Opdateret. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) udskyder endnu en gang nye regler for teleselskabernes overvågning af danskerne. Det sker, selv om EU-Domstolen i en afgørelse i december 2016 fastslog, at masselogningen skal begrænses til det strengt nødvendige for at leve op til EU-chartrets frihedsrettigheder.
I et brev til Folketingets retsudvalg oplyser Søren Pape Poulsen, at forslaget til nye logningsregler først vil blive fremsat ved næste folketingssamling, altså tidligst til oktober i år.
Det sker til trods for, at den nuværende VLAK-regering i regeringsgrundlaget lovede, at den ville fremsætte nye logningsregler i starten af 2018.
Version2 og Ingeniøren udgav for en uge siden en leder, hvor vi påpegede, at Justitsministeriet nu i over et år har set stort på, at ministeriets egen bekendtgørelse om logning af teledata er direkte ulovlig.
Søren Pape argumenterer flere gange med, at overvågningen af danskerne er for vigtig for politiet og Politiets Efterretningstjeneste til, at han vil suspendere det, sådan som det f.eks. skete i Sverige.
»For mig som justitsminister er det afgørende, at politiet og PET til enhver tid har de efterforskningsredskaber, der skal til for at beskytte os alle. Politiets og PET's adgang til – efter en retskendelse – at indhente loggede oplysninger fra teleselskaberne er i den forbindelse et centralt element,« afslutter han sit brev til retsudvalget.
Søren Pape sagde på et samråd i marts, at ministeriet på baggrund af en højesteretsdom i en sag om feriepenge mente, at »et års tid« var den rigtige frist til at ændre lovgivningen, så den lever op til EU-reglerne.
Nu skriver han i stedet, der »ikke er nogen bestemt EU-retlig frist for, hvor hurtigt medlemsstaterne skal tage højde for en dom fra EU-Domstolen i en præjudiciel sag vedrørende en anden medlemsstats lovgivning«.
Justitsministeren henviser til, at EU selv er i gang med at udarbejde retningslinjer for, hvordan medlemslandene kan logge borgernes oplysninger uden at komme i konflikt med EU-retten.
»I den foreliggende situation har sagen vist sig at være for kompliceret til, at arbejdet i EU om konsekvenserne af Tele2-sagen har kunnet afsluttes,« skriver han. Derfor mener ministeriet ikke, at der er »et tilstrækkeligt oplyst grundlag« til at fjerne eller ændre logningsreglerne.
Ifølge Søren Pape Poulsen har de øvrige EU-lande heller ikke ændret deres logningsregler, selv om de strider mod EU-chartret.
»EU-Kommissionen er orienteret om, at Danmark såvel som de øvrige berørte medlemslande opretholder deres gældende logningsregler indtil videre, hvilket ikke har givet EU-Kommissionen anledning til bemærkninger,« som han formulerer det.
Til Ritzau siger justitsministeren, at vi fra dansk side »gør, hvad vi kan, for at arbejdet bliver færdigt så hurtigt som muligt.«
En gruppe internetaktivister og menneskerettighedsforkæmpere er gået sammen om at slæbe TDC i retten med det formål at stoppe den omfattende logning, som altså foregår, selv om EU-Domstolen har kendt den ulovlig.