Sølle interesse for tilbud om nyt CPR-nummer

2. oktober 2014 kl. 12:344
Det er et fåtal, der har ønsket at få nyt CPR-nummer som følge af identitetstyveri. Endnu er ingen ansøgninger blevet godkendt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der begås 47.000 identitetstyverier om året, viser rapport for Københavns Universitet. Men den skræmmende statistik har ikke fået mange danskere til at benytte tilbuddet om at få et nyt CPR-nummer, der har eksisteret siden 1. april. Det skriver Information.

Kun 20 ansøgninger er tikket ind hos Økonomi- og Indenrigsministeriets cpr-kontor, som står for vurderingerne. Endnu er ingen blevet godkendt og over halvdelen er blevet afvist. Tilbuddet om et nyt CPR-nummer blev indført, da et enigt Folketing ændrede CPR-loven.

Afvisningerne skyldes grundløse ansøgninger – for eksempel i tilfælde, hvor identitetstyveriet ikke har noget med CPR-nummeret at gøre. Kontorchef Carsten Grage vurderer, at den manglende interesse kan skyldes, at der reelt ikke er meget, man kan opnå med et CPR-nummer.

»Det er begrænset, hvad man kan gøre af skade bare med et cpr-nummer. Man kan i modsætning til, hvad man hører, ikke handle ind vidt og bredt alene med et cpr-nummer. Det kræver typisk også andre former for legitimation,« siger Grage til Information.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge rigspolitiets center for it-kriminalitet, NC3, er det en langt større udfordring med forfalskede pas og kørekort.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
4. oktober 2014 kl. 15:34

Hvordan hænger det så sammen med en anden overskrift her på V2: "30-årig fængslet for læk af folketingsmedlemmers cpr-numre" Hvis man ikke mener det er noget problem at få lækket sit CPR nummer for os andre, hvorfor så for folketingsmedlemmerne?

3
2. oktober 2014 kl. 15:39

tilbuddet om at få et nyt CPR-nummer, der har eksisteret siden 1. april. Det skriver Information.</p>
<p>Kun 20 ansøgninger er tikket ind hos Økonomi- og Indenrigsministeriets cpr-kontor, som står for vurderingerne. Endnu er ingen blevet godkendt og over halvdelen er blevet afvist.

Det er lidet imponerende at CPR-kontoret ikke har formået at afslutte en sagsmængde på 10 sager taget i betragtning at de har haft 6 måneder til at gøre det i.

Når det er sagt så er det da ikke så underligt at de ikke har fået mange ansøgninger. Embedsmændene har jo i vanlig stil formået at indrette lovgivningen så den bliver så bekvem som muligt at administrere for dem.

Eksempelvis var jeg interesseret i præventivt at få nyt cpr-nummer da CPR-kontoret lækkede hele deres reklamebeskyttelses-liste på nettet men et hurtigt opslag i reglerne gjorde det åbenlyst for mig at jeg godt kunne skyde en hvid pind efter dette da de naturligvis kræver at man har været udsat for gentagne tilfælde af økonomisk kriminalitet.

Det er meget påfaldende at når det drejer sig om regler for identifikation af politinumre så er der ingen grænser for hvor let det skal være at få nyt nummer hvis betjenten føler sig truet. Systemet foreslås således indrettet med velkronumre som den enkelte betjent kan udskifte efter forgodtbefindende.

http://politiken.dk/indland/ECE2413033/politiet-vil-udstyre-betjente-med-numre-paa-deres-uniformer/

Konkret foreslår arbejdsgruppen, at markeringen skal bestå af et bogstav og fire cifre. Markeringen skal fastgøres med velcro og placeres på højre side af brystet.

Polititjenestemændene skal derfor også have mulighed for efter behov at skifte markering, hvis de oplever chikane, eller hvis de sendes ud til en ekstraordinær risikosituation.

Hvis vi almindelige borgere derimod ønsker at udvise rettidig omhu og forhindre misbrug af vores cpr-nummer efter en læk som det offentlige er skyld i så kan vi imidlertid godt glemme alt om det.

Det skriger til himlen hvordan embedsmændene glemmer at sætte borgeren først men snarere indretter deres forslag sådan at det først og fremmest er deres egen og systemets magelighed der tilgodeses.

Det er begrænset, hvad man kan gøre af skade bare med et cpr-nummer. Man kan i modsætning til, hvad man hører, ikke handle ind vidt og bredt alene med et cpr-nummer. Det kræver typisk også andre former for legitimation,« siger Grage til Information.

Som en embedsmand med et indgående praktisk kendskab til persondataloven ville det tjene Carsten Grage til ære om han erindrede at "skade" er andet og mere end "økonomisk skade". For den almindelige borger kan det være stærkt generende om oplysninger om dennes personlige forhold kommer i uvedkommende hænder. Det kan eksempelvis ske ved et opkald til kommunen, banken, den praktiserende læge eller forsikringsselskabets hotline, hvor man bare behøver at oplyse den pågældendes cpr-nummer og herefter kan få oplyst adresse, journaloplysninger, økonomiske forhold og meget mere.

1
2. oktober 2014 kl. 12:47

at der reelt ikke er meget, man kan opnå med et CPR-nummer.

Hvorfor skal de så holdes hemmelige?

2
2. oktober 2014 kl. 15:07

Fordi de f.eks. indeholder alderen på personen og det betragter mange som en privat oplysning.