Fra næste år skal teleselskaberne gemme data over, hvor samtlige deres mobilkunder befinder sig henne. Det bebuder justitsminister Søren Pind.
Logningsreglerne foreskriver allerede i dag, at teleselskaberne gemmer oplysninger om, hvilken sendemast kunderne er koblet på, når de foretager opringninger og SMS'er.
Men efter ønske fra politiet går Søren Pind skridtet videre og vil også kræve, at selskaberne logger oplysninger om danskernes færden, når blot mobiltelefonen benytter data. Det gør de fleste smartphones mere eller mindre konstant.
Ifølge en pressemeddelelse fra Justitsministeriet indebærer de nye regler, som Søren Pind arbejder på, at det skal 'være muligt for politiet at få oplysninger om, hvor en potentiel gerningsmand har befundet sig.'
'Det kan politiet allerede i dag med almindelige mobiltelefoner, men med de nye regler vil smartphones mv. – der bruger internettet – også være omfattet,' skriver ministeriet i meddelelsen.
'Sådanne oplysninger er vigtige for politiet. Det var f.eks. på denne måde, at politiet forsøgte at finde gerningsmanden under terrorangrebet i København. Men netop fordi han brugte internetkommunikation på en smartphone via et data SIM-kort, så kunne politiet ikke finde ham på den måde, selvom de kontaktede teleselskaberne straks efter angrebet,' lyder begrundelsen.
»Dansk politi skal have de redskaber, der skal til for at bekæmpe bande- og narkokriminalitet og anholde drabsmænd, terrorister og pædofile. De nuværende logningsregler tager ikke højde for, at vi i dag har skrottet den gamle telefon og bruger smartphones og computere til at kommunikere med over internettet. Det gælder også for de kriminelle,« argumenterer Søren Pind i pressemeddelelsen.
TDC totalovervåger tre millioner mobilkunder
Allerede i dag totalovervåger TDC i dag sine tre millioner mobilkunder. Det medfører, at selskabet i nogle tilfælde lagrer op til 100 registreringer dagligt af, hvordan kunderne bevæger sig fra mast til mast.
Det har registerindsigter, som både Version2/Ingeniøren og internetaktivisten Christian Panton har fået hos TDC, dokumenteret.
Christian Panton har klaget til Erhvervsstyrelsen over TDC's logning, men styrelsen har ventet med at behandle klagen, indtil der er klarhed over ændringen af logningsreglerne.
Danmarks førende, juridiske ekspert på området, professor Søren Sandfeld Jakobsen, vurderer, at TDC's overvågning sandsynligvis er ulovlig.
Men hvad der er ulovligt i dag, bliver altså et lovkrav ikke blot for TDC men for alle mobilselskaber fra næste år. Som Christian Panton skriver på Twitter:
'Sådan løser man et aktuelt problem. TDC's måske ulovlige masteovervågning af dataforbindelser gøres lovlig'.
Søren Pinds forslag kommer, efter at han i februar måtte opgive at genindføre den såkaldte sessionslogning. Med den skulle teleselskaberne registrere, hvilke ip-adresser deres kunder besøger. Sessionslogning er stadig ude i kulden, og det er telebranchen tilfreds med. Men teleselskaberne er til gengæld ked af at skulle ligge inde med data om, hvor kunderne befinder sig henne.
»Det nuværende forslag indebærer en væsentlig udvidelse af logningen og medfører derfor også væsentlige omkostninger fra branchen. Derfor er vi selvfølgelig skeptiske,« siger direktør Jakob Willer fra Telekommunikationsindustrien.
Prisen for at indføre sessionslogning var ifølge telebranchen én milliard kr., hvilket var den afgørende faktor for, at lægge den type logning i graven i februar. Nu sparer branchen ifølge Søren Pind 'mange hundrede millioner kroner' med det nye forslag.
Det indebærer samtidig, at politiet skal have adgang til, hvem der har benyttet en bestemt IP-adresse. Det kan være vanskeligt for teleselskaberne at oplyse i dag.
På grund af mangler på IPv4-adresser lader særligt mobilselskaberne mange kunder dele en IP-adresser ved hjælp af en teknologi, som kaldes carrier grade NAT.
Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Søren Pind, som også afviste at give interview i forbindelse med kortlægningen af TDC's overvågning. Søren Pind har derimod udtalt sig til Berlingske.
Avisen har også talt med Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, som er for den øgede logning, og den mener at vide, at der er flertal på Christiansborg for forslaget.
Det lykkedes heller ikke at få yderligere tekniske detaljer om kravene til logning fra Justitsministeriets embedsmænd.
Det er planen at fremsætte et lovforslag i begyndelsen af det nye år.