Socialdemokraterne har ikke taget stilling til Pinds internetovervågning - mangler svar på spørgsmål

Socialdemokraterne, som står for de afgørende stemmer til Venstre-regeringens forslag til overvågning af danskernes tele- og internettrafik, venter stadig på svar på spørgsmål op til afstemningen om en lille måned. Regeringen mangler samtidig at præsentere et færdigt lovforslag.

Hvordan? Hvad vil det koste? Kan det overhovedet bruges?

Mens DF sammen med Venstre-regeringen står klar til at indføre omfattende overvågning af danskernes tele- og internettrafik, er der fortsat mange uafklarede spørgsmål.

Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten er imod. Dermed bliver det Socialdemokraterne, der sidder på de afgørende stemmer. Og her tager man ikke stilling, før alt er lagt på bordet, lød det tirsdag fra partiets it- og teleordfører Karin Gaardsted til Berlingske.

Hun understreger, at 'der er brug for alle de investeringer, som vi overhovedet kan få' til at udbygge tele- og mobilnet i Danmark.

»På den anden side skal man ikke indføre dette, hvis man ikke har vished for, at det virker,« siger it-ordføreren.

Lovforslaget mangler

Som det ser ud nu, er den bebudede lovpakke præget af mange uklarheder. Først og fremmest fordi der mangler et lovforslag, selvom Folketinget allerede skal træffe beslutning sidst i marts efter en fire ugers høringstid.

Tidligere har tele- og internetbranchen anslået, at det for branchen alene kan koste omkring en milliard kroner at etablere den omfattende overvågning. Hertil kommer ekstraregningen fra løbende vedligeholdelse. Udgifter, man frygter, går ud over andre nøgleposter.

Læs også: Teleindustrien: Sessionslogning af danskerne bliver dyrt og besværligt

Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, kalder Justisministeriets forslag for 'en byrde' og anslår en ekstraregning på omkring en milliard. Han betvivler, at det reelt får en virkning, og efterlyser, at regeringen tager et tidligere lovet byrde-stop til erhvervslivet alvorligt.

I forvejen befinder branchen sig i en svær tid. Fra 2008 til 2014 faldt investeringerne fra 9,6 milliarder kroner til 6,3 milliarder kroner, og udsigten til ekstra udgifter til internetsessionslogning kan hurtigt blive problematisk for den samlede økonomi.

Læs også: Tidligere PET-chef: Ny sessionslogning er knæfald for frygten

Samme overvejelser deles op til forhandlingerne af Socialdemokraterne, som tager telebranchens bekymring alvorligt, uden at man dog har taget endelig stilling.

»Vi mener ikke så meget, før vi har fået noget mere konkret at vide af justitsminister Søren Pind (V). Det er rigtig mange penge, og jeg kan godt forstå, at teleselskaberne beklager sig. Det er ikke blot en kæmpe udgift for teleselskaberne men også et principielt spørgsmål om overvågning af alle danskerne«, sagde Karin Gaardsted til Berlingske. Hun har følgelig bedt Justitsministeriet komme med et svar på, hvad udgifterne vil være.

Flere af de store teleselskaber herhjemme er i løbet af denne uge indkaldt til orienteringsmøde i Justitsministeriet på baggrund af det nye lovforslag.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
Johnny Christiansen

Teater for hvis det var Socialdemokraterne der sad med regeringsmagten, ville det være dem der stillede forslaget, og Venstre der var betænkelige.

Diskussionen er selvfølgelig vigtig, og det kan godt være logningen kan afværges i denne omgang, men jeg er ikke i tvivl om at den kommer på et tidspunkt.

Det eneste jeg kan se der kan afspore den udvikling er at Den Europæiske Domstol stopper det.

Om det sker er jeg mere i tvivl om, men hvis Den Europæiske Domstol stopper det, er det formodentligt kun et spørgsmål om et par alvorlige terror angreb, før masseovervågningen bliver tilladt - ja måske endda et krav fra den brede befolkning der ikke forstår konsekvenserne af at give et stats apperat så meget magt.

Men, som jeg har skrevet i anden forbindelse er det mest af alt et absurd teater, da vi efter Snowdens afsløringer ved at disse ting i vidt omfang allerede bliver logget.

Frithiof Jensen

Hun understreger, at »der er brug for alle de investeringer, som vi overhovedet kan få« til at udbygge tele- og mobilnet i Danmark.

»På den anden side skal man ikke indføre dette, hvis man ikke har vished for, at det virker,« siger IT-ordføreren.

Det er ikke de allerskarpeste knive i skuffen som får IT- og Tele området! Eller også er der noget Dunning-Kruger effekt involveret i "den politiske kommunikations-proces".

Der er ikke tale om at "udbygge nettet"!

Det handler om at tvangs-allokere midler, som kunne have väret brugt på bedre däkning, forbedringer i hastighed, services, prisnedsättelser, whatever, og i stedet anvende disse ressourcer til STASI-agtig masseovervågning!

Eller forestiller man sig rent faktisk inde på borgen at STASI's krav til teleudbyderne vil sikre mobildäkningen således at ingen plet er u-overvåget?

Anne-Marie Krogsbøll

Umiddelbart synes jeg, at det ser ud til, at de økonomiske skrupler vægtes noget tungere i Socialdemokarternes forbehold end selve spørgsmålet om overvågning og om tiltaget er effektivt. Det svarer godt til det indtryk, jeg fik i torsdags under John Foleys konference på Christiansborg.

Og hvordan med høringsfristen? Har man tænkt sig at blæse på den, og haste forslaget igennem, så kritikere ikke kan nå at spænde ben for det, eller ender man med at udsætte fremsættelsen af lovforslaget?

Og er Socialdemokraterne også med på evt. at blæse på høringsfristen, sådan at de altid senere kan undskylde sig med, at det var derfor, de kom til at stemme for et dårligt forslag? Det skulle ikke undre mig, men nu må vi se. Man kan jo blive glædeligt overrasket.

Vil da også videre give dette: http://modkraft.dk/artikel/eu-ver-sig-i-knusning-af-folkeligt-opr-r

Så kan man spekulere lidt over, hvordan forslaget om sessionslogning vil kunne spille sammen med de tiltag til oprørsbekæmpelse, der opridses i den artikel.

René Nielsen

Socialdemokraterne har ikke brug for et svar fra Søren Pind - Jeg er sikker på lovforslaget om sessionslogning bliver vedtaget og socialdemokratiet blot forsøger at score billige lavt-hængende politiske point ved at forgive at man afventer svar fra Søren Pind.

Det er sørgeligt men sådan er sagen. Og desværre tror politikkerne at det er gratis at etablerer og drive et sådan et system. Ja ja politikkerne ved godt at nogle andre skal betale – men jeg tvivler på at ISP’erne er i stand til 100% at overvælte omkostningen på forbrugerne – dermed er der kun de langsigtede investeringer til at betale, hvormed den fremtidige vækst sænkes hermed.

Men selvom man kunne overvælte omkostningen på forbrugerne, så er det kun i politikkerland at man kan bruge ”pengene to gange”, forbrugere og virksomheder er nød til at skære et andet sted.

Det ville klæde Søren Pind og hans politiske medløbere hvis han tog sit politiske ansvar alvorligt og åbent forklarede befolkningen at konsekvenserne af sessionslogning uvægerligt er færre investeringer i IT-infrastruktur og dette især vil ramme de områder i Danmark som i forvejen halter bagefter byerne - fordi det jo i forvejen er der hvor investeringskalkulerne er ”stramme”.

Det værste er, at sessionslogning med sikkerhed ikke vil hjælpe på terror og de andre ting som Søren Pind fremhæver, for hvis de er så dumme så de bliver fanget i en sessionslog, så vil de med sikkerhed også efterlade mange andre spor som politiet kan følge.

Anne-Marie Krogsbøll

Eller forestiller man sig rent faktisk inde på borgen at STASI's krav til teleudbyderne vil sikre mobildäkningen således at ingen plet er u-overvåget?

I den forbindelse kan jeg ikke lade være med at videregive kommentarer fra Kirstine Rosenberg kl. 00.21 om tiltagene til verdensomspændende Wifi. Jeg kan ikke vurdere lødigheden af den vinkel:
http://www.information.dk/comment/1109759#comment-1109759

Jeg er dog efterhånden blevet klar over, at der er forskel på tjenester og udbydere rent lovgivningsmæssigt - men kan vi være sikre på, at der bliver ved med at være det?

Mogens Ritsholm

Det har du nok ret i.

Men et lovforslag skal trods alt gennem folketinget i 3 behandlinger med en betænkning fra et udvalg.

Og der kan stilles rigtig mange gode spørgsmål, så man i det mindste får ansvaret for reelle oplysninger placeret.

Det er formentlig også en af grundene til, at JMIN forsøger med et meget hurtigt forløb.

Sagen er slet ikke slut, selv om det skulle lykkes at få forslaget gennem Folketinget.

Michael Johansen

Og hvordan med høringsfristen? Har man tænkt sig at blæse på den, og haste forslaget igennem, så kritikere ikke kan nå at spænde ben for det, eller ender man med at udsætte fremsættelsen af lovforslaget?

Tja. Slutningen af Marts er mange nok på påskeferie. Så det kan være det bliver som da USA vedtog Federal Reserve; de fleste politikere var på juleferie og sagen blev hastet igennem over hovedet på de andre.

Kenn Nielsen

Umiddelbart synes jeg, at det ser ud til, at de økonomiske skrupler vægtes noget tungere i Socialdemokarternes forbehold end selve spørgsmålet om overvågning og om tiltaget er effektivt.

Ja, kunstig bekymring.

Sjakaldemokrabaterne virker >>bekymrede<< og den mellembekymrede vælger tror det er bekymring over overvågning , men i virkeligheden er det en bekymring som kan affærdiges af Venstre med kommentaren "vi har financieringen på plads".

Politisk teater ?
Absolut !

Suk..

K

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017