, islamismen .... og nu Brexit og Trump.

Vores kultur er truet - men lad os nu vise, at vi har lært af historien og undgå at gentage de samme fejltagelser.

59
18. november 2016 kl. 16:17

... kunne fx være at give kommunerne adgang til disse data.

I bedste DDR-stil har mange kommuner jo oprettet stikkerlinjer, hvor medborgere kan stikke hinanden, hvis man har mistanke om, at naboen snyder på vægtskålen og måske har snablen lidt for langt nede i kommunekassen.

Hvis kommunerne kan få fingre i placeringsdata om borgerne, kan de jo let tracke, om frk. Hansen har været til fitness, selvom hun har en arbejdsskade for dårlig ryg.

58
18. november 2016 kl. 15:41

Måske det vil være fornuftigt med lidt oprydning i DK ala brexit/trump for at få renset ud lidt derinde.

Som det blev sagt i en engelsk avis som kommentar til Trump: "If you think that the system is broken, you will vote for anyone that promises to smash it". Men alternativet kan snildt vise sig at være endnu mere "broken".

Og personligt vil jeg til enhver tid foretrække S.Pind fremfor DJ Trump. Jeg tror S.Pind inderst inde er et rart menneske - og at han bare er kommet i dårligt selskab. Vi burde tilbyde ham et exit-program...

57
18. november 2016 kl. 15:35

I det her spil må vi hellere sætte vores lid til EU, især når vi har et stærkt Tyskland, som på ingen måde har tænkt sig at gå ned i den blindgyde igen.

Jo det vil være optimalt, tror bare desværre ikke EU kan trumfe de ting igennem i samme grad som tidligere, specielt ikke i et splittet EU efter brexit, det kommende valg i Italien / frankrig etc.

Problemet er lidt, ved ikke at lave en brexit/trump, så er det bare det samme igen, om det er S der samarbejder med V, eller V der samarbejder med S det ændrer ikke det helt store, det er mere af det same same, der er brugt for noget helt nyt, det er muligt det ikke vil være optimalt, men det kan kun være bedre end status quo, hvor tingene kun bliver værre og værre.

56
18. november 2016 kl. 15:25

Måske det vil være fornuftigt med lidt oprydning i DK ala brexit/trump for at få renset ud lidt derinde.

Det ville nok være den største katastrofe overhovedet - Trump er jo direkte ligeglad med det internationale samarbejde, og UK har lige vedtaget den mest drakoniske overvågningslov nogensinde.

I det her spil må vi hellere sætte vores lid til EU, især når vi har et stærkt Tyskland, som på ingen måde har tænkt sig at gå ned i den blindgyde igen.

55
18. november 2016 kl. 15:17

Der er ikke noget at sige til flere og flere ikke har nogen som helst respekt for dem i regeringen, når de kontant prøver at være et niveau over den danske befolkning.

"Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Søren Pind, som også afviste at give interview i forbindelse med kortlægningen af TDC's overvågning. "

Med mindre det kan spindes til lige dem de føler de vil snakke med, og med den vinkel de vil sige tingene så kan folk bare fucke helt af.

Måske det vil være fornuftigt med lidt oprydning i DK ala brexit/trump for at få renset ud lidt derinde.

52
18. november 2016 kl. 14:41

Tilbage i 2010 udnævnte Søren Pind sig selv til "Frihedsminister":http://politiken.dk/indland/politik/ECE908771/soeren-pind-udnaevner-sig-selv-til-frihedsminister/

Så sent som i sin grundlovstale i 2014, udtalte han:

"Der er noget totalitært over kravet om total åbenhed," erklærede Søren Pind dengang i sin grundlovstale, som blev gengivet i Dagbladet Ringsted. [...] "En af de mest ondsindede sætninger i denne sammenhæng er det kendte udtryk, at har man ikke noget at skjule, har man intet at frygte. Men vi har alle noget at skjule. Og derfor alle noget at frygte."

Kilde: http://www.computerworld.dk/art/236584/soeren-pind-der-er-noget-totalitaert-over-kravet-om-total-aabenhed

... Dette forsvar skete dog i en langt højere sags tjeneste end borgernes retssikkerhed, nemlig at redde statsminister Lars Løkke Rasmussen fra at blive undersøgt i (endnu) en bilagssag om misbrug af offentlige penge.

51
18. november 2016 kl. 14:37

Med fare for at blive flamet, så vil jeg godt forsøge at vende sagen om: hvis I sad med det øverste ansvar for sikkerheden i Danmark og konstaterede at de kriminelle bruger en stadig større vifte af teknologier til at begå kriminalitet i landet, hvad ville I så gøre?

Hvorfor skal vi gøre deres arbjede, som det er nu kan politet når de har en mistankt for adgang til alt den data, de har investere i trojaner software som kan installeret direkte på mistænkts udstyre, Han mangler at forklare hvorfor det ikke er nok , at komme med de sædvadlige stråmand argument og atomare ting som pædofile , som han ved er virksome diskutions afslutter viser han på ingen måde er intersseret i en debat.

justistministerte og politet har løget fra dag et , om hvor meget nemmer det havde været at stoppe hændelsen ved krudttønden hvis ikek der havde været kryptereing hvis de havde haft mere data bla bla , det hele har vist sig at være løgn fra enden til anden, og nu skal vi giver dem endnu mere data ?

Når det samtidig har vist sig at barrieren for at får adgang til localtions bestemmelse m.m er sat så lavt at ved at grov krimininalietet dækker over ting cykler tyveri , så er problemet at justistministere nuværende såsom tidliger har et totalitær tilgang til det alt skal gemmes også kan alt opklares , uden at skælende til effekten af opvågningen. Hvilken herlige ting denne kommene overvågning ikke havde været da vi havde fint kinesisk besøg, ved demonstration m.m herligt nemt og med dejlige få mande timer for politet, at straks kunne se hvem der var tilstede og loggede politisk observanse .

50
18. november 2016 kl. 14:22

Nu er Pinden gået i flyverskjul og den slags feje handlinger ligner jo ham. For det er i min optik fejt at gemme sig når hans egen lovgivning kommer til offentlighedens kendskab.

Som IT professionel kender jeg om noget til betydningen, at få systemer til at arbejde sammen. Og derfor har jeg mere end en gang tænkt over hvorfor S.Pinden er så forhippet på at få et nyt præceptivt legetøj som alle eksperter skyder ned, når politiets sagsbehandlingssystem Polsas samtidig er helt til rotterne.

Polsas kan gudhjælpemig ikke engang søge i fritekstfelter eller endnu værre at sager forsvinder i Cyberspace. Det er 2016 vi skriver – det er ikke 1984 selvom netop dette år/bog virker særligt dragende på S.Pinden.

Hvor mange forbrydere tror i går fri hver dag, fordi politiets IT-mæssige backbone er helt ”til rotterne”?

Hvis vi antager at folk som er registeret i politiets sagsbehandlingssystem er ”særligt interessante” når det gælder opklaring af forbrydelser, så er den sande skandale, at det som politiet har mest brug for er et nyt sagsbehandlingssystem men deres chef vil bruge alle ressourcerne på at overvåge uskyldige. Altså de mennesker som ikke står i Polsas.

Som borger og tidligere V-vælger, er det helt sort for mig at man overhovedet har prioriteret at lave et lovforslag om logning fremfor at få orden ”på fundamentet” altså lavet en afløser for Polsas.

Som IT professionel ryster jeg på hovedet over uvidenhed folketingets politikkere udtrykker. Når selv en narkoman på indbrudsturne ved at man ”ikke tager telefonen med på arbejde”, hvorfor vil S.Pinden så have en system som bedst kan betegnes som en elektronisk fodlænke af befolkningen? For det er ikke narkomanen, terroristen eller den pædofile man fanger med dette logningssystem.

49
18. november 2016 kl. 14:11

Det kunne jo være, som Dorte Toft her fortæller ganske glimrende om, at give politiet nogle ordentlige værktøjer til reelt at passe deres arbejde:

Så er der to forslag at sende med til ministeren :-)

I stedet for at bruge penge på totalovervågning af befolkningen, bør regeringen i stedet

  • Brug pengene på flere politifolk i stedet for på overvågning.

  • Prioritere at bruge pengene på at forbedre politiets hverdag, gøre deres arbejdesgange mere effektive og på den måde kunne afsætte flere ressourcer til at opklare forbrydelser.

47
18. november 2016 kl. 14:06

Jeg siger ikke at Søren Pinds forslag er godt - men hvad er alternativerne?

Det kunne jo være, som Dorte Toft her fortæller ganske glimrende om, at give politiet nogle ordentlige værktøjer til reelt at passe deres arbejde:

https://www.version2.dk/artikel/it-journalist-dorte-toft-grotesk-it-politik-dansk-politi-1031340

Hvilket er noget helt andet end at lave totalovervågning af landets befolkning, og som også ville være med til at genskabe tilliden til politiet, så landet borgere faktisk kan føle sig trygge ved politiet.

Generelt er der en vifte af lavpraktiske ting der kunne forbedre politiets vilkår, og forholdet til landets borgere, som kunne indføres før man bare så meget som overvejer at slå ind på den kurs SP er på vej til.

formålet er sikkert et eller andet, jeg slet ikke kan forestille mig.

Eller som man slet, slet ikke har lyst til at forestille sig - omvendt så kan det måske også tilskrives ren stupiditet:

"Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity"

Og hvis vi antager at det er det sidste, des mere vigtigt er det at råbe op.

46
18. november 2016 kl. 14:03

Nej og ja (måske).

Vi kunne jo starte med ikke at nedskære politiet som man har gjort i de sidste mange reformer. Og så ja - om nødvendigt og hvis der er et reelt problem med stigende kriminalitet (noget jeg aldrig har set tal der underbygger), så må man jo bruge de penge det koster at udvide og/eller opkvalificere politiet.

Istedet for at tro at teknologi løser alle udfordringer og betyder vi kan spare en masse penge på alle områder - noget mange IT projekter i staten også bærer præg af en tro på.

Og viser der sig så afgrænsede områder hvor politiet har brug for nye beføjelser så lave kvalitetslovgivning der fokuserer på lige netop dét problem der skal løses - og ikke masseovervågning og symbolpolitik til hundredevis af millioner.

45
18. november 2016 kl. 14:01

Skal man f.eks. også logge identitet ved brug af CGNAT, som TDC jo har gjort?

På et møde i dag i Justitsministeriet blev CG-NAT logning, der nu falder ind under det uskyldige ord "abonnementsoplysninger", beskrevet som

     timestamp, source IP, destination IP

altså reelt en fuld sessionslogning.

Mastedata skal registreres separat for datatrafik, sammen med kundeidentitet og timestamp, men uden nogen kobling til destinationen for internettrafikken.

Konkrete modeller for hvordan dette skal gøres (triggers for registrering af masteposition ved datatrafik) blev ikke fremlagt. Om det vil blive fastlagt præcist i bekendtgørelse eller om det vil være op til teleselskaberne er uklart.

44
18. november 2016 kl. 13:59

Er dit forslag da, at vi skal øge politistyrken med 10.000 mand i stedet for at overvåge? Eller, uden de fantasifulde overdrivelser, at pengene til overvågning vil gøre større gavn ved at udvide politistyrken?

43
18. november 2016 kl. 13:57

Det er en falsk argumentation. For før i tiden kunne man heller ikke overvåge de kriminelle på denne måde, så der er ikke tale om at "kriminelle bruger en stadig større vifte af teknologier", og at det er et kæmpe problem der øger kriminaliteten i DK.

Der er tale om at man gerne vil spare på Politiet og det er nemmere at have én person der kan sidde og se hvor alle danskere er hele tiden, end 10.000 betjente der faktisk skal løse kriminalitet.

At det så ikke faktisk vil virke fordi de kriminelle er for smarte til at gå i så åbenlyse fælder er noget helt andet. Ligesom det uværgeligt vil føre til justitsmord fordi man tillægge sin overvågning alt for meget vægt istedet for faktisk at gennemføre en efterforskning.

42
18. november 2016 kl. 13:50

Med fare for at blive flamet, så vil jeg godt forsøge at vende sagen om: hvis I sad med det øverste ansvar for sikkerheden i Danmark og konstaterede at de kriminelle bruger en stadig større vifte af teknologier til at begå kriminalitet i landet, hvad ville I så gøre?

Jeg siger ikke at Søren Pinds forslag er godt - men hvad er alternativerne?

Her på Version 2 foreslås regelmæssigt at vi, som borgere, skal beskytte os mod statsmagten ved at bruge flere og flere krypteringstjenester, VPN osv. Det er gode råd til at omgås de statslige tiltag - men ville det ikke være bedre at komme med gode forslag til staten om hvad de skal gøre i stedet for at overvåge deres borgere som var det et diktatur?

Der bliver også foreslået her i debatten, at vi skal skrive til vores politikere, og fortælle dem at det er noget *** de er i gang med. Hvis der kunne vedlægges bedre forslag sammen med sådan et brev, så vil jeg også mene at det var mere konstruktivt end bare at sige "l**rt - gør noget bedre".

41
18. november 2016 kl. 13:49

En pind er og bliver en pind;- man kan tænde op med den eller smide den væk!

40
18. november 2016 kl. 13:40

Jeg tror den danske befolkning generelt finder sig i det, fordi de bl.a. ikke forstår hvad der foregår. De forstår ikke teknologien og de forstår ikke konsekvenserne. Andre, som jeg har snakket med, finder det håbløst, og vi er alligevel på vej ud over kanten med klimaet. Så for nogen er det ren apati, og opgivenhed.

Med det i mente tror jeg det er vigtigt, at en modstand mod hvad der foregår ikke kun skal være en råben op om hvor farligt det er i blog indlæg og artikler på niche-medier, for det lader umiddelbart til kun at resonere inde i det samme ekkokammer. Der er med få undtagelser her på version2.dk rimelig konsensus omkring glidebanen vi allerede er langt nede af. Spørgsmålet er så om man er villig til at gøre noget ekstra, end blot at lufte sine frustrationer? Og her mener jeg ikke at tweete til Søren Pind, for det er han nok ligeglad med. Jeg mener at tage en halv eller hel time ud af ens dag, og gøre noget aktivt der modarbejder hvor vi er på vej hen.

Hvis vi antager, at den generelle befolkning af den ene eller anden årsag ikke kan overskue at gøre noget selv, og hvis vi antager en sådan lovgiving (ligesom mørklægsningloven) ikke er noget der vil blive ændret ved et regeringsskifte, så må vi gøre noget andet.

Og hvad er det "andet" så? Ja det er der jo rig mulighed for at brainstorme i sådan et kommentar spor her, og jeg starter gerne:

Meshnetwork: Et konkret eksempel på det er Firechat som er baseret på "Meshkit".

http://www.opengarden.com/firechat.htmlhttp://www.opengarden.com/meshkit.html

Hvis vi i fællesskab danner en bevægelse omkring en teknologi som ovenstående eller lignende, så har vi ihvertfald et udgangspunkt at arbejde ud fra. Det vil kræve et solidt "groundgame" og det vil tage år at få det til at være "allemands-eje", men for at nå enden skal der være en begyndelse.

Kom gerne med kritik, og sig gerne det er noget fnidder jeg har skrevet, men forsøg samtidig at komme med andre konkrete forslag til hvordan vi som befolkning kan arbejde udenom Søren Pind og /eller en Trine Bramsen.

Tiden er moden til modstand.

39
18. november 2016 kl. 13:39

Det har Eric Honecker prøvet i det gamle DDR. Det duede ikke, men det sætter efter min mening Trumph's valgsejer i relief: Folk er trætte af gentagelser.

Der skal noget nyt til - ligegyldigt hvad -.

38
18. november 2016 kl. 13:15

En ny regering ville bare betyde at det var Trine der indtog sherifkontoret, og hendes holdning er jo måske endnu mere sort end Sørens'.

Jeg kan også have mine tvivl om, om det kan lykkes at bremse dette via et valg. Trine Bramsen og S kom for få uger siden med et forslag om, at der skal være gps i alle nye cykler - for det er så svært for politiet at opklare cykeltyverier!http://www.dr.dk/nyheder/indland/cykel-tyverier-socialdemokratiet-vil-lave-gps-register

Som om politiet nogensinde ville finde på at tage ud og hente en stjålet cykel via gps-tracking - de har jo dårligt oveskud til at møde op, når folk bliver overfaldet i deres hjem. Så hvad dækker det forslag egentligt over? Vil man forhindre, at terrorister kan bruge cykel, når nu man har lavet totalovervågning af nummerplader - vil man kunne krydse cykelgps med mastedata for at "naile" kriminelle?

Nej, det hele er for vanvittigt - formålet er sikkert et eller andet, jeg slet ikke kan forestille mig.

37
18. november 2016 kl. 13:07

Professionel løgner (politiker)

Når man læser Pinde-mandens pressemeddelelser[REF1], kan man kun konkludere at, dette er en massive løgene/spind, fra en overstats (big brother) ekstremist.

Løgn 1) ”På den baggrund er det branchens egen vurdering, at den nye model vil spare branchen for mange hundrede millioner kr.” Det sige branchen ikke. Hvis den logik der bliver brugt der skal holder, så kan der spares mange penge på at øge udgifterne.

løgn 2) ”Men netop fordi han brugte internetkommunikation på en smartphone via et data SIM-kort, så kunne politiet ikke finde ham på den måde, selvom de kontaktede teleselskaberne straks efter angrebet.” Ifølge [REF2] blev der brugt en telefon som løb tør for strøm, og det derfor, ikke var muligt at spore den.

O.S.V.

[REF1] :: http://www.justitsministeriet.dk/nyt-og-presse/pressemeddelelser/2016/ny-og-slankere-model-logning-skal-styrke-politiets[REF2] :: http://justitsministeriet.dk/sites/default/files/media/Pressemeddelelser/pdf/2015/Evaluering.pdf#page=78&zoom=auto,-121,528

36
18. november 2016 kl. 13:06

Ja, det giver en helt ny dimension til conceptet "geofence" :-O

35
18. november 2016 kl. 12:56

Pindens forslag er de facto en straksdom til alle danskere om at bære elektronisk fodlænke.

Denne type big data sammenholdt med analytiske værktøjer medfører mulighed for adfærdsregulering af masserne samt permanent automatisk overvågning af samtlige danskerne på individ niveau - tænk blot på din dagligdag og hvor simpelt der ville være at lave en algoritme der sladrer når du afviger fra normalbilledet eller er indenfor 100 meter af en kendt dissident...

"Elektronisk fodlænke er en intensiv overvågning med elektronisk kontrol. Teknikken består af en elektronisk sender, en modtager og en central computer, der overvåges døgnet rundt. "https://da.wikipedia.org/wiki/Elektronisk_fodl%C3%A6nke

34
18. november 2016 kl. 12:54

håber jeg, for så falder alle disse forslag til jorden. gæt hvem jeg ikke stemmer på!

Jo tak, men hvad hjælper det, når der nok umiddelbart kun er to små partier i folketinget som er imod.

En ny regering ville bare betyde at det var Trine der indtog sherifkontoret, og hendes holdning er jo måske endnu mere sort end Sørens'.

Så det ligner et spil med lutter tabere.


Og så er der en helt anden ting.

Hele tiltaget er jo hamrende naivt, tangerende det direkte tåbelige (udover at det terroriserer en hel befolkning), for de dygtige kriminelle vil jo bare klaske sig på lårene af grin, da det åbner en ladeport af muligheder for udlægning af røgslør.

På en "mission" vil man selvfølgelig sørge for radiotavshed, og hvis der er behov for at kommunikere, så kan man jo, hvis "aktionen" er kortvarig og inden for et begrænset område, bare bruge noget så primitivt som almindelige walkie-talkies som smides ud bagefter - for tidsfaktoren er alt afgørende, og så er det underordnet bagefter at politiet for den sags skyld kunne have lyttet med live, for toget er kørt.

Dernæst vil de hårdkogte slet ikke bruge telefoner eller mobil data, og hvis de havde behov for at kommunikere sammen, så er der af oceaner af muligheder som ikke kan følges live, og som er ligegyldige retrospektivt, eksempelvis benyttelse af åbne WiFi, biblioteker, mv.

Osv, osv.

33
18. november 2016 kl. 12:32

håber jeg, for så falder alle disse forslag til jorden. gæt hvem jeg ikke stemmer på!

32
18. november 2016 kl. 12:31

Det er noget uklart hvad der egentlig foreslås ud fra pressemeddelelsen.

Man ønsker mobilmater logget for dataforbrug. Men hvad er triggeren, og hvilke oplysninger skal logges?

Skal man f.eks. også logge identitet ved brug af CGNAT, som TDC jo har gjort?

Det virker jo lidt mærkeligt at logge master uden at man samtidigt har kundens identitet på internet.

Og hvis det er tilfældet. Hvilke konsekvenser har forslaget så for brug af CGNAT for fastnettilslutninger?

Og hvad betyder det for WIFI bynet, der vil blive udbredt i de kommende år?

31
18. november 2016 kl. 12:23

"De nuværende logningsregler tager ikke højde for, at vi i dag har skrottet den gamle telefon og bruger smartphones og computere til at kommunikere med over internettet. Det gælder også for de kriminelle,"

Nej det var meget bedre i de gamle dage med fastnettelefoner. DEM vidste man hvor var - at så de kriminelle nok havde været "smarte" nok til ikke at bruge nogen kilometer forlængerledning på at tage den med (ligesom de vil gøre med mobiltelefonen nu) snakker vi ikke så meget om.

30
18. november 2016 kl. 12:20

Jeg kunne se en lukrativ kriminel industri i klonede SIM kort - bare synd for ham (eller hende) der får skylden nu er de jo dømt på forhånd for de VAR der jo.

29
18. november 2016 kl. 12:20

TDC har blot været på forkant med udviklingen.

Den kommentar fandt jeg på allerede da jeg så overskriften og ikke havde læst hvad det drejede sig om, så forudsigeligt er det her.

28
18. november 2016 kl. 12:14

Skal man så til at melde sin telefon stjålet til ordensmagten på samme måde som automobilet, så man undgår at blive lagt i lænker og anklaget ved en eventuel misdåd?

27
18. november 2016 kl. 12:14

Dette sker ikke bare i danmark men overalt i den vestlige verden. Hvad sker der, er vi på vej i krig, er vi ved at starte WW3? Man forsøger at overbevis folket at vi leve i et demokrati men udviser adfær af et diktatur. Hvis vi virkeligt har demokrati, ville det være på sin plads at få en folkeafstemning på dette område og ikke bare lade være op til marionetpolitikkere.

25
18. november 2016 kl. 12:07

Ganske simpelt: Google og Apple stritter imod. TDC og co. ligger sig fladt ned.

24
18. november 2016 kl. 11:57

Englænderne har fået ”Snoopers Charter” vi skal åbenbart have vores egen version som vi passende kun kalde ”Sørens Charter”.

Det har nemlig desværre vist sig at inde i Søren Pind gemmer sig en grim lille fascist

23
18. november 2016 kl. 11:54

Nu må festen stoppe. Jeg har send tweets til Pind, henviser bl.a. til vores korte men kritiske debat her. Hvad end det så er værd (sikkert intet i Pinds ekko kammer).

De muligheder vi har er at trænge igennem medie spind vha. læserbreve, blogs, mails, tweets, debatter på sociale medier som lægfolk følger osv. - ser det som vores eneste muligheder.

Undskylder mit sprogbrug, men fy for fanden, at sådanne forslag overhovedet bliver smidt på bordet. Har vi overhovedet nogen i folketinget som kender bare lidt til IT udover Word? Eller er det bare en folk noobs som for få år siden fandt ud af Facebook? Jeg giver sgu sur, bange og i dårlig humør af den her nyhed.

22
18. november 2016 kl. 11:52

Skulle i så fald være Socialdemokratiet, der træder ind, hvor Liberal Alliance helt sikkert siger fra?

Hvis pressen er vågen for gør sin pligt, bliver det ikke noget, som Liberal Alliance vil kunne tage let på - og "samarbejdet" er i forvejen ret spinkelt.

21
18. november 2016 kl. 11:52

Mon ikke politiet også snart finder det hensigtsmæssigt at alle danskere skal DNA registreres og have en chip indsat i kroppen.

Det er jo Peter Skaarups våde drøm:

Dorte Toft lavede et meget godt, og i vanlig stil i meget høj kvalitet, blogindlæg om problematikken:

http://bizzen.blogs.business.dk/2014/12/28/nar-pia-kjaersgaards-fingeraftryk-er-forbryderens/

Det bør være pligtlæsning for alle landets borgere, for problematikken er meget i tråd med totalovervågning af mobiltelefoner, nemlig at der er stor risiko for at det medfører justitsmord.

Et skræmmende eksempel på et justitsmord, hvor prisen blev meget høj for et barn og dets mor:

http://www.dr.dk/nyheder/indland/dyrlaege-frifundet-giftdrab-paa-sin-mand

Politiet er notorisk meget dårlige/direkte inkompetente til alt hvad der har med data at gøre, og anklagemyndigheden befinder sig stadig i midten af forrige århundrede, hvilket bla. kom til udtryk ved de pinlige postulater Anders Riisager og Maria Cingari fremførte i den såkaldte CSC hackersag.

Søren Pinds ageren er totalt uacceptabel, og er normalt noget der hører til i totalitære regimer som selvsamme Hr. Pind ellers i andre sammenhænge har travlt med at anklage for brud på menneskerettigheder.

Alle bør gå til "deres" politiker for at få denne til at komme med en klar udmelding om hvad dennes holdning er til dette, for det er en meget farlig glidebane sheriffen er på vej ind på - og problemet er langt mere alvorligt end nitty-gritty snak om kontanthjælpsloft eller PSO, for dette er startskuddet på indførelsen af et samfund som end ikke Orwell havde troet på.

Og som Claus Tøndering tidligere har været inde på, hvad vil der ske hvis vi får et magtskifte i mere totalitær retning:https://www.version2.dk/comment/345256#comment-345256

Vi har jo lige set et præsidentvalg i USA som jeg mener skal anses for et wake-up call for resten af verden, hvor den generelle utilfredshed/politikerlede har medført et valgresultat som i nogen henseender giver en ubehagelige associationer i retning af Jussi Adler Olsens roman Washington Dekretet - ikke fordi det er en specielt god bog, i vanlig stil kammer hr. Olsen helt over, men der er nogle tankevækkende pointer, som nu faktisk er blevet overhalet indenom.

20
18. november 2016 kl. 11:39

... de kan jo blot spørge Google / Apple.

Jeg har set hvor godt Google er til at lokalisere hvor og hvornår jeg har været i løbet af en dag - selv uden at GPS eller WiFi har været tændt på min telefon.

Den er skræmmende nøjagtig.

19
18. november 2016 kl. 11:36

... Johannes Åbenbaring, 13: Det får alle, store og små, rige og fattige, frie og trælle, til at sætte et mærke på deres højre hånd eller deres pande, så ingen kan købe eller sælge undtagen den, der bærer dette mærke, dyrets navn eller dets navns tal. Her kræves der visdom! Den, der har forstand, må regne på dyrets tal, for det er et mennesketal. Dets tal er 666.

18
18. november 2016 kl. 11:34

Jeg har vanskeligt ved at forstille at der er reel value-added efterforskningsværdi for politiet i Pindens lovforslag, for dem han vil ramme behøver blot at lade være med at bruge en mobiltelefon. I dag ved selv den mest usle narkoman på indbruds turne, at han ikke skal have en telefon med ”på arbejde”. Så det her forslag er klart rettet imod ”Hr og Fru Jensen”.

Nu er Søren Pind jo ikke kendt for at lytte til fornuft, men skulle det ske, så håber jeg at han sætter sig ned og ser DR udsendelserne ”Overvåget”. Faktum var, at lader du være med at bruge IT/telefoni, så anede politiet intet.

Rent faktisk var der dømt teknisk knockout til politiet fordi seriens producere ville stoppe serien da det var åbenlys at politiet ikke anede deres levende råd. Blot en time før, at de sidste eftersøgte skrev deres kaffeinvitation til politiet – fik ”politiholdet” besked om at det var sidste dag.

Ser vi på den anden trend, om fremkomsten af stadig grovere overvågningslove som f.eks. den engelske, så betyder det blot at kriminelle laver deres egne krypterede apps som de distribuer i lukkede kredse. Idag kan enhver nogenlunde IT kyndig lave sin version af f.eks. Signal til android og IoS. Bare check dette link http://www.b.dk/nationalt/narkohandlere-reklamerer-i-bussen-og-paa-lygtepaele-vi-er-kun-lige-begyndt

Jeg er som IT professionel ikke i tvivl om, at denne overvågningslov fra Pinden er værdiløs. Han skulle langt hellere bruge pengene på at sørge for at det alm. politi fik noget tidsvarende IT. Det IT løft ville være til gavn for ”Hr og Fru Jensen” qua at politiet bruge mere tid på gaden fremfor på kontoret med gamle usynkroniserede systemer.

17
18. november 2016 kl. 11:32

Så har jeg vel bare flere SIM kort, og lader et blive hjemme, et i lommen, en med datteren i skole (og hvor hun nu ellers render rundt), en i lommen på min partner in crime, en på en bil på vej til Polen etc.

Good luck med at overbevise en dommer om at lige netop DET SIM kort var på mig på det tidspunkt (medmindre du har andre beviser).

15
18. november 2016 kl. 11:31

Man risikerer, at der opstår paralelle digitale samfund, hvor man gør alt, for at skjule sin identitet digitalt, "burner phones", mere udbredt anvendelse af vpn services.

Men nuvel, det er jo åbentbart det man ønsker sig. Jeg ønsker ikke, at leve i et overvågningssamfund -hvem ønsker det.

Man kan ikke ikke forhindre terror, hvis nogen virkeligt ønsker at gøre terror -selvom man har fuld overvågning.

De "rigtige" terrorister ved bedre. Og hvis man tror, at terrorister, bor ude i udkantsdanmark i socialt byggeri -hmm og snakker terror i sin mobil, så er man så populistisk, at man burde være alle andre steder end i folketinget.

Man gør dette fordi "man har gode venner", eller måske fordi disse venner har mange penge etc...

free your mind.

14
18. november 2016 kl. 11:30

Og hvad vil du foreslå at vi gør? Givent at medierne lader sig spinne rundt i manegen af politikerne - se bare hvordan denne sag nævnes i mainstream medier - og at den brede befolkning bl.a. derfor ikke har viden der skal til for at protestere. Hvad gør vi der har så - som vi ikke allerede prøver?

13
18. november 2016 kl. 11:27

Mon ikke politiet også snart finder det hensigtsmæssigt at alle danskere skal DNA registreres og have en chip indsat i kroppen. Det vil jo lette opklaringen betydeligt - ikke sandt?
Ønsket og forslaget om DNA registrering af alle borgere er i øvrigt allerede seriøst fremsat af flere politikere m.fl. Så hvad er problemet?

Ja, desværre virker det jo ikke mere som en fjern fremtids mareridtsscenarie, John Foley. I forvejen har man jo set sig varm på vort genom til sundhedsforskning, og ønsket kan jo i vidt omfang tilgodeses via de biobanker, man i forvejen har samlet på befolkningen via diverse blodprøver etc.

Så efterhånden er det ikke til at skelne medicinsk forskning fra masseovervågning - der er i hvert fald overlap. Trist at man ikke mere kan være positiv overfor medicinsk forskning, fordi magthavere og økonomiske interessenter ikke kan finde grænsen, men tager hele armen (og kroppen og privatlivet), når de får tilbudt en lillefinger.

Vi må kræve de gamle telefonbokse tilbage....

12
18. november 2016 kl. 11:26

... får alle tlf som var i et bestemt område ...

Og nu, hvor S.Pind og co. på forhånd har skåret det ud i pap for den næste Krudttønde idiot, så vil vedkommende helt sikkert have sin telefon slukket ... eller have flere telefoner klar.

Hvorved politiet så kommer til spilde tiden på at rende en masse uskyldige menneskers døre ind, bare fordi at de har været så fjollede at gå rundt med en telefon på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Så spørgsmålet er nu, om vi tror på, at de er så dumme, at de tror på, at det ville kunne virke - eller om at vi tror på, at de er så dumme, at de tror på, at vi er så dumme, at vi køber den.