Socialdemokrater: Nej til brugerbetaling på NemID

9. december 2010 kl. 14:2027
Det er ikke rimeligt, at man skal betale for andre løsninger end papkortet med engangskoder til NemID, mener Socialdemokraterne. Nu vil partiet hive fat i videnskabsministeren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Papkortet kan du få gratis. Men vil du bruge en mere digital løsning, som engangskoder genreret på mobiltelefonen, kommer det til at koste.

Sådan lyder udmeldingen fra DanID, og det er faldet Yildiz Akdogan, it-ordfører for Socialdemokraterne, for brystet.

»Det kan ikke passe, at det skal koste penge for borgeren at få de koder, man skal bruge til offentlige selvbetjeningsløsninger. Staten poster jo årligt 31 millioner kroner i NemID,« skriver Yildiz Akdogan til Version2 som en reaktion på historien om betaling for engangskoder uden papkort.

Her fortalte DanID, som står bag NemID, at der inden sommeren 2011 vil komme alternativer til papkortet med engangskoder, som man i dag skal have fat i, hver gang man vil logge på netbank eller bruge NemID andre steder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mulighederne, som DanID arbejder med, er software til mobiltelefonen, så den kan fungere som kodegenerator, eller en særlig token til formålet, der kan sammenlignes med den Active Card-løsning, som Danske Bank har brugt til netbank.

Planen er, at det vil koste borgerne at sige farvel til papkortet, men et eventuelt prisniveau eller prismodel er slet ikke på plads. Det kan også ende med at blive gratis, fortalte DanID.

Yildiz Akdogan vil nu tage sagen op med videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen, som har ansvaret for NemID.

DanID er et privat firma ejet af Nets ? der tidligere hed PBS ? som igen er ejet af de danske banker. Firmaet vandt kontrakten om at levere den nye login-løsning til den offentlige sektor med løsningen NemID, der kombinerer to forskellige login-systemer til ét, så borgerne kan bruge samme adgangskoder til at logge på netbank og på offentlige selvbetjeningssider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I kontrakten indgår en række krav fra staten til NemID, men også en pose penge hvert år. Samtidigt står det DanID frit for at tjene penge på andre løsninger knyttet til NemID.

27 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
30
9. november 2013 kl. 18:06

Lad danskerne printe kortene selv.

Problem løst.

1
9. december 2010 kl. 14:33

Det burde da ikke kunne komme som den helt store overraskelse at brugerbetaling var en af de gaver der gemmer sig i skattekisten, det kommer da også på papkortet.

2
9. december 2010 kl. 14:48

Hvordan kan det nogenside blive "gratis" hvis der er skattekroner involveret, ja hvor tror Yildiz skatten kommer fra?

4
9. december 2010 kl. 15:00

Hvordan kan det nogenside blive "gratis" hvis der er skattekroner involveret, ja hvor tror Yildiz skatten kommer fra?

Spørgsmålet er hvor meget mere et hardware token koster ift. tryk, laminering, håndtering og forsendelse af papkort. Det kommer selvfølgelig også an på hvor mange papkort man kan nå at tygge sig igennem, på et hardware tokens forventede levetid.

Som flere har været inde på før, må det formodes at DanID kan få en klækkelig mængderabat på tokens, så jeg tror ikke nødvendigvis det er dyrere.

Hvis man så mister sit token, må man naturligvis selv betale (en rimelig pris) for et nyt token.

6
9. december 2010 kl. 15:25

Nu kender jeg ikke råvareprisen på pap men jeg gætter på at den ligger ret lavt. Hvis alternativet til brugerbetaling på en token løsning til powerbrugere, er en skatte betalt løsning for alle uanset forbrug så er det i sidste ende brugerbetaling, blot i sminket udgave.

DanID citeres iøvrigt for at token løsningen kan ende med at blive "gratis"

7
9. december 2010 kl. 16:53

Systemet er designed således du ikke har andre muligheder end NemID, og der ikke kan være parallel udbydere, som man kunne havde gjordt ved en RIGTIG digital signatur.

Nu har man så vist de første dele af den skjulte agenda - en uendelig pengemaskine, hvor man kan mælke borgerne..

For det første koster det at bruge pap kortene, op til 1dkk/transaktion, eller man skal betale 1000'er af kroner for købe mængde adgang.

Nu skal folk der ikke gider de åndsvage, besværlige pap kort betale for at få en alternativ og lige så usikker løsning.

Mens man på markedet kan købe krypto tokens, hvor man ikke skal over føre numre, og er beskyttet mod man in the middle angreb, for bare 100-400dkk per enhed, (one-offs), med mængde rabat, ville disse være billigere end pap løsningen, men så ville der jo ikke være den uendelige monopoliseret penge maskine.

lol...

8
9. december 2010 kl. 17:10

Politikerne har selv bestilt et monopol, så man kan dårligt tillade sig at blive overraskede over, at et sådant agerer som eneste spiller på markedspladsen. Fra nu af og så længe NemID eksisterer, vil det blive ét langt tovtrækkeri om rimeligheden i de priser, DanID tværer ud over modellen. Og uanset hvilke forlig, der indgås på området, vil forbrugeren ALTID blive ringere stillet, end hvis politikerne havde designet konkurrence og åbenhed ind i det fra starten.

10
9. december 2010 kl. 17:28

og det er ik' så ringe endda ;-)

Så tager vi gebyr for check Så tilbyder vi brug af plastickort helt gratis Så tager vi gebyr for brug af plastickort Så laver i gratis overførsel (netbank etc) Sp tager vi gebyr for overførsel (netbank etc) Så laver vi en billig ID papkortløsning (som de gamle check) (Hapsede også monopol på den proces) Så tager vi gebyr på.. fortsæt selv remsen ;-)

Det er bank ved kasse 1. for dine penge. Uden dine penge dør finansieringsinstitutter i løbet af et par uger.

12
9. december 2010 kl. 17:42

Det er bank ved kasse 1. for dine penge. Uden dine penge dør finansieringsinstitutter i løbet af et par uger.

Det er også derfor jeg i min vildeste fantasi ikke kan regne ud, hvorfor en eller anden dansk eller udenlandsk bank ikke tilbyder dansk bank uden NemID. Umiddelbart tror jeg man kunne få et 5-cifret antal nye kunder over ret kort tid, hvis man gjorde.

11
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den tor, 12/09/2010 - 17:39

Det absurde er at Soc. demokratiet brokker sig over for lidt velfærd, men de kan lade milliarder fosse ud til bankerne, nul konkurrence og blokering af effektiviseringsprocesserne i den offentlige sektor.

I forhold til de nuværende antagelser om huller i statsbudgettet, skal de finde det dobbelte på statsbudgettet om året for bare at betale for nem-katastrofen.

Man må undre sig hvad der foregår på Borgen - er det det rene Paradise Hotel? Who care - så længe man citeres i medierne.

9
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den tor, 12/09/2010 - 17:21

Martin

NemId og hele den planøkonomiske katastrofe som trækkes af det elitære maskineri i Finansministeriet vil koste det danske samfund et meget stort milliard beløb over en kort årrække i mangelende effektivisering og tabt innovation.

Penge, vi ikke har - statsgælden vokser med 9 mio. kroner i timen.

Det stiller Folketingets meningsløse dans om gulvkalven med småbeløb i relief.

5
9. december 2010 kl. 15:23

Tokens vil hverken give mere eller mindre sikkerhed ved NemID.

Folk der får en varm fornemmelse i maven ved en token må selv betale omkostningerne ved dette. Det kan jeg ikke se skal være andres problem.

En standardløsning, resten må være tilkøbsprodukter (som der selvfølgelig kan ydes offentligt tilskud til via de eksisterende støtteordninger hvis man har en god grund til at have specialbehov).

Og ja, lad endelig DanID tjene penge på folks tilkøb - så længe basisløsningen yden den maksimale sikkerhed som hele konceptet tillader og er gratis.

3
9. december 2010 kl. 14:56

@Jørgen Larsen:

Gratis i dette tilfælde betyder jo noget helt andet.

DanID har med deres centraliserede løsning sørget for at du, eller andre, ikke kan lave et sådant program til din computer eller mobiltelefon. I så fald ville den elektroniske tilgang blive gratis (en fri software løsning ville hurtigt dukke op).

Som det er nu, har du ikke selv din grundlæggende nøgle, hvorudfra du kan skabe engangs-adgangskoderne.

Yildiz vil skam ikke trylle og gøre alting i verden gratis. Men hun så gerne at du selv havde kontrollen over hvem og hvor meget du vil betale for en hamrende simpel teknisk løsning, som i øvrigt er baseret på enkryptionsmetoder der er udviklet som fri matematik og videnskab.

Nu skal du bare betale DanID for det - fordi staten har udnævnt dem til monopol. Og hvis de ikke havde gjort det, havde den automatiserede adgang også været gratis. For vi har skam allerede betalt for teknologien én gang.