Sønderlemmende kritik af statens it-projekter: Urealistiske forventninger til milliongevinster
De danske ministerier er alt for dårlige til at høste gevinsterne fra de statslige it-projekter, der hvert eneste år postes enorme mængder af skattekroner i.
Det konkluderer Rigsrevisionen i en ny beretning, hvor man har undersøgt gevinstrealiseringen ved 44 it-projekter i staten. Typisk loves der en række økonomiske og/eller kvalitetsmæssige gevinster, når man igangsætter et nyt it-projekt i staten, og Rigsrevisionen har altså blandt andet undersøgt, om ministeriernes forventninger til gevinsterne er realistiske - og om de rent faktisk hiver gevinsterne hjem.
Resultatet er nedslående.
»Rigsrevisionen vurderer, at ministeriernes gevinstrealiseringer ved deres it-projekter har været utilfredsstillende. Konsekvensen er, at ministerierne i vidt omfang ikke har opnået eller ikke kender status for de forudsatte forbedringer og besparelser ved deres projekter,« hedder det i beretningen, der også får statsrevisorerne op i det røde felt.
»Statsrevisorerne finder det meget utilfredsstillende, at gevinsterne ved statslige it-projekter ikke er blevet realiseret i tilstrækkeligt omfang. Statsrevisorerne finder, at ministerierne bør styrke indsatsen for gevinstrealisering i forbindelse med statslige it-projekter, da dette vil styrke effektiviteten og kvaliteten i opgaveløsningen i den offentlige sektor.«
Særligt slemme tilfælde
Ifølge beretningen har ministerierne for en tredjedel af de forventede gevinster end ikke fulgt op på, om pengene er komme i kassen eller kvaliteten er blevet forbedret.
»Særligt Forsvarsministeriet, Justitsministeriet og Skatteministeriet har ikke i tilstrækkelig grad fulgt op på, om de planlagte gevinster blev realiseret,« lyder det fra statsrevisorerne, der understreger, at det ikke er småpenge, det drejer sig om.
»Ministerierne har bl.a. opstillet økonomiske gevinster svarende til ca. 446,4 mio. kr. uden tilstrækkelig dokumentation og sikkerhed for, at de planlagte gevinster rent faktisk kan opnås.«
Under halvdelen realiseres
Det er langt fra første gang, det kommer frem, at det står skidt til med at få de lovede og ønskede fordele ud af de enorme investeringer, der lægges i offentlige it-projekter.
Af de grelleste eksempler kan nævnes Sundhedsplatformen, der lovede en tocifret milliardgevinst, der senere måtte skrinlægges, og Digital Post, der ligeledes lovede enorme besparelser. For sidstnævnte projekt afviste myndighederne sidenhen at undersøge, om de rent faktisk blev realiseret.
Også på kommunalt niveau har gevinstrealiseringen historisk været et ømt punkt for it-projekter, som det også konkluderes i en årsrapport fra Københavns Kommunes it-projektråd i 2018.
»Forretningsmæssige forhold er det emne, hvor der gives flest anbefalinger, og alle risikovurderede projekter har fået anbefalinger inden for dette emne. Det peger på, at kommunens projekter generelt har brug for at blive styrket inden for arbejdet med business cases, gevinstrealisering og scoping.«
I Rigsrevisionens seneste beretning lyder anbefalingen, at Statens it-råd skal i gang med at undersøge, hvordan ministerierne kan blive bedre til at følge op på de lovede gevinster ved deres it-projekter - og det tilslutter statsrevisorerne sig.
De 44 it-projekter i staten, som Rigsrevisionen har undersøgt, har realiseret under halvdelen af de gevinster, som ministerierne selv har opstillet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.