Det vil koste én milliard kroner om året at indføre sessionslogning i den form, som Rigspolitiet har foreslået. Det er for dyrt, mener justitsminister Søren Pind, som nu vil finde en billigere model. Det rapporterer Ritzau ifølge flere medier.
Justitsministeren skulle i løbet af denne måned have fremsat et lovforslag om at genindføre en forbedret udgave af den sessionslogning af internettrafik i Danmark, som blev stoppet i 2014.
Nu kan de økonomiske konsekvenser af den foreslåede model imidlertid forsinke processen. Udmeldingen fra justitsministeren kommer samme dag, som ministeren er kaldt i samråd om netop sessionslogningen.
Justitsministeriet har fået foretaget en ekstern konsulentundersøgelse af omkostningerne ved sessionslogning ud fra den model, Rigspolitiet har foreslået. Konklusionen af undersøgelsen lyder altså, at det vil koste en milliard om året.
»Det overstiger grænsen for det acceptable. I de kommende måneder vil Justitsministeriet og politiet derfor sætte sig sammen med branchen for at lave en model, sådan at der i næste folketingssamling kan fremsættes et lovforslag, som både tilgodeser politiets behov for at efterforske alvorlig kriminalitet, og som bliver mindre omkostningsfuld for branchen,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Søren Pind.
Teleselskaberne har tidligere netop kritiseret planerne om sessionslogning på den baggrund, fordi det vil være teleselskaberne og i sidste ende kunderne, som skal betale for at logge en enorm mængde metadata.
Den tidligere udgave af sessionslogningen blev standset, fordi de indsamlede data viste sig ikke at kunne anvendes i politiets efterforskning. Derfor har Rigspolitiet foreslået en ny indsamling, som skulle løse problemerne ved den gamle sessionslogning. Men nu ser det altså ud til, at der skal en ny model på bordet i stedet for det forslag, politiet er kommet med.
Beslutningen om at sætte lovforslaget på standby, indtil der kan findes en billigere model, blev positivt modtaget fra flere politikere, der har kritiseret ministerens ønske om at genindføre sessionslogning.
»Det er på høje tid, at justitsministeren afviser forslaget om sessionslogning, som med rette har været voldsomt kritiseret. Han gør det på grund af prisen. Det er en væsentlig faktor, men lad os nu få en faktabaseret debat om det helt afgørende, nemlig at skabe en fornuftig balance mellem privatlivets fred og cybersikkerhed,« udtaler it-ordfører René Gade fra Alternativet i en meddelelse fra partiet.
Tidligere it-ordfører for Venstre, Michael Aastrup Jensen, er også tilfreds med beslutningen, skriver han på Twitter:
Rigtig glad og enig i, at Søren Pind nu trykker pause på forslaget om logning :-) #dkpol #itpol
— Michael Aastrup Jensen (@michaelaastrup) March 17, 2016
Enhedslistens Pernille Skipper efterlyser dog endnu en gang at få lov til at se lovforslaget. Hun har flere gange bedt om at få forslaget at se, da justitsministeren flere gange har afvist at gå i detaljer i den offentlige debat om sessionslogning med henvisning til, at det måtte vente til forslaget lå klar.
Forslag om #sessionslogning, som skulle være super effektivt, er nu for dyrt. Men må vi så se det @sorenpind? https://t.co/hH1irTjR6d #dkpol
— Pernille Skipper (@PSkipperEL) March 17, 2016
Også hos Konservative er formand Søren Pape Poulsen tilfreds:
Glad for at @sorenpind har droppet #sessionslogning. Systematisk overvågning af alle danskere er ikke i orden #dkpol
— Søren Pape Poulsen (@SorenPape) March 17, 2016
Hos brancheorganisationen Teleindustrien, der både kritiserede den tidligere udgave af sessionslogningen og det seneste forslag for at pålægge teleselskaberne en uforholdsmæssig stor omkostning, bliver Søren Pinds beslutning også positivt modtaget:
Positivt at Pind udskyder revision af #sessionslogning Vi ser frem til saglig og grundig dialog med JM om sagen https://t.co/9uzLeabKN4
— Jakob Willer (@jakobwiller) March 17, 2016