Der er fornuftige takter i justitsminister Søren Pinds forslag om blokering af ekstremistiske hjemmesider. Sådan lyder det fra socialdemokraternes retsordfører, Tine Bramsen.
Hun mener, at det grundlæggende handler om at forbyde terroren online – ligesom den i forvejen er i den virkelige verden.
»Det er ganske enkelt nødvendigt at have kontrol med, hvad det er, der foregår på nettet. Og at man sætter ind, hvis man planlægger terror, fuldstændig ligesom vi gør i den fysiske verden. Det er nødvendige redskaber, hvis vi skal bekæmpe de mennesker, der vil vores samfund det ondt,« siger hun til Ritzau.
Selv fremlagde Socialdemokraterne i starten af året et lignende forslag, som på samme måde ville lukke hjemmesider, der bidrager til radikalisering og ekstremisme. Et forslag, der dengang blev kritiseret af IT-Politisk Forening og kaldt 'censur'.
En lignende omtale har Søren Pinds nye forslag hurtigt fået smidt efter sig. Forslaget er blevet mødt med skepsis fra blandt andre Tænketanken Justitia, It-Politisk Forening og brancheforeningen Teleindustrien. Hver især frygter de, at de nye initiativer kan føre til en svækkelse af ytringsfriheden og retssikkerheden.
Den udlægning er Trine Bramsen uenig i. I stedet fremhæver hun faren for at glemme nettets omfangsrige muligheder som rekrutteringsbase og strategiværktøj.
»Jeg tror, man skal forstå alvoren i det her. Det handler om mennesker, der planlægger, opfordrer og rekrutterer til terror. Det er de fuldstændig samme ting, som vi vil gribe ind over for i virkeligheden. Det her handler ikke om at sætte grænser for ytringsfriheden. Det handler om at sørge for, at det, der er kriminelt ude i den virkelige verden, også er det på nettet,« siger hun og roser, at Søren Pind 'nu selv er blevet overbevist om, at det er nødvendigt at sætte ind over for terrorisme'.
Justitsministerens udspil mod ekstremisme på nettet er formuleret i fem overordnede punkter.