Søren Pind: »Jeg svarer ikke på, om NSA aflytter danskerne«

29. januar 2016 kl. 10:2918
Søren Pind: »Jeg svarer ikke på, om NSA aflytter danskerne«
Illustration: peepo/iStockphoto.
Justitsminister Søren Pind vil ikke svare på, om han har kendskab til NSA-aflytninger i Danmark.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Efter et samråd på Christiansborg torsdag står det fortsat uklart, om Danmark har været udsat for aflytninger i stil med den velkendte Angela Merkel-sag fra Tyskland.

På spørgsmålet fra SF og LA om, hvorvidt justitsministeren har personlig kendskab til aflytninger i Danmark, fastslog Søren Pind (V), at det ønskede han ikke at svare på.

Spørgsmålet kommer på baggrund af Jyllands-Postens omtale af en sag fra 2009, hvor NSA blandt andet via telefonoplysninger optrevlede en terrorcelle med forbindelse til Danmark og den afdøde danske konvertit Kenneth Sørensen.

Justitsministeren er dog tryg ved gældende regler og ser intet behov for at ændre på loven, som han finder klokkeklar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis udenlandske efterretningstjenester har behov for at foretage sig noget i Danmark, skal de i givet fald gøre det i forståelse med de danske efterretningstjenester. Og de danske efterretningstjenester skal sikre sig, at samarbejdet ikke strider imod dansk ret,« fastslår Søren Pind.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
31. januar 2016 kl. 17:16

@Ib Erik Söderblom

Det forlyder fra, i visse andre sammenhænge måske påliderlig kilde, at Pinden har forespurgt USA, om de har lyst at tilføje en lille stjerne i parantes, til deres flag !

Det er USA slet ikke interesseret i. Hvis Danmark blev en stat i USA så havde ~4 millioner danskere pludselig stemmeret til USAs kongres og to pladser i senatet. Forstil dig lige at de nordiske lande blev stater i USA, så var der pludselig alvorlig chance for at en socialdemokrat som Bernie Sanders kunne blive valgt til præsident.

Hvad USA derimod ønsker er at Danmark fungerer som vasalstat, så de kan øge indflydelse uden at danskere har noget at skulle sige. Sådan i stil med Puerto-Rico som er et USA territorie men ingen stemmeret har.

Det underlige er hvorfor næsten alle folketingets partier har valgt at spille med på den galej. Hvad får DK i bytte? 10% rabat på nye kampfly? Gratis fadbamse til Rebildfest?

17
31. januar 2016 kl. 15:37

Hvilken kilde har du til at "Al Qaeda...næsten er udryddet efterfølgende"? Som så mange andre guerillabevægelser er det desværre indtrykket, at folkene bag blot skifter navne, men ikke nødvendigvis bliver spor mindre rabiate...

Det lyder ganske spekulativt med tankerne om hvem der betales for hvad, og står bag, så det vil jeg ikke begynde at gå ind i - det lyder lidt for rodet. Beklager. :-)

16
31. januar 2016 kl. 14:07

hvad den hellige gral i form af terrorbekæmpelse nu fører med sig.

Hvis ikke de var blevet angrebet, så måtte de selv have lavet noget. Som de nu betaler mennesker for at angribe, for efterfølgende at arrestere dem. Så de kan vise at de er effektive og behøver flere penge.

Eller med tyk sølvpapirshat på. Bin Laden var jo længe støttet af CIA det stoppet måske ikke. De 3 bogstavet har haft mere ud angrebet ind Al Qaeda, som jo næsten er udryddet efterfølgende.

15
30. januar 2016 kl. 15:42

Kenan Seeberg skrev en glimrende bog om emnet overvågning for en del år siden. Enhver der spørger om vi bliver overvåget har således haft adskillige år til at gøre sig bekendt med Echelon, og derfor er spørgsmålet helt unødvendigt.

Hvad værre er: er der nogen der tror en dansk statsminister kan forhindre denne overvågning? Dét svar fortæller en del om hvad vesten er ved at udvikle sig til, efter vi for længst holdt op med at tænke over, hvad den hellige gral i form af terrorbekæmpelse nu fører med sig.

God weekend. :-)

14
30. januar 2016 kl. 01:14

Er der efterhånden nogen tvivl om NSA kigger med?

Selvfølgelig gør de det!

12
29. januar 2016 kl. 14:28

En stor del af problemet at vi som borgere mangler tillid til systemet!

Vi kan som befolkning ikke have tillid til myndighederne, hvis f.eks. efterretningstjenesten og Skat i årevis ulovligt udveksler personoplysninger om flyrejsende.

Problemet er jo ikke at efterretningstjenesten får oplysningerne – problemet er måden de fik dem på - for den afslører af efterretningstjenesten er udenfor demokratisk kontrol og gør som den mener er passende uden hensyn til landets love.

Vi kan som borgere derfor ikke have tillid til kontroludvalg – fordi sådan en sag viser at kontroludvalg ikke virker når der er brug for kontroludvalget.

Det korrekte havde været at efterretningstjenesten fik justitsministeren til at udarbejde et lovforslag som giver efterretningstjenesten adgang til de oplysninger. Og Skat som i et årti ulovligt udleverede oplysninger – hvad fanden har de tænkt på?

Nu står en minister og kort fortalt ”hælder vand ud ørene”.

Skal vi som borgere havde tillid til ”systemet” så er man nødt i offentligheden til at straffe de ansvarlige chefer både i efterretningstjenesten og i Skat – på samme vis som når en betjent uden tilstrækkelig tjenestelig begrundelse har kørt for stærkt!

Kort fortalt – ud af røret med dem!

11
29. januar 2016 kl. 13:59

For ikke at overholde grundloven, samt modarbejder Danske Borgers Interesser.

Eneste løsning er nok at cutte fiber helt til USA.

I anden sammenhæng, så at TOR ikke kunnes dekrypteres men der var muligheder for overvågning af metadata. Mest fordi det blev brugt for lidt. Så vi må alle i gang med TOR og Krypteringer, det er ikke kun næsten en borgerpligt,for at beholde de frihedsrettigheder som andre har kæmpet og døde for i de sidste 2500 år siden Thermopylæ .

Se at komme igang.

10
29. januar 2016 kl. 12:46

Danmark er i krig og har været det i mange år, men politikerne vil normalt ikke fortælle om de særlige beføjelser som er mulig i krig er aktiveret. Spørgsmålet er om der findes love (måske hemmelige) som giver Danmark mulighed for at udlevere data til en allieret.

Danskerne bliver ganske rigtigt fastholdt i kronisk uvished om landets mulig undtagelsestilstand og de juridiske konsekvenser. Tidligere virkede det klart som om formålet var at holde de mange juridiske smutveje åbne, som dansk lovgivning netop tillader under krig.

Det kan stadig være korrekt, men for få år siden formaliserede samtlige danske partier (undtagen EL) det største smuthul, for "som det fremgår af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste, har FE hjemmel til at samarbejde med udenlandske efterretningstjenester, herunder videregive oplysninger til udenlandske samarbejdspartnere."

Sådan forklarede daværende forsvarsminister Nicolai Wammen. Han er socialdemokrat, men stort set hele flokken er altså enige om de meget vide beføjelser. Og naturligvis skal danske efterretningstjenester have mulighed for at samarbejde med udenlandske kollegaer - men det virker klart som om dem fra USA har alt for frit spil på dansk jord.

6
29. januar 2016 kl. 11:22

Som jeg også har nævnt andetsteds har Hr. Pind jo blind tillid til voldsmagten, så hvorfor skulle det forholde sig anderledes i forhold til storebroder:

http://www.dr.dk/nyheder/indland/flere-anholdes-uden-de-har-gjort-noget-...

Justitsminister Søren Pind (V) siger til avisen, at han har 'tillid til, at politiet anvender reglerne korrekt'

Så det svar han giver er jo stort set en direkte indrømmelse.

Som Dave, så håber jeg det kan tilskrives nr. 1

5
29. januar 2016 kl. 11:05

Bare rolig, det hele er jo bare en nødløgn alligevel. Selvfølgelig overvåger efterretningstjenesterne hinandens borgere for at omgås reglerne.

Det er derfor alle der bliver spurgt altid kommer med sådan nogle gummiforklaringer.

Bare rolig vi kan trygt sove videre med tanken om at det kun er udenlandske efterretningstjenester, og ikke danske, der gokker den af til vores nøgenbilleder.

4
29. januar 2016 kl. 10:58

Hvad er dansk ret egentlig?

Danmark er i krig og har været det i mange år, men politikerne vil normalt ikke fortælle om de særlige beføjelser som er mulig i krig er aktiveret. Spørgsmålet er om der findes love (måske hemmelige) som giver Danmark mulighed for at udlevere data til en allieret (Eller måske lade en allieret selv opsamle data).

3
29. januar 2016 kl. 10:51

Det forlyder fra, i visse andre sammenhænge måske påliderlig kilde, at Pinden har forespurgt USA, om de har lyst at tilføje en lille stjerne i parantes, til deres flag !

2
29. januar 2016 kl. 10:49

At han ved de har gjort det...

Hvis han vidste at de ikke havde, er der vel ingen grund til ikke at svare.

1
29. januar 2016 kl. 10:47

1: han er direkte ubegavet og ved intet om noget som helst ! 2: han har adgang til NSA opsamlede data ang. danskere og syntes alt er fantastisk ! 3: nogen har en rigtig god klemme på ham så han holder mund !

Jeg håber egentligt på nr 1 !