Socialministeren flytter e-mail op i Microsofts sky

7. februar 2013 kl. 11:3810
Socialministeren flytter e-mail op i Microsofts sky
Illustration: Claus Bjørn Larsen.
Microsoft Office 365 er navnet på socialministerens nye e-mailløsning. Dermed bliver ministeren den første, der går i skyen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) bliver nu den første minister, der sine tjekker e-mails gennem en løsning i skyen. Det fremgår af en pressemeddelelse fra ministeriet.

Samtlige mailbokse i ministeriet er i løbet af januar blevet flyttet fra en lokal mailserver og over på Microsofts cloud-baserede løsning Office 365.

Flytningen skal blandt andet andet sikre, at Karen Hækkerup og de øvrige ansatte i ministeriet kan læse og sende e-mail, selv når der sker strømsvigt som det, der mørklagde det centrale København i december 2012.

»Det er vigtigt for os at kunne tilbyde ministeren en mailtjeneste, der er uafhængig af ministeriets mailservere og strømforsyning. Skybruddet i juli 2011 viste et klart behov for, at vi har et beredskab og en platform, der fungerer uafhængigt af strømsvigt og oversvømmelse,« udtaler ministeriets it-chef, Annie Stahel, i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

It-chefen oplyser til Version2, at ministeriet fik Datatilsynets tilladelse til projektet i oktober.

»Den 4. januar overførte vi de første mailbokse til Office365, og efter 14 dage var hele departementets mail flyttet og kører der nu,« forklarer it-chefen i et skriftligt svar.

Ministeriet har samarbejdet med blandt andre Microsoft Services og Microsofts partnerfirma Venzo om projektet.

**Social- og Integrationsministeriet er den første offentlige myndighed i skyen (06.02.2013)**

Som den første offentlige myndighed har Social- og Integrationsministeriet lagt sit mailsystem i skyen. Social- og integrationsminister Karen Hækkerup bliver dermed den første minister, der tjekker mails ved hjælp af cloud computing.

Social- og Integrationsministeriet har netop afsluttet et forløb, hvor ministeren og departementets mailtjeneste er flyttet fra den lokale mailserver til en mailtjeneste i skyen. Ministeriet er den første offentlige myndighed, der får drevet sin mail i onlineløsningen, og det skal blandt andet sikre, at ministeren og medarbejderne har adgang til mailsystemet under fx strømsvigt som det, der senest mørklagde hele indre by i december sidste år.

Annie Stahel, it-chef i Social- og Integrationsministeriet, siger:
"Det er vigtigt for os at kunne tilbyde ministeren en mailtjeneste, der er uafhængig af ministeriets mailservere og strømforsyning. Skybruddet i juli 2011 viste et klart behov for, at vi har et beredskab og en platform, der fungerer uafhængigt af strømsvigt og oversvømmelse.”

Social- og Integrationsministeriet har i efteråret 2012 opgraderet softwareplatformen i departementet for at kunne gå i skyen. Onlineløsningen skal levere en oppetid, der er tæt på de 100 procent og sikre en så høj tilgængelighed og driftsstabilitet som mulig.

Ministeriet har samarbejdet med bl.a. Microsoft Services og Microsofts partnerfirma Venzo om at få driften af mailtjenesten i skyen.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
7. februar 2013 kl. 13:59

Når strømen nu går i KBH. Hvad er chancen så for at hendes Internet forbindelse på Christiansborg virker?

9
7. februar 2013 kl. 13:49

Et hurtigt opslag i DNS, viser sm.dk nu er afhængig af Glostrup.

7
7. februar 2013 kl. 12:45

Er de fuldstændig sindssyge, og hvad er det for en lam beslutning grundet oversvømmelser. Som om de ikke kunne opleve det samme i skyen... Cafe - segmentet er nem at overtale på Christiansborg, god lobby virksomhed fra Microsoft.....

5
7. februar 2013 kl. 12:25

Har MS skrevet under på en kontrakt hvor de garentere at man ikke udlevere noget data til nogle myndigheder uden en dansk dommerkendelse?

Og hvis ja hvad er de automatiske sanktioner(Bod) over for MS hvis det bliver opdaget de i bare 1 situation har brudt den garenti?

Det er efterhånden vel etableret fakta at usa(efter patriot act's vedtagelse) ikke har nogen intentioner om at overholde de "safe harbour" aftaler usa har underskrevet.

2
7. februar 2013 kl. 11:56

Det er tilsyneladende helt i orden at en fremmed magt (USA) via Patriot Act og lignende kan forlange at Microsoft afleverer kopier af ministeriets data og dokumenter - og det er uden om en (USAnsk) domstol - og selvfølgelig uden at forælle noget om det til kunden (ministeriet).

Jeg ser helst at der kommer en lov der forbyder det offentlige (stat, regioner, og kommuner) at bruge cloud løsninger, der er uden for dansk territorium. Straf for at gøre det alligevel kan passende sættes som ved spionage mod Danmark.

8
7. februar 2013 kl. 13:25

@Bo Grünberger

Re: Utoligt at det kan være lovligt
Microsoft giver selv mulighed for at man kan se, hvor ens data bliver gemt:
<a href="http://www.microsoft.com/online/legal/v2/da-dk/MOS_PTC_Geo_Boundaries.h…;
<p>Desuden overholder de Safe Harbor Framework: <a href="http://export.gov/safeharbor/">http://export.gov/safeharbor/</a></p&gt;
<p>Jeg går ud fra at ministeriet har tænkt på det inden de valgte Office 365.

Ja, man kan se at alle data spejles til US, selvom der er valgt en EU server.

Fra dit eget link:


Microsoft also uses its U.S. data centers to load balance with its primary data center in Ireland for ForeFront Online Protection for Exchange. Finally, Microsoft uses one or more U.S. data centers as primary data centers for all Office 365 services’ authentication (this includes storing end users’ names, usernames, Online ID passwords, and universal identifiers used to log into the Office 365 services), and for Office Professional Plus.


6
7. februar 2013 kl. 12:29

Det undrer mig at Datatilsynet kan give grønt lys til anvendelse af specielt en amerikansk cloud-service.

Justitsministeren besvarede sidste år dette spørgsmål om Patriot Act og data som opbevares i DK/EU af amerikanske virksomheder (CSC Danmark i spørgsmålet)http://www.ft.dk/samling/20111/almdel/reu/spm/700/svar/886527/1124172/index.htm

Svaret fra Justitsministeren er hovedsageligt baseret på dette svar fra EU Kommissionenhttp://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2011-006901&language=EN

Basalt set siger svaret at det amerikanske datterselskab i EU ikke kan udlevere data som opbevares i EU uden en retskendelse fra domstolene i det pågældende EU land, og at lovgivningen i det pågældende EU land ville blive overtrådt hvis datterselskabet udleverede data alene efter Patriot Act.

Det ændrer næppe ved at den amerikanske regering vil mene at Patriot Act også gælder for det amerikanske datterselskab uden for USA, herunder kravene om hemmeligholdelse hvis den amerikanske regering giver instruks om dette. Den amerikanske regering havde ingen problemer med i hemmelighed, og uden dommerkendelse af nogen art, at stjæle data om vores SWIFT betalinger.

Hvad der præcist vil ske i en sådan situation er vel uklart, men det virker som om at der kan opstå en situation hvor den amerikanske virksomhed må vælge om den vil overtræde EU lov eller amerikansk lov.

Og mon ikke frygten for sanktioner fra den amerikanske regering er større end frygten for at de irske datatilsynsmyndigheder skal udtale deres normalt ret milde kritik når irsk databeskyttelseslov ikke bliver overholdt?

Jeg skriver "Irland" fordi globale cloud virksomheder typisk har deres EU operationer i Irland.

Jeg kan anbefale læsning af denne artikel fra CBS News (hvor EU Kommissionens svar også drages i tvivl)http://www.cbsnews.com/8301-205_162-57556674/patriot-act-can-obtain-data-in-europe-researchers-say/