Socialdemokraterne vil tvinge de offentlige it-systemer i skyen

Der er store besparelser ved at bruge cloud computing, men alt for mange forhindringer. Derfor vil Socialdemokraterne nu have vedtaget klare mål og en national handlingsplan for at sende offentlig it i skyen.

I Odense Kommune begyndte skolerne at bruge det netbaserede Google Apps. Men siden fulgte et langt juridisk slagsmål med Datatilsynet, en sag der ikke er afsluttet endnu.

Den slags forhindringer for at udnytte internettjenester og cloud computing skal væk, mener Socialdemokraterne, som derfor nu vil forsøge at få vedtaget en national handlingsplan i Folketinget. I planen indgår for eksempel, at det offentlige kan få forhåndsgodkendelse til sky-projekter fra Datatilsynet, så man kan få det juridiske grundlag lagt fast, inden skiftet sker.

»Cloud computing i det offentlige har fået en meget haltende start, særligt på grund af usikkerheden om, hvordan personoplysninger opbevares sikkert og fordi Datatilsynet ikke har mulighed for at give klare retningslinjer. Derfor er det helt afgørende, at der nu bliver taget politisk lederskab, så vi kan få løst problemerne og hentet de meget store økonomiske og klimamæssige gevinster hjem til det offentlige,« udtaler Socialdemokraternes it-ordfører Yildiz Akdogan i en pressemeddelelse.

Planen, som partiet vil sende til afstemning i Folketingssalen, indeholder derudover krav om oprydning i junglen af love og regler på området, og et samarbejde mellem alle parter i den offentlige sektor om en måde at beskytte private oplysninger på, når de sendes ud i skyen.

Læs også: Sådan kan staten beskytte din identitet på nettet

Desuden skal politikerne fastlægge nogle klare mål for, hvor stor en del af de offentlige it-løsninger, som om tre år og fem år er blevet sendt i skyen, mener Socialdemokraterne.

Formålet med at bane vejen for cloud computing i det offentlige er først og fremmest at spare penge. Ifølge pressemeddelelsen kan en kommune som Lyngby-Taarbæk spare syv millioner kroner om året alene ved at skifte til en webbaseret e-mail-tjeneste.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (24)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Marc Munk

Jeg vil tro at Flemming får de 7 millioner fra:

Ifølge pressemeddelelsen kan en kommune som Lyngby-Taarbæk spare syv millioner kroner om året alene ved at skifte til en webbaseret e-mail-tjeneste.

Det står i allersidste afsnit. :)

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

I det dokument, der fulgte med pressemeddelelsen (jeg har desværre ikke fundet noget af det online), skriver Socialdemokraterne, at tallet er fra IT- og Telestyrelsen:

Ifølge beregninger fra IT- og Telestyrelsens kan en kommune som Lyngby-Taarbæk spare 7 mio. kr. alene på driften af deres e-mail (Cloud kalkulator. Hvad koster din email eller destop. IT- og Telestyrelsen, 2010).

vh.

Jesper Version2

 • 0
 • 0
#5 Nikolaj Brinch Jørgensen

Det ville også være hensigtsmæssigt, af hensyn til klima mm., at det offentlige i deres udbud kunne sætte krav om virtualisering. Således skal virtualisering være normen (rigtigt lavet, kan det også hjælpe med enhøjere oppetid), fysiske maskiner skal deriod være undtagelsen, og der skal indføres afgifter for at gøre det. Det skal være som på transportområdet, hvor der gives tilskud til offentlig transport (her sætter jeg det lige virtualisering/cloud) og afgifter på privatbilismen (fysiske maskiner). Så er der en række undtagelser der skal defineres (ligesom der er på bilområdet - mindre afgift på miljøvenlige biler mm.)

 • 0
 • 0
#7 Camilla Ley Valentin

at indføre fx. www.queue-it.net (ja, jeg er medejer af virksomheden) til at håndtere peaks, for dermed at spare lidt af den uanvendte serverkraft, der spildes så store mængder CO2 og penge på. I følge IT&T spildes der årligt på globalt plan en mængde CO2 på uanvendt serverkraft (som fx anskaffes til peak-belastninger) svarende til den mængde CO2 som Thailand udleder. Hvis man i stedet benytter en køløsning til de overskydende brugere/transaktioner kan man skalere sin it til normalbelastning og samtidig styre udenom problematikken om følsomme data, da disse slet ikke kommer i skyen.

 • 0
 • 0
#11 Camilla Ley Valentin

jeg læser artiklen som at mail blot er et eksempel på en af mange offentlige anvendelser af cloud.

Vi forsøger bestemt ikke at forpeste debatterne med reklameindlæg, og skriver kun når vi mener vi har konkret indhold/synspunkt at bidrage med. Det forekommer mig urimeligt at man ikke må deltage i en debat som it-iværksætter for at få de øvrige debattørers synspunkter på det vi har opfundet. Der er jo ikke en konkret potentiel kunde blandet ind i denne artikel, som jeg læser den. Til orientering mener jeg kun at vi i dette forum 2 gange tidligere har tilladt os at kommentere en artikel.

Queue-it er en helt anderledes tilgang til problemstillingen, som bl.a. IT&T har valgt at præsentere som eksempel på Cloud Forum som alternativ sikkerhedstilgang til data i skyen. Derfor vurderede jeg at det i denne sammenhæng var ok at bringe emnet ind i debatten.

 • 0
 • 0
#12 Nikolaj Brinch Jørgensen

@Camilla

Hvis man i stedet benytter en køløsning til de overskydende brugere/transaktioner kan man skalere sin it til normalbelastning og samtidig styre udenom problematikken om følsomme data, da disse slet ikke kommer i skyen.

En køløsning er en absolut nødløsning for et IT system. Og har intet med skalerbarhed at gøre. Det ville være meget bedre med virtualisering (kollektiv udnyttelse af datacentrets regnekraft), da man så kan skalere, og håndtere trafikken ved spidsbelastninger. Hvis ikke billetsalg var monopoliseret i Danmark, men f.eks. var i frit salg hos en hel masse konkurrende selskaber, så vill folk handle der hvor de ikke skulle stå i kø. Kø systemet er genindførelsen af noget vi prøver på at undgå. Lad os løse problemerne i stedet for at skabe nogle andre.

Endnu vigtigere er det at softwaren udvikles ordenligt, så ressourcerne på hardwaresiden udnyttes fornuftigt - det kan et kø system ikke ændre på. Så selv om folk står i kø (og futter strøm af derhjemme i stedet for i datacentret), så kan det være at datacentret alligevel bruger al for megen energi i forhold til hvad det kunne gøre, hvis altså bare der var lavet fornuftigt codereview og inspections.

Men igen, hvordan var det nu kø systemet relaterer sig til emnet? Kan i ikke også give use casen for jeres system omkring Atea og Fredensborg, de har jo et skaleringsproblem.

 • 0
 • 0
#15 Peter Mogensen

jeg kunne ikke se ideen med at sætte en kø handler mere ind foran en mailserver (det var det jeg prøvede at sige)

Ah ok. Det mener jeg heller ikke. Og hvis man mener en MTA mangler features (som f.eks. at underrette klienten direkte om ETA for delivery), så kunne man jo passende implementere det i en MTA istedet for at klaske endnu et system ovenpå. (og at kalde det en "opfindelse" er nok også at strække den lidt rigeligt)

 • 0
 • 0
#16 Daniel Pedersen

ER det bare mig, men er der ikke nogen der kan forklare mig, hvordan det kan være billigere. Når man gerne vil opretholde lav latency, på de enkelte applikationer, som ryger op på en sky.

hvad med "Keep IT Simple S..." ?? er det ikke stadigt billigst, hurtigst, og produktivt ?

 • 0
 • 0
#17 Rasmus Nielsen

Med ca 6000 mail brugere kan vi ikke spare penge ved at gå over til en cloud løsning, medmindre vi er villige til af droppe en masse funktionalitet. Cloud løsningen vi kiggede på kunne faktisk tilbyde noget nær den samme funktionalitet og integration som vi har i dag (hvis vi tilkøbte ydelserne), men så ville det ende med at blive dyrere end vores eksisterende løsning.

Så hvis Lyngby-Taarbæk kan spare 7 millioner kr om året vil jeg gætte på de mister en del funktionalitet samtidigt....

 • 0
 • 0
#18 Daniel Udsen

Når lovgiverne begynder at vil tvinge en teknologi i brug og alle skal have en sky strategi så nermer vi os lidt tilstandene før .Com boblen spang.

Svjv er problemet i odense at google "forærer" dem løsningen uden at det er 110% klart hvad deres formål er. Det næste bliver ved at facebook's annoncører skal have adgang til mine patientjournaler fordi det jo er meget billigere end de eksisterende EPJ systemer, hvis vi glemmer alt om at juridiske krav til sky leverendørenes datapolitikker.

Det er klart at man kan spare penge ved at skifte exhange/outlook ud, du kan stort set ikke få en dyrere løsning i markedet idag(måske med undtagelse af lotus notes), men at give alle krav om datasikkerhed i vold for at komme på google's discount løsning er muglivis ikke den eneste måde at slippe af med den dyre exhange combo.

 • 0
 • 0
#19 Mads Vanggaard

Gad vide hvad de mener,

 At vi skaber en masse virtuelle instanser af Windows hos en ekstern host og så flytter det samme software over på disse virtuelle instanser 
 At vi får genkodet software, stiller nye krav til indkøb af software så det vi får er reelt minded til SAAS, ala' google apps baseret software 
 At vi også flytter infrastrukturen ud i skyen 
 At vi ændrer sikkerheds relateret love, regler m.m. således at vi lukker øjenene for problemerne 
 At vi får genkodet software, stiller nye krav til indkøb af software så vi ikke har person relateret data i skyen, men beholder det hjemme

Lidt for mange ser på deres Office365 tilbud og tror at det må vi følge i tykt og tyndt......

 • 0
 • 0
#20 Deleted User

Beregningerne kommer fra en "cloud kalkulator" som IT- og Telestyrelsen udgav sidste år, hvor man kan regne på eventuelle besparelser ved et skift til cloud computing. Modellen er verificeret på tre case eksempler; Lyngby-Taarbæk kommune, Greve kommune og Oluf Brønnum A/S. Modellen og de tre caseeksempler kan ses her: http://digitaliser.dk/resource/601277

"Så hvis Lyngby-Taarbæk kan spare 7 millioner kr om året vil jeg gætte på de mister en del funktionalitet samtidigt...."

Modellen er en ren økonomisk beregning. Ang. tab af funktionalitet i Lyngby-Taarbæk scenariet så oplever brugeren ikke nogen ændringer i funktionalitet, da selve klientsoftwaren ikke udskiftes. Business casen er artså beregnet udfra et scenarie hvor brugeren beholder den oprindelige klientsoftware.

 • Camilla Fisker, projektleder for cloud computing initiativerne i IT- og Telestyrelsen.
 • 0
 • 0
#21 Deleted User

Beregningerne kommer fra en "cloud kalkulator" som IT- og Telestyrelsen udgav sidste år, hvor man kan beregne på eventuelle besparelser ved et skift til cloud computing. Modellen er verificeret på tre case eksempler; Lyngby-Taarbæk kommune, Greve kommune og Oluf Brønnum A/S. Modellen og de tre caseeksempler kan ses her: http://digitaliser.dk/resource/601277

Så hvis Lyngby-Taarbæk kan spare 7 millioner kr om året vil jeg gætte på de mister en del funktionalitet samtidigt....

Modellen er en ren økonomisk beregning. Ang. tab af funktionalitet i Lyngby-Taarbæk scenariet så oplever brugeren ikke nogen ændringer i funktionalitet, da selve klientsoftwaren ikke udskiftes. Business casen er artså beregnet udfra et scenarie hvor brugeren beholder den oprindelige klientsoftware.

 • Camilla Fisker, projektleder for cloud computing initiativerne i IT- og Telestyrelsen.
 • 0
 • 0
#22 Anonym

Desværre er mail en af de applikationer som ikke eller kun meget vanskeligt kan sikres i cloud.

Den rent teknisk beregnede "besparelse" kommer på basis af en risiko-omkostning og innovations-blokerende lock-in effekt som langt overstiger den antagede besparelse - vel og mærket omkostninger som ikke regnes med.

Det er lidt som at antage at man kan effektivisere produktion ved at dumpe det giftige affald i havet uden at betale regningen.

 • 0
 • 0
#23 Nikolaj Brinch Jørgensen

Desværre er mail en af de applikationer som ikke eller kun meget vanskeligt kan sikres i cloud.

Hvorfor mener du det? Hvad er det ved mail som gør det ikke kan sikres?

Jeg synes generelt vi snakker om alle mulige problemer (specielt sikkerhed) i forb. med cloud. Hvor mange af disse problemer skyldes, at vi tænker på cloud, sådan som det er løst i dag, og hvor meget er generelt. Kunne man tænke sig at cloud blev udviklet til at være noget helt andet end det det er idag, således også udbudt anderledes, hvor mange af disse problemer som vi ser, ville være væk?

Det er vel mere interessant at tale om fremtiden (specielt på områder som cloud), end at drøne rundt i de problemer som nuværende løsninger har (specielt hvis ikke vi har konstruktive forslag til forbedringer, men bare destruktivt slår det hele ned).

Just my $0.02

 • 0
 • 0
#24 Anonym

Hvorfor mener du det? Hvad er det ved mail som gør det ikke kan sikres?

Det er i sagens natur svært at undgå personhenførbare data i en mail-applikation. Du kan ikke sikre cloud i cloud - det skal ske udenfor.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere