Søges: Skarpe gymnasiehjerner til OL i datalogi

Danmarks skrappeste datalogiske hjerner i gymnasiet søges til at forsvare Danmarks ære ved verdensmesterskaberne. Nu er tilmeldingsfristen udvidet.

Flotte resultater fra tidligere verdensmesterskaber skal forsvares, og derfor søger folkene bag Dansk Datalogidyst nu efter flere deltagere til det datalogiske danmarksmesterskab.

Kravene er, at man går i gymasiet, HTX eller en af de andre gymnasielle uddannelser, er født i juli 1991 eller senere og altså har talent inden for programmering og problemknusning.

Første runde er en hjemmeopgave, man får en uge til at løse. Denne runde er nu udvidet med en ekstra uge, så man også kan være med i uge ni.

Dernæst går de bedste otte deltagere videre til en træningslejr i marts, så kundskaberne er finpudsede til Østersø-mesterskaberne, BOI, som Danmark arrangerer. De bedste danske deltagere herfra går så videre til den Internationale Olympiade i Datalogi, IOI, som bliver afholdt i Thailand i august.

Opgaverne skal løses i Free Pascal, C eller C++, og man må bruge Linux eller Windows som styresystem, hvis man selv medbringer computer.

Til verdensmesterskaberne sidste år hentede Danmark en sølv- og en bronze-medalje med hjem. Det er dog ikke ensbetydende med en 2. og 3. plads, da der blev delt 149 medaljer ud til de 290 deltagere.

Tilmelding til Dansk Datalogidyst sker på datalogi-ol.dk

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Torben Mogensen Blogger

Pascal, C og C++ er et lidt mærkeligt udvalg af sprog. Pascal er gået af mode (på trods af dets kvaliteter)r. Specielt har alle ovennævnte sprog manuel lagerhåndtering, mens stort set alle sprog designet efter 1990 har automatisk lagerhåndtering.

Selv om jeg gerne havde set ML, Haskell og Erlang i udvalget, er det nok at håbe på for meget. Men at Java, som er et af de mest udbredte sprog i undervisning, mangler, er ret mærkeligt.

 • 0
 • 0
#5 Torben Mogensen Blogger

Ja, man kan da spørge sig selv hvorfor der ikke er Java med, men de andre sprog du nævner ved jeg ikke helt med. Har de nogensinde været på mode?

ML og Haskell er meget brugt i undervisning. Måske ikke så meget i ungdomsuddannelser, men de bliver begge brugt på flere universiteter som det første programmeringssprog.

Erlang er ikke så tit brugt som undervisningssprog, men har til gengæld stigende popularitet i industrien.

 • 0
 • 0
#6 Poul-Henning Kamp Blogger

Altså Torben, nu må du sgu' lige melde dig ind i samfundet lidt.

ML og Haskel er datalogiske rariateter der ingen gang har på jord uden for det datalogiske elfenbenstårn.

Det er fint med den slags "konceptsprog", præcis lige som bilproducenternes "konceptbiler" er vigtige for den langsigtede udvikling, men at forvente at resten af verden opfatter dem som relevante programmeringssprog er latterligt.

At Java ikke er tilladt, har sikkert samme årsag som at COBOL ikke er med: Det handler om at finde datalogiske genier, ikke om at se om enhver idiot kan undgå at skade sig selv i en gummicelle.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#7 Mark S. Rasmussen

"At Java ikke er tilladt, har sikkert samme årsag som at COBOL ikke er med: Det handler om at finde datalogiske genier, ikke om at se om enhver idiot kan undgå at skade sig selv i en gummicelle."

Enig om målet, ikke årsagen.

Kan vi ikke blive enige om at Datalogi i væsentlig større udstrækning handler om algoritmer og patterns end om de enkelte sprog?

Opgaverne til både DDD, BOI og IOI handler i væsentligt omfang om at finde, og implementere, de korrekte algoritmer til de pågældende problemer. Sproget her burde være tæt på underordnet; jeg synes det er ærgeligt at mange potentielt dygtige udviklere & algoritmikere (alderen taget i betragtning) kan risikere at blive sorteret fra grundet krav om arkaiske sprog.

Det er naturligt at DDD lægger sig op at sprogkravene til IOI og BOI, min kritik henvender sig således mere imod disse end imod DDD.

Da jeg deltog i sin tid ('03), da mindes jeg at vi fik lov til at bruge VB/Java hvis vi havde lyst, men med stærk anbefaling om at holde os til de officielle sprog da det ville være præmisserne hvis vi blev sendt videre til BOI/IOI.

 • 0
 • 0
#8 Anonym

ML og Haskel er datalogiske rariateter der ingen gang har på jord uden for det datalogiske elfenbenstårn.

Nu er der jo tale om Dansk Datalogi Dyst og ikke en konkurrence i at kende alle hjørnetilfælde af et usikkert (men populært) sprog. Et sprog, der understøtter den datalogiske metode vil derfor være at foretrække.

At Java ikke er tilladt, har sikkert samme årsag som at COBOL ikke er med: Det handler om at finde datalogiske genier, ikke om at se om enhver idiot kan undgå at skade sig selv i en gummicelle.

Der er ingen grund til at spilde tid på obskure sprogfælder.

 • 0
 • 0
#9 Hans-Kristian Bjerregaard

Det handler om at finde datalogiske genier, ikke om at se om enhver idiot kan undgå at skade sig selv i en gummicelle.

Jeg må erklære mig meget enig med Mark omkring den her udtalelse, at være datalogisk geni handler ikke om at behærske datamaten (det ville være at datamatisk geni) men om at finde de bedste løsninger til at manipulere data.

Jeg forstår heller ikke hvorfor der ikke er flere sprog med. Hvis man nu lod programmerne modtage data via standart in og spytte svaret ud til standart out så ville en hel del flere sprog kunne være med. Det ville udelukkende være begrænset af hvor mange oversættere/kørselsmiljøer man gad sætte op på systemet.

 • 0
 • 0
#10 Thomas Dybdahl Ahle

Som tidligere deltager ved DDD, IOI og mange tilsvarende konkurrencer må jeg tilslutte mig, at det virkeligt er et forsvindende lille problem hvilke sprog der er tilladt. I forhold til hvor længe det tager at sætte sig ind i 20-30 semi-advancerede algoritmer og tonsvis af smarte måde at benytte dem og kombinere dem, så er det i småtingsafdelingen at lære C. Dertil kommer, at fordi man altid kender input størrelsen præcist, er der ikke behov for dynamisk allokering og mange af de ting, der ellers kunne have gjort livet surt.

Opgaver fra IOI (den internationale overbygning) 2009: http://www.ioi2009.org/index.jsp;?id=363 og 2010: http://www.ioi2010.org/CompetitionTask.shtml Der er et meget stort spænd mellem de nemmeste og de sværeste opgaver. 95% klarer typisk de nemmeste, mens under 5% kommer i nærheden af at løse hele sættet.

 • 0
 • 0
#11 Niels Dybdahl

Min søn valgte ikke at kigge på opgaverne efter at han hørte hvilke sprog der var tilladt. Han har efterhånden lært sig en del programmeringssprog og også selv designet nogle stykker, men han har endnu ikke lært C, C++ eller Pascal. Men det kan være at han har når han engang kommer i gymnasiet og kan deltage.

Iøvrigt er der til disse opgaver ikke den store forskel mellem C++ og Java (hvis altså standard bibliotekerne i C++ er tilladte), da programmerne ikke behøver at rydde hukommelsen op efter sig.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere