Socialdemokratiet: Danmark skal regulere techgiganter langt hårdere

15. april 2019 kl. 08:3810
Socialdemokratiet: Danmark skal regulere techgiganter langt hårdere
Illustration: Maria_Savenko / Bigstockphoto.com.
Der skal betales skat og tages ansvar for indholdet på digitale platforme som Facebook og Google i Danmark ifølge Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Techgiganter skal tage mere ansvar i forhold til at regulere hadefulde ytringer, misinformation og opfordringer til terror på deres digitale platforme. Det ønsker Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der også ser, at selskaberne skal til at betale skat.

Det skriver Politiken.dk

Mette Frederiksen refererer til Tyskland og Australien som gode eksempler på stater, der har tillagt regulerende ansvar til digitale platforme. Tyskland indførte sidste år pligt til at fjerne hadefuldt indhold på sociale medier, mens Australien har gjort det strafbart at streame hadefuldt indholdt i længere tid.

Placeringen af ansvaret om regulering af indhold samt opfordringen til betaling af skat skal hjælpe den danske stat med at få magten tilbage fra techgiganterne, der ifølge Mette Frederiksen har overhalet indenom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

It-sikkerhedsmessen Infosecurity Denmark 2019 byder på mere end 110 seminarer og cases, 25 udvalgte keynotes og 80 udstillere. To dage med masser af faglig viden og netværk d. 1. og 2. maj i Øksnehallen i København.

Konferenceprogrammet dækker compliance, cybercrime, IoT, nye teknologier som AI og blockchain samt data og cloud og giver et unikt indblik i de nyeste it-sikkerhedsmæssige udfordringer på et højt fagligt niveau.

Du bliver også opdateret om både de nyeste tekniske landvindinger fra spydspidsforskere og får indblik i aktuelle trusselsbilleder fra nogle af verdens bedste rådgivere.

Læs mere og tilmeld dig

Læs mere om Version2 Data & Cloud Expo, der afholdes sammen med Infosecurity Denmark

»Vi vil flytte magten fra techgiganterne til demokratiet og samfundet. Udviklingen er kommet buldrende, og som beslutningstagere står vi tilbage og er blevet iagttagere i stedet for at styre udviklingen. Det går selvfølgelig ikke i et demokrati,« siger Mette Frederiksen.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
23. april 2019 kl. 19:48

Spørgsmålet er så, om det er fakta eller en skrøne, når det er "kendt".

Det er altid godt at stille sig selv det spørgsmål. Så lad mig citere Christine Lagarde fra IMF:

IMF analysis shows, for example, that non-OECD countries lose about $200 billion in revenue per year, or about 1.3 percent of GDP, due to companies shifting profits to low-tax locations.

(https://blogs.imf.org/2019/03/25/corporate-taxation-in-the-global-economy/)

Og hun fortsætter med en mere direkte henvisning til udfordringerne ved specielt globale IT-virksomheder:

Third, an impetus for rethinking international corporate taxation stems from the rise of highly profitable, technology-driven, digital-heavy business models.</p>
<p>These business models rely heavily on intangible assets, such as patents or software that are hard to value.</p>
<p>They also demonstrate that assuming a link between income and profits and physical presence has become outdated.</p>
<p>This in turn has sparked fairness concerns. Countries with many users or consumers of digital services find themselves with little or no tax revenue from these companies. Why? Because they have no physical presence there.

Det er også værd at lytte til Margrethe Vestager, som er på besøg hos P1's program "Følg pengene", hvor hun bl.a. kommer forbi nogle af de samme emner: https://www.dr.dk/radio/p1/foelg-pengene/foelg-pengene-59#!00:00:00

Fakta eller skrøne - døm selv...

8
23. april 2019 kl. 13:56

Det er almideligt kendt at store internationale virksomheder som CocaCola, Mc Donals, Nestle og IKEA ikke betaler skat (eller i hvert fald meget lidt). Sådan har det være lige så længe jeg kan huske, og der er ikke blevet gjordt det store ved det. Undskyldningen var "jamen deres med arbejdere betaler jo skat"...

Men nu kommer de store "onde" IT virksomheder og gør det samme, og så er det lige pludseligt helt forfærdeligt?

Jeg er sikker på at folk nok aligevel skulle købe mad, cola, fryskaffe og møbler selv om Nestle og venner flygtede ud af landet Men jeg er også sikker på at Google, Apple og Facebook sagtens kan lægge deres datacentre i et andet land end Danmark.

Skulle man måske lige tage et skridt tilbage og se på hvem der rentfaktisk tilfører kapital til landet?

7
16. april 2019 kl. 23:04

Så jeg synes da ikke at det kan være så svært at indføre denne type moms.

Sådan som her ... <a href="https://www.dr.dk/nyheder/penge/jysk-ens-skatteregler-i-eu-landene-vill…;.

Enig, disse itBikse U/S (Uden Skat) skal da alle betale deres passende part, men jeg omtaler en vanemæssig og ubegavet "løbe en åben dør ind" som valgflæsk fra sosserne.

Skat + Mette F fortrække sør'm da kvantiteten for kvaliteten - https://www.jv.dk/indland/S-1000-nye-medarbejdere-til-Skat-og-det-skal-vaere-i-provinsen/artikel/2488221 ..altså lever endnu i 1900-tallet med en holdning, der slet ikke har hverken den nødvendige viden eller pondus til nutiden og de nævnte itBikse U/S - derfor valgflæsk!

Når man har hørt samme valgvrøvl 15-20 gange gennem et langt liv, så bliver man skis'm træt og politikerleden øges.

Problemet med manglende skattebidrag er sinpelt, "da man får hvad man betaler for. Skat+Told har haft utallige 1000'tals ansatte på lavt niveau til at kikke Hansen, Jensen og Pedersen i kortene.

Men samme væsener har aldrig ansat, uddannet og betalt løn for en tilstrækkelig gruppe tunge drenge, som kunne rydde op udenlandske firmaers fusk eller i større firmaers [..cencur..] herhjemme.

Vi har indenfor EU indtil flere skattely, som kan sove ganske roligt hver nat.. ingen har gjort noget radikalt ved den trafik i årtier (kommisær Margrethe som eneste rusker kun lidt i frynserne). Frankrig m.fl. har lige nu alene økonomiske årsager. som hos Frankrig bl.a. består af er et grimt hul i statskassen..

Hvis etik og moral stod til troende hos EU-stater, så var alle skattly og -huller forlængst lukket indenfor EU.. og det sker ikke i min levetid.

Samt - da der er utallige lukrative skattely udenfor EU, så vil de jo ikke hjælpe en pind, selv h v i s EU engang måske i 203x ;) samler sig til at få ensartet told+skat+afgift+regelsæt for de itBikse U/S.

Muligheder ifm. transfer pricing[1] er utallige, samt der er endnu utallige mindre offentlig kendte fiduser, der er blevet udnyttet og bliver udnyttet 24/7 til at flytte overskud til det foretrukne skattely.

Du kan forbyde de itBikse U/S at handle/sælge produkter i EU, indtil de betaler en rimelig skat/afgift, og det vil få dem til at betale. ...men det er samtidig starten på en handelskrig fra deres berørte stater (USA især), der vil se dette som handelshindring, og det er også start på en told- og handelskrig, der ligner den, som trumpetetten i USA pt. leger med - alle vil tabe og ingen som helst vil vinder.

[1] ..https://en.wikipedia.org/wiki/Transfer_pricing

5
15. april 2019 kl. 22:40

Mette F & Co skyder blot endnu en gang fedt flæsk ud af sossernes valgkanon til sit stemmekvæg. Glemt efter valget hvor "vi har et godt tilbud i morgen"..

Men behøves nu ikke at være hverken social demokrat eller rød, for at mene. At det kunne være en god ide, at lægge skat på teknologi giganterne.

Regeringen her hjemme var imod, på grund af frygt for at Danske virksomheder vil bliver ramt på samme måde. Især fra USA.

Men nu betaler informations giganter ikke meget skat i USA. Og hvis USA begyndte at kræve mere skat fra Danske og Europæiske virksomheder. Så er der jo stadig langt mere at gå efter ved Amazon, MS, Google, Cicso, Apple end Mærsk og Novo.

Så jeg synes da ikke at det kan være så svært at indføre denne type moms. Udover. Var det ikke noget med at denne "model" med asymkrom moms, blev dømt uloveligt i Danmark for mange år siden.

4
15. april 2019 kl. 21:43

...været med til at skyde skattedirektivet i EU ned ??

Mette F & Co skyder blot endnu en gang fedt flæsk ud af sossernes valgkanon til sit stemmekvæg. Glemt efter valget hvor "vi har et godt tilbud i morgen"..

Intet nyt under solen. Sosserne har denne vane med konstat at hælde valgflæsk ud til medierne, der gladeligt hopper på vognen hver gang ved folketingsvalg, 100% utroværdigt.. og almindelig praksis i partiet.

I gamle dage havde Erhard Jacobsen (gammel frafalden sosser) sin egen variant, han "halede en kanin op af hatten" ;) ..https://www.berlingske.dk/kultur/parcelhusfolkets-hoevding

1
15. april 2019 kl. 08:55

...været med til at skyde skattedirektivet i EU ned ??