Socialdemokrater: Nej til brugerbetaling på NemID
Papkortet kan du få gratis. Men vil du bruge en mere digital løsning, som engangskoder genreret på mobiltelefonen, kommer det til at koste.
Sådan lyder udmeldingen fra DanID, og det er faldet Yildiz Akdogan, it-ordfører for Socialdemokraterne, for brystet.
»Det kan ikke passe, at det skal koste penge for borgeren at få de koder, man skal bruge til offentlige selvbetjeningsløsninger. Staten poster jo årligt 31 millioner kroner i NemID,« skriver Yildiz Akdogan til Version2 som en reaktion på historien om betaling for engangskoder uden papkort.
Her fortalte DanID, som står bag NemID, at der inden sommeren 2011 vil komme alternativer til papkortet med engangskoder, som man i dag skal have fat i, hver gang man vil logge på netbank eller bruge NemID andre steder.
Mulighederne, som DanID arbejder med, er software til mobiltelefonen, så den kan fungere som kodegenerator, eller en særlig token til formålet, der kan sammenlignes med den Active Card-løsning, som Danske Bank har brugt til netbank.
Planen er, at det vil koste borgerne at sige farvel til papkortet, men et eventuelt prisniveau eller prismodel er slet ikke på plads. Det kan også ende med at blive gratis, fortalte DanID.
Yildiz Akdogan vil nu tage sagen op med videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen, som har ansvaret for NemID.
DanID er et privat firma ejet af Nets ? der tidligere hed PBS ? som igen er ejet af de danske banker. Firmaet vandt kontrakten om at levere den nye login-løsning til den offentlige sektor med løsningen NemID, der kombinerer to forskellige login-systemer til ét, så borgerne kan bruge samme adgangskoder til at logge på netbank og på offentlige selvbetjeningssider.
I kontrakten indgår en række krav fra staten til NemID, men også en pose penge hvert år. Samtidigt står det DanID frit for at tjene penge på andre løsninger knyttet til NemID.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.