Søren Pape kræver Pinds totalovervågning ind i forhandlinger om ny regering

23. november 2016 kl. 11:1714
Søren Pape kræver Pinds totalovervågning ind i forhandlinger om ny regering
Illustration: Rasmus Flindt Pedersen.
Den konservative formand fastslår, at en aftale om datalogning er en nødvendig del af grundlaget for en ny regering.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det Konservative Folkeparti kræver en aftale om, hvor meget danskerne skal overvåges, som en del af det regeringsgrundlag, partiet nu forhandler om sammen med Venstre og Liberal Alliance.

Den konservative partiformand Søren Pape Poulsen sagde i februar, at justitsminister Søren Pinds daværende forslag om at genindføre sessionslogning var ude af proportioner.

Dagen før statsminister Lars Løkke Rasmussen inviterede de konservative og Liberal Alliance i regering, fremlagde Søren Pind et nyt logningsforslag, som indebærer en total overvågning af danskernes færden i det fysiske rum ved hjælp af deres smartphone.

Søren Pape Poulsen har endnu ikke nået at nærstudere Søren Pinds forslag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det kommer vi selvfølgelig til at gøre på Marienborg (hvor regeringsforhandlingerne foregår, red.) Det er en af de ting, vi skal have op på bordet. Det er jo rigtigt, at der tidligere har været et synspunkt tidligere fra regeringen, som vi andre har været noget kritiske over for,« siger han.

»Det er en af de ting, vi skal have løst, når vi sætter os sammen. Der er jo ting, hvor vi har stemt forskelligt eller har tilkendegivet forskellige ting. Der er vi nødt til at tage dem en for en og se, om vi kan finde en løsning på dem.«

Hvad er jeres principielle mål med logningspolitikken?

»Det er den afvejning, at vi skal passe på vores samfund, vi skal passe på Danmark, men vi skal ikke komme derhen, hvor hver borger er overvåget i alt, hvad man gør. Det er der noget principielt i, at det er der grænse for.«

»Hvor vi ender, det må vi tage en snak om. Vi er slet ikke nået dertil endnu, men det siger sig selv, at det skal adresseres, for der skal findes en løsning på det.«

Bliver det nærmere jeres oprindelige holdning og regeringens udspil?

»Det er det gode spørgsmål.«

Inden Lars Løkke Rasmussen inviterede Liberal Alliance og de konservative i regering, var det ventet, at Venstre-regeringen ville vedtage sin overvågningslov med stemmer fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Både de konservative og Liberal Alliance har imidlertid været yderst skeptiske over for datalogning, som kortlægger borgernes færden. Derfor åbner forhandlingerne for, at forslaget, som er blevet til på ønske fra Rigspolitiet, alligevel falder eller bliver mindre vidtgående.

Det kan også forandre forslaget, hvis der kommer en konservativ justitsminister.

Den nye overvågningslov står på den nuværende Venstre-regerings lovprogram først i det nye år. De nøjagtige detaljer i lovforslaget er ikke kendt.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
25. november 2016 kl. 08:15

Sædvanlige tillid til politikere, så tror jeg, at flotte holdninger og hensigter ryger fløjten, når der er udsigt til ministerbil, og når taburetklisteren trækker i måsen...

11
24. november 2016 kl. 10:34

Jeg håber, at du har ret, Keld Simonsen. Men jeg er ikke ligeså optimistisk. Vi krydser fingre...

10
24. november 2016 kl. 10:30

jeg læser det som at K og LA vil have hånd i hanke med logningen. Dvs V har jo fle rtal med S og DF, men hvis logningen fremgår af regeringsgrundlaget, så kan V ikke aktivere dette flertal. Der er intern uenighed i V om logningen, så det er muligt at K og LA kan få en langt mindre logning igennem via regeringsforhandlingerne.

9
24. november 2016 kl. 07:39

..... om K og LA står ved deres betænkeligheder ved Mørklægningsloven, når der skal skrives regeringsgrundlag - eller om vi nu kommer til at trækkes med den forbandede skandalelov i årtier frem, fordi de nu selv kan få brug for at gemme sig bag den.

Hvis vi fremover både skal leve med Mørklægningsloven og BigBrother-loven, som Pind er ved at indføre (og sikkert snart også en klon den engelske Powers Bill), så er der ikke mere tale om et frit, demokratisk samfund - i hvert fald ikke i den forstand, som mange af os fik det defineret i vores skolelærdom. Grundlæggende principper for et sådant samfund er ved at være fuldstændigt underminerede.

Kunne det nogensinde være nået så langt uden spindoktorer?http://politiken.dk/indland/politik/ECE3482167/uvis-fremtid-for-offentlighedsloven/

7
23. november 2016 kl. 20:58

... er hr. Pind ikke minister i den nye regering.

5
23. november 2016 kl. 14:56

Et såkaldt "regeringsgrundlag" er intet andet end et stykke papir med en 100% uforpligtende hensigtserklæring og derfor ikke værd at lade sin opmærksomhed aflede med.
Det eneste der tæller er hvad politikerne helt konkret stemmer i Folketinget.

Men i det øjeblik, de har forpligte sig ift. et regeringsgrundlag, og har sat sig i ministerstolene, så tror jeg ikke, at "sessionslogning" har en vægt, som vil kunne få LA og K til at stemme imod Pind. Hvis K's evt. forbehold skal have den mindste smule vægt, så skal det reddes ud af regeringsgrundlaget allerede nu. Ellers er løbet kørt, tror jeg - så er det bare mundsvær fra K's side, at de vil have det med i forhandlingerne.

4
23. november 2016 kl. 13:13

Mon dog det i det store spil kommer til at fylde så meget?

Sauron Pind vil tilsyneladende med vold og magt og kikkerten for det blinde øje have indført overvågning af danskere, uden at jeg helt fatter holdningen til andre mennesker, og for de andre partier er der større samfundsmæssige ting de fokuserer mere på.

Spændende at se hvor meget der denne gang tages af vores privat liv.

3
23. november 2016 kl. 12:05

Kan vi ikke få f. eks. Mogens Ritsholm, Jesper Lund og Poul Henning Kamp med til forhandlingerne? For ellers bliver de konservative da løbet om hjørner med - de har vel ingen indsigt i, hvad forslaget faktisk indebærer?

Har du nogensinde mødt en politiker lade sig stoppe af manglende viden?

Men sagen er nok, at overvågningen kommer som S.Pind vil have det. Måske skulle vi hellere give vores besyv med til, hvordan de konservative og Liberal Alliance kan forhindre misbrug af overvågningen.

Jeg kunne godt bruge noget transparens og straf for misbrug af loggede data.

Man kunne forstille sig at politiet skulle oplyse om at "i sidste år hackede vi 5.000 personer. Det førte til domfældelse af 2 personer". Den slags oplysninger skader ingen efterforskning, men giver indblik i om samfundet får "Value for money" eller om man blot spilder samfundets ressourcer.

Man kunne også forstille sig en minimumsstraf på 6 års fængsel for politi og embedsmisbrug ved at tilgå loggede oplysninger uden tilstrækkelig tjenestelig ærinde og herunder et lovbestemt katalog, således at f.eks. et mistankegrundlag som cykeltyveri udelukker indhentning af loggede data.

Det ville også være tryghedsskabende hvis en særligt udpeget ombudsmand uden om domstolene kan gå ind og "overrule" myndighedernes overvågning af borgere, hvis han skønner at indgrebet ikke er proportionalt. Han skal med andre ord kunne ophæve en dommerkendelse og øjeblikkelig standse overvågningen, hvis han skønner at overvågningen efterfølgende ikke lever op til betingelserne i dommerkendelsen.

Så må politiet tilbage til domstolen og forklare sig.

2
23. november 2016 kl. 11:40

Et såkaldt "regeringsgrundlag" er intet andet end et stykke papir med en 100% uforpligtende hensigtserklæring og derfor ikke værd at lade sin opmærksomhed aflede med.

Det eneste der tæller er hvad politikerne helt konkret stemmer i Folketinget.

1
23. november 2016 kl. 11:23

"Søren Pape Poulsen har endnu ikke nået at nærstudere Søren Pinds forslag. »Det kommer vi selvfølgelig til at gøre på Marienborg (hvor regeringsforhandlingerne foregår, red.) Det er en af de ting, vi skal have op på bordet."

Kan vi ikke få f. eks. Mogens Ritsholm, Jesper Lund og Poul Henning Kamp med til forhandlingerne? For ellers bliver de konservative da løbet om hjørner med - de har vel ingen indsigt i, hvad forslaget faktisk indebærer? Så står vi med en ny Landbrugspakkesag igen om kort tid - eller også vælger K at vende det blinde øje til, hvad de har sagt ja til (så længe det kan lade sig gøre).