Snowden til danske journalister: Vi må genvinde kontrollen ved at kode værdier ind i vores protokoller og systemer

20. november 2016 kl. 13:266
Vores teknologi skal respektere vores privatliv, mener Snowden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hovednavnet på Dansk Journalistforbunds Fagfestival 2016 var ingen ringere end Edward Snowden.

Snowden blev interviewet fra Moskva via et videolink blæst op foran en sal fuld af danske journalister i Odense Kongrescenter. Snowden advokerede blandt andet for, at vores teknologi skal bygges på andet en funktionalitet. Den skal kodes til at respektere vores privatliv.

»I stedet for, at vi kontrollerer vores teknologi, så er vi ved at ligge under for vores teknologi. Vi begynder at blive fanget af vores teknologi, og vi er ved at miste kontrollen,« sagde Snowden og fortsatte:

»Vi bliver nødt til at genvinde kontrol ved at kode vores værdier ind i vores protokoller, ind i vores systemer og sikre, at hvis det er meningen, folk skal have ret til privacy, så respekterer vores systemer det.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Snowden anførte, at vi skal forholde os til, hvilke data der ikke må lagres, så vi kan vende tilbage til det, han kaldte den naturlige tilstand for menneskelig kommunikation, der har eksisteret op gennem historien.

Den naturlige tilstand har ifølge Snowden været, at en samtale mellem to mennesker eksisterer et kort øjeblik, og så er den væk.

Han fortalte under video-seancen, at den menneskelige kommunikation historisk set ikke har efterladt et omfattende papirspor på et skrivebord, hvor informationerne bare venter på at blive fundet og måske misbrugt.

»Vi bliver nødt til at kunne stole på, at folks aktiviteter kan blive glemt,« sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Snowden påpegede i den forbindelse, at når vi lever i en big data-verden, i en verden med omfattende dataanalyse, og hvor alt kan spores, ja, så bevæger vi os grundlæggende væk fra at være frie mennesker.

Den tidligere NSA-efterretningsanalytiker og nuværende whistleblower kom også rundt om vigtigheden af, at journalister bruger Signal i stedet for Facebook til følsom kommunikation, han kom også kort ind på den kommende præsident Donald Trump - ham er han relativt ligeglad med - men først og fremmest talte Snowden mest om big data og overvågning i forhold til privacy.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
21. november 2016 kl. 18:46

Du skal nok have fat i Freja Wedenborg, hun var primus motor i arrangementet. Jeg har lyden af de sidste cirka 50 minutter liggende på arbejde, jeg kan sende - men ikke video og altså ikke begyndelsen af interviewet. Men det var også mest den sædvanlige ceremonielle indledningssnak.

https://twitter.com/FrejaWedenborg

5
21. november 2016 kl. 10:43

Kan I lægge en video ud af seancen?

Mvh. Flemming DJ

4
20. november 2016 kl. 20:11

Men hvad tænker du om hans pointe med, at teknologi i udgangspunktet skal kodes, så det simpelthen ikke kan indsamle og tracke persondata [...]

Det er en fin, ideel men frem for alt meget teoretisk holdning at have og den har stort set samme chancer som "bare sig nej" har imod teenage-sex.

vi - som verdensborgere - ikke ønsker?

Har du faktisk spurgt alle de andre millarder om de faktisk er enige med dig, inden du gør dig til talsmand for hele klodens befolkning ?

er privacy-løbet så kørt, vil du mene?

Det er ret svært at nå nogen anden konklusion ?

Privacy har ikke været et signifikant tema i nogen folkeafstemning eller folkevalg siden Snowdens afsløringer og overvågningen vokser stadig, tilsyneladende uden begrænsninger.

Det er ret svært at nå nogen anden konklusion...

3
20. november 2016 kl. 17:44

Men hvad tænker du om hans pointe med, at teknologi i udgangspunktet skal kodes, så det simpelthen ikke kan indsamle og tracke persondata, vi - som verdensborgere - ikke ønsker?

En relativ stor udfordring for denne tankegang er at idéen er i konflikt med stort set alle politiske og økonomiske interesser i "verdenssamfundet", like it or not (jeg kan ikke lide det).

Selv blandt de "transnationale softwarebaserede firmaer" er tankegangen ikke særlig udbredt. Muligvis er de tilbageholdende med at dele "deres" data med regeringer, i hvert fald når deres PR-afdeling taler (mens de sikkert i hemmelighed holder møder med Trump, ligesom Palantir/Thiel), men de vil gerne have brugernes data til deres egne "behov". Og når man har data liggende, er det svært at sige nej til dommerkendelser, FISA 702, og alt det der "fine print" i lovgivningen. Cyberspace er ikke en suveræn nation med lovgivning vedtaget af IETF.

Open Whisper Systems (Signal) er en undtagelse i forhold til de "softwarebaserede firmaer", og nu har vi en domstols ord for at de ikke gemmer metadata om kommunikationen, selvom om de qua Signal's centraliserede design har teknisk mulighed for at gøre det.http://arstechnica.com/tech-policy/2016/10/fbi-demands-signal-user-data-but-theres-not-much-to-hand-over/

Men Open Whisper Systems har mindst to udfordringer

  1. Forretningsmodellen skalerer ikke. P.t. er indtægterne donationer.

  2. Lavabit havde et lignende sikkert design og måtte lukke da FBI/NSA kom med en mere alvorlig dommerkendelse, som ville tvinge Lavabit til at omgå deres egen sikkerhed

Når Open Whisper Systems teknologien bruges andre steder, fx WhatsApp, hvor der er en skalerbar forretningsmodel, skal vi ikke regne med samme garantier for brugerne.

2
20. november 2016 kl. 17:17

Men hvad tænker du om hans pointe med, at teknologi i udgangspunktet skal kodes, så det simpelthen ikke kan indsamle og tracke persondata, vi - som verdensborgere - ikke ønsker? Det kunne måske være en nedfældet ting i - til at starte med - den europæiske menneskerettighedskonvention. Er det ren utopi, det vil rykke noget? Og hvis ja, er privacy-løbet så kørt, vil du mene?

1
20. november 2016 kl. 16:35

Det store problem er hvem "vi" er, og hvem der bestemmer hvem "vi" er.

Er "vi" den teknoliberale elite i IETF og de store transnationale softwarebaserede firmaer totalt udenfor demokratisk kontakt og rækkevidde ?

Eller er "vi" FN's medlemslandes regeringer ?

Eller er "vi" borgerne i alverdens lande - Inklusive dem der stemte for #brexit og Trump!

Ingen af de tre vi'er har noget der tilnærmelsesvist ligner samme prioriteter...

Og det er langt fra de eneste vi'er med en skarp og i mange tilfælde relevant og legitim holdning til emnet: InterPol, NSA, GCHQ, FE, Banker, Skattevæsener osv.