Socialdemokrater vil have digitale valg

Socialdemokraterne vil have blyant og papir ud af valglokalet og stiller nu forslag i Folketinget om at indføre digitale valg. Venstre har tidligere talt begejstret for ideen, så et flertal kan være inden for rækkevidde.

Socialdemokraternes stiller nu forslag om at indføre digital valghandlinger.

»Digitale valg kan have gøre processen meget hurtigere. På den skole på Nørrebro, hvor jeg stemmer, er køen med børnefamilie-forældre altid gigalang ved 7-tiden om aftenen, og her kunne digitale valg være med til at gøre køen kortere. Samtidig vil optællingen af stemmer være langt mere nøjagtigt og langt hurtigere,« siger socialdemokraterne it-ordfører Yildiz Akdogan, der stiller forslaget sammen med den socialdemokratiske kommunalordfører, Rasmus Prehn.

Forslaget vil betyde, at kommunerne får mulighed for at afholde eksempelvis Folketingsvalg og kommunalvalg som digitale fremmødevalg, hvor man afgiver sin stemme ved en computer på et valgsted. Der er altså ikke tale om valg over internettet, men 'blot' en digitalisering af selve afstemningsproceduren.

Yildiz Akdogan er opmærksom på, at forslaget om digitale valg rejser en debat om sikkerhedsaspekterne, men mener alligevel, at fordelene opvejer ulemperne.

»Jeg ved godt, der har været eksempler på snyd tidligere, og at der altid vil være folk, der prøver på det, men jeg tror fuldt på, at det er muligt at lave en løsning, der ikke bliver snydt med,« siger hun.

I forbindelse med kommunalvalget sidste efterår lavede Århus Kommune et forsøg med et digitalt unge-valg, hvor både borgmester Nicolai Wammen (S) og venstres it-ordfører Michael Aastrup efterfølgende udtalte sig begejstret om ideen.

»Jeg må indrømme, at jeg er totalt pro. Jeg har kigget på ideen længe, men efter at have set den udført i levende live i Århus, er jeg blevet meget imponeret og synes, det er en fantastisk ide,« sagde Michael Aastrup Jensen dengang til Version2.

Yildiz Akdogan er glad for, at ideen vækker genklang i regeringen og håber, det kan være med til at sætte skub i processen.

»Det glæder mig, at regeringen er positive over for forslaget. Og det er da ikke umuligt, at næste eller næste Folketingsvalg igen bliver digitalt, selv om jeg er spændt på, hvad Dansk Folkeparti mener om sagen,« siger Yildiz Akdogan.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Flemming Frandsen

Åh nej, skal vi nu til at tærske igennem det emne igen?

Det virker som om der er en velbeslået lobby som prøver at få overbesvist de svagest begavede politikere om at digitale valg er mulige.

Er det fordi sikre, rent digitale valg er 100% umulige at djøfferne ikke kan bringes til at forstå at eksperterne har ret og de derfor blot ignoreres?

Er der nogen der tør vædde på at digitale valg bliver mindst lige så inficeret med skandaløst klamp som de nationale tests og digital tinglysning?

 • 0
 • 0
#2 Loke Dupont

Som valgtilforordnet har jeg ikke meget til overs for dette forslag. Ja, det ville da være rart at slippe for en lang optælling, men det er simpelthen ikke det værd når man tænker på de problemer det kunne give sikkerhedsmæssigt.

Derudover tror jeg heller ikke køerne i selve stemmeboksene vil blive mindre, da min erfaring er at det der tager mest tid derinde er at finde ud af hvem de vil stemme på. Jeg tror derimod at gøre den del digitalt ville give længere tid i stemmeboksene da folk lige skal finde ud af at betjene dem.

Det eneste sted jeg kunne se det var en fordel med en digitalisering er i forbindelse med at tjekke personer op mod valglisterne, dette kunne formodentlig fint digitaliseres og dette ville helt sikkert være en fin hjælp til at få nedbragt køerne til valgbordene.

 • 0
 • 0
#3 Deleted User

optællingen af stemmer være langt mere nøjagtigt

Eh? Så hun mener at de nuværende afstemninger langt fra er nøjagtige? Der tælles forkert i stor stil?

(Og ja, sørgeligt at vi skal til at have den her debat igen)

Mvh,

 • 0
 • 0
#4 Jesper Mørch

Hvorfor er det at folk uden viden og indsigt, med djævlens vold og magt forsøger at presse ubrugelige koncepter ned over andre mennesker blot fordi de kan??

 • »Der er intet som er nyt under solen« blev skrevet for over 2500 år siden og er stadig lige relevant.
 • 0
 • 0
#5 Klaus Elmquist Nielsen

Det helt fundamentale problem med digitale valg er at man ikke kan se hvad der foregår inde i en computer. Og dermed kan man ikke være sikker på at valgresultatet er summen af de stemmer som vælgerne rent faktisk afgav.

Hvad der skuffer mig er at også Socialdemokraterne ønsker digitale valg. Men ok, det siger noget om deres indsigt i IT sikkerhed og så kan de, hvis det går helt galt med sikkerheden i de digitale folketingsvalg, bruge resten af deres politiske karriere på at overveje hvad der mon gik galt i valgkampene.

Problemet med den nuværende valgprocess er tilsyneladende at stemmesedlerne af papir tager lidt længere tid at tælle op. Men samtidig er stemmesedlerne dokumentation for de afgivne stemmer. En dokumentation som ikke ændrer sig mens de er under behandling og kun vil ændre sig hvis nogen rent faktisk går i gang med at manipulere stemmesedlerne, en ad gangen. Dette vil være en meget synlig process.

I et digitalt valg vil man slet ikke kunne se forskel, ud over resultatet, hvis der manipuleres med de afgivne stemmer. Og denne forskel kan man jo kun se hvis man har mulighed for at sammenligne det officielle valgresultat med hvad vælgerne rent faktisk stemte.

Desuden vil jeg påstå at det er dyrere at afholde de digitale valg. Der skal investeres i en masse IT udstyr og det er tilmed kun selve optællingen der bliver mere effektiv. Afsendelse af valgkort, kø ved valgbordet, aflevering af valgkort, kontrol af identitet og udlevering af "stemmeseddel" vil være den samme process.

Jeg har svært ved at se nogle besparelser med digitale valg. Men det er en effektiv måde at spare demokratiet væk på.

Velkommen til fraudokratiet!

 • 0
 • 0
#6 Klaus Elmquist Nielsen

Det eneste sted jeg kunne se det var en fordel med en digitalisering er i forbindelse med at tjekke personer op mod valglisterne, dette kunne formodentlig fint digitaliseres og dette ville helt sikkert være en fin hjælp til at få nedbragt køerne til valgbordene.

Også her skal man være forsigtig. Hvis listen de stemmende føres digitalt kan den manipuleres uden at nogen lægger mærke til det.

For både digitale valg og valg med stemmesedler af papir kan det betyde at der kan sås tvivl om antallet af vælgere der har afgivet stemmer, idet systemet siger at flere eller færre vælgere end der er afgivne stemmer. Eller man kan bruge de ekstra, men ikke fremmødte vælgere, til at afgive stemmer til de "begunstigede partier".

 • 0
 • 0
#8 Peter Mogensen

Andet er der vel snart ikke at sige til denne evigt gen-opdukkende politiske nu-skal-vi-være-fremme-i-it-skoene idé.

Det bliver snart for anstrengende at læse version2 uden styrthjælm. Eller også skal jeg blot have mere skumgummi på dørkarmen.

 • 0
 • 0
#9 Flemming Frandsen

Netop!

Træk lod i CPR en gang om året og udskift den ælste fjerdedel af folketinget med helt nye folk.

Det har også den store fordel at man slipper for de professionelle politikere, som ikke rigtigt er gode til andet end at hænge fast i taburetter.

 • 0
 • 0
#10 Paw Hermansen

Helt enig med de andre kommentarer -

Vores nuværende valg-optælling er gennemskuelig og derved troværdig. En digitalisering vil gøre valg-optællingen uigennemskuelig og dermed utroværdig.

Jeg er skuffet over socialdemokratiets IT ordfører i denne sag.

 • 0
 • 0
#11 Hanns-Jørg Rohwedder

Den tyske Forfatningsdomstol afsagde dom i 2009 angående brug af valgcomputere ved forbundsdagvalgene i 2005. Den respektive forordning blev kendt forfatningsstridig, domstolen forbød brugen af valgcomputere dog ikke principielt, men fastlagde regler.

Brug af valgcomputer forudsætter at de væsentlige trin af valghandlingen og af fremfindelsen af resultatet kan efterprøves af borgerne pålidelig og uden speciel sagkundskab (der Einsatz elektronischer Wahlgeräte voraussetzt, dass die wesentlichen Schritte der Wahlhandlung und der Ergebnisermittlung vom Bürger zuverlässig und ohne besondere Sachkenntnis überprüft werden können).

De slog fast, at programmeringsfejl i softwaren eller målrettet valgfusk gennem manipulation af softwaren kun vanskelig kan bemærkes.

Hele dommen på tysk:

http://www.bundesverfassungsgericht.de/pressemitteilungen/bvg09-019.html

 • 0
 • 0
#13 Rene Madsen

Hvad sker der for vores danske politikere og IT, de arbejder med IT som var det en bi ting og det er nok at kun kende user-land.

IT i det danske samfund er lige så vigtig en sikkerhedsrisiko som økonomiske beslutninger. Hvis politikerne vedtager noget de er blevet lobbiet til, så kan det få fatale konsekvenser for landet, både økonomisk og sikkerhedsmessigt.

Hvornår er det at de vågner op?

Hvem er det at IT ordførerne rådfører sig med, sælgere fra forskellige virksomheder eller reelle adinistratorer/udviklerer som reelt ved, hvad deres sindsyge ord og ideer vil have af konsekvenser.

Kan vi nu få stoppet den latterlige og dybt inkompetente snak om digitale valg og holde os til den papirbaseret løsning. Juhu, vi kan måske spare et par mandetimer og lidt tid hist og her i forbindelse med valget. Men det på bekostning af demokratiets sikkerhed og til at nogle virksomheder og staten skal bruge penge og tid på at lappe huller i en digital valghandling som er defekt allerede i designet => det er ikke gennemskueligt for hr. og fru. Danmark og vi kan dermed ikke sikre at alle borgere i landet føler sig sikre ved valget.

 • 0
 • 0
#14 Peter Mogensen

Ja, man undrer sig.

Der er mange emner, hvor man godt kan forstå, at det kan være forvirrende at være IT-ordfører, men lige netop ang. digital valg, der har de ligesom haft chancen for at fatte problemet talrige gange. Det kommer jo jævnligt op og hvis man nu var en nogenlunde kløgtig politiker, så er det altså ikke svært at finde nogle fakta om hvorfor det ikke bare er at ønske det tilstrækkeligt meget.

 • 0
 • 0
#15 Thomas Christensen

Jeg hørte et indslag om socdimmernes valgforslag. Det handlede 99% af tiden om at stemmesedlerne skulle have billeder af de opstillede og farvelogoer for partierne. Digitaliseringen blev her (P1) nævnt som en praktisk løsning for at få billeder med stemmesedlen - i en bisætning.

Måske er det kontroversielle og farlige forslag om digitale valg bevidst begravet i et letforståeligt, omend tåbeligt forslag om billeder på stemmesedlerne? Digitalisering er for svær at forstå for de fleste journalister, der meget hellere kaster sig ud i en mere eller mindre indholdsløs "diskussion" om billeder og logoer.

Eller er jeg for kynisk/paranoid?!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere