Sølle interesse for tilbud om nyt CPR-nummer

Det er et fåtal, der har ønsket at få nyt CPR-nummer som følge af identitetstyveri. Endnu er ingen ansøgninger blevet godkendt.

Der begås 47.000 identitetstyverier om året, viser rapport for Københavns Universitet. Men den skræmmende statistik har ikke fået mange danskere til at benytte tilbuddet om at få et nyt CPR-nummer, der har eksisteret siden 1. april. Det skriver Information.

Kun 20 ansøgninger er tikket ind hos Økonomi- og Indenrigsministeriets cpr-kontor, som står for vurderingerne. Endnu er ingen blevet godkendt og over halvdelen er blevet afvist. Tilbuddet om et nyt CPR-nummer blev indført, da et enigt Folketing ændrede CPR-loven.

Afvisningerne skyldes grundløse ansøgninger – for eksempel i tilfælde, hvor identitetstyveriet ikke har noget med CPR-nummeret at gøre. Kontorchef Carsten Grage vurderer, at den manglende interesse kan skyldes, at der reelt ikke er meget, man kan opnå med et CPR-nummer.

»Det er begrænset, hvad man kan gøre af skade bare med et cpr-nummer. Man kan i modsætning til, hvad man hører, ikke handle ind vidt og bredt alene med et cpr-nummer. Det kræver typisk også andre former for legitimation,« siger Grage til Information.

Ifølge rigspolitiets center for it-kriminalitet, NC3, er det en langt større udfordring med forfalskede pas og kørekort.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Thomas Larsen

tilbuddet om at få et nyt CPR-nummer, der har eksisteret siden 1. april. Det skriver Information.

Kun 20 ansøgninger er tikket ind hos Økonomi- og Indenrigsministeriets cpr-kontor, som står for vurderingerne. Endnu er ingen blevet godkendt og over halvdelen er blevet afvist.

Det er lidet imponerende at CPR-kontoret ikke har formået at afslutte en sagsmængde på 10 sager taget i betragtning at de har haft 6 måneder til at gøre det i.

Når det er sagt så er det da ikke så underligt at de ikke har fået mange ansøgninger. Embedsmændene har jo i vanlig stil formået at indrette lovgivningen så den bliver så bekvem som muligt at administrere for dem.

Eksempelvis var jeg interesseret i præventivt at få nyt cpr-nummer da CPR-kontoret lækkede hele deres reklamebeskyttelses-liste på nettet men et hurtigt opslag i reglerne gjorde det åbenlyst for mig at jeg godt kunne skyde en hvid pind efter dette da de naturligvis kræver at man har været udsat for gentagne tilfælde af økonomisk kriminalitet.

Det er meget påfaldende at når det drejer sig om regler for identifikation af politinumre så er der ingen grænser for hvor let det skal være at få nyt nummer hvis betjenten føler sig truet. Systemet foreslås således indrettet med velkronumre som den enkelte betjent kan udskifte efter forgodtbefindende.

http://politiken.dk/indland/ECE2413033/politiet-vil-udstyre-betjente-med...

Konkret foreslår arbejdsgruppen, at markeringen skal bestå af et bogstav og fire cifre. Markeringen skal fastgøres med velcro og placeres på højre side af brystet.

Polititjenestemændene skal derfor også have mulighed for efter behov at skifte markering, hvis de oplever chikane, eller hvis de sendes ud til en ekstraordinær risikosituation.

Hvis vi almindelige borgere derimod ønsker at udvise rettidig omhu og forhindre misbrug af vores cpr-nummer efter en læk som det offentlige er skyld i så kan vi imidlertid godt glemme alt om det.

Det skriger til himlen hvordan embedsmændene glemmer at sætte borgeren først men snarere indretter deres forslag sådan at det først og fremmest er deres egen og systemets magelighed der tilgodeses.

Det er begrænset, hvad man kan gøre af skade bare med et cpr-nummer. Man kan i modsætning til, hvad man hører, ikke handle ind vidt og bredt alene med et cpr-nummer. Det kræver typisk også andre former for legitimation,« siger Grage til Information.

Som en embedsmand med et indgående praktisk kendskab til persondataloven ville det tjene Carsten Grage til ære om han erindrede at "skade" er andet og mere end "økonomisk skade". For den almindelige borger kan det være stærkt generende om oplysninger om dennes personlige forhold kommer i uvedkommende hænder. Det kan eksempelvis ske ved et opkald til kommunen, banken, den praktiserende læge eller forsikringsselskabets hotline, hvor man bare behøver at oplyse den pågældendes cpr-nummer og herefter kan få oplyst adresse, journaloplysninger, økonomiske forhold og meget mere.

  • 9
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere